Gemeente Wassenaar - week 48 Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

week 48 Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Vrijdag

Vrijdag een spoedoverleg met alle “ketenpartners” over een huisuitzetting met medisch-sociale aspecten. Ingewikkeld zo’n casus waarin iedereen gelijk heeft en velen betrokken zijn.  Als je niet oppast gebeurt er niets of het slechte. Ik probeer met wethouder Marc van Dijk samen het  “dossier”, lees “de mens”een flinke duw in de goede richting te geven. Aan het einde gloort perspectief. Nu het ook DOEN! Stukken en telefoontjes in de Paauw, vrijdag lijkt met maandag beldag voor alle lopende zaken en zaakjes te worden. Half elf Leiden voor de vergadering van de Raad van Toezicht Museum van Oudheden. Ik word gevraagd voorzitter te worden, nu lid. Een eervol verzoek dat ik graag in positieve overweging neem. We spreken ook over andere kandidaten voor de vacatures en natuurlijk over de opstelling van de (meerjaren) begroting.

Lunch in de Paauw met de secretaris, onverwacht en goed bijpraatmoment na een drukke en turbulente week. Steven Broers uit Den Haag over crisisvoorbereiding en als staartje, expats. De Kerngroep Takendiscussie buigt zich over inhoud en vooral proces van de enigszins slepende Kerntakendiscussie. Bijpraat bezoek van oud journalist en NS man en nu consultant bij Berenschot, Erik van Venetie. Onze privé en beroeps”loopbanen”kruisen elkaar vaak. Naar Den Haag voor afscheid directeur veiligheid op het oude departement, BZ. Leuk wat oude makkers te treffen in zaal 1a04/06. Sentimental journey. Daarna Japan voor traditionele dansen in de residentie van de Ambassadeur. Niet eenvoudig om daar vrijdagavond je hoofd goed bij te houden.. Maxime Verhagen lukt dat ogenschijnlijk beter want hij oogt  fris op het podium. Ik fluister het woord Metropoolregio nog in zijn oor. Veel ambassadeurs en buitenland types. Ik laat de sushi onaangeroerd en ga thuis lekker aan de gebraden kip van poelier Brama van de Luifelbaan. Puik rijtje winkels daar !

Zaterdag

Zaterdag shoppen in Den Haag, van Bijenkorf via Vodafone tot Stepping Out. In de middag een “werkje” op het partijbureau, selectie talentvolle jongeren voor het opleidings-en trainingsprogramma Route 66. Leuk om te doen. Van de Hoge Nieuwstraat terug naar Wassenaar, nog even het dorp in.

Daarna naar de PAN Kunstbeurs  in Amsterdam, onverwacht rustig op dit late  uur van de dag. We staan heel lang stil bij een ets van Bonnard. ‘s Avonds eten bij goede vrienden uit de journalistiek/medische wereld in Amstelveen.  Ver na middernacht thuis.

Zondag

Zondag na sport en kranten/stukken naar het jubileumconcert van het van Wassenaerorkest. Stampvolle Messiakerk, wat enorm leuk en verdiend voor dit bijzondere orkest. Ik moet helaas in de pauze weg voor een ander concert in onze eigen Paauw, een coproductie van Hongarije (Ambassade) en wij tgv 200 geboortejaar Liszt, Ferenc in dit geval en geen Frans.. De Ambassadeur en ik praten de zaak aan elkaar, de muziek en de akoestiek zijn mooi en onder de gasten een echte Grieks orthodoxe bisschop. Zes uur thuis en een traditionele avond met een door mij verzorgd bord op schoot voor het voetbal waarna mails en kranten. Het zijn er altijd wel veel in het weekend..

Maandag

Maandag kleine staf en door een afgezegd bezoek ruimte voor “vegen”.  Tussen de middag de griffiers. We buigen ons over regels voor inspraak, het Presidium morgen  en de laatste Raadsvergadering(en)’s Middags rijd ik naar Kasteel Hoge Vuursche voor een bestuurlijke tafel reputatiemanagement voor burgemeesters, georganiseerd door het Genootschap en uitgevoerd door goede bekende Mildred Hofkes. Aan de orde in de groep van 12 vakgenoten o.m. de vraag hoe organiseer je je spiegels. De een doet het met veel formele gesprekken en 360 graden beoordeling, de ander eerder geïmproviseerd maar wel indringend. Mijn stelling er zijn 3 belangrijke vrouwen in je leven, je vrouw, je gemeentesecretaris en je secretaresse oogst natuurlijk een glimlach maar ook (h)erkenning. Een nuttige en confronterende middag! Net op tijd terug door de files op de A 1 voor een hapje voor Aurel, ik schoof een voorgerechtje naar binnen op het kasteel. Klokke 8 uur carrousel met voor mij de Metropoolregio op de agenda. Een paar raadsleden, mn Antoon Claassen en Pim vd Locht heeft er heel veel tijd en grondigheid in de voorbereiding en vragen gestoken. Ik moet in 20 minuten stof van drie kwartier persen in mijn antwoord, maar het gaat goed en ik krijg enthousiaste feedback/spiegel. De Raad wil wel eigen accenten zetten en dat kan in de nu voor te bereiden visie. Napraten met de secretaris die haar p.o. moest afzeggen.

Dinsdag

Dinsdag B&W, indringend overleg met secretaris en collega Voorschoten, vergezeld van eigen secretaris en programmanager Patricia Vogel die een intellectuele tour de force op zich heeft genomen. Overleg met de Pact gemeentes Voorschoten en Leidschendam/Voorburg. Vergadering Vrienden van de Pieterskerk, Presidium en afscheidsdiner Pieterskerk voor vele vertrekkers. Ik raak in de koude kerk wel mijn stem kwijt. Lastig in dit “pratende vak”.

Woensdag

Woensdagochtend vooroverleg met een bestuurslid van het Letterenfonds over de op handen zijnde benoeming van Pieter Steinz, journalist en chef Boeken bij NRC, tot directeur van het Fonds. Een geweldige keuze van een gelauwerde literator die ook nog kan managen. We zijn als bestuur blij met zijn komst, de staf zal dat ook zijn. In deze moeilijke tijden verdient het Fonds de best mogelijke directeur.

Daarna in het Koninklijk Instituut voor de Tropen de Ledenraad die uiteraard in het teken staat van de aanslag door het Rijk (BZ) op de financiering. Er worden tal van creatieve ideeën gespuid  voor alternatieve financiering waar directie en commissarissen hun voordeel mee kunnen doen.

Terug naar Wassenaar met veel telefoontjes over de Metropoolregio. Als portefeuillehouder personeel en organisatie in het DB ben ik verantwoordelijk voor het lastige dossier af-en opbouw van de oude organisatie naar de nieuwe, maar hoe komt die er precies uit te zien, welke taken, welke financiering?

Op de Paauw maak ik het staartje mee van een les brandveiligheid –en preventie van onze supervrijwilliger en museumexpert Kees Pleijsier die royaal citeert uit geschriften rond 1920. Ik onthoud daar vooral van “Kalmte brengt rede”. Ook voor mij nuttig..

Om half drie overhandigt een delegatie van de wijkvereniging Binnen Klingen aan wethouder Fred Sanders en mij, in gezelschap van coördinator Wim Issendonck en raadslid Boet Derks een boekje “oral history”over deze mooie. Een goed initiatief, weer een aardig Wassenaars boekje erbij. Daarna Cultuurfonds Leiden en via de files op de A13 naar Capelle a/d IJssel waar een grote Metropoolregio avond ons wacht, in het Isala theater aldaar. Voor mij geloof ik de eerste keer in deze stad. De sfeer is goed, zelfs “upbeat”, veel radsleden, ik doe mee aan een workshop voorzieningen/cultuur/sport met wethouder Antoinette Laan (Rotterdam/VVD). Geeft energie deze avond . Terug om half twaalf, zonder stem.

Donderdag

Donderdag weer een college politiek bestuurlijke gevoeligheden met training en rollenspel aan mid career ambtenaren vanuit diverse onderdelen van de overheid. Stimulerend en leuk om te doen zeker als je Henk Bleker mag spelen(….).

In Zoetermeer bestuurlijk overleg dienstverlening, met onderwerpen als de aflevering van de ID kaart aan huis, de handtekening en de potentie van een regionale aanpak van de KCC’s. Voor Wassenaar geldt dat we eerst aandacht geven aan de afronding van het KCC proces met Voorschoten. OP weg naar de Paauw scoor ik nog cadeautjes voor de sprekers op het afscheidssymposium voor Henriette Stradmeijer, de scheidende raadsgriffier.

Dick de Cloe, oud collega uit de Kamer en nu bm in Maasdriel spreekt over de wet idealisering en zijn rol in de Kamer bij het amendement voor de verplichte griffier. Marianne van Omme, griffier in Amersfoort, spreekt over de rechten van de Raad en de toekomst van de griffie. Instemmend geknik op de tribune van de talrijk opgekomen raadsleden. De sfeer is warm en hartelijk, Anouk, Meindert en ik speechen, Antoon biedt een liber amicorum aan en als klap op de vuurpijl is er een in Warnsveld gecomponeerd afscheidslied van 17 coupletten voor Henriette waarbij het refrein luidkeels wordt meegezongen. Henriette is er stil en aangedaan van. Bijzonder. Ook op de receptie een warme sfeer, zeker met de vele (klein)kinderen. Ik sluip tegen half zeven stilletjes weg, Marleen en mij wacht nog het Jaardiner van het genootschap De Haagsche Schouw, dit keer met partners (Ladies Night) in het Museum van Oudheden, “mijn” museum. Dat voelt heel goed. Aan tafel met veel Wassenaarders en oud Wassenaarders zoals VVD senator Boecker en oud predikant ds Steenstra, auteur van een net verschenen boek over zijn 25 jaar predikantschap in ons dorp. Moe maar voldaan om 23 uur thuis.

Snel naar...