Gemeente Wassenaar - week 10 Aanbesteden of inbesteden?

week 10 Aanbesteden of inbesteden?

 Vrijdag

Vrijdag een heel vroeg telefoontje: Onno van Buren die zich zowel uit de Raad terugtrekt als het fractie voorzitterschap van de VVD neerlegt. Wat een onrust in die belangrijke partij.  Ik bel opvolgster Anouk van Eekelen om haar te feliciteren en te adviseren. Daarna  bereid ik de Haardvuursessie van donderdag over een week voor. We gaan veel huiswerk voorleggen over bestuurskrachtmeting en takendiscussie. Deze week een nieuw kandidaat lid op bezoek en een nieuwe inwoonster die zich spontaan aanmeldt. Aan het weblog.

Ambtelijk overleg over een ruimtelijke ordeningsdilemma waar ook andere overheden aan te pas komen. Ik kan veel papier en telefoontjes wegwerken. Met secretaris Wilma Atsma meegereden naar Aalsmeer waar we met "collega 1e jaars" burgemeester Piet Litjens en de  gemeentesecretaris  spreken over de ambtelijke fusie met Amstelveen die op stapel staat (model centrumgemeente). Waarom, hoe, en welke processen zijn er gaande om personeel, bevolking en raad mee te nemen. Nuttig en leerzaam. Op de gang kom ik de Pact/D66 wethouder Ulla  tegen, met haar spreek ik even over het afhaken van  Uithoorn.

Daarna ouderwets in een lunchroom op een winkelplein een uitsmijter gegeten. Om twee uur de aftrap van het opstellen van de cultuurnota Leiden, ik ben betrokken als bestuurder van het Cultuurfonds. Gebeurt in het mooie Scheltema complex, een oude fabriek. Wethouder  Jan Jaap de Haan opent, ik zit naast oud collega Jan Jaap Knol, nu Fonds Cultuurparticipatie. Kan geen toeval zijn.

Half uur op de Paauw, thee met notaris Jeannine Geurts in haar kantoor in de molen, terug naar de Paauw en nog een crash visit aan de CDA fractie die zich beraadt op het vertrek van de fractievoorzitter van de VVD, Onno van Buren. Wie niet? 's Avonds  breng ik Aurel naar het Javaeiland  in Amsterdam en rijd door naar hartje Jordaan waar we met vrienden uit Castricum bij een Thai in de Anjelierdwarsstraat eten. Hij is gerenommeerd advocaat en veel in collisie met het OM in aandachttrekkende zaken. Leuk over een andere wereld te horen. Marleen voegt zich later bij ons na een zitting van het partijbureau op de Herengracht. Half twaalf thuis en te bedde.

Zaterdag

Zaterdag veel huiselijkheden, beweging, bagels bij de Alley, shoppen in de Langstraat en een bezoekje aan de garage in Leiderdorp. De auto is en blijft een wrak dus we moeten wat. Dilemma tussen een jonge en niet excessief dure KIA en een oudere en mooiere Audi. Breinbreker. Eind van de middag haal ik acteur Porgy Franssen van de trein in Leiden. Na een paar minuten meldt hij dat zijn vouwfiets in de trein is achtergebleven. Goede raad is duur, vooral op zaterdagmiddag. Na ongeveer tien telefoontjes, het merendeel vergeefs ("wij zijn geopend van maandag t/m vrijdag") komen we met vereende krachten op een oplossing die zowaar werkt; de fiets blijkt later  op eindstation Vlissingen nog in de trein te staan.  We hijsen ons snel in galakleding, en rijden in het wrak naar Heeswijk waar we in het mooie Brabantse kasteel (ooit residentie van de "gouverneur"van Brabant in begin 19e eeuw) een ontvangst, borrel, rondleiding en diner hebben van een goede vriend die 55 wordt. Zeer stemmig en feestelijk met alle black ties en gala jurken. Terug is het tanken met een niet te openen klep op het benzinevat wat minder feestelijk, maar met moed, beleid en licht geweld lukt het. Half twee in Wassenaar en in diepe slaap.

Zondag

Zondag een volledige werkdag. Om half tien richting Den Haag Bezuidenhout voor de herdenking van het bombardement (van de Engelsen) op 3 maart 1945. Ook delen van Wassenaar getroffen, zo ook uiteraard Voorburg, vandaar de aanwezigheid van de collega's van Jozias van Aartsen. We doen een lange kerkdienst met een inspirerende jonge voorgangster in de Christus Triomfatorkerk, waarna een kranslegging bij het monument voor Juliana van Stolberg. Koud, en de overmoed (of protocol?) om geen jas te dragen keert zich net als maandag ervoor, tegen mij. Daarna een aardige historische lezing in de Frederikzaal in onze eigen Paauw over Jan vd Heijden, de uitvinder van de brandspuit en groot  schilder. De Vrienden van de brandweer (en ons museum ) hebben een aardige opkomst, net als zaterdag toen het meer over Jan's schilderkunst ging. En dat allemaal voor zijn sterfdag lang geleden. Rob Gussekloo en Theo Overdevest zorgen voor een flinke vertegenwoordiging uit de Raad.

Eind van de middag op de fiets naar de Papelaan waar in de mooi verbouwde boerderij van de Klessens buurvrouw Irina Simon, dit keer door een cello begeleid, een huisconcert geeft. Indrukwekkende muziek van Kodaly en ervoor en erna netwerken met o.m. enkele Rotterdammers en Wassenaarse Rotterdammers als Coen van Oostrom en Joop van Caldenborgh. Goed werk van het comité met o.m. Liesbeth Hessels en Margaret de Vos van Steenwijk om rond Irina zoveel op touw te zetten. Nu en route voor de tweede editie van het Wassenaarse Kamermuziekfestival in het laatste weekeinde van mei.

Thuis zie ik nog net Feyenoord onverwacht en onterecht winnen van Heerenveen, maar de buit is binnen.. 's Avonds papier, werk en kranten. Aurel van de trein gehaald in Leiden.

Maandag

Maandag kleine staf en het tekenen van papieren, wegwerken van mails. Einde ochtend naar Amsterdam voor de levering dmv notariële akte van het pand Singel van het Letterenfonds aan de Groene Amsterdammer. Lunch met directeur en ex voorzitter Fonds in de P.C. Hooft. 's Middags bestuursvergadering van het Fonds in het nieuwe pand aan de Nieuwe Prinsengracht. Tussendoor veel overleg over de planning en agendering van de twee raadsbijeenkomsten de 14e en de 21e, w.o. cultureel erfgoed. Niet alles is goed gegaan helaas, leerpunt voor alle betrokkenen. Via Voorschoten(heen met ons eigen busje 44 !) naar de Paauw waar we een goede bijeenkomst hebben voor en met de nieuwe inwoners. De winkeliers, Courtney, de eigen front office, archivaris Carla de Glopper, hoofdredacteur website Cornélie, Nico Lausberg voor het sociale dossier, de fractievoorzitters , allen werken mee. Ingrid bedankt voor de goede organisatie. We hebben nu een formule gevonden die bijna goed is. Misschien nog iets minder Engelstaligheid. 's Avonds na acht uur thuis. Loop daar nog eens alle stukken rond de panden Den Deijl en de panden die we op de gemeentelijke monumentenlijst gaan zetten na om te verzekeren dat we alles goed doen.

Dinsdag

Dat is ook het voornaamste thema in de lange B&W, na een uurtje p.o. met de secretaris. We wikken en wegen elk woord in besluiten, persverklaringen en schriftelijke vragen over dit onderwerp.) Henk de Greef en ik kunnen  samen de Ambassadeur van Iran kunnen ontvangen over een verbouwingszaak en na een rondje boodschappen op tijd de Internationale Vrouwendag kunnen vieren met een kleine ontvangst op de Paauw. Dienke Dekker speecht heel mooi en ik krijg van Evan Mennes een bijzondere penning. Uit mijn ooghoek zie ik fractievoorzitters naar boven lopen op de trap voor wat later een levendige bijeenkomst blijkt te hebben zijn. 's Avonds gymnasiumavond op het Adelbert, aandoenlijk zowel de kleintjes op het toneel als de slungelige pubers met baard in de keel (voor zover ze tekst hebben, onze Aurel heeft een geheel zwijgende rol met zijn 5e klas). Tien uur thuis, telefoontjes, werk, mails.

Woensdag

Woensdag een burgemeesterskandidate op bezoek, een kandidaat lid van de Haardvuurgroep, fietsen naar Den Haag voor een koffie bij Des Indes over het Nationaal register, lunch met een oud medewerkster in Schlemmer (op schootsafstand van mijn eigen partner en VVDfractie leider Stef Blok  door  een hooggeplaatste politieman wordt bijgepraat). Terug op de fiets, nu wind mee, voor paar uur de Paauw. Daar lopen medewerkers van Anouk van Eekelen's programma Dames in de Dop te filmen bij een getransformeerde "bode in de dop". Loopt goed. Ik spreek met Tjalling Halbetsma oud fractieleider PVDA Amsterdam en ex voorzitter Fonds en een advocaat van een belendende Stichting over de verhuizing van de Stichting naar ons nieuwe pand.

De goed voorbereide wijkwandeling voert door Binnen Klingen, Buurtweg e.o. We beginnen in Flamingo Paradise en lopen een leuke ronde. Een mevrouw aan de Buurtweg is niet blij met het nieuwe kunstgrasveld op de Roggewoning achter haar en ik raak in een intensief maar goed gesprek bij haar achter. Dat soort ontmoetingen maakt de wandelingen de moeite waard. Bestuurlijk lopen Fred en Dienke mee, ambtelijk Sytze en Wim. Dank ! Ik fiets door, ben al bijna in Den Haag, naar de Hoge Nieuwstraat voor een D66 bijeenkomst op het partijbureau waarna een etentje in de Bistromer aan de Javastraat over het Prins Clausfonds. Marleen heeft een diner in de buurt (des Indes) dus we kunnen gezellig samen terug fietsen.

Donderdag

Donderdag Claartje de Leeuw over de maatschappelijke stage. Een p.o. over cultuurzaken met Jos Huijzer, veel losse eindjes maar het loopt goed. Naar de oudste inwoner van Wassenaar, de heer Heldens. Hij verbluft me door meteen te verwijzen naar de gemeentelijke advertentie en de aankondiging van de nieuwe inwonersavond en Vrouwendag als activiteiten op de Paauw. En dat op je 106e. Ik neem daar diep en diep mijn burgemeesterspetje voor af. Weer een mooi gesprek, met de aardige dochter in de buurt, net als de laatste twee jaar. Ik heb nu een oranje Paauw das bij me als cadeau, hij draagt met trots in driedelig blauw gekleed, de blauwrode. Diep onder de indruk terug naar de Paauw voor een lunchgesprek over de toekomst van de Warenar.

Naast Dienke Dekker aanwezig Ad Zopfi en de impresario Diederik Hummelinck Stuurman die ik uit mijn netwerk ken, plus ambtelijke begeleiding. Naar Den Haag voor weer een ronde aanbestede/inbesteden met Haaglanden en de HTN. We gaan er wel uitkomen op een manier die het bedrijf voldoende prikkelt, de kosten laag houdt en de reizigers niet dupeert. Wel een kunststukje om voor elkaar te krijgen . De heren Smit , le Clercq en ondergetekende worden een hecht team. Helaas de promotie van oud raadscollega Leiden Menno Witteveen moeten missen, maar kan gelukkig in de Leidse Academie nog wel de receptie bijwonen. De dissertatie zelf over van Diemen en de VOC heb ik al in huis en  laat die door Menno signeren. Een hoog historici, D66 en Leiden gehalte. Om vijf uur gesprek met coach en begeleider van de takendiscussie van de Raad, Peter vd Wel. Nieuwspoortcode. Thuis gegeten en daarna een leuke open discussie met de Wassenaarse jonge ondernemersclub OCW boven in Broeders. Daarna een uurtje ledenvergadering COOW (cultureel overleg Wassenaar) in de bibliotheek ernaast waar ik als surprise gast binnenloop. Nuttig om de sfeer op te snuiven. Tien uur thuis.

Snel naar...