Gemeente Wassenaar - Dooptentoonstelling in Dorpskerk Wassenaar

Dooptentoonstelling in Dorpskerk Wassenaar

In de Dorpskerk van Wassenaar wordt gedurende de zomermaanden een tentoonstelling gehouden rondom dopen. Op zondag 1 juli aanstaande, na de kerkdienst, vindt in de Dorpskerk de feestelijke opening van deze dooptentoonstelling plaats.
De tentoonstelling is de gehele zomer van 2007, tijdens de zomeropenstelling in de Dorpskerk, geopend voor publiek. De zomeropenstelling is op zaterdagen (juli/augustus) vanaf 13.00 ? 17.00 uur en op elke dinsdag van 09.30 - 12.00 uur

Op de tentoonstelling in de Dorpskerk zijn o.m. doopjurken te bezichtigen, 'doopjurken met een verhaal'. Prachtexemplaren waarin binnen één familie, van generatie op generatie, soms tot meer dan een eeuw terug, kinderen ten doop zijn gehouden. 
Vaak zijn er bijzondere verhalen verbonden aan deze doopjurken. Zo is er bijvoorbeeld een doopjurk te zien van parachutezijde, gemaakt van een parachute neergekomen in de Tweede Wereldoorlog. Ook andere gebruiken en voorwerpen rondom het dopen krijgen een plek in de kerk.

Dopen is in onze huidige samenleving al lang geen vanzelfsprekendheid meer. Toch wordt er al zolang er christelijke kerken bestaan gedoopt. In het begin gingen de dopelingen bijna naakt te water en kregen na hun doop een (wit) doopkleed. Daar hebben de Roomse en Protestantse kerken de zogenaamde doopjurk aan overgehouden.
Sinds de negentiende eeuw draagt de baby bij het doopsel een lange witte doopjurk versierd met strikjes en veel kant.
De vorm van de doopjurken loopt parallel aan de heersende mode. Zo hebben de doopjurken aan het begin van de negentiende eeuw een verhoogde taille, net als de japonnen van de vrouwen in die tijd. Vaak wordt de doopjurk gemaakt van de trouwjapon van de moeder. De geborduurde motieven zijn uiterst verfijnd. In het midden van het rokgedeelte, langs de zoom aan de onderkant, op het bovenlijfje en de kop van de mouw zit borduursel. De rest van de doopjurk is meestal onversierd. Dat is geheel anders in het laatste kwart van de negentiende eeuw. De doopjurken zijn van onder tot boven uitbundig voorzien van vele stroken kant, afgewisseld met geborduurde stroken.

Kortom wilt u meer zien en lezen over de traditie van de christelijke kerk rondom dopen, u bent van harte welkom in de Dorpskerk. De kerkdienst van zondag 1 juli staat geheel in het teken van de doop; van in ieder geval twee kinderen is nu bekend dat ze ten doop worden gehouden.

  • 25 juni 2007