Gemeente Wassenaar - Weblog week 1 en 2: Beste wensen

Weblog week 1 en 2: Beste wensen

 Beste  wensen

Beste wensen aan de lezer voor 2012. Die wensen gaan deze weken vaak over en weer , we leven in het seizoen van de talrijke nieuwjaarsbijeenkomsten. Ik probeer deze zeker als ze in ons dorp zijn, zoveel mogelijk bij te wonen, en dat lukt aardig. Soms kom je dagelijks dezelfde mensen tegen en dat geeft soms iets giecheligs. Hoe lang deze gewoonte nog blijft ? Ik denk lang. Onze eigen gemeentelijke Nieuwjaarsbijeenkomst was een succes qua opkomst en sfeer, en de ontmoeting die daar plaats vindt, in de rij en daarbuiten, is vaak een stimulerende.

In de weken voor en na Kerst heb ik veel in familie-en vriendenking verkeerd, achterstallig sociaal maar ook cultureel onderhoud (eindelijk eens een paar goede films ingehaald, musea bezocht). De dagen vliegen dan wel heel snel voorbij zeker als er nog “plichten”worden verricht. De uitvaartplechtigheid van ras Wassenaarder Pleun vd Marel van Koningin Emma in de Dorpskerk de woensdag na Kerst, twee bijeenkomsten met de werkvloer van nevenfuncties (Letterfonds en het orkest Concerto d “Amsterdam), enkele politie-en veiligheidskwetsties, de dagelijkse tekenboeken, het opruimen van de werkkamer(s) en uiteraard Oud en Nieuw. Rustig verlopen, dus complimenten aan onze eigen bevolking, Kerkehout en Oostdorp voorop waar wijkcomite’s  goed werk hebben veriicht in het opbouwen en “bewaken” van de vreugdevuren en het toezien op een ordelijk en feestelijk verloop van de avond en nacht. Hulde. De schade en incidenten blijven tot een minimum beperkt en dat communiceren we de volgende ochtend dan ook naar buiten met enige tevredenheid. Die is er ook over de temperatuur buiten en van het zeewater waardoor de Nieuwjaarsduik dit jaar meer dan ooit “doable” is. Meteen ook de eerste Nieuwjaarsreceptie. Er volgen nog een ontbijt in het Gemeentekantoor de 2e,  de regionale politie Korps Haaglanden, de Federatie van Ouderverenigingen, de Gouverneur der Residentie, de gemeente Den Haag, de bibliotheek en de brandweer op respectievelijk maandag en de laatste twee donderdag.

Vrijdag, zaterdag en zondag

Werk-en vriendenbezoek aan de collega in Groningen, Peter Rehwinkel, die midden in een watercrisis verkeert. Aardig om hem te zien opereren in de media, maar ook in de overleggen en acties die daaraan ten grondslag liggen. Indiase maaltijd in de burgemeesterswoning. Na een nachtje Groningen - en ja er gaat niets boven- in het Schimmelpenninckhuys drinken we koffie bij voorganger Jacques Wallage. Genoeg burgemeesters  eventjes en via een 99 jarige tante (!) in Friesland terug  naar ons Westen waar we in Haarlem de Claude Lorrain expositie in Teylers bezoeken, daar een lid van het Wassenaarse MT treffen, thee drinken in Stempels en voortreffelijk eten in alle opzichten in Apicius in Castricum (Bakkum). De vrienden met wie we dat doen komen uit de “juridische sfeer”, en met name over actuele processen en de rol van kroongetuigen is er veel gewisseld. Laat thuis en de zondag nodig om bij te komen van alle bewegingen. In de middag gaat de Nieuwjaarsmarathon door: D66 regio in Leidschendam/Voorburg, Groot van Polanen/Weteringpark in het wijkgebouw aan het Polanenpark en onze onvolprezen Reddingsbrigade in het eigen honk Backershagen. Ik kijk met voorzitter Andre Marse in het beoogde opslaghok voor de boten. “s Avonds aan de laptop, o.m. eerste versie speech voor de dinsdagontvangst in de Paauw. Nog niet tevreden, maar dat hoort erbij. De kranten zijn weer dik, de Kerstboom weg en de talrijke kaarten naar boven in een schoenendoos. Het kan weer gewoon worden…

Maandag

….Dat doen we vanaf maandag. Diverse p.o’s met de eigen staf, de secretaris, en daarna een lange dag Den Haag/Rotterdam/Voorschoten. Met collega Jozias van Aartsen spreek ik het personeel van Haaglanden toe op de Nieuwjaarsbijeenkomst aldaar en we beantwoorden vragen over de toekomst van de organisatie in het licht van de te vormen Metropoolregio. Dat is ook dominant thema op de agenda van het DB direct erna en de collectief bezochte Rotterdamse Nieuwjaarsreceptie aan de Coolsingel. Een mooie statement van het Metropoolgevoel. Heel anders dan de Haagse receptie, culturen verschillen. De garderobe van Rotterdam is een ramp en dat geven we Aboutaleb wel even mee. Voor de rest: complimenten. Ik raak aan de praat met een markante marktkoopman tevens raadslid van Leefbaar Rotterdam. Erna een etentje in eigen DB kring aan de Meent, met collega Marcel Houtzager verlaat ik rond achten met tegenzin dit aangename verblijf maar plichten elders roepen ons beiden. Ik doe het staartje van de Voorschotense receptie in een prachtige nieuwe basisschool in de Krimwijk aan. Collega Jeroen Staatsen, net terug uit New York, sprak – uiteraard -over de samenwerking maar ook over dienstverlening. Hij doet enkele wat riskante beloften-hoeveel bloemetjes gaat Voorschoten straks sturen aan niet verbonden bellers ? Tien uur thuis en na een rustmoment tegen middernacht aan de speech. Met enkele goede suggesties van behulpzame collegae raak ik in de nachtelijke uren op dreef, en het wordt een goed verhaal denk ik.

Dinsdag

Dinsdag doen we  in een nieuwe constellatie met ook twee fractievoorzitters ook nog een rondje Taken/Visie na de wat onfortuinlijk verlopen Takendiscussie 2011. Nieuw begin, streep eronder met behoud van het goede dat we al hebben, w.o. ambtelijk werk. College wordt geobserveerd door twee stagiaires van de secretaris. Ben benieuwd naar hun bevindingen. We spreken over standplaatsenbeleid en nog veel meer. In de middag voorbereiding strandoverleg, en verdere voorbereiding van de receptie. Na een aangeklede thee in mijn kamer stellen we ons op in de bekende rij tegen vijven waarna ik om kwart over zes de speech heb afgeleverd. Altijd een hele bevalling, maar dan heb je ook wat. Thema meer vertrouwen en minder angst probeer ik ook in de werkweek voor ogen te houden. Niet makkelijk, wel goed om een motto te hebben.Geen voeten meer, maar de moeite waard.

Daarna nog een belangrijk etentje met collega Ewald van Vliet van Lansingerland over de Metropoolregio vanuit het gezichtspunt van de portefeuillehouders af- en opbouw/transitie. Nuttig en ook goed elkaar wat beter te leren kennen. Toch wel vermoeid en niet vroeg te bedde.

Woensdag

Woensdag sollicitatiegesprekken Leidse cultuurmakelaar in het gebouw van de KvK bij het station, en tussen de middag ruim tijd veel af te doen aan telefoontjes, stukken etc Half vier bij provincie voor de nieuwjaarsbijeenkomst daar. De CdK bepleit een fusie van ZH, Zeeland en W Brabant. Komt er niet meteen van denk ik, maar het idee snap ik. Goed dat hij enthousiast is in de tekst over de Metropoolregio. We”re getting closer zoals de Amerikanen zeggen. Met secretaris Haaglanden Marion Stein praat ik na over het portfeuillehoudersoverleg gisteravond. Zij moet het met de andere drie secretarissen, aangestuurd door Ewalden mij, doen. Na veel handen te hebben geschud naar Wassenaar, Presidium. Tegen achten thuis na pittige discussies over planning en  agendering van  diverse  raadsbijeenkomsten. Om acht uur naar het van Heeckerenhuis voor de Rode Kruis receptie. Voorzitterschap gaat over van generaal Brinkman naar dhr van Veen. Ik denk terug aan de eerste keer dat ik Brinkman tegenkwam tijdens de verkiezingscampagne 1994. Om negen uur een lichte warme  maaltijd, het gezond tijdig eten hebben we een week volgehouden…

Donderdag

Donderdag ook cultuurmakelaargesprekken, en weer blijkt hoe divers de mensheid is en hoe leuk werk het screenen en selecteren is. Minder leuk is dat maar 1 kandidaat van de 160 (…..) de baan kan  krijgen. In de trein terug naar Voorschoten waar secretaris Wilma Atsma mij opwacht. Zij rijdt, zelfs TomTom loos, naar de Bossche Brabanthallen, congres KING, het VNG Instituut voor bestuurlijke integriteit en andere bestuurszaken. Er wordt onder het motto cockpit of bijkantoor veel in workshops gesproken over samenwerken. De casussen regio Nijmegen en Aalsmeer/Amstelveen komen langs, interessant en leerzaam. Idee om KING te vragen mee te denken met onze samenwerking. Na een plenaire afsluiting door een marketeer van Philips-we gaan naar transformationeel leiderschap-terug naar Den Haag waar ik het staartje van de afscheidsreceptie van Piet Hein Donner meemaak als partner van Marleen. Hoewel al tegen zevenen nog druk en geanimeerd. Aparte man die Donner, op de kaart voor de receptie kijkt hij ons peinzend aan. Zijn denkkracht kan nu naar de Raad van State en de werk en -daadkracht van Liesbeth Spies kan-hoop ik-ingezet voor een goede aanpak van de bestuurlijke organisatie van Nederland. Als je de plus zonodig van de WGR wil halen moet je wel voor een effectief alternatief ruimte bieden, de Metropoolregio. We zullen het zien en hopelijk meemaken. Thuis nog veel huiselijk schrijfwerk na eerst Wie is de Mol. Fascinerende TV en gelukkig dat Frits Huffnagel ook daar zijn draai heeft gevonden. Nog wat middernachtelijk mailverkeer en dan te bed, wekker op half zeven. Een drukke (vrij) dag wacht, Valkenburg, here we come.

Snel naar...