Gemeente Wassenaar - week 7 RO en Infra = bereikbaar en leefbaar

week 7 RO en Infra = bereikbaar en leefbaar

Maandag

Maandag gezellige "verjaarsstaf"en de hele dag blijft het druk met mails, smsjes, cadeautjes enz. Ook in de Raad taart, door mij bij Niek Kaptein besteld met een opschrift 'Wassenaar, veilig, groen en sociaal'. Zo is die Takendiscussie ook al snel klaar. Veiligheidsoverleg, secretaris, griffier, extra B&W, verjaarsbezoek vriend en collega Thom de Graaf, kopje thee thuis en een uurtje op en neer naar Den Haag waar plaatsgenote Maija Meijer ons ontvangt voor een Valentijnsparty in the House of Caviar op het Voorhout. Mooie urbane chic. Mijn hoofd is niet helemaal bij de champagne en kaviaar want een flinke Raad voor de boeg en gedachten en wensen bij Marleen die vanavond live debatteert in de Eerste Kamer. Het blijkt haar goed af te gaan. Bij de Raad krijg ik smsjes die me op de hoogte houden. Voor deze keer maar afwijken van mijn eigen verbodsregel. Ik zie anderen twitteren, ach alles met mate. De bestuurskrachtdiscussie gaat veel kanten uit. Wordt kunst om nu bij het besluit de 28e de hoofdzaken eruit te halen. Henk de Greef haalt de zwembadlocatie met eer en glans door de Raad, hulde. De takendiscussie gaat qua politiek management bijna mis, maar er is herstel. We hameren ook nog wat door en besluiten tot een lichte vorm van historisch onderzoek naar Den Deijl. Middernacht thuis en in plaats van Uitzending Gemist direct verslag van één van de hoofdrolspelers in het debat. Wordt wel een uur of twee.

 

Dinsdag

Dinsdag vroeg college want we lunchen met de collegae van Voorschoten. Veel terugblik op gisteren met een lach en een traan en aandacht voor het dossier Deijl/Mens. We bekijken alle aspecten in grote mate van detail, komende week naw D day. Goed bijgepraat met Voorschoten ook en met name waar het gaat om de rol van de raad cq de raden de 17e (in Voorschoten) en 21 maart (samen). We zullen een mini business case geheten referentiedocument over de bedrijfsvoering produceren. Op de fiets heen en weer, het lijkt voorzichtig lente. In de middag een voorbereidend gesprek met de directeur van de HTM over het finale overleg vrijdag a.s. over de aanbesteding. Big business, big money en een politiek beladen onderwerp. Ik ben betrokken als plaatsvervangend portefeuillehouder verkeer en vervoer Haaglanden. We zullen elkaar behalve vrijdag op het Haagse stadhuis ook zondag bij ADO-Feijenoord spreken. Welk deel van de nieuwe metropool gaat winnen? Boodschappen want ik ben thuischef en een Presidium dat in veel opzichten vlot verloopt Aandacht voor de goede brief van de fracties over Valkenburg. Praat nog even na met deze en gene. Thuis om  onder meer te wachten op Marleen die nu uit Zwolle komt. De campagne loopt wel goed, beter dan tijdje terug gedacht. 

Woensdag

Woensdag een breinstormend gesprek met de benen op tafel met creatieve geesten over de ondertunneling van de N44. Wie weet is er in connectie met de Rijnland Route nog iets te bakken op dat front. Daarvoor moet het onderwerp noordelijke toegang tot Den Haag wel eerst echt aan prioriteit winnen in de diverse gremia die zich met dit deel van de Randstad bezig houden. Voorgesprek voor overleg over de Horsten, bezoek van kunstexpert en chef  bedrijfscollectie AKZO, Hesther Alberdingk Thijm. Ze heeft wat goede ideeën over het betrekken van  de private sector in Wassenaar. We lopen een rondje in de lentezon om de Paauwvijver. Een lange middag Den Haag. Overleg over de Europa portefeuille met Bas Verkerk en de ambtelijke staf van Haaglanden, DB Haaglanden in de Spaansche Hof , Westeinde dat overloopt in een besloten conferentie van bestuurders en experts over de Zuidvleugel/Stedenband. Thema integratie van RO en Verkeer en Vervoer , met als uitkomst beter woon-werk en leefklimaat. Boeiend, met interessante praktijkcasussen in Zuid Holland. Twee gedeputeerden, een kamerlid en andere sleutelspelers luisteren toe en netwerken. Ik roep maar weer iets over het betrekken van Leiden cq de stedelijke omgeving van Leiden bij de te vormen metropool want immers een kennisas Leiden-DH-Delft-Rotterdam en eigenlijk ook Dordrecht. Dat zal dagvoorzitter en collega Arno Brok met me eens zijn. Ik zie dat de gedeputeerden nog niet helemaal blij zijn met het pleidooi van de twee stadsregio"s met name waar dat gaat in de richting van een vervoersautoriteit en ik begrijp wel waarom. Afscheid Sandra Korthuis, directie VNG, in de Willemshof, en om de Spaanse dag te vervolmaken, afscheid ambassadeur Spanje in zijn mooie residentie aan het Lange Voorhout. Hij wordt vertegenwoordiger van Catalonie in Brussel. Collega Jozias van Aartsen neemt een echte Sint mee, toepasselijk. Een wat je noemt Stan Huygens receptie. Ik heb een nuttig gesprek met Steven van Hoogstraten van het Vredespaleis. Om 8 uur thuis en op de bank naar het TV debat gekeken. We hebben zo onze voorkeuren en die doen het niet slecht. Ongemeen spannende verkiezingen 2 maart, maar wat een lage opkomst....

Donderdag

Donderdag een veegdag zo lijkt het. Een vertegenwoordiger van de Vereniging NL-India over een jubileum, cricketwedstrijd op Groen Geel en een receptie op de Paauw. Het soms routine diplo- en kabinetswerk. Vooroverleg voor het bestuurlijk overleg RijnlandRoute. Spannend voorjaar, wat gaat Melanie ons (financieel) bieden en slepen we er een goed route uit qua ecologie en verkeerseffect? Daarna een (weer) echt Wassenaars gesprek over het Van Ommerenpark en de wijze van toezicht op de kwaliteit van groen, ecologie en wildbeheer. Wild en groen (en verkeer/mensen) verhouden zich niet altijd makkelijk. De vertegenwoordigers van de Stichting en de buurt hebben een goed plan dat zij mij voorleggen mede na consultatie van de autoriteiten op het terrein van wild. Ik fiets naar Den Haag voor een lunch in Eden Babylon, iets te overmoedig zonder jas. 's Middags van alles wat waaronder voorbereiding van het gesprek met de Rijskdienst morgen. Ik spreek de secretaris die een dikverdiende vakantie tegemoet gaat (zoals half Nederland en driekwart Wassenaar). Ik ben wel wat jaloers op al die vakanties.. Op de fiets naar de Ierse residentie voor wat vroeger een klassiek "sitting dinner"van een ambassadeur heette en eigenlijk nog wel zo mag heten. Ook dat is zeer Wassenaars en bijzonder.

Vrijdag

Een vroege start van de Stuurgroep Takendiscussie onder leiding van Onno van Buren omdat beoogd voorzitter Bert Ooms niet beschikbaar is. We zitten nog in de procesfase maar er is genoeg te bespreken met de raadsleden uit alle fracties over dat proces: wie is verantwoordelijk voor wat. Dit is echt een zaak voor raad en college (en bevolking) samen. Vooral Bas Leijen (WWW) weert zich. Ik moet iets eerder weg want onze dikke rode kater moet onder verdoving voor tandsteenverwijdering, en dan moet die wel ordelijk in zijn mandje bij de dierenarts komen. Met de auto een luid mauwende kat weggebracht en rond zessen weer gehaald. Gesprek over Duindigt met een bouwer/plannenmaker. Henk de Greef en ik herhalen nog maar weer eens de uitgangspunten voor het gebied zoals die vastliggen en door de Raad zijn geaccordeerd in 2007. De schetsen zijn aantrekkelijk, maar welke content kan er komen voor de veelgeplaagde sector draf- en rensport? Dit gesprek zal in breder verband worden vervolgd. Later in de week breng ik summier verslag uit in het Presidium en  spreek erover met een al lang in het onderwerp geïnteresseerde journalist. Ook met de gemeente Den Haag zullen we het gesprek hierover eind maart hernemen. De rest van de ochtend varia, en tussen de middag een boeiend gesprek - Nieuwspoortcode - met een bevriende Volkskrant journalist met verantwoordelijkheden voor de productie van de krant. Kennismaking, althans officieel, want ik tenniste al op zijn banen, met de nieuwe Canadese ambassadeur James Lambert. Omdat ik een cadeautje in die sfeer met mijn verjaardag verwacht spreken we over de residentie waar voor WO II de familie Kröller Muller woonde. Het was nog bijna een museum, zo is te lezen in de pakkende biografie van Helene K-M. Verder stippen we de betrekkingen Canada-NL aan, onverminderd goed maar bij de tijd houden (cultuur !) en de verhouding Wassenaarse ambassadeurs - gemeente. Ik maak melding van onze volgende thee ontmoeting met de 29 hier wonende ambassadeurs eind maart. Privé afspraak in Voorschoten, waarna poes gehaald en naar huis. Onverwacht gaan Marleen en ik naar de film (True Grit, remake van de John Wayne classic uit 1969 door de gebroeders Coen, geweldig zeker voor de Coen fans) waardoor helaas Hans van Baalen en de Mandelalezing en de receptie van Sri Lanka sneuvelen. Sorry. Om tien uur halen we onze zoon op een winderige bushalte tegenover het Appel Theater op, hij zag de Bacchanten van Euripides met zijn 5 VWO/gymnasium klas. Een culturele avond.

Zaterdag

Zaterdag klussen, boodschappen en varia. Ik bezoek een middag voor afgestudeerden van de Leidse universiteit en leer hoe je boven jezelf kan uitstijgen. Altijd nuttig. Telefonisch overleg met wethouder Sanders over het onderwerp winkeltijden. De Tweede Kamer laat het hier helaas afweten. De Van Woesik groep jubileert en met Dienke Dekker bezoek ik de receptie aan het water bij de Van Duivenvoordelaan. Jammer dat ze niet de pers en de raad uitnodigden. Wel leuk om oude beelden van decennia scouting te zien. De reünie is geanimeerd. Via Cees Overdevest naar huis. Ik knutsel een ovenschotel in elkaar want de lijsttrekster is ook vandaag op een lange campagne dag. Terwijl die in de oven staat borrel ik bij de buren . De forel, fettucine, venkel en cheddarcheese smaakt goed. Les: bijna iedereen kan althans een beetje koken. 's Avonds blijven we in de Coen brothers sfeer met de DVD van The big Lebowski , alias "The Dude". Historische cultfilm aan het worden en nog maar 12 jaar oud.

Zondag

Zondag uitslapen, sport en zowaar weer een film in het Haagse Filmhuis, een Argentijnse thriller O Secreto de los Ojos, politieke achtergrond(1974, vlak voor "het" regime Videla) maar ook mooie romantiek en spanning. Ik bezoek de Paauw waar de voorzitter van de Stichting net is uitgespeecht, en kijk naar de schilderijen, spreek met de kunstenaar. Om vier uur verjaarsbezoek, want Aurel (18e) en ik(14e) beiden jarig. 's Avonds na het inmiddels traditionele rondje Broeders aan het werk.

Snel naar...