Gemeente Wassenaar - week 6 Pride and Prejudice

week 6 Pride and Prejudice

 Vrijdagochtend vroeg huiselijke klussen, en een half uur Paauw. Daar val ik met de neus in de boter van een openbare orde kwestie rond de Thorbeckestraat. Een bewoonster weet mij net toevallig op kantoor aan de telefoon te krijgen en vraagt mijn aandacht voor een delicate zaak. Uiteraard duik ik er volop in met hulp van onze onvolprezen politie. De gemeente moet altijd open staan voor serieuze zorgen en klachten en de eerste burger moet daarvan het boegbeeld zijn. 

Onderweg naar Voorschoten voor een heidag met het college van B&W daar doe ik andere telefoontjes af met onderwerpen die variëren van een cricketwedstrijd in Wassenaar tot Duindigt. Om tien uur trapt collega Jeroen Staatsen af voor een sessie met (als het ware) de benen op tafel in een leuke achthoekige kamer met uitzicht op de traag stromende Vliet in restaurant Allemansgeest. We spreken over hoe zaken tussen ons gaan en wat er de komende tijd nog allemaal zou moeten en kunnen gebeuren. Daarbij volop aandacht voor de beide raden en het bredere perspectief van de bestuurlijke indeling van Nederland. Tussendoor komen lopende zaken langs zoals de Rijnland Route, de milieustraat en uiteraard ons busje dat we eind deze maand gaan "aftrappen". Aan de lunch tafel spreken we in goede sfeer verder. Om drie uur terug en daarna een paar uur papier en tik/mailwerk om de dag af te ronden. Ik zet Aurel om zes uur op de trein op station (Wassenaar)Voorschoten en rijd door naar het nieuw te openen Korzo theater hartje Haagse binnenstad aan de Prinsenstraat. 

Wethouder Marjolein de Jong (Den Haag/D66)opent met verve en we krijgen gelegenheid de vele ruimtes in het ingenieus verbouwde en vergrote pand te bezichtigen. In alle ruimtes wordt gedanst en gedaan, heel apart. Halverwege de avond laat ik de echte openingsvoorstelling lopen om toch nog enigszins tijdig op de Bilderberg conferentie in Oosterbeek te zijn waar ik als gast van mijn echtgenote mee naartoe mag.

Een heel apart gebeuren weer, mengeling van CDA, jong en ouder management en politiek. VNO/NCW handhaven de traditie met voorzichtige vernieuwing. Aan de bar is het druk, met toch nog wel een CDA stempel, al was het maar door vele (oud) bewindslieden. 

's Ochtends vroeg na een goede preek, Mark Rutte die zoals we dan van hem gewend zijn, een geanimeerd verhaal houdt. Hij blijft energie en vastbeslotenheid uitstralen, en dat is bijzonder. Op de inhoud valt soms  wel wat af te dingen, maar zijn presentatie is vastberaden en energiek. Hij laat zich ook uit over de wens "bestuurlijke obesitas" te verminderen door minder bestuurders en bestuurslagen. Ik spreek hem na afloop nog kort over wat hier in de regio aan de orde is. Na het panel gaat Marleen haars weegs op campagne naar het hoge Noorden (Bakkeveen) en ik rijd via een korte familiestop in de Betuwe (Driel) terug naar Wassenaar. Daar boodschappen , en dan als een haas naar Rotterdam voor de opening van de Caldic tentoonstelling van Joop van Caldenborgh in de Kunsthal. Op de eerste rijen de familie, heel veel familie, en bestuurders zoals Ivo Opstelten, de Rotterdamse loco, andere wethouders, ik zit gezellig naast Nebaht Albayrak die bestuurslid is van de Kunsthal. Achter mij Bram Peper, goede vriend van Joop, en Frans Weisglas. Ik moet in ijltempo door de expositie, want de speeches (Dercon, directeur Ansink en Joop zelf) nemen dubbel zoveel tijd als gedacht, en ik word op een eetafspraak in Aalsmeer verwacht. Dus: terugkomen bij deze zeer bijzondere en kwalitatief hoogstaande tentoonstelling, slechts het topje van de ijsberg in de mega collectie. Joop is ook niet uit de kranten weg te branden, met hier en daar mysterieuze uitspraken over een ooit te realiseren museum. Ik haal Marleen op en rijd naar Stefanie en Rik in Aalsmeer. Het gesprek aan tafel  gaat over veel, waaronder de gemeentes Haarlemmermeer (waar Rik werkt) en Aalsmeer/Amstelveen (ambtelijke fusie op komst dit jaar). Middernacht thuis in ons dorp. Het diner van Joop en het Ball er Oesterreicher moesten wijken, want vriendschappen gaan (als het even kan) voor. 

Zondag uitslapen, sport, en 's middags een kort bezoekje aan de AH. Handig als je zaterdag dingen vergeten bent. Ik sla wat in voor een vrij groot PVDA gezelschap onder wie Job Cohen dat met Marleen mediatraining via een rollenspel gaat doen. Ik ben zoals dat past het huis uit naar het Concertgebouw voor een meer dan schitterende Dido en Aeneas van Purcell. Goddelijke muziek met goddelijke stemmen. Thuis een hap Chinees, Studio Sport en veel werk. 

Maandag kleine staf, een nog relatief goed gezond en vitaal 65 jaar getrouwd echtpaar aan de dr Weederlaan. Mooi om die levensverhalen aan te horen, dankbaar werk. De afspraak met Dick Benschop van de Shell valt uit, daardoor onverwacht twee uur voor stukken en achterstalligheden. Ik laat mij een half uur indringend bijpraten over het dossier "Mens". 

Tegen vieren kom ik aan bij de Nieuwe Kerk in Den Haag voor het afscheid van Professor Pieter van Vollenhoven als voorzitter van de Onderzoekraad veiligheid. Geheel in stijl neemt PvV afscheid, humor maar ook een onorthodoxe beklemtoning van het belang van onafhankelijk onderzoek naar veiligheid. Marja Wagenaar oud Kamercollega en ooit indienster van "de" motie spreekt, en dat is een aangename verrassing. Ivo Opstelten houdt zich ook goed aan zijn rol als strenge maar rechtvaardige minister van Veiligheid. Uurtje of zeven thuis waarna koken, eten, opruimen en kranten/stukken/mail. 

Dinsdag zeer vroeg belt Onno van Buren, fractievoorzitter van de VVD, mij om mij het vertrek van Ben Paulides uit zijn fractie mee te delen. Dat is correct en zoals het hoort, maar het bericht, al verrast het niet, verontrust mij wel. Gedoe in een fractie, ongeacht wie, waar en hoe, is nooit goed voor de stabiliteit in een raad en in die fractie was toch al het nodige aan de hand. De taak van de fractieleider wordt er niet eenvoudiger op. Vraag is of zij de zetel behoudt en onder welke "vlag". Daar komt in de loop van de week uitsluitsel over. 

B&W staat natuurlijk stil bij deze en andere politieke gebeurtenissen en buigt zich ook over een paar grote dossiers. Er is bij tijd en wijle ene pittig debat, en dat hoort ook zo in een college. Een paar dossiers houden we nog even aan w.o. Duindigt. Naar Leiden voor een lunch met het college daar, lang geleden dat wij met elkaar spraken. Intussen een flinke vernieuwing met name in het college daar door de entree van twee D66 wethouders, Robert Strijk en Frank de Wit.. We spreken over de Rijnland Route, Valkenbrug, de Rijn Gouwe lijn en regiokwesties. En passant natuurlijk ook over ene paar meer "interne"zaken. Onderlinge sfeer in het college lijkt goed. 

Ik blijf hangen voor wat telefoontjes om met collega Henri Lenferink onder een koude maar stralende zon door de Leidse stegen en steegjes te lopen naar de Pieterskerk waar de 436e dies natalis van de Universiteit. Zoals altijd weer een mooi en plechtig gebeuren, de dieslezing van prof te Velde over parlementen brengt mij niet heel veel nieuws, wel de aparte ceremonie waarbij Peter van Straaten, de bekende tekenaar, een eredoctoraat krijgt. Bijzonder! Het luid meezingen van het Io Vivat en het Wilhelmus heeft wel wat in deze magnifieke kerk met het fraaie Hagerbeer orgel. De receptie na afloop is geanimeerd en nuttig. 

De extra vergadering van de Ledenraad van het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam haal ik niet meer, en ik vraag collega Pauline Kruseman mij daarover te debriefen. Om half zeven  na een stop op de Paauw met een gesprek met Henk de Greef,  thuis  met flink wat lees-en doewerk, maar zowaar thuis.. 

Woensdag vroeg-een enkele wethouder zou spreken van 's nachts- naar Leidschendam/Voorburg voor een gesprek over de notitie jeugd en alcohol die Wassenaar en Midden Delfland voorbereiden voor het regionaal college. Mijn collega Rodenburg is door ziekte geveld, dus ik doe het nu af met de twee betrokken OOV ambtenaren. De tekst is bijna klaar en dan zorgen dat er ook ene follow up komt in het regionaal college. 

De hele ochtend staat verder in het teken van pagina 5 van de Volkskrant. Ik ben niet zo gelukkig met de leegloop van het afgesplitste raadslid al heeft hij daar uiteraard het recht toe. In de beeldvorming blijven naar mijn overtuiging mede hierdoor  verkeerde dingen hangen over het gemeentelijk beleid iha en de wethouder RO ihb. Ik laat dat niet geheel ongemerkt passeren en overweeg wat zetten op het voor mij liggende schaakbord van de publiciteit. De TV camera van Een Vandaag geeft mij de eerste gelegenheid daartoe die ik graag benut. Media ervaring blijkt wel te beklijven en te helpen.  Met Henk de Greef en Alexander loop ik de andere media langs. Ook intensief contact met Onno van B. over de VVD aspecten van dit zoveelste Wassenaarse crisisje. Het hoort kennelijk bij dit aparte vak in deze aparte gemeente. 

Gelukkig valt het bijwonen van een aardig congres van Wagenaar Hoes en de VGS over samenwerken, in Hotel New York in Rotterdam niet in het water, dat had zomaar gekund. Nu komen secretaris Wilma Atsma en ik net op tijd aan voor vier uur lezingen, workshops en discussies over hoe en wanneer samenwerken. Het is een boeiende materie die zowel over inhoud als over processen gaat. Rond zessen val ik werkelijk om van bewondering van het uitzicht over de Maas in de schemering vanuit de eerste verdieping van "New York". Acht uur thuis en een drukke avond met telefoontjes, mails maar thuis.. 

Donderdag vervalt een bijpraatafspraak met Anouk van Eekelen waardoor ruimte voor varia op de Paauw. Jos Huijzer heeft 12 kunst/cultuurpunten voor het p.o. waaronder de beeldententoonstelling (goede voortgang) en de nieuwe adviescommissie (idem). Ik bel met collega Pieter Litjens van Aalsmeer over de ambtelijke fusie met Amstelveen. We gaan daar spoedig over doorpraten. 

Op het provinciehuis een gesprek over lopende zaken met de commissaris en een lunch met enkele collegae aan de Laan van NOI.  Op de Paauw een p.o. met hoofd beleid Arthur Cremers over een stuk of tien onderwerpen, bezoek van de nieuwe directeur van het Prins Claus Fonds, Christa Meindersma die ik wat tips en tricks meegeef en daarna anderhalf uur raads-en andere varia. De griffier en de fracties sturen in hoog tempo mailtjes, en het college probeert zo goed mogelijk alles tijdig te beantwoorden. Schriftelijke vragen worden -hopelijk naar bevrediging-afgedaan en ik buig me over de agenda ven het Presidium en de gevolgen van de afsplitsing van Ben Paulides van zijn VVD fractie. De eerste gevolgen zullen immers morgen al zichtbaar zijn bij de matineuze sessie van de Stuurgroep Takendiscussie. 

Tot zeven uur mails, dus geen borrels in Den Haag en Wassenaar: werk gaat (bijna ) altijd voor. Thuis eten a 3, waarna bezoek van een collega die tijdelijk in Wassenaar verblijft.  Een goed excuus om weer eens een fles goede wijn uit de kelder te halen, die voorraad slinkt toch te langzaam. Om half een naar bed, wekker op half zeven.

Snel naar...