Gemeente Wassenaar - Nep-rechercheurs in Wassenaar

Nep-rechercheurs in Wassenaar

Wassenaar - Op drie adressen zijn in deze week ouderen slachtoffer geworden van een babbeltruc. Maandag 11 juni belden om 17.30 uur twee mannen aan bij een woning op de Van Zuylen van Nyeveltstraat. Zij stelden zich voor als rechercheurs van politiebureau Wassenaar en zeiden dat de 83-jarige bewoner nog geld kreeg. Of hij kon wisselen van een biljet van 500 euro. Toen zij de woning korte tijd later weer verlieten, miste de man een groot geldbedrag en was het 500 euro biljet ook weg. De Wassenaarder omschrijft de eerste nep-rechercheur als een forse blanke man met kort gedekt haar en met een tatoeage op de rechterbovenarm. De tweede man is tengerder dan zijn handlanger, ook blank van huidskleur en met zwart stekelig haar.

Een 90-jarige vrouw die woont op de Poortlaan kreeg op 13 juni om 17.45 uur ook twee mannen aan de deur die zich voordeden als politieagenten. Zij lieten wel een legitimatiebewijs zien, echter zonder foto. Zij zijn even binnen geweest, maar gelukkig mist de vrouw niets uit haar woning. Een soortgelijk voorval deed zich op dezelfde dag om 17.10 uur voor op de Dirk de Raetlaan. De bewoonster heeft de mannen niet binnengelaten. De politie vermoedt dat het om dezelfde mannen gaat als twee dagen eerder in de Van Zuylen van Nyeveltstraat.

Wat kun u er aan doen?
De politie onderzoekt de zaken en waarschuwt met nadruk deze vorm van criminaliteit.Veel mensen denken dat dit 'hen niet zal overkomen''. Toch loopt iedereen de kans - jong en oud - om het slachtoffer te worden van een babbeltruc. Slachtoffers doen lang niet altijd aangifte bij de politie omdat zij zich wellicht schamen om er voor uit te komen dat zij toch het slachtoffer zijn geworden van een babbeltruc.

Het is dus zaak goed op te letten als u wordt aangesproken door een onbekende. Het advies is dan ook om niet zomaar een onbekende in de woning toe te laten. Vraag om legitimatie en controleer dat. Laat de onbekende tijdens de controle buiten staan en doe of laat de voordeur dicht. Bel altijd de politie bij onraad, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest. Bewaar geen grote contante geldbedragen thuis en geef nooit uw pincode af. Ook niet als iemand van de 'bank' of de 'politie' belt of voor uw deur staat. Geen enkele officiële instanties zal u ooit om uw pincode vragen. Die code is namelijk alleen voor u. Probeer zo snel mogelijk op te schrijven hoe de mensen eruit zagen die bij u aan de deur zijn geweest en bel onmiddellijk de politie, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest. Het telefoonnummer is 0900-8844.

  • 18 juni 2007