Gemeente Wassenaar - week 39 Smoking gala

week 39 Smoking gala

Drie keer smoking cq in het lang in een week, dat is een logistieke uitdaging, inclusief die van de stomerij voor het speciale hemd. Eerst het gala voor het 160-jarig bestaan van de Vereniging Zuid-Hollandse Burgemeesters in de Haagse Ridderzaal (veel speeches, veel muziek, lang tafelen, veel historie en veel ook oud collegae o.w. de 94 jarige baron van Knobelsdorff die ook de dansvloer opging), midweeks het Royal Haskoning Annual Autumn Gala op het podium van de Haagse Schouwburg (PWA aanwezig, Vietnamese ministers, ambassadeurs, bedrijfsleven en natuurlijk de Haskoning top o.w. Wassenaarder Erik Oostwegel en ex PVDA stas Heemskerk) en last but not least de Gouden Kalveren in Utrecht, waarbij Carice van Houten met weinig woorden haar 5e Kalf ophaalde en haar Marokkaanse tegenvoeter voor de beste mannelijke rol met veel woorden en emoties zijn eerste Kalf.  Daaromheen zorg over teveel goede vrouwenrollen en te weinig voor mannen. Lijkt mij niet het grootste wereldprobleem eerlijk gezegd.  

Daartussen hoor veel ander feestelijks en minder feestelijks. Het uitje voor de Haagse en Wassenaarse ambassadeurs bij 't Regthuys, Plein, Dorpskerk en Duinrell was inderdaad zoals de Telegraaf schreef "pret". Leuk om te doen, mensen stellen dat echt zeer op prijs en het was bijzonder om  bijv. met de Surinaamse ambassaderaad, tevens dochter van Fred Derby te spreken.  

Tussen het CD en de Ridderzaal lukt het niet meer, anders dan collega van Aartsen,  thuis in Rotterdam de 65e verjaardag van Frans Weisglas aan te doen. Gelukkig zie ik hem in zijn kwaliteit van voorzitter van de Raad van Toezicht royaal op het Rijnlands Lyceum voor de viering van het 75 jarig bestaan, donderdag. Een fantastisch mooie middag, goed symposium over het brein van de puber (prof Eveline Crone), een stijlvolle openingshandeling met de onthulling van een leuk beeld door Loek Bos, en de presentatie van een aardig jubileumboek. Een geweldige school! Dat kunnen bestuurder Maarten Knoester en rector Jan Leuiken op hun contro schrijven. Ik tref de toenmalige conrector van de school van mijn kinderen, het Oegstgeestse Rijnlands, nu rector, John Swieringa voor het eerst weer na vele jaren. Ik beloof de aftrap van de leerlingenreünie van zaterdag even mee te maken, al was het maar om persoonlijk getuige te zijn van de aanpak en oplossing van het parkeerprobleem.

Vrijdag

Genoeg gefeest. Vrijdag overleg met de Wassenaarse Oranjevereniging, de Rekenkamercommissie voor Wassenaar, Voorschoten en Om. de lokale driehoek met politie en O.M., de start van de Simavi Wereldmoeders estafette op ons pleintje met Antje Monteiro (ja, de beschilderde zwangere buiken), en de Reddingsbrigade.

Zaterdag

Die brigade viert zaterdag ook feest, een schollenfuif. Traditie aan het eind van het seizoen. Andre Marse en ik speechen en de kibbeling smaakt ook goed.'s Avonds lekker hangen op de bank met Back to the Future uit 1985 en de spannende DVD, Borgen over de eerste vrouwelijke premier van Denemarken (hoe dichtbij de realiteit kan kunst komen), waaraan ik elke (late) avond verslingerd blijf.

Zondag

Flink gesport, tennissen en joggen, dat voelt goed. Veel ook gefietst naar een ziek oud raadslid en daarna van Katwijk naar Leiden, waar de Kunstroute ook naar het huis aan het Plantsoen van vrienden leidt. In het ateliergebouw aan de Haagweg zijn onze twee Wassenaarse topkunstenaars Maayke Schuitema en Casper Faassen met mooi nieuw werk en  een borrel erbij. Intussen schijnt de zon iedere dag intenser zodat we een werkelijke golden Indian summer beleven. Maximaal gefietst, ook naar Den Haag voor een diner dinsdag van de NUFIC waar Marleen lid van  de raad van Toezicht is. Fietsen in een smoking gaat me net nog te ver, maar waarom niet eigenlijk?

Maandag

Maandagochtend overleggen (veiligheid, handhaving, kleine staf) 's middags veel Haagse besognes. Ambassadeurslunch in Crowne Plaza, met de regiobrandweer over het crisisplan, met Haags wethouder Henk Kool over Europa, met de Tweede Kamerfractie van D66 over burgemeesters, met de Cercle Cicogne een borrel in de Koninklijke Stallen met o.m. de Gouden Koets en het staartje van een geslaagd bezoek van de Raad aan het Gemeentekantoor. Een goed gevulde maandag!

Dinsdag

Dinsdag blijkt avondlijk overleg van deze en gene zijn vruchten af te werpen: we stellen de begroting eendrachtig en evenwichtig vast. Lange termijn stabiliteit en geen voorschot op een toch moeilijke toekomst waar decentralisaties met grote gevolgen naderen. De vraag is hoe wel als gemeente en als organisatie deze aanzienlijke taakverzwaring tegen de achtergrond van teruglopende middelen gaan aanpakken. Daar spreken we na ons college indringend over met het college van Voorschoten. De samenwerking met die gemeente heeft ons veel gebracht en kan ons nog veel brengen. Naar Den Haag voor kapper Ap, de ROB lezing door prof Henri Beunders  over participatieve democratie, de Tsjechische receptie en het NUFFIC diner aan het Bankaplein. Door een zwoele zomeravond fietsen we rond tienen terug naar W.

Woensdag

Woensdag veel brandweer, politie, geneeskundige zorg en veiligheid in het Haagse stadhuis. We focussen op overvallen en de nieuwe aanpak van de Taskforce Overvalcriminaliteit olv Ahmed Aboutaleb. Hij krijgt commentaar op de Rotterdamse name and shame aanpak. Betrekken van winkeliers ook de grootwinkelbedrijven, essentieel. Lukt nog niet overal goed. Op kleinere schaal in Wassenaar opereerden we succesvol.  In de middag openen cq sluiten we (Dienke Dekker en ik) het zeer succesvolle 3 Assenproject. Dank nogmaals aan allen die meewerkten, het was een geweldig goed project!

Donderdag

Donderdag de griffier, lopende zaken, w.o. het tekenen van stukken en het reageren op mails w.o. klachten over verkeersoverlast in een wijk met ambassades/residenties, op de fiets naar Den Haag en terug naar de NCDO (laatste vergadering Bestuur, straks RvT), de mooie middag van het Rijnlands, een keer vroeg thuis en naar Den Haag terug voor een wereldpremière van Lightfoot en Leon bij het NDT. Ook zeer feestelijk, maar de smoking is pas voor morgen.

Snel naar...