Gemeente Wassenaar - week 4 Bestuurskracht matig?

week 4 Bestuurskracht matig?

Vrijdagochtend na een matineuze exercitie weblog schrijven thuis, een gesprek over het strand met de voorzitter van de Wassenaarse Kustzeilvereniging, Gerben Eggink. We spreken over de diverse plannen "iets"met het strand te doen in de sfeer van accommodatie/huisjes. Ik herhaal het voornemen van het college een strandnotitie het licht te doen zien met onze bestuurlijke inzet. Daarbij zal uiteraard goed worden gelet op een goede gang van zaken waar het gaat om de diverse betrokkenen die al eerder plannen en verzoeken indienden.

De bestuursvergadering van de Stichting Ad Gloriam Pavonis wordt door de afwezigheid van een van de bestuursleden praktischer en informeler dan bedoeld, en we schuiven de presentatie door Lizette Ploos van Amstel van de restauratieplannen beelden c.a. de Paauw door naar maart. We gaan serieus op zoek naar fondsen om de bescheiden bijdrage vanuit de gemeente aan die restauratie aan te vullen.

Daarna een ingelast rondje boodschappen in het dorp, want wij zijn beiden het weekeinde elders: Marleen in Londen en ik naar mijn zoon in Luxemburg, en er moet toch voor de zondag iets in huis, de supermarkt gaat ‘s zondags pas om 16 uur open..

Om half twaalf een lang koffie en boterham gesprek met oud Tweede Kamercollega en vriend Eimert van Middelkoop die aan het recupereren is van zijn ministerschap. Het zwarte gat "lonkte"en is toch niet makkelijk helemaal te vermijden. Hij vertelt sterke staaltjes van het ruwe leven in de Haagse politieke arena. Bij het vertrek blijken we 85 minuten over die Haagse arena te hebben gesproken, niet erg want een indringende ervaring.

In een kwartier stofzuig ik de laatste stukken en acties want nu de Paauwdeur uit voor een marathon die mij uiteindelijk om elf uur ‘s avonds in Luxemburg brengt. Mijn eerste stop is de installatie van een nieuwe bm collega in Laarbeek (Beek en Donk), de Peel, Brabant. De beminnelijke lokale held (oud wethouder Onderbanken en Schinnen), Hans Ubachs wordt in een mooie Brabantse ceremonie geïnstalleerd. De commissaris van de Koningin, Wim vd Donk, neemt de eed af en ook anderszins is de plechtigheid van een zuidelijke gemoedelijkheid, prettig. Ik kom en ga tussen een haag vendelzwaaiers.

Daarna door naar ons nichtje in Bunde. We spreken over twitteren, cultuur en het leven en ik ga gesterkt door een kopje soep om half negen door. Het is licht gaan sneeuwen en dat blijkt verderop tussen Luik en Bastogne nog best lastig rijden, vooral op de linkerbaan. Na een weg met veel klimmen en dalen kom ik tegen elven in de stad Luxemburg aan. Gezellig om met zoonlief bij te praten. Ik slaap op een matras op de grond in de woonkamer, heeft wel iets. Zaterdag doen we leuke dingen in de stad en ik zoek nog vrienden van de Nederlandse ambassade op. We wandelen veel, met ook daar klimmen en dalen, de stad is zeer gelaagd gebouwd. ‘s Avonds na het shoppen lekker eten in de binnenstad en ouderwets met de bus naar huis.

Zondagochtend na een voedzaam ontbijt terug via Brussel, koffiestop bij een kennis, om 4 uur terug in Wassenaar. Bijgepraat en dan via de jazz in de Schoolstraat naar de AH. Handig dat die open is. Zondagavond kook ik een potje en werk achterstanden weg. Marleen schrijft verder aan haar grote speech op partijcongres zaterdag a.s.

Maandag kleine staf met Emy, Alexander en Jos. Daarna bezoek van een muziekdocent, Pieter Grimbergen, die advies vraagt voor een breed maatschappelijk initiatief over muziekonderwijs. Hij laat een CD achter van Argentijnse muziek die hij in Buenos Aires uitvoerde en die hij graag hier in Wassenaar ten gehore zou willen brengen. Met raadslid Anouk van Eekelen bijgepraat. Daarna de gemeentesecretaris en een aantal partijgesprekken met burgemeesterskandidaten of andere talenten. Altijd weer stimulerend en ook wel goed te merken dat mensen in staat zijn hun aspiraties realistisch bij te stellen. Bezoek van oud directeur Consumentenbond, Felix Cohen, over goede doelen. Daarna naar Den Haag voor het juryberaad in Galerie Noordeinde voor de prijs van de Beste Ambtenaar 2010. Er zijn twee kandidaten per categorie (11 in totaal), dus 22 personen. We lopen hen allen na, waarbij het lastig is te vermijden dat we sommigen kennen en andere niet. Ik zit tussen CdK Jan Franssen en kamerlid Jetta Klijnsma in. Drie favorieten komen bovendrijven en ik onthul nog niet wie heeft gewonnen. Leuk om te doen.

De Raad die maandag heeft een thema: bestuurskracht. Na een presentatie door het onderzoeksbureau Partners en Proepper volgt een "beeldvormende"discussie in de carrousel/raad. De vragen gaan zowel naar het bureau als naar de portefeuillehouder. Er zijn nogal wat methodische en andere vragen richting P&P, ik besluit mijn bijdrage in eerste termijn stevig neer te zetten: ja we hebben een matig rapportcijfer, kunnen wel over met die 6 plus of 6 en een half, maar er moet wel wat gebeuren: zelf, met Voorschoten en in het samenspel college-raad. Dat is in een paar woorden het advies, en ik denk dat dat een goed advies is. Daarbij zullen uitersten zoals alles alleen of nu halsoverkop naar fusie niet aan de orde kunnen zijn op straffe van energie-en geldverlies. Om een uur of half elf zijn we klaar althans met dit deel. Thuis, ongezond weer, een hapje eten. Met enige adrenaline in de aderen te bedde.

Dinsdag een vroeg college van B&W want om 12 uur stuurgroep in Voorschoten. We hakken over een paar praktische zaken knopen , en oriënteren ons verder in het hoe en wat van de Takendisussie, grote operatie nr II. In de Stuurgroep aandacht voor een aantal documenten die zien op de gezamenlijke afdeling bedrijfsvoering (het referentiestuk en de arbitrage). Taaie materie , maar nodig om het netjes te doen. Ook proberen we de meerwaarde in FTE's etc helderder te krijgen. Daarna een periodiek overleg over personeelszaken met de twee burgemeesters, de twee secretarissen, hoofd p&o Annemieke Pelt, en medeportefeuillehouder Marc van Dijk. We spreken o.m. over talenten en stagiaires. Heen en terug op de fiets, koud maar voldoening gevend. Een goede bijpraatsessie college en MT, we zeggen elkaar goed en ongezouten de waarheid. Nuttig. Een klein glaasje in mijn kamer rondt dat af. Zowaar een vrije avond die ik ondanks verleidingen elders vrijhoud. Spareribs bij Broeders, het wordt een traditie.

Woensdag regionaal college, dit keer niet gevolgd door de zgn combi vergadering van de Veiligheidsregio. De herdenkingsdienst voor de directeur VRH Rotterdam, Don Berghuys, verhindert een voldoende aanwezigheid daar. De gigant uit Rotterdam is vorige week plotseling overleden, een enorme slag. In het regionaal college spreken we over cameratoezicht en lopen we de situatie mbt de vorming van een "soort"nationale politie na. Er blijven zorgen over de lokale inbedding voor wat betreft het gezag door de burgemeester en de sturing op regioniveau. Via kapper Ap naar de Paauw. Een fietstochtje door het dorp brengt me o.m. bij groenteman Thiry waar maandag de etalageruit en daarvoor opgesteld groente en fruit werden vernield door een dame op leeftijd die ipv vooruit , achteruit reed. Kan gebeuren met een automaat vertelt de groenteman luchtig, maar wat een schrik voor allen. De politie (en de pers) was snel ter plekke.

Bezoek van een zeer Amsterdamse vriendin die haar moeder in Wassenaar opzoekt en meteen met haar twee kids naar Dik Trom in onze eigen bioscoop gaat voor Dik Trom. Zo moet het ook: uitverkocht en met een prima repertoire. Hulde. Aan het twitteroverleg kom ik niet toe, wordt vrijdag. Bezoek van oud minister van cultuur van Vlaanderen, Paul van Grembergen, ooit voorman van de Volksunie die ondanks de wat misleidende naam een links liberale partij was. Inmiddels opgegaan in andere politieke clubs. Onderwerp de Vlaams-Nederlandse samenwerking, hij vraagt mij daarover na te denken en een kleine rol te spelen in een clubje die ene manifest gaat opstellen. Ik besluit daarover contact te leggen met oud CDA kamerlid Jan Schinkelshoek, een van de zeer weinigen in de Kamer met een profiel op dit dossier. Aangename mensen die Belgische bezoekers (altijd).

Tussendoor contact met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. In Zoetermeer bestuurlijk overleg dienstverlening van Haaglanden plus Lansingerland (en Voorschoten als waarnemer). We bekijken als portefeuillehouders hoe we door gezamenlijke initiatieven dienstverlening beter en goedkoper te maken. We geven bestuurlijk enige oriëntaties aan die nu ambtelijk worden uitgewerkt. Grappig om naast iemand te zitten die ik al heel lang uit de partij ken, Ingrid van Engelshoven, partijvoorzitter sinds drie jaar maar hier als Haags wethouder. Daarna de (massale) nieuwjaarsbijeenkomst van Boer en Croon in het Elysium van de RAI, en een afscheidsetentje van een bestuurslid van Viola Viola in een Thais restaurant hartje binnenstad Amsterdam. Naar huis met de trein, hij rijdt en rijdt op tijd. Ook dat kan.

Donderdag bijpraten met benen op tafel met Hans Verhagen, AD/HC. Ik besteed aandacht (opnieuw) aan een lastige bestuurlijke klus die te maken heeft met het afsluiten van gas in een woonhuis om risico's voor betrokkene en de buurt te verkleinen of te verhinderen. We hebben gisteravond de knoop gehakt en hebben het afsluiten uitgevoerd op basis van art 172 Gemeentewet, openbare orde en veiligheid. Nu nog de nodige nazorg. Ook hier is communicatie, bij voorkeur helder en tijdig, van het grootste belang.

Iets hierdoor verlaat in Corpus voor een rondleiding en napraten door en met directeur Henri Remmers,een bijzondere ondernemer. Een museum me privaat geld, kleine sponsorbijdragen en meer dan 200.000 bezoekers p/j, het is nogal wat. Het hotel wordt erbij gebouwd, en dat is een mooie toevoeging aan de bestaande congres en vergaderfaciliteiten. We genieten van het uitzicht rondom. Remmers is nog lang niet klaar met ondernemen, Madurodam is vorige week open gegaan, nu het buitenland. Een mooie parel aan de kroon voor buurgemeente Oegstgeest.

Papier, telefoon en agenda op de Paauw. Thee met oud staatssecretaris Medy vd Laan, tegenwoordig doende in het agrarisch onderwijs, een onderbelichte en onderschatte sector. Periodiek overleg met Jos Huijzer die mij bijpraat over de cultuursector. Overwegend goede berichten ook, tot mijn vreugde, over de beeldententoonstelling. Bijpraten met raadsgriffier Henriette, er zit veel opwaartse druk op de raadsagenda. Daarover overleg ik ook met een paar raadsleden, maandag extra Presidium.

Thuis knutsel ik een ovenschotel in elkaar die zowaar nog goed smaakt ook. In Amsterdam de lokale première van Karakter bijgewoond, de bijzondere roman over een zeer Hollandse boekhouder. Joost Prinsen maar ook jonge held Waldemar Torenstra spelen prima. Twaalf uur thuis.

Snel naar...