Gemeente Wassenaar - week 37 Regen en zon

week 37 Regen en zon

De vrijdag breng ik buitenshuis door, dus veel telefoontjes en mailtjes vanaf de onmisbare apparatuur. ‘s Ochtends met de trein naar Utrecht voor een studiedag van Petra bets Groep, VNG, Ministerie van BZK en van Diemen over “Kansen in schaarste, de kunst van het kiezen”. Bezuinigen dus, en dat is de orde van de dag. Achter elkaar vertelt een trio  (burgemeester/secretaris/griffier) over de aanpak in resp Enschede en Leeuwarden. ‘s Middags komen kleinere gemeenten aan bod. Eraan vooraf provincie Gelderland die een PR probleem heeft: zeer grote reserves door de verkoop van nutsaandelen, maar toch een flinke kortingsoperatie die ook in de lokale samenlevingen hard aankomt. In een eerste fase zijn voorgenomen kortingen gepubliceerd waarna een zeer groot aantal mensen en groepen kwam inspreken: de aandacht voor de provincie was nog nooit zo groot, een wel apart bijeffect van bezuinigingen. Inmiddels zijn, hoe kan het anders, de allerscherpste kantjes van de operatie bijgevijld. Leeuwarden doet voorstellen boven het bezuingingsbedrag om keuzes mogelijk te maken, Enschede zet zwaar in op interactiviteit. Rode draad in alle verhalen: verleidelijk om te snijden op posten die of erg voor de hand liggen (vacatures, formatie ) of niet terugpraten (onderhoud, riolering). Veel aandacht voor  maar ook respons  op soms kleinere posten zoals subsidies. Wel is helder dat de sociale component (WMO !) alom onder druk staat en dat ook druk wordt gezocht naar inkomstenvermeerdering en het inzetten van reserves en tafelzilver (accommodaties). Leerzaam en weer een nuttige netwerksessie.

In de stromende regen zonder jas van station Voorburg naar Rust en Vreugd in het mooie park voor een heisessie van het DB Haaglanden. Er zijn niet weinig heisessies deze maand, en allen zonder hei. In Haaglanden een presentatie door het SCP van scenario’s voor 2040, gericht op de ruimtelijke structuur van ons land. We debatteren niet alleen daarover, maar ook over wat we met de regio en de aanliggende regio’s aanwillen. Sommigen kijken zeer naar de Zuidvleugel, dus Rotterdam, anderen wijzen op het belang van intensievere samenwerking met Leiden e.o. Dilemma daar is dat de Leidse regio een ander type is (niet WGR plus) en recent ook uitgebreid, zodat het naar het Noorden en Oosten uitwaaiert. Na een wandeling door de mooie dorpskern van Voorburg gaan we dineren met een afscheid van wethouder Bram Meijer (Westland) van het DB. Die gemeente heeft altijd een wat afstandelijke relatie tot het Stadsgewest, een thema van de speech van voorzitter van Aartsen en de reactie van Meijer. Ik mag als portefeuillehouder cultuur de collega bestuurders een stukje schilderij  van Coen Blankwaard aanbieden. Tien uur thuis en dat was wel weer een week. Het weekeinde heeft totaal 9 verplichtingen, dus doorwerken geboden.

Zaterdag de opening ‘s middags van het Kerkenfestival, maar eerst verkwikt door ene lekkere partij tennis. Met mooi weer is het lekker bij de Dorpsplein, en er is-goed nieuws-een nieuwe dominee bij de Kievietkerk. Ik fiets naar het 75 jarig bestaan van bouwbedrijf Remmerswaal en Looijestein op de Hoge Klei, een prima familiebedrijf. Veel mensen in een wat te warme tent. Marc en Fred nemen ook de honneurs waar. Einde middag en zeer Haagse borrel met veel Buitenlandse Zaken ex collegae  en een Wassenaars raadslid in een zeer Haagse straat en ‘s avonds een zeer Amsterdams feest aan een van de grachten, weer een geheel ander-grachtengordel-publiek. Fantastisch nazomer weer, 1 uur thuis.

Zondag vroeg uit de veren en met wethouder  Marc van Dijk voor negen op de stoep van de Messiakserk waar we een “werkontbijt” met discussie over actuele thema’s rond de relatie dorp-kerk meemaken. Ik mag samenvatten, lastig want de discussie gaat meer per tafel dan over de hele groep. De opkomst is hoog, goed idee goed uitgevoerd. Met Klezmer muziek de kerk in en met Marc en raadslid Eva van Rijen in de banken voor een “echte” kerkdienst.  Ook Margaret de Vos van Steenwijk en Dieneke den Hartog zijn present, evenals oud wethouder Cees Tukker.

Op de fiets naar Leiden voor de Mariavespers, mooie maar wat etherische muziek. De zon schijnt fraai de kerk in. Een mooie nieuwe Leidse traditie met gasten uit stad en regio. Cultuur-en bestuurlijke wereld mengen. Op de terugweg fiets ik bij Anouk en Roderik langs voor een babyborrel voor Josephine. De boreling zelf is zowel live als digitaal op de laptop te bewonderen. Ook hier wethouders en raadsleden. Thuis eten en dan in smoking naar de uitreiking van de toneelprijzen. Clairy Polak presenteert goed en de prijzen gaan opvallend veel naar Den Haag, het Nationale Toneel. Opsteker voor de regio, word ik nog chauvinist? De hoofdrolspeler in Tirza, Kees Hulst, krijgt m.i. zeer verdiend de mannelijke hoofdprijs, Maria Kraakman die voor de actrices, voor Orlando. Elf uur thuis en nog aan kranten en mails.

Maandag kleine staf, veiligheids-en handhavingsoverleg met om. Aandacht voor Maaldrift zaken, p.o. met de secretaris, Patricia Vogel over voorbereiding heidag morgen, en een goed verlopend en constructief Georganiseerd Overleg om 14 uur. We zijn voor ons doen snel klaar dus ik kan nog boodschappen doen voordat mij broer op “werkbezoek” komt, hij heeft wat privé en zakelijke dingen aan te kaarten. Op de wandeling naar huis voor een drankje filosoferen we gezamenlijk over de bordjes bij het “burgemeesterbruggetje” en of daar auto’s naar de aanliggende tuinen en parkeerplaatsen mogen rijden. Lokale politiek..

Na een maaltijd thuis naar een informele en informatieve raad over de ChurchillAvenue route als variant op het F tracé voor de Rijnland Route. Goede presentatie door mensen die dit allemaal in hun vrije tijd doen, goede vraag en antwoord sessie. De route is ambitieus, aan de prijs, technologisch complex en vergt vooral een positieve opstelling van de gemeente Leiden. Daar is wel iets aan het schuiven merken we. Ik proef veel  steun in onze raad voor dit idee, en niet ten onrechte. Half elf thuis.

Dinsdag voorgesprek met Partners en Pröpper over de bestuurskrachtmeting. We lopen talrijke “ijk-en onderzoekspunten” langs. B&W is kort en krachtig ivm de heisessie met Voorschoten. Tussen de middag kletsen we vooral informeel bij. Klokke twee in een regenachtig Voorlinden. De sessie is intensief maar levert veel op, zij het nog niet een uitgewerkte route en een totaal ingekleurde stip aan de horizon. We gaan dit najaar terug naar raden met de bestuursopdrachten en de verdere stappen. Om half negen thuis na een klein etentje in een zaal van Voorlinden.

Voor Midvliet radio nog een rondje Horsten.Woensdag zeer vroeg op voor een ochtendlijke  brainstorm over  veiligheid w.o. huiselijk geweld in het regionaal college en de veiligheidsregio. Daarnaast bespreken we als burgemeesters (in complete samenstelling !) de begroting waar ook de nullijn en ombuigingen zich als gedragslijn opdringen.  De nieuwe brandweercommandant Esther Lieven heeft een goed debuut. In de bm lunch actualiteiten, gemopper en zorgen. Past bij het vak. Er wordt ook gelachen.

Op kantoor stukken, mails , een opmerkelijk (mannelijk) bruidspaar, John Manheim, en een wijkwandeling door het mooie hartje dorp, Duinrell en Dorpskerk.

De voorzitter en een prominent lid van de vereniging verzorgen “in koor” de toelichting. Ik concludeer na afloop voor mijzelf dat de gemeente wel “laaghangend fruit” laat hangen. We kunnen toch wat meer met eenvoudige maatregelen dan we nu doen als ik kijk naar de wandeling van twee jaar terug.

Naar Den Haag voor de plechtige viering van 200 jaar Mexico, later in de week zal Chili nog volgen. In het atrium van het stadhuis spreken van Aartsen en de SG van BZ, waarna een langdurig gitaarconcert. Voor het buffet verhuis ik naar Leiden voor de seizoensopening met o.m. Maarten van Rozendaal. Leuk om weer wat Leidse bekenden te zien. Half elf thuis.

Donderdag naar Amsterdam voor mijn een na laatste “dans”vergadering van de sector. De jaarlijkse lunch is in Dauphine, t.o. het Amstel. Ik verbaas me over de stampvolle zaal waar honderden mensen lunchen. Terug in Wassenaar stukken tekenen en afdoen, en naar Zoetermeer voor het afscheid van D66 wethouder Pieter Smit, die burgemeester is geworden in Oldambt, zijn geboortegrond. De receptie is in het Stadscafé van het gemeentelijk theater. Ik vang interessante gegevens op over de exploitatie en de bestuurlijke verhoudingen rond deze voorziening.

Na een gesprek met enkele collega’s, wethouders en raadsleden uit Zoetermeer naar Den Haag voor de ondertekening van het convenant tussen  DH en de regiogemeenten over de kandidatuur voor Europese culturele hoofdstad . Ik teken twee keer: een maal als portefeuillehouder voor Wassenaar en eenmaal voor het stadsgewest in dezelfde rol. De stemming is vrolijk, maar er zijn nog vier andere gegadigden, o.w. nu ook Leeuwarden. Goed dat Den Haag dit ook breder trekt. Van de kluis van de Nutsspaarbank t.o. de Grote Kerk naar de Indonesische residentie aan de Kerkeboslaan. Ambassadeur Habibie zit op een stoeltje vanwege enig lichamelijk ongemak en ontvangt de gasten als in een audiëntie. Hij vertelt me over het a.s. bezoek van de president van Indonesië. De stemming en sfeer op de receptie zijn bijzonder.

Daarna naar de Haven in ons mooie dorp waar ik de Kunst4daagse  open.

 Ik spreek vanuit het hart en waardeer de enorme inspanningen van Marjon, Michael en Axel. Zij hebben er jaren werk in gestoken en nu is het er: geweldig. Ook leuk het enthousiasme van een aantal gemeenteambtenaren te zien, ze werkten met hart en ziel mee. Bedankt Koos en de anderen ! Op het plein is het behalve regenachtig ook gezellig, drie kwart van de wethouders is er en flink wat raadsleden.

 Tien uur terug op de Paauw, gelijk met Marc en Henk die vanaf de provinciedag  in Fort Vuren toevallig gelijk aankomen. Buiten is er veel lawaai, een groep hangjongeren heeft zich achter het raadhuis genesteld. We hebben een goed gesprek met afspraken over rotzooi opruimen en goed gedrag. Helaas blijkt daags erna het een en ander vernield in ons kunstenaarshuisje, jammer. Daarna op de fiets naar huis, en dat was wel weer een week…

Via de Paauw voor de stukken van morgen en het dagelijkse avondgesprek met de hangjongeren, nu geassisteerd door twee vrouwelijke agenten (het gaat goed, maar ik wil ze van voor naar achteren hebben, en zeker geen fietsen en brommers op de veranda voor ) naar huis waar ik om een uur of tien op de bank neerzijg. Het is weer mooi geweest en morgen is het wel heel vroeg op: half zes, Prinsjesdagontbijt werpt schaduwen vooruit..

Snel naar...