Gemeente Wassenaar - Week 9

Week 9

Bewogen beweging   

Vrijdagochtend overleg met griffier, vergezeld door een medewerker van de afdeling personeelszaken. Er staat al een tijdje een integriteitstraining op de rol voor raden en colleges. Geertje en ik kunnen een glimlach niet onderdrukken. Materiaal genoeg.. We laten de voorbereiding over aan de ambtelijke adviseurs. Veel stukken lezen, tekenen en achterstanden wegwerken. Lastig maar niet onmogelijk als zwarigheden voortdurende aandacht vragen. Een gesprek van een uur met een masters geschiedenis over de campagne om Den Haag de zetel van de Chemische Wapensorganisatie te laten worden. Ik heb daar destijds, begin jaren negentig, een belangrijke rol vanuit Buitenlandse Zaken in gespeeld, samen met de gemeente en andere departementen (EZ en Defensie).  Leuk, maar knap lastig vanuit een niet compleet geheugen, daarover details op te halen.  Afscheidslunch met Loek Hogeboom, vele jaren bureauchef politie Wassenaar. Een echte man van de operationele dienst, nu in de staf van korps Haaglanden met opleidingen belast. Gesprek, vergezeld van Wilma Atsma, met Harry ter Braak, directeur van de Baak en oud gemeente en provinciesecretaris, over de heidag van het college. Uiteraard komt aan de orde hoe “de kwestie”daarin kan  en moet figureren. Ook niet simpel. Tegen vijven fiets ik naar de schitterend verbouwde Schulpwei, van theehuis in de jaren dertig na verbouwingen eind jaren 70 nu een familierestaurant van klasse op een prachtige plek aan de Katwijkse weg. Hulde voor Mariska Remmerswaal en Andre van Herk en alle anderen die eraan bijdroegen. De zaak ziet er piekfijn uit met twee bars, Wassenaar en Katwijk. Andre maakt een goedmoedige grap over tijden en ik prijs de arbeid van wethouder RO Henk de Greef en zijn ambtenaren die hebben gekeken hoe optimaal medewerking te verlenen aan dit initiatief van echte Wassenaarse ondernemers.

Uurtje thuis en dan naar een diplomatendiner in de Haagse Riouwstraat, thuis bij de ambassadeur van Uruguay. Een enkeling van de 12 gasten heeft iets opgevangen over Wassenaar. Ik tracht een en ander zo goed en zo kwaad uit te leggen aan een buitenlands gehoor dat meer compassie dan begrip uitstraalt. Tien uur terug in Wassenaar.

Zaterdag moet ik de lezing over de oervader van ons brandweermuseum Jan van der Heijden laten lopen. Marleen en ik hebben wel even behoefte de geest te laten waaien en te ontspannen. We lunchen in good old Schlemmer in Den Haag en gaan daarna naar een prima film met George Clooney, The Descendants, spelend op Hawaï. Een echte Payne film, na About Schmidt en Sideways, mannen die het moeilijk hebben. Naar Heemstede , een jarige vriend en later een vriendenstel dat de foto’s van het feest op de PC kunnen laten zien. Mooie herinnering, ondanks alles. Later thuis met veel animo verder gegaan met Downton Abbey.

Zondag vroeg op en naar de (Christus Triomfator) kerk in het Haagse Bezuidenhout voor de herdenkingsdienst van het geallieerde (vergissings) bombardement 3 maart 1945. Indrukwekkend evenals de kranslegging met de collegae van Den Haag en Leidschendam/Voorburg erna. Goed om deze gebeurtenissen te blijven herinneren.
‘s Middags naar Utrecht, moeder en Ruth en Rene, met wie we na de door Ruth voorgegane Vespers gaan eten aan de Nieuwe Gracht. In de Artisjok veel stof tot gesprek, uiteraard ook en vooral over het CDA en zijn toekomst. De nieuwe kardinaal naast ons luistert nog net niet mee.. Tien uur in Leiden, halen  Aurel bij het station  op en maken ons op voor een drukke werkweek.

Maandagochtend vroeg adresseren we met de vierhoek het onderzoek van BING en zetten diverse acties voor de dag uit. Voorbereiding voor mijn eerste vergadering van de bestuurlijke commissie GHOR (hulp ongevallen en rampen/ambulances) van het Veiligheidsberaard vrijdag in Utrecht. Plaatsvervangend commandant Ingeborg Hofstede gidst me bekwaam door de stukken. Kleine staf, opnieuw vierhoek met veel telefoontjes erna. Ik red het net om op tijd naar Baarn te rijden voor de derde en afsluitende bijeenkomst van de reeks De nieuwe Bestuurder. Reputatiemanager Mildred Hofkes, zelf Wassenaarse, heeft ook hier geen gebrek aan casusmateriaal. Collegae zijn inlevend en meevoelend en geven alle goed advies, zij het allemaal net ietsje anders. Ik rijd door de avondspits naar Den Haag om nog het begin mee te maken van een afscheidsetentje voor vertrekkers Jos van Gennip en Ruud Koole van het NIMD. Meindert Stolk is daar ook, leuk om samen met hem iets buiten Wassenaar te doen. Mooie taak van dit herboren instituut, het bevorderen van de meerpartijen democratie. Niet dat we in Nederland volmaakt zijn, maar toch..

’s Avonds Raad, tweede ronde “commissie/carrousel”over de samenwerking. Marc van Dijk en ik hebben weinig tijd na de 1 uur en 40 minuten Raad, maar we zetten samen een denk ik stevig en goed verhaal neer. De verhoudingen tekenen zich af waar het gaat om steun en verzet tegen het voorstel tot ambtelijke integratie met Voorschoten. Nog een korte Raad om twee tijdgebonden punten af te doen en een spa rood na.

Dinsdagochtend vroeg gesprek met de organisatoren van het Paauw vijverconcert. Krijgt goed vorm ook met stevige Wassenaarse inbreng, mooi. De onderwerpen in het college van B&W laten zich raden, van SJW tot samenwerking . Overleg op de Hagenhorst met Voorschoten over samenwerking. Het convenant ligt voor maar moet nog aangepast. Donderdag valt daar de hamer. Vertrouwen in de goede afloop. Fotoshoot voor onze Winkeliersvereniging die met een glossy gaat komen. Leuk idee. De brandweercommandant om bij te praten. Work in progress en dat werk is nog niet klaar. Afscheid van Jan Bijvoet na 35 jaar trouwe dienst in het Ruime Sop, onze laatste echte gemeentelijke brandweerman. Sympathieke en toegewijde man, hij krijgt, naast zijn echtgenote, alle eer en cadeaus die hem terecht toekomen. Via Belgische residentie in Den Haag (opening kunsttentoonstelling Oost Vlaanderen, mooi werk van onder meer Raveel) naar de RvT van NIMD. Naast Meindert zittend o.m.  Gesproken over enkele projecten in Noord Afrika, de lente moet nu wortels krijgen. Om kwart over negen het laatste deel van de (naar verwachting) laatste gymnasiumavond op het Adelbert mee te maken. Een dierbaar fenomeen. Bekenden spreken je , zoals vaak deze weken, aan. Doet goed.

Woensdag start het onderzoek met een kick off gesprek. De eerste “verhoren”gaan van start. De griffier bespreekt een ander integriteitsprobleem met me. Ik fiets naar Zomerland voor een zeer bijzondere afspraak. De heer Helders wordt deze dagen 107. Hij is nog immer ongekend scherp en waardig. Een voorrecht om dit nu een paar jaar achtereen mee te maken. Hij volgt het Wassenaarse en andere nieuws op de voet, geholpen door zijn nabij wonende dochter. We komen ook over de gemeente Den Helder te spreken. Terug op de Paauw voor stukken,  dan naar het Provinciehuis voor een lunch met de Commissaris van de Koningin en een collega burgemeester. Goed bijgepraat. DB Haaglanden dat grote blijdschap kent over de brief van Minister Spies over de verkeers-en vervoersgelden naar onze eigen Vervoers Autoriteit in de Zuidelijke Randstad en niet naar de provincie. Verrassend positieve uitkomst in een verder nogal diffuse brief. Door naar Rotterdam voor een kraakheldere en intellectueel spannende lezing door Wassenaarder Cees de Bruyn (Indofin en kunst verzamelaar en-,maecenas) in het Wereldmuseum, de van Beuningenlezing. Onderwerp de noodzaak van een nieuw mercantilisme. Primaal verhaal. In de zaal 90% Rotterdam en 10% Wassenaar, aparte ervaring. Drie wethoudsters uit Rotterdam bewijzen de Bruyn eer. Thuis eten en dan nog een uur de taskforce vergaderwijze in de grote fractiekamer op de Paauw. Ruime consensus voor “een”commissiemodel. Griffie werkt uit. In mijn werkkamer ruim ik nog wat stukken  weg. Tien uur thuis.

Donderdag gelukkig tijd voor een reeks  interne contacten en gesprekken op het Gemeentekantoor. Ook het personeel, de staf , is bezorgd en heeft vragen. Tegelijk gaat het werk door, en is beleid nodig.

Dan naar Den Haag voor een lunch met wethouder verkeer Den Haag Peter Smit en de directeur HTM over de aanbesteding van het railvervoer. Die van de bus komt eraan. De Witte is een goede en handige plek daarvoor, zo ook voor een p.o. met secretaris Haaglanden , Marion Stein erna. Ik rijd vanuit de parkeergarage Plein naar Amsterdam voor een bestuursvergadering van het  Letterenfonds. Op het scherm van de blackberry enkele berichten die mij niet goed stemmen. Daarover tegen zes uur overleg op de Paauw  met vele betrokkenen. Zeven uur thuis en vanwege de Vasten een vegetarische maaltijd die ik met vooruitziende blik al ‘s ochtends heb samengesteld. Walnoten moeten de voeding geven naast de tagliatelle en groentes, en het smaakt zowaar heel goed. Nu nog leren niet alles een beetje te laten aanbakken. Om kwart over acht op de fiets door de kille avond naar Voorschoten maar die inspanning wordt meer dan beloond. Na een goed debat stemt de raad daar in, in duidelijke meerderheid, met de ambtelijke integratie. Tegen tienen valt de hamer nu echt. Met een delegatie van ons college en enkele ambtelijke medewerkers drinken we een glaasje in het mooie Wapen van Voorschoten. Marc van Dijk en ik fietsen naar huis. Thuis bekijk ik met Marleen nog twee lange afleveringen van  Downton Abbey waarin we midden in WO I zitten, ook een prelude voor grote maatschappelijke veranderingen in Engeland. Fascinerend en briljant geacteerd. Het wordt laat, maar de moeite waard.

Snel naar...