Gemeente Wassenaar - week 27 Zomerschema

week 27 Zomerschema

Vrijdag

We starten vroeg vrijdag 1 juli. De stuurgroep Takendiscussie heeft een zitting om 08.00 uur. We kijken terug op twee "heisessies" van raad en raad/college die wel veel vragen opwierpen en zaken aan het licht brachten, w.o patronen van wantrouwen, maar die (nog) niet goed landden. We besluiten onder voorzitterschap van Bert Ooms heel praktisch te kijken naar de stukkenstroom, kwaliteit van stukken en die van de processen tussen bestuur en raad. Daartoe toch maar met frisse tegenzin ondanks het reces een extra "quasi Presidium", de werkgroep processen, procedures en stukken bijeen te roepen op de dinsdagavond om 18 uur.

Om half tien praat ik bij met oud Kamercollega Ursie Lambrechts, o.m. over haar (bestuurlijke)plannen en voornemens. Goed elkaar weer eens intensief te spreken, ze was een gewaardeerd medelid van de D66 fractie in maar liefst 8 jaar. Weblog componeren en precies op tijd weg om naar Blaricum, grand café Rust Wat, te rijden voor een lunch van de "4 G", de ietwat studentikoze (en voorlopige) benaming van een groep "niet G 4"gemeentes, Blaricum, Laren, Bloemendaal en Wassenaar. Iedereen heeft bij zo'n groep wel beelden. De lunch eindigt met een serieuze opdracht aan de gemeentesecretarissen de profielen van de 4 gemeentes op elkaar te leggen en te onderzoeken waar we door samenwerken (op afstand) meerwaarde kunnen bereiken. Intussen laat ik mijn ogen in en buiten de uitspanning dwalen: waarachtig, Gooische vrouwen bestaan echt.

Onderweg heen en terug intensief telefooncontact met thuisfront en gemeente over de laatste voorbereidingen van de traditionele jaarlijkse BBQ. De tenten staan, maar staan ze goed? Terug in Wassenaar de laatste stukken en dan naar het afscheid van politiechef Loek Hogeboom-Loek heel erg bedankt en welkom aan Wilma Marsman, zijn opvolgster, zeer welkom Wilma!

Ik speech Loek , naar ik hoop, warm en dankbaar toe. In augustus nog eens een broodje om uit te vinden wat hij nu echt van Wassenaar vindt of vond. Hoofdcommissaris (en later in de week officieel benoemde kwartiermaker voor de nieuwe regio Den Haag/Leiden) Henk van Essen, is er ook en spreekt eveneens Loek toe. Via de opening van de nieuwe traiteur/winkel Difference van het Kaasboertje, op het Evenementenplein, naar huis voor de laatste loodjes voorafgaand aan de BBQ. Die verloopt gezellig en geanimeerd, ruim 60 mensen o.w. ook voor het eerst de burgerraadsleden.

Ik spreek met griffier Henriette Stradmeijer de alweer een tijd terug vertrokken Onno van Buren toe. Wat is er veel gebeurd dit seizoen. VVD fractievoorzitters komen en gaan, ik hoop dat Anouk blijft. Tokoh Eddy levert weer puik Indisch eten aan, jammer dat ze nu op vakantie gaan, maar straks zijn ook wij even weg.. Om half elf vertrekt de laatste gast en om iets over elf is alles opgeruimd. Dank ook aan Ans en Peter van de gemeente en de hulptroepen van de Tokoh!

Zaterdag

 Zaterdag weinig uitslapen want vroege boodschappen in het dorp en om iets over tien al weg naar Sleeuwijk (bovenkant van Brabant) voor de 90e verjaardag van Marleen's oma. Een kwieke vrouw die alles en iedereen in de gaten heeft. Mag een tijdje op de ereplaats naast haar zitten, teken van integratie in de familie. Er zijn veel ooms en tantes en nog meer neven en nichten in de Barth familie.

Om 14 uur zetten we Aurel af op station Breda en rijden we door via Antwerpen en Namen naar een minuscuul dorpje in de Ardennen, nog in het open glooiende landschap van de streek Condroz. We eten en slapen bij goede vrienden die Amsterdam (Zuid) afwisselen met deze prachtige ex pastorie. Alles is een feest de omgeving, de wandeling na de thee en voor de borrel, diner, logies , joggen in de vroege ochtend en het ontbijt. We sluiten af met een brocante markt in het nabijgelegen Hamois.

Om 3 uur thuis in Wassenaar en ik haast me naar Utrecht voor een concert van de Nieuwe Philharmonie Utrecht in het kader van het Kadeconcert van de Culturele Zondagen. Halbe Zijlstra en zijn vrouw Ingrid de Bondt zijn ook aan boord, en ik hoop maar dat er over iets anders gesproken kan worden dan het cultuurdebat van maandag jl. Ook bewindspersonen en bestuurders verdienen een vrije zondag.

In schitterend weer varen we van concert naar concert in de Oudegracht en eindigen we met bestuur en andere genodigden aan de Bemuurde Weerd voor het NPU slotconcert. Klinkt goed, ook de mezzosopraan. Een mooie rijke avond,. In de avondzon terug naar Wassenaar waar ik om 22 uur thuis kom. Dan de resten kranten en stukken.

Maandag

Maandag kleine staf die door vakanties wel erg klein wordt.. P.O. veiligheid en handhaving met de nieuwe politiechef, overleg met de secretaris, met Henriette, en op de fiets naar Den Haag voor een bijpraatlunch met een oud BZ collega die nu op OCW zit, Monique Ruhe. Leuk weer eens de verhalen uit die sector en de worsteling van de departementen te horen.

Anderhalf uur Paauw, en als afsluiting een speciale Parade voorstelling in het Westbroekpark ter ere van de opening van de nieuwe tent. ‘s Avonds een (ex?) CDA prominent nu actief in de bankwereld en zijn vriend te eten. Oergezellig.

Dinsdag

Dinsdag B&W eindelijk weer eens om 10 uur. We zijn er vrij snel doorheen al nemen we echt nog een paar hoop en denk goede besluiten o.m. over de gezamenlijke Sociale Dienst van de drie gemeentes. Gesprek over de opstelling van de begroting 2012/2013 mbt mijn portefeuilles. We komen gezamenlijk met wat ideeën.

In Leiden op het mooie raadhuis een gesprek met de wethouder cultuur Jan Jaap de Haan (CDA) over zijn a.s. cultuurnota en de rol van het Cultuurfonds en de Cultuurmakelaar daarin. Ik mag daar een stukje bestuurlijke verantwoordelijkheid voor dragen. Synergie en focus worden helderder in de Leidse cultuurwereld, die behoorlijk rijk is maar ook nog versnipperd.

Terug naar Wassenaar, uur stukken en gesprekken, en dan op de fiets naar "Venezuela" einde Buurtweg. Geen al te uitbundige opkomst in de grote tuin. De Chavez factor? Een paar dagen later lees ik in de krant over arbeidsconflicten in en met de staf van de ambassade. Een thema dat nogal aan de orde is de laatste tijd bij de buitenlandse vestigingen in ons land. Precies op tijd terug, 18 uur, voor de zitting van de werkgroep PPS. Die is praktisch en nuttig. Met secretaris Wilma Atsma sla ik in onze tuin een uurtje stuk met een hapje en drankje voordat we op weg gaan naar Midden Delfland, raadhuis te Maasland waar twee nieuwe wethouders op een avond worden geïnstalleerd. Een van hen is de ons goed bekende Hans Horlings (CDA), "gesneuveld" in 2009 rond de Traverse. De ander, Ronald Vuik, Delft, VVD heb ik ook op enige afstand als een kundig en betrokken bestuurder leren kennen. Leuk om de zeden en gewoonten in een andere raad(Zaal) te zien en te observeren.

Na een drankje na halen we Marleen op in de Senaat, het is middernacht en de aller, allerlaatste stemmingen vinden plaats. Halbe Zijlstra zit als enige in het "vak K" van de Eerste Kamer. Een soort Maasland maar dan in het groot vindt Wilma, een rake observatie. Zelfde processen, wel heel andere spelers. De dames en heren senatoren wensen elkaar beschaafd "een goede zomer". Het wordt dus erg laat.

Woensdag

 Woensdag een leuke dag. Stukken en koffie en dan met de auto naar de Meern, de AC valk naast de A 12, die mij is beschreven als favoriete CDA meetings place. Vast niet de truckers stop waar ik na de vergadering van de Nieuwe Philharmonie Utrecht (NPU) een broodje scoor. Daarmee gewapend rijd ik door naar Hilversum waar de nieuwe collega, Pieter Broertjes, wordt geïnstalleerd in het prachtige Dudok raadhuis. Ter zitting een mooie beëdiging door CdK Johan Remkes en goede speeches van vooral-toeval?-D66'ers, Barend Smit namens de vertrouwenscommissie, Erik Boog namens het college als 1e loco en Elbert Roest namens de regio. Enkele CDA burgemeesters op de rij voor me wordt dit toch wat te veel.. Pieter zelf houdt een mooi inhoudsvol en dankbaar verhaal. Ter receptie veel leuke korte gesprekken. Uit mijn ooghoek zie ik ook Jan Mulder en Remco Campert, vermoedelijk geen vaste bezoekers van raadhuizen.

Om 6 uur in Den Haag voor twee korte stops en een eetafspraak in de Indische buurt met een oud medewerkster van BZ. Tien uur thuis, zo ook Marleen na een etentje met oud collega's van haar.

Donderdag

 Donderdag een gesprek met Else van Holk van The English Theatre over de plek van haar opvoeringen die totnutoe traditiegetrouw op Duivenvoorde waren. Vraag is of die traditie kan worden voortgezet. We bezien met haar alternatieven. In Den Haag een extra Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio over de meerjarenbegroting. Die stellen we met enkele veranderingen en mitsen en maren vast. We halen althans zoals nu voorzien net niet de 10% maar wel met de regionalisering net achter de rug en de Strategische Reis Verandering Brandweer voor de boeg een goede prestatie en wie weet halen we de 10% toch in 2015. We tikken de hoofdlijnen van de begroting en toelichting af als 7 van de 9 vermoeide burgemeesters. Het reces is nu wel echt nodig...

Lunch aan mijn tafel in de werkkamer met de Wassenaarse en regionale pers. Diverse thema's van ambtelijke bestaffing tot Voorschoten, verhoudingen in en met de Raad en wat varia. De relatie met de pers is goed met respect voor elkaars rollen en verantwoordelijkheden, een goed dat ik koester. Gesprek met het Regionaal Inlichtingen en Expertise Centrum (RIEC) waar diverse stromen informatie van BIBOB tot FIOD achtige info samenkomen in een regionaal samenwerkingskader.

Goede sprong voorwaarts bij onze politie in de samenwerking met gemeentes met wat lastiger onderwerpen dan het vangen van boeven (lastig genoeg op zich..). Aan huis meldt zich een monteur van DUNEA voor de "twaalfjarige"controle op de afstelling van de meetapparatuur van het water. Ik zeg de aardige man vriendelijk gedag "tot over 12 jaar" waarna hij droog riposteert "de volgende is dankzij de technologie over 20 jaar .."

Een ambtenaar bouwzaken over een kwestie in Rijksdorp die ik nu eens graag voortvarend zag aangepakt na twee jaar heen en weer bewegen. Om 4 uur zomerborrel op het Gemeentekantoor. Wilma Atsma spreekt dynamisch en interactief met enkele medewerkers, waarbij een enkel heilig huisje niet wordt ontzien (wie heeft speciaal talent..). Ik fiets naar "Argentinië" aan de Schouwweg waar in een mooie compacte ceremonie stil wordt gestaan bij de restauratie en oplevering van het tuinhuis(je) aan de zuidkant van landgoed Villa Arcadia, bij de Groen van Prinstererlaan. Voor de architect en na de ambassadeur spreek ik namens Wassenaar een woordje.

Donderdag 7 juli 2011 opende de ambassadeur van Argentinië, Z.E. de heer S. Goñi Marenco, en burgemeester Jan Hoekema en architect Michiel Enderman de gerestaureerde tuinmanswoning Arcadia gelegen op het landgoed van de ambassade van Argentinië.

 

In het gehoor ook voorganger Luigi van Leeuwen die voorjaar 2007 de eerste gesprekken over dit mooie project voerde. Het leistenen dak is een lust voor het oog, zo ook de inrichting. De zon komt weer door en we staan met een glaasje witte wijn zeer aangenaam op het gazon en bij de deuropening.

Na een korte stop op de van Ommerenlaan waar Marleen vanuit Den Haag aanfietst en thuis gaan we eten bij een fractievoorzitter en haar man die vanavond chef kok is. Beiden kwijten zich met verve en charme van hun diverse taken en er wordt heel wat besproken. Elf uur thuis en we maken ons op voor nog een drukke week en dan ..vakantie.

Snel naar...