Gemeente Wassenaar - week 45 Metropool: briljante trouvaille of mislukkeling?

week 45 Metropool: briljante trouvaille of mislukkeling?

Vrijdag 

Vrijdag heel vroeg haal ik mijn nieuwe zolen op in hartje Den Haag, wonderlijk hoeveel sneller alles gaat op vrijdag qua verkeer en files. Om 9 uur gesprek met de fractievoorzitter van D66 in de Provinciale Staten, Geert-Jan Wenneker. Onderwerp: uiteraard de Metropoolregio. Laten we toch vooral zien dat we samen, provincie en regio’s, er iets van gaan maken op basis van de inhoud. De brief van Donner biedt kansen, laten we die benutten. 

Hetzelfde pleidooi kan ik later op de ochtend houden tegenover gedeputeerd een plaatsgenoot Rik Janssen (SP) die een kennismakings/werkbezoek brengt aan Duinrell. Nuttig en aardig als hij de anekdote vertelt dat zijn voornaam Rik vroeger wel erg vaak in verband werd gebracht met naamgenoot Rick de Kikker. Zo zijn Duinrell en een SP politicus, oud Kamerlid, historisch op elkaar aangesloten. Ik bel met een leidinggevende van Staatsbosbeheer over de Vleermuisbunker bij ons strand die last heeft van tekortschietende financiering voor de noodzakelijke renovatie en heraankleding. Een mooi project waar diverse Wassenaarders zich sterk voor maken. We komen ietsje verder. 

Bijpraatlunch met-figuurlijk-benen op tafel met politiechef Wilma Marsman. Zij is nieuw en dan zeker is het goed ook buiten de formele agenda’s en overleggen om elkaar goed aan te voelen, en dat doen we. Ik spreek met een kop thee met een bestuurslid van het Letterenfonds dat niet in de selectiecommissie nieuwe directeur is opgenomen en aan wiens oordeel ik toch veel waarde hecht. Hij laat een boek van zijn hand over leiderschap achter. Extra bestuursvergadering Cultuurfonds Leiden in het gebouw van de Kamer van Koophandel, Stationsplein, over het voornemen van de cultuurmakelaar om het stokje over te dragen. Ik neem op mij de Leidse wethouder Jan Jaap de Haan daarover te raadplegen, en ook daarover ontstaat net als over de directeur Letterenfonds een intensief belcircuit. Om half zes, sneller dan gedacht, om in de ambtswoning van de collega aldaar een borrel te drinken en bij te praten op weg naar het Achmea Zorgdiner in het Singer Museum in zijn woonplaats. Marleen voegt zich na een busrit uit Hilversum bij ons. We dineren tussen de schilderijen van Jan Sluijters, schitterend en leuk (zorg)publiek. Een topambtenaar van VWS vertelt iets over hoe het op het departement toegaat, het klinkt bekend. Twaalf uur thuis. 

Zaterdag 

Zaterdag bezoek ik de nieuwe Albert Heijn, mooi verbouwd al is het nog even zoeken waar alles staat. Met prachtig weer op de fiets naar het partijcongres in het World Forum Den Haag waar vele bekenden verhinderen dat ik de grote zaal binnenga. Doe ik na talentgesprekken en fringemeetings tegen 3 uur voor partijvoorzitter Ingrid van Engelshoven en de politieke moties. Tegen vijven net voor Alexander Pechtold  terug op de fiets want omkleden in smoking en naar het US Marine Ball Gala. Zeer Amerikaans deze verjaardag (236e!) van dit militaire elitekorps. Veel “pomp and circumstance” met parades in de Nieuwe Kerk en volksliederen. Goed om met de chargé d’affaires, net terug uit Washington, bij te praten. Half elf thuis. Feijenoord verliest jammerlijk thuis van NEC. 

Zondag

 Zondag divers: prachtige Liszt in de Paauw (wat een geweldige pianist is Christopher Devine toch!), 85 jarige Kieiviten aangedaan, toneel aan huis bij vrienden aan het Leidse Plantsoen en een wijnproeverij van de Wijnheeren in de bollenschuur van de Overdevesten. Half zeven thuis na een kort gesprek met wethouder Marc van Dijk thuis. ‘s Avonds veel bellen en werken. 

Maandag 

Maandag de overleg-dag: kleine staf, veiligheid/toezicht en handhaving, primair proces, secretaris, het Cultureel Overleg Wassenaar en heren rond Duindigt, Tussendoor zit ik een nieuw ingesteld Europa overleg in Haaglanden verband voor met Europarlementariër en oud collega in de TK, Wim vd Camp als eregast. Goede opkomst, gedeputeerde Rogier vd Sanden (VVD) en diverse leden van het DB Haaglanden en ambtenaren van de negen gemeenten. Om 6 uur Stuurgroep Kerntaken tot een uur of 8. Maar wel ‘s avonds thuis. 

Dinsdag 

Dinsdag kennismaking met een nieuwe verkeersmedewerker die heel origineel zich via Linked In aandiende. College dat ik vroeg moet verlaten voor de officiële afscheidslunch van de SG BZ, Ed Kronenburg voor de vertrekkende Argentijnse Ambassadeur, Santos Goni die na ruim 6 jaar naar zijn land teruggaat, bijzonder aardige en effectieve man. 

Ed heeft net de NY marathon gelopen en heeft veel te vertellen. Leuk. Staartje training bestuurders voor rampen door onze ARB, Anke Schluck. Vertrek ROB topman Edo Arnoldussen moet ik laten lopen want om half vijf roept Amsterdam voor diverse besprekingen rond het Letterenfonds en “de” vacature. Pas tegen tienen klaar met (na)bespreken, ik haal Marleen weer op waar ik haar vroeg afzette: hoek Mauritshuis/Kamer. Twaalf uur thuis. 

Woensdag 

Woensdag een raadslid op bezoek en daarna een mooi werkbezoek aan collega Marianne Heeremans in Heemstede. Veel bij te praten. D66 wethouder Jur Botter schuift ook even aan. In Den haag een snelle stop bij weer en afscheidsreceptie voor “de Argentijn” in ene bovenhuis (!) aan de Javastraat. Daarna DB Haaglanden  maar ook voor-en napraten met secretaris Marion Stein en communicatiechef Caroline Schep en collega Bas Verkerk.

 Eind van de middag via de Paauw naar Amsterdam voor een D66 fondsenvergadering en een etentje met Marleen bij vrienden aan de Prinsengracht. Donderdag een gesprek met een medewerker van Breijer, kennismaking van de beoogde architect voor de beurt binnen-en buiten de Paauw met Mark van Dijk en de ambtelijke adviseurs en daarna een geslaagd tegenbezoek van de Belgische gemeente Schilde (B&W, dwz de schepenen en de burgemeester, secretaris en ere secretaris). 

We bezoeken diverse mooie plekjes in Wassenaar en net daarbuiten, en lunchen op de Haagsche met de terrasdeuren open en in een stralende najaarszon. Schitterend! Het betrekt en ik rijd naar Amsterdam voor afscheid Ernst Veen, De Nieuwe Kerk en daarna nog een late stop in het eigen dorp bij de echt allerlaatste receptie van de Argentijnse Ambassadeur aan de Schouwweg. Einde van een tijdperk. Half negen thuis waarna ene klein hapje en veel werk.

Snel naar...