Gemeente Wassenaar - week 26 Zomer met regen en zon

week 26 Zomer met regen en zon

Vrijdag

Vrijdagochtend gelukkig gelegenheid stukken af te doen. Ik teken de brief van de vier gemeentes aan gedeputeerde Mevrouw I. de Bondt over de Rijnland Route. We maken nu met Voorschoten , Leidschendam/Voorburg en Zoeterwoude een vuist richting Churchill Avenue. Wat ook nog speelt is hoe de Leidse initiatiefgroep "in leven" kan blijven. Raadslid Antoon Claassen heeft daar ideeën over. Met hoofd facilitaire en juridische zaken/bedrijfsbureau Els Mohle loop ik een gevarieerde agenda bij ons p.o. door, van roulerende bodes tot klein opknapwerk aan en in de Paauw. Maar ook de afdoening van veel "oud juridisch leed". 

Na de lunch fiets ik naar de "Koninklijke" Haagsche golf en countryclub alwaar de van Lanschot senior open golf plaatsvindt. Een mooi evenement voor oudere pro's waar veel publiek op afkomt en waar ook de betere amateurs, afhankelijk van hun handicap mogen meespelen. Ik word goed opgevangen door secretaris Flip Wirth en de voorzitter. In een uur leer ik veel over golfen, holes, de minieme helling en bolling in het gras - het lijkt zo simpel dat gaatje te vinden... Met het verkeer en parkeren loopt het goed dankzij een prima voorbereiding. Verkeersregelaars zijn op hun post als ik de Groot Haesbroekseweg in fiets. 

Rondje dorp voor wat boodschappen want weekeinde goeddeels weg. Thuis gras maaien, een hapje eten en dan naar onze brandweerkazerne voor de uitreiking van drie brandweer vrijwilligersmedailles voor resp 25, 30 en 40 jaar trouwe dienst aan resp: Olga Smit 30 jaar, Gert Werkhoven 40 jaar, Erwin Verhart 25 jaar. Het is een feestelijk gebeuren waar weer duidelijk wordt wat een hechte gemeenschap ons brandweerkorps is, ook na de regionalisering. In de marge praat ik met onze commandant Camille Michel bij o.m. over een dispuut tussen gemeente en VRH over 126.000 euro FTE gelden. 

Met Marleen op de fiets naar de van Bommellaan voor de garden party (2 jaarlijks) van CDA afdelingsvoorzitter en groot oranje-en bankman Jan Stallinga. De party heeft, logischerwijze, een hoog CDA gehalte maar ook enkele andersdenkenden zijn present. Elf uur naar huis. 

Zaterdag/Zondag

Het weekeinde brengen wij grotendeels privé buiten Wassenaar door. Na een toch langere ochtend thuis en in het dorp dan gepland rijden we zaterdag via Antwerpen-antiek shoppen- naar Cadzand. Leuk badhotel. 's Avonds eten in de Kromme Watergang in Hoofdplaat in de vm kleuterschool daar. 

Zondagochtend joggen en lopen langs het strand. Ondanks de regen een mooi weekeinde tgv onze 8e trouwdag. Thuis begint de zon te schijnen en kunnen wij vrienden uit het Oosten buiten in de tuin te eten hebben. 

Receptie India

's Avonds kranten en stukken. In de Paauw staat een reusachtige cricketbeker  van het Indiase event, Dienke bedankt, en op 2 juli mag je weer, voor het voetbal (Graaf Willem II/VAC-ADO). Een goede wethouder sport... 

Maandag

Maandag kleine staf, ik loop binnen bij wethouders de Greef en Sanders ter voorbereiding van het debat in de carrousel over het strand, we (secretaris en ik) fietsen naar Voorschoten voor een werklunch met onze tegenvoeters, overleg met de griffier en de driehoek, extra B&W, het Georganiseerd Overleg, een gesprek met twee D66'ers over het NIMD (Netherlands Institute for Multiparty Democracy) en dan om half zes start van de Raad. De temperaturen binnen en buiten naderen tropische hoogte en helaas is het debat in de Raad hier en daar ondanks enkele goede besluiten verhit, eigenlijk onnodig. Om elf uur - veel vroeger dan aanvankelijk gedacht - valt de hamer. We hebben dan een volledig bezette Rekenkamer en regelgeving over burgerraadsleden, waarover de meningen zeer verdeeld zijn. Maar de meerderheid heeft een besluit genomen, so be it. We nemen afscheid van Conny Leget als hulpbode. 

Aan het begin legt Eva van Rijen een persoonlijke verklaring af over het verdwijnen van de tweede D66 zetel. Een later debatje daarover laat zien dat niet iedereen daaraan meedoet of wil doen. Na afloop wordt er nog tot in de kleine uurtjes nagepraat, ik houd het tegen middernacht voor gezien, ben benieuwd wat Marleen meemaakte in de voorbereiding van een drukke Senaats/GGZ actieweek. 

Dinsdag 

Dinsdag een goede B&W, stuurgroep Voorschoten en de kick off in het politiebureau daar waar nu het gezamenlijke team financiën huist. Die afdeling bedrijfsvoering krijgt na wat strubbelingen echt vorm. Via de Passenger Terminal Amsterdam, receptie VS, naar de Tweede Kamer waar oud collega Atzo Nicolai afscheid neemt. Veel oude bekenden. Weer een eind aan een tijdperk. Half acht thuis. 

Woensdag 

Woensdag een flink gevulde dag met veel verplaatsingen. In het regionaal college doe ik navraag over het ME optreden maandag bij de Haagse demo. We stellen regiorampenplannen en risicoprofielen vast. Voorzitter van Aartsen praat ons bij over de vorming van de nationale politie en de verwikkelingen rond de metropoolregio. Beide spannend. 

Tussen de middag help ik Aurel boeken inleveren bij het Adelbert College en ga ik via Canada (nationale dag) naar het DB Haaglanden. Daar afscheid van secretaris Bram Harkes, de eerste van drie achtereen. Ik zie en hoor Marleen 10.000 mensen toespreken op het Malieveld, over de GGZ bezuinigingen, ook niet haar (en mijn) dagelijks werk. 

In Amsterdam afscheid en decoratie Nout Wellink. Tout financieel en bestuurlijk Nederland in het Okura hotel, gek genoeg niet alle ministers financiën. Nout straalt en spreekt goed, morgen komt "zijn" boek uit. We spreken af elkaar in de zomer nog eens rustig privé te zien.

Dan naar het AB Haaglanden, waar ik de begroting, de jaarrekening en de MARAP mag verdedigen. Het Groenfonds houden we op 1 euro per inwoner. Liz Schaefer maakt haar debuut en Jozias van Aartsen spreekt goede woorden aan het adres van Christiaan vd Kamp (bijna burgemeester Bodegraven Reeuwijk) en Bram Harkes, de volmaakte ambtenaar met 40 (Haagse) dienstjaren. 

Ik doe dat donderdag nog eens dunnetjes over bij het interne afscheid, Een glaasje na afloop en dan eindelijk elf uur thuis, te moe om nog te eten. 

Donderdag

Donderdag rustiger, p.o's met Jos Huijzer (cultuur en protocol), Arthur Cremers (gaat helaas weg, een nieuwe uitdaging in een nieuw gevormde gemeente Hollands Kroon), lunch met een communicatie-expert (Dorien Korsten), zaken afwikkelen en dan met Wilma op de fiets naar Den Haag. In het Theater aan het Spui een heel mooi en warm afscheid al wilde hij dat liever niet van Bram Harkes. Ik houd een speech die heel goed is voorbereid door hoofd communicatie SGH Caroline Schep. Twee leden van het MT hebben zich als Bob Dylan uitgedost. Een mooie docu wordt vertoond. Hilarisch en warm, mooie combi. 

Ik fiets erna naar de Amerikaanse receptie aan de Tobias Asserlaan, 4th of July. Mooie mix ceremonie en informaliteit. Na lange gesprekken met deze en gene terug naar ons dorp waar ik een stuk Havenconcert van Excelsior meemaak. Tegen negen uur thuis en (te laat) eten. Een flinke week, maar het einde seizoen nadert.

Snel naar...