Gemeente Wassenaar - Week 44 Begroting en beroering

Week 44 Begroting en beroering

Vrijdagochtend veel achterstallig werk en gesprekjes/telefoontjes ter Paauw. Ik doe de B&W stukken af en besteed veel aandacht aan de twee stukken die in voorbereiding zijn over het Interim Monumentenbeleid en de sloopaanvraag de Horsten. Ralph Kroniger, onze rampenman, verzorgt een training over rampen en de voorbereidende oefeningen. Tegen twaalven rijd ik mee met oud CDA senator Jos van  Gennip voor een gesprek m.b.t. onze gezamenlijke nevenfunctie de NCDO in Haarlem. De plek is niet zonder reden gekozen: daar vindt de tweejaarlijkse bijeenkomst van de Ridders van het Heilig Graf plaats, een katholieke rode die teruggaat tot 1108, Koning Boudewijn. Enkele kandidaat leden passeren bij brasserie Stempels tussen velen met hoezen met daarin het vereiste rokkostuum. Een ‘noviet’ is de net  als minister afgezwaaide Camiel Eurlings met wie ik bijpraat over de Rijnland Route. Na vertrek van de vele katholieken spreek ik in Stempels over het orkest Concerto d ‘Amsterdam. Met de trein terug naar Leiden en daarna Wassenaar. Voor de komst voor thee van collega Jeroen Staatsen tijd voor het blog, met Jeroen loop ik enkele onderwerpen van gemeenschappelijk belang na w.o. de agenda voor de gezamenlijke B&W lunch van dinsdag en de harmonisatie van arbeidsvoorwaarden. We kennen elkaar nu drie jaar en de samenwerking loopt collegiaal en vriendschappelijk goed al omschrijven sommigen ons als tegenpolen.

‘s Avonds een wereldreis naar Drenthe, waar Marleen moet optreden op een regiobijeenkomst van de Zonnebloem in Westerbork. Na het afzetten van Aurel in Amsterdam rijden we betrekkelijk fileloos -later die week wordt dat heel anders- naar het Noorden. Om half negen treffen we vakantievrienden van een paar jaar geleden in hun museumherberg de Ar in Westerbork, we overnachten in museumdorp Orvelte. Leuk die andere omgeving, ‘s ochtends het licht zien worden tussen de weilanden en de prachtige monumentale boerderijen aldaar. Leuk is ook de ‘filmclub Orvelte’ tegenover onze B&B, waar vijftien belangstellenden de maandelijkse film volgen. We lopen daar betrekkelijk onverwacht binnen voor een afsluitend glaasje.

Zaterdag werk ik door post en kranten in afwachting van Marleen’s optreden. Daarna in twee uur terug naar Wassenaar, boodschappen en ‘s avonds na een lichte maaltijd naar de première van Soldaat van Oranje op het terrein van MVK Valkenburg. Stampvolle zaal met 100 mensen, draaiend podium en vele technische hoogstandjes w.o. een ‘live’ Dakota en water en strand. De cast is enthousiast en geloofwaardig met name ook Koningin Wilhelmina. Een zeer bijzondere voorstelling. In de pauzen en bij de nazit veel bekenden uit diverse werelden.

Zondag even van de wintertijd geprofiteerd. Het regent nog net teveel voor tennissen, dus veel thuis kunnen doen.’s Middags een familieverjaardag in Alkmaar, ‘s avonds na een Wassenaars Chinees hapje aan het werk.

Maandag de kleine staf, de griffier en diverse gesprekken over monumenten en Horsten. We slijpen met zijn allen de teksten van de twee raadsmededelingen en diverse gerelateerde documenten fijn. Moeilijk de juiste balans te vinden tussen jip-en janneke taal en juridische precisie. Juist die ontbrak helaas in het voortraject en dat maken we nu goed onder het motto beter laat dan nooit. Niet leuk om te doen en daar komen we eerlijk voor uit. Vandaag is secretaris Wilma Atsma jarig, een kroonjaar en we weten haar bij de vrije dag thuis te vinden. Cadeaus komen nog wel in verschillende soorten en maten. Elbert Roest komt uit Laren naar Wassenaar voor burgemeestersgesprekken, drie stuks en nog een flinke nazit. Half acht thuis en gelukkig niet de deur uit. ‘s Avonds weer eens genoten van ‘Yes Minister’ op DVD, leerzaam voor bestuurders en ambtenaren.

Dinsdag half negen het uitgestelde p.o. met Wilma Atsma en de driehoek met haar en de griffier. Een goed gevulde B&W, de Najaarsnota schuiven we nog even door, en de laatste losse eindjes voor de begroting worden aan- en opgepakt. We zijn er klaar voor. Om half één ontvangen we de vrienden uit Voorschoten minus de licht gewonde Freddy Blommers. Een ongeluk zit in een klein hoekje. We praten over OV, sociale zaken, milieu, de shared service unit en uiteraard de twee begrotingsbehandelingen. In de middag nog een ultieme poging gedaan als Friezen onder elkaar iemand met ruzie met een derde van een rechtzaak af te houden. Kan het mediation worden misschien? Naar Den Haag voor de nu frequente afscheidsrecepties van vertrokken ministers. Eerst Eimert van Middelkoop in de Julianakazerne. In de rij spreek ik een lid van het kapittel, altijd nuttig bij ‘lintjes’ zaken. In de Nieuwe Kerk Ernst Hirsch Ballin. Ik zie een enkele andere collega zolas die van Gouda, vast vanwege de ‘Marokko kwestie’. Tenslotte het Mauritshuis waar een Nederlandse Amerikaan met zijn Belgische vrouw zijn collectie Hollandse en Vlaamse meesters heeft afgestaan (in bruikleen). Een fabelachtige collectie, hoe krijgt een mens dit bij elkaar. De Amerikaanse ambassadeur, van Nederlandse origine, verzorgt met welgekozen woorden de opening. ‘s Avonds hapje thuis en familie en aan het werk.

Woensdag vervalt het ‘sociale media’ overleg met Alexander en stagiaire Roy, want de Horsten en de begroting vragen veel aandacht. Mijn gesprek met de Volkskrant, Merijn Rengers, is goed in de krant gekomen. Minder gelukkig ben ik met de kwalificatie door een raadslid van een ‘truc t.b.v. de Oranjes’. Dat moet wel van tafel in ons aller belang. Na een courtesy call van de nieuwe Ambassadeur van Koeweit (met interesse voor en belangen in Wassenaar) spreek ik nog met good old Henk Goulooze, die in goede gezondheid mij bijpraat over Jan Greep die ik die middag zal herdenken. We kijken ook terug op de wat turbulente voorbereiding op de sportprijzen nieuwe stijl van eind augustus. Er volgt nog overleg met Dienke Dekker, wethouder sport, maar ik vind het fijn met Henk vast wat recente zaakjes uit de wereld te halen. De begroting begint met de herdenking van oud wethouder en raadslid Jan Greep waarbij ik dankbaar gebruik maak van adviezen van deze en gene en de verslagen van de afscheidsraad van 1990. De begroting zelf is zeer lang (van 14 tot 23 uur met enkele schorsingen en voor mij nog een extra absentie van 10 minuten voor SBS 6) en bij vlagen geprikkeld en rommelig. Toch debatteren we over veel zaken goed en fundamenteel en het dorp verdient dat. Een paar zaken gaan van tafel af, maar er blijft genoeg stof over, ook op mijn eigen cultuurterrein. Het debat over wat leg je nu vast en wat kun je komend jaar nog verschuiven loopt uiteindelijk goed af, nu de begroting 2011 en ook de kaders t/m 2014. Schatkistbewaarder Marc van Dijk toont zich solide en sociaal maar de raad legt ons terecht het vuur na aan de schenen. Nieuwe fractievoorzitter Onno van Buren doet het goed met citaten van Thorbecke maar ook een realistische en ambitieuze aanpak op de voor die partij belangrijke dossiers. De publieke tribune is goed bezet en de assistentie van een aantal ambtenaren uiterst nuttig zeker als in 10 minuten de toezeggingen en wijzigingen van B&W moeten zijn ‘ingeklopt’ en uitgedraaid. Met vereende krachten komen we eruit maar tegen elf uur zijn de krachten wel wat weggevloeid. Een glaasje en een Italiaans hapje tegen middernacht besluit een lange zit. Mijn dank aan velen o.w. de ambtelijke staf is oprecht en gemeend. Zonder hen hadden we het niet gered. Dienke Dekker doet (met Fred) haar eerste begroting en blijkt een wondermiddel achter de hand te hebben: een boek met ‘vieze’ onderhoudsplaatjes ruitmelijke ordening over A t/m D niveau. De meesten zijn een tijdje na middernacht thuis, een paar flink erna.

Donderdag passeer ik vroeg de Paauw voor een broodnodige koffie op weg naar Garderen voor een intensieve cursus ‘interactie en rolmodellen’ voor burgemeesters van het Genootschap. Met enkele collegae lopen we door allerlei gevallen en situaties, van boze SGP’ers tot een raadslid dat meent als enige goed te kunnen debatteren. Uit het leven gegrepen zij het niet uit het Wassenaarse. De ochtendfile ging nog maar terug is een regelrechte ramp, twee uur en een kwartier. Je hoort wel mooie muziek en veel zelfde nieuws. Na een slag Paauw (stukken halen en brengen) verkleed ik me in 10 minuten opnieuw deze week in de black tie. Gelukkig kan Marleen in ‘klein gala’, dat scheelt ook een kwartiertje. Vanavond 65 jaar Haagsche Schouw een Heerengezelschap dat eens per jaar een ‘Ladies Night’ heeft. Komt wat ouderwets over maar het is een mooie avond in het automuseum met Gijs Scholten van Aschat en Pierre Bokma, auto’s, eten en bijpraten. Piet Hein Donner is voor het eerst in vele jaren terug in de club, nu als Minister van BZK, en ik begrijp van hem dat er door het regeerakkoord veel in beweging moet gaan komen  op bestuurlijk terrein in Nederland zonder dat er onmiddellijk wetten en straffen gaan komen. Eens even nadenken wat dat voor deze regio kan gaan betekenen.. We nemen tegen half twaalf afscheid van veel Wassenaarders, Hagenaars en een enkel buitenlid, middernacht thuis  en dan nog eens lekker in de stukken over bestuurskracht i.v.m. de bijeenkomst om kwart voor acht ‘s nachts en het latere overleg over de Horsten. Ook die stukken komen er niet zo maar, dank aan de makers!

Snel naar...