Gemeente Wassenaar - week 49 Landgoederen

week 49 Landgoederen

Vrijdag

Vrijdag bijpraten met Camille Michel. Goed om periodiek met toch nog de eigen commandant van de lokale brandweer bij te praten, soms met, soms zonder agenda. Het blijft toch je eigen brandweer in een goed regionaal kader. Bezoek van twee enthousiaste liefhebbers van de Landgoederenroute. Zij willen inhaken op het Themajaar Historische Buitenplaatsen met een leuk idee voor een door de modernste apps begeleide route waar gebruikers ook binnen gesloten landhuizen kunnen kijken.

Gemeentearchivaris Carla de Glopper en Hans van Son geven kritiek en steun, en ik adviseer verder te werken aan een opzet waar wellicht Wassenaar en Den Haag bestuurlijk samen het Jaar kunnen markeren. Tegelijk is denkbaar dat de wandeling of fietstocht een slag naar rechts maakt vanaf de Paauw, zijwaarts naar Duivenvoorde. Aan de initiatiefnemers !

Kleine staf want maandagochtend vroeg India op bezoek. Tussen de middag veel wegwerken, bellen en eten. Onze keuken levert toch wel (soms) heel lekkere snacks, dank! Interview met de Gorcumse krant over de tentoonstelling met onze eigen Nieuwe Haagse School collectie volgende week zaterdag 10 december in het museum aldaar. Leuk die banden Wassenaar-Gorcum, mede dankzij mijn oude (tennis)makker Bert Biemans die daar gastconservator is en in Wassenaar en Gorcum woont. Sietske, invaller voor Jos (bijna terug) assisteert me weer prima met diepgaande info over de NHS collectie. Zij bereidde ook het buitengebeuren van vanmiddag voor: de onthulling van een gedenkplaat voor oud wethouder Hazenberg ("CDA"), de aartsvader van onze zo bijzondere Landgoederenroute. Het wordt met nog mooi weer een zeer feestelijke bijeenkomst, eerst in de Spiegelzaal, later buiten bij de entree naar de Landgoederenroute zelf. Buiten spelen vier achterkleinkinderen de hoofdrol, binnen spreken de oudste zoon van Hazenberg, Meindert Stolk, fractievoorzitter CDA en initiatiefnemer en ik zelf redes uit. Er wordt veel teruggeblikt op de rijke historie vanaf 1945, die ook politiek interessant was. Een door de CdK benoemde wethouder in de eerste naoorlogse maanden, en de drie christelijke partijen met toen samen 11 zetels in de Raad. Tsja... Leuk om dit met deze unieke familie samen te doen. Een bijzonder toeval brengt mij de avond erna met een andere hoofdrolspeler, Frits Hazenberg , kleinzoon, samen op het Huis te Manpad, waar een themavond over Historische Buitenplaatsen plaats vindt, toegespitst op Hofwijck in Voorburg.

Eind van de middag een kleine reeks logistieke rampjes. De eigen auto staat zonder accu en de B tax brengt me naar een niet bestaande Haagse receptie. Dat heeft wel weer het voordeel dat ik in bezit kom van een zgn accu booster bij een chauffeur van de B tax. 's Avonds eten we uit met Nederlandse vrienden die in Versailles en aan de Portugese kust wonen. Hij is oud Ambassadeur in Londen en een van mijn eerste bazen op BZ. Het 't Regthuys/Prentenkabinet serveren weer een uitstekende maaltijd, en ze zijn niet voor niets in de culinaire gidsen die ons weer overspoelen in dit jaargetijde , terecht gekomen.

's Ochtends ontbijten we met onze Franse logees, waarna de auto nog moet worden gerevitaliseerd. De accukabel faalt, maar, onder toeziend oog van de politie, de accu booster werkt. Dank! Wij rijden naar Den Haag voor (Bijenkorf) shopping, en zijn niet de enige.. 's Middags doen we nog een ronde in ons eigen dorp. 's Avonds na een lichte maaltijd naar Heemstede, Huis te Manpad, waar ten huize van Rene en Wim, vele liefhebbers van buitenplaatsen zijn verenigd. Ik tref ook (D66) wethouder in Heemstede, Jur Botter.

Zondag

Om half elf terug en nog veel mooie doelpunten gezien bij het zaterdagavond voetbal. De zondag stelt in dat opzicht ook niet teleur... Zondag vieren we Sint met mijn in Luxemburg wonende zoon en Poolse vriendin. De wereld is heel klein aan het worden. In de middag en avond veel (lees) en (mail) werk. Tokoh Eddy is goed voor een heerlijke Indische afhaalmaaltijd.

Maandag

Maandag de Ambassadeur van India, mw Mukherjee. We verkennen de mogelijkheid van een eenmalige viering van de Nationale Dag van India eind januari. We kijken in de Paauwzalen rond en komen tot een voorlopige afspraak. Aan de medewerkers een costsharing te maken.

Veiligheidsoverleg met Otto Stolp, Eric en de politie. Weer veel "varia" in een toch wel rustige en kalme gemeente qua(on)veiligheid. We lopen ook een paar toezichtzaken door. Patricia Vogel over het stuk dat wij aan de Raad zijn verschuldigd nav de begrotingsmotie over de robuuste organisatie. Anke Schluck, de ARB met de secretaris en de "bilat"met Wilma Atsma. Hoofd facilitaire zaken Els Mohle, adjunct directeur SICA over een optreden volgende maandag en de dochter van een jaarclubvriend met een carrière advies.

Het is pakjesdag en tot mijn opluchting vind ik het perfecte pakje voor Marleen bij de onvolprezen lederwarenzaak Theil, die ook nog jubileert. Ik pak dat bezoek op als opstap voor een bliksembezoek aan de van haar zelfgemaakte sculptuur in de tuin beroofde Maud Zumpolle in de Kerkstraat. Wat een tragedie en wat en verdorven mensen om kunst te stelen om daar-denk ik-materialen uit te slopen. Ziek.

Thuis kook ik en pak de laatste pakjes in. We hebben a 3 een hele fijne en gezellige pakjesavond.

Dinsdag

Dinsdag breng ik in de nieuwe traditie Marleen naar de Eerste Kamer. Op de terugweg passer ik Hagenhorst voor de heidag van B&W en later met het MT. Openhartig en nuttig. We doen eerst de gewone agenda en pakken erna thema's als politieke sensitiviteit op en gemeenschappelijke regelingen. Receptie Finland , Thailand en een korte stop in Nieuwspoort. 's Avonds kook ik thuis voor Aurel en mij, en fiets mee naar drumles in de Warenar bij Bplus C. Ik kijk meteen eens rond in onze Warenar en zie daar 100 bridgers en 80 mensen bij een lezing van DFAT over de schilder Sargent. Boeiend en opvallend!

Woensdag

Woensdag Peter Buschman met medewerkers over het primair proces. Van trouwlocaties tot naturalisatie en optie van niet Nederlanders. Een 60 jaar gehuwd bruidspaar in de Molenstraat, wonen daar al... 60 jaar en leerden elkaar kennen in Kasteel Oud Wassenaar. Bijzonder! Daarna een lange dag Haaglanden, voorafgegaan door het halen van een nieuw Tweede Kamer oud leden pas nota bene vlakbij mijn eerste werkkamer eind jaren 70 op het toenmalige BZ, Heerenlogement Amsterdam. Op Haaglanden cultuur, DB en een indringend gesprek over de Metropoolregio met de staf.

's Avonds met gemeentesecretaris Annet Betram mee naar een diner pensant bij BCG in Amsterdam. Thema de gemeente als eerste overheid. Toch, ondanks de drukte en de instinctieve gedachte "ga ik wel" zeer de moeite waard al was het maar omdat ik tussen Arjen van Gils, collega van Annet in Rotterdam en Ralph Pans, hoofddirecteur VNG zit. Op de terugweg schetst Annet haar takenpakket met vier grote dossiers. Boeiende taakopvatting, ze is goed voor Den Haag en mijn collega daar. Laat met mails en stukken in de weer.

Donderdag

Donderdag overleg in Voorschoten met collega, secretarissen en Patricia Vogel. We ploegen voort. Op de Paauw een D66 talentengesprek met ook erbij good old Rudi Nieuwenhoven, lang geleden raadslid hier in het dorp. Cultuur p.o. en daarna spontaan naar Amsterdam, laatste promotie van mijn enige (en oudere) broer aan de UvA, een Peruaanse promovendus. Hij is promotor. Alles gaat in Engels en Spaans, iets over interculturele legaliteit. Andere boeiende wereld. Einde middag bestuur DFAS in Den haag in het archief/RKD. Bij Siemens de Cercle Cicogne, netwerken dus. Thuis gegeten en op de fiets naar het hoofdkwartier van de WBS , D66 ledenvergadering. Op de terugweg word ik zowel omver geblazen als doorweekt. Een warme douche is hoogst noodzakelijk. Tot half een mails en kranten. 

Snel naar...