Gemeente Wassenaar - Hoge koninklijke onderscheiding voor Antony Burgmans van Unilever

Hoge koninklijke onderscheiding voor Antony Burgmans van Unilever

De burgemeester van Wassenaar, dr. Luigi van Leeuwen, heeft gisteravond de versierselen die horen bij een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Antony Burgmans. De heer Burgmans is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn grote verdiensten op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, Europa, Rotterdam en het cultureel erfgoed in Nederland. De uitreiking vond plaats tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van zijn afscheid als Voorzitter van de Raad van Bestuur van Unilever in het Kurhaus in Scheveningen.

In 1972 trad de heer Burgmans in dienst bij Unilever als marketing-assistent van het vaatwasmiddel Sun. Vorige week nam hij tijdens de aandeelhoudersvergaderingen in Rotterdam en London officieel afscheid als Voorzitter van de Raad van Bestuur. In zijn succesvolle loopbaan van 35 jaar werkte hij in uiteenlopende bedrijfsonderdelen (o.a. zeep, ijs, diepvries) en landen (naast Nederland ook Indonesië, Duitsland en Engeland).

De heer Burgmans heeft een belangrijke rol gespeeld op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, met name op het terrein van behoud van natuur en leefmilieu en de rol van partnerships ter bevordering van duurzame ontwikkeling. De heer Burgmans stond onder meer aan de wieg van de Marine Stewardship Council (MSC), opgericht door het Wereld Natuur Fonds en Unilever, ter bevordering van duurzame visvangst en was tevens nauw betrokken bij de totstandkoming van het Nederlandse Convenant tegen Overgewicht.

Hij maakt deel uit van een groot aantal internationale organisaties en platforms, zoals het Executive Committee van de World Business Council for Sustainable Development en het World Resources Institute in Washington, waar hij samen met o.a. Al Gore in de Board zit.

Op het gebied van Europese integratie heeft de heer Burgmans een belangrijke rol gespeeld in de European Round Table of Industrialists (ERT) en was hij voorzitter van de ERT Enlargement and Neighbourhood Policy Working Group, die zich richt op de uitbreiding van de EU.

Verder bracht hij, als voorzitter van een naar hem genoemde commissie, op verzoek van de G4 een advies uit over samenwerking in de Randstad. Hij raadde aan om te komen tot één Randstadautoriteit, om de concurrentiepositie van de Randstad in Europa te verbeteren.

Ook zijn bijdrage aan het cultureel erfgoed heeft bijgedragen aan het besluit van Hare Majesteit de Koningin om de heer Burgmans te onderscheiden. Hij is voorzitter van de Raad van Toezicht van het Mauritshuis en lid van de Raad van Toezicht van de Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit.

  • 24 mei 2007