Gemeente Wassenaar - week 42 Deutschland im Herbst

week 42 Deutschland im Herbst

 Vrijdag

Vrijdag bezoek van onze energieke regionale  brandweercommandant, Esther Lieben. Agendaloos bijpraten, een goede gewoonte die we meer zouden moeten toepassen. Ik snijd naast de meerjarige budgetontwikkeling ook de positionering en de financiering van de reddingsbrigades aan. We staan ook stil bij het Wassenaarse korps.

Intern gesprek over opzet en uitvoering van de sporthuldiging vrijdag de 28e. Naar Leiden voor een gesprek met wethouder verkeer en partijgenoot Robert Strijk. Uiteraard staan we stil bij de Rijnland Route waarover nu besluitvorming is voorzien in voorjaar 2012. Stukken en achterstanden wegwerken in de Paauw en dan stap ik in de trouwe Kia voor een tocht naar Weert. Niet naast de deur maar een collega D66 burgemeester, Jos Heijmans, wordt geïnstalleerd als burgemeester aldaar. Hij heeft al een lange carrière in het vak achter de rug, Haelen, toen een Brabants uitstapje naar Bernheeze en nu terug in de poort van Limburg. Opvallend hoe divers de culturen in provincies en bij installaties zijn. Het is zeer bloemrijk en zeer Limburgs , ook bij de zojuist geïnstalleerde gouverneur Theo Bovens. De onderwerpen vlaaien, schuttersvereniging en carnaval komen herhaaldelijk langs. Terug een verkeerde keuze, Eindhoven-Den Bosch-Utrecht, nooit meer doen, altijd over Rotterdam. Weer wat geleerd. Tegen zeven uur pak ik nog een staartje mee van de D66 regioborrel in het Wapen van Voorschoten. Raadsleden, wethouders en Kamerlid Kees Verhoeven. Wethoudster (VVD) Inge Adema van Voorschoten loopt argeloos binnen en wordt direct in de sociaal-liberale kring getrokken. Thuis uitblazen met goed gemaksvoedsel op de bank. 

Zaterdag

Zaterdag een drukke werkdag. Onder een stralende zon Vrijwilligersdag hartje dorp met  veel kraampjes en mensen daarin en daaromheen. Ik open met voorzitter Jacques van den Boer. Daarna ene mooie plechtigheid in onze bibliotheek, een K.O. voor good old en vrijwilligers mastodont Johan Boer. Hij is verrast en geroerd. Als je zo de revue laat passereen wat hij niet al deed, is dat erg veel. Vrijwilligers maken het verschil, dat klopt. Met een gerust hart laat ik Dienke Dekker op deze dorpse markt achter, waar ze tot 18 uur de dag doorbrengt. 

 

Ik fiets naar Voorlinden waar onze Joop van Caldenborgh de gemeenteraad "brieft"over het fantastische museumplan. Dat valt in goede aarde en we zijn allen blij en trots. Uiteraard is er nog veel te doen en uit te werken voordat het echte bouwplan er ligt. Architect Dirk Jan Postel met zijn team  presenteert geanimeerd de eerste schetsen. Aan tafel geeft hij me nog wat nuttige tips voor de a.s. herfstvakantie in Noord Beieren (Rauchbier en de Vierzehnheiligenkirche). 

Terug thuis veel huiselijke klussen, van de auto schoonmaken tot gras maaien, de laatste keer? Ietwat vertraagd door een lekke band toch nog op tijd om naar Den Haag te gaan voor de opening van de expositie in het Gemeentemuseum over Parijs als stad van moderne kunst. Veel hoogstaande stukken uit Parijs zelf (Centre Pompidou), de Triton collectie, de eigen collectie, en een stuk van Kees van Dongen van Caldic. Daar werp ik een speciale blik op. Ernaast in het GEM/Fotomuseum de nazit en een schitterende reeks foto's uit de naoorlogse Parijse jaren. 's Avonds eten Rob en Dorien bij ons, veel paddenstoelen en salades. We nemen ons voor vroeg op te staan en weg te rijden. 

Zondag

Zondag wordt het toch tegen elven voor we via een unieke vliegenzwam in Marlot de autosnelweg op gaan voor 630 km naar Bamberg. We rijden om half zes het stadje binnen en nemen onze intrek in een sober hotel in een vm Karmelieten klooster. Daarna een dikke twee dagen Duitse/Beierse cultuur en geschiedenis in een fraai en zonnig herfstdecor: Neurenberg, Bayreuth en Bamberg zelf. Van Nazisme tot Wagner, van hoogbarok tot zwaar gebombardeerde en in wederopbouwstijl herbouwde binnensteden. Een goed vakantieland. Woensdag 630 km terug en half acht 's avonds weer thuis in W. Toch echt weggeweest. 

Donderdag weer aan de slag met een burgemeesterssollicitante, stukken lezen, verwerken en tekenen op de Paauw, bijpraten met deze en gene en een voorbereidend gesprek op een optreden bij de Afrika Dag van de EVS over democratie in Ghana. Met onze nieuwe griffier Geertje de Schipper spreek ik over de levendige correspondentie over de wethoudersverkiezingen (procedure) en de diverse uitstaande vragen van de Raad. Tussen de middag lunchen en bijpraten met oud minister en kamercollega Eimert van Middelkoop in een uitspanning in Delfgauw. Op de Paauw overleg over de Horsten met het oog op de na B&W te verzenden stukken, w.o. een raadsmededeling. Ik rijd naar de Haagsche Schouw voor de stakeholdersbijeenkomst van de wbv Willibrordus. Die is interactief, dus werk aan de winkel. Marc van Dijk weert zich kranig als groepsrapporteur en Dienke Dekker absorbeert de beleidsaanbevelingen. Ik keer voortijdig terug, want extra bijeenkomst op Haaglanden over de transitie van het Stadsgewest naar de Metropoolregio. Ik praat eerst voor met secretaris Marion Stein in Nieuwspoort, daarna een zitting met haar collega van Rijnmond/Rotterdam Marith Jansen en mijn tegenvoeter in het DB SRR, Ewald van Vliet, collega van Lansingerland. We delen het einddoel, maar (nog) niet geheel de weg waarlangs. 

Woensdag verder in de bijeenkomst van de twee DB's. De brief van Donner en haarzelver uitleg houdt ook ons vanavond bezig. Tegen negen uur sta ik op straat en val binnen in de pauze van het openingsconcert van de New Dutch Academy in de Anton Philipszaal. Ik excuseer me bij gastheer de Australische Ambassadeur, die blij is dat ik toch ben gekomen voor pauzedrankje en -praatje en de tweede helft. De sopraan wiegt me bij Rossini bijna in slaap. Half elf thuis waarna nog veel Binnenhof nieuws met het thuisfront te bespreken en te verwerken. Morgen weer mooi herfstweer en een relatief rustige dag. Daarna wordt het weken buffelen.

Snel naar...