Gemeente Wassenaar - week 35 Interactief Bezuinigen

week 35 Interactief Bezuinigen

Vrijdag uurtje Paauw, daarna naar Den haag voor een ochtendsessie over de toekomst van de NCDO ten kantore van de Society for International Development aan de Eisenhowerlaan. Het is een mooi pand, vroeger een nonnenklooster, beneden herinnert een kapel nog aan het roemrijke roomse verleden. Met voorzitter Jos van Gennip en directeur Frans van der Boom lopen we de NCDO door: de aan te stellen adjunct directeur, de samenstelling van de Raad van Toezicht en het subsidiekader dat we met het Ministerie moeten afspreken. Het gesprek loopt uit en ik eet het afgesproken broodje met Aisia Okma, D66 Voorschoten, in Schlemmer Den Haag waar weer veel bekenden verzameld zijn o.w. stas Ank Bijleveld, kamerlid Roos Vermeij en tot mijn vreugde mijn eigen vrouw.

Op de Paauw kennismaking met Ambassadeur Uzumcu, de nieuwe directeur-generaal van de OPCW (Chemische Wapens) in Den Haag. Een ervaren Turkse diplomaat. Met Wilma Atsma, secretaris, een intensief p.o. omdat de maandag niet gaat lukken. Einde middag een zeer feestelijke bijeenkomst met de Wassenaarse sporters die iets bijzonders hebben gepresteerd. We hebben als college ervoor gekozen de opzet van wat vroeger de sportprijzen heette, iets bij te stellen en het resultaat mag er zijn: een mooie ambiance, met veel jeugd maar ook andere sporters, ouders, betrokkenen van de clubs en publiek. Uiteraard zijn er schoonheidsfoutjes en gaan we alles goed op een rij zetten voor komend jaar, maar de overheersende indruk is zeer positief. Half zeven verlaat ik tevreden de Paauw. Thuis hangen we lekker op de bank.

Zaterdag de huiselijkheden, geen tennis door blessures en drukte. Ik moet al om 12 uur in Amsterdam zijn om bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) namens de Ledenraad de leden toe te spreken in de mooie aula. Burgemeester en collega Eberhard v.d. Laan neemt het jubileumboek in ontvangst en twee collegae, van Abcoude en Blaricum, reiken k.o.’s uit aan resp Jan Donner en Lejo Schenk. Leuk die vier burgemeesters op een rij en aardig om eens een uitreiking door anderen mee te maken. Natuurlijk let ik speciaal op partijgenote Joan de Zwart van Blaricum die het ook goed doet. Na afloop een feestelijk samenzijn rond de gedecoreerden waarbij ook Jan’s broer Piet Hein Donner. De formatie is een niet te missen onderwerp.

Om 4 uur terug in Wassenaar en nog even de Langstraat in, o.m. om een wintervakantie eind februari in de zon te boeken. Verheugen we ons nu al op. Op de borrel en te eten bij (politieke) vrienden vlakbij. Veel formatie, politiek en Wassenaar. Thuis een spannende maar ook schrijnende DVD over misstanden bij het politiekorps Yorkshire bekeken: Red Riding Trilogy. Daardoor laat naar bed. Zondag uitslapen, sporten en bezoek van een oud collega van BZ en vriendin die bij haar bejaarde Wassenaarse moeder op bezoek is. Die past even op de kinderen.

Om half drie open ik het prachtig verbouwde Brasserie ‘t Regthuys, nu deel van het Prentenkabinet. Het ziet er binnen piekfijn uit en ik ben onder de indruk van de inzet en kwaliteit van uitbaters en personeel. Dit gaat echt goed lopen, dat is zeker. Door de overvloedige regen gaan er twee evenementen niet door waardoor de middag en avond huiselijker wordt dan aanvankelijk het geval leek. Feijenoord wint weer eens, en dat met een gemiddelde leeftijd van 20 en nog wat. Veel kranten en papieren, w.o. de bezuinigingsbundel.

Maandag p.o. met de Paauw staf, p.o. veiligheid met 14 onderwerpen op de agenda. Ik koppel terug over het gesprek met Duinrell, er is nog wel wat te gaan dit seizoen. Ik meld wat signalen van overlast door hangjongeren. Probleem vaak de melding: of ontbrekend of te laat, waardoor signalering en bewijsvoering lastig. We doen wat we kunnen en nemen het serieus.

Naar Amsterdam voor een bestuursvergadering van de NCDO, veel aan de orde, zie vrijdag. Om half vier terug in Wassenaar, Henriette op de thee, waarna interim hoofd p&o met collega portefeuillehouder Marc van Dijk. We kijken naar een interessante tabel met de leeftijdsopbouw van het Wassenaarse gemeentelijke  ambtenarenkorps. Nu dat van Voorschoten in beeld en de 14e bij de heidag vergelijken.  Met Dienke Dekker neem ik de zaken door die in haar vakantie kunnen spelen: Rijnland Route, OV met Voorschoten, Violierenweg en wat er nog op ons afkomt na de bezuinigingsdiscussie morgenavond. We kijken vooruit naar de doop woensdag van de snelfietsroute van de provincie Leiden-Den Haag in Voorschoten.

Om zes uur een tiental partijgenoten over fondsenwerving voor de partij: club D66. Met notariële aktes is een aantrekkelijk systeem van win-win donaties te bedenken. Na afloop gaat een medelid even mee naar huis met de door hem voor ons op een veiling gekochte wijn. Spannend, maar de Riesling Grand Cru 2002 blijkt toch wat minder dan gehoopt. Wel gezellig.  Verder lekker thuis.

Dinsdag overleg met manager Patricia Vogel over het Koersdocument en bijlagen en de oplegnotitie van de Kwartiermaker cs voor de shared service unit. Na B&W (kort, 10-12) buigen we ons met het voltallige college van Voorschoten over dit document en de actualiteit. De dimensie van G.O. en bonden komt ook aan de orde, en natuurlijk de toekomstige bezetting en behuizing van de eenheid. Inlichten van de Raad staat eveneens op de agenda.

Direct na de lunch de interactieve sessie met de Raad over de bundel. Verloopt hier en daar lekker rommelig, maar in goede en open sfeer. Er worden tal van constructieve en soms diep insnijdende suggesties gedaan waarbij iedereen zijn of haar politieke opties openhudt maar toch goed wordt samengewerkt. Een stuk teambuilding zegt een raadslid na afloop, en daar heeft ze volkomen gelijk in. We gaan wat sneller dan gedacht en zijn iets na negenen klaar.

Uit Den Haag waaien flarden onrust uit het CDA, dus thuis direct aan de buis. De ambtelijke staf heeft prima werk geleverd door al snel een werkdocument te produceren met de diverse opties per groep. Woensdag vroeg ontvangen  we (secretaris, Nina Keltjens , wethouder Fred Sanders en ik) de diverse bureaus die offreerden voor de bestuurskrachtmeting. Ze ontlopen elkaar niet echt veel, dus het wordt balanceren en fijnslijpen bij de keuze die we daags erna maken, op weg naar B&W van dinsdag a.s. De mensen die het gaan doen spelen ook een rol.

Met Jeroen Staatsen, de collega van hiernaast, neem ik de 14e door, we gaan samen een sheet presenteren. Spannend. Tussen de middag veel afwerken op de Paauw en dan twee sollicitanten voor de vacature ambtenaar rampenbestrijding. Wikken en wegen tussen een goede vrouw en een goede man. Zou mooi zijn als er weer eens iemand voor wat langere tijd kan komen op deze belangrijke part time functie.

Naar Amsterdam om het koopcontract te tekenen voor het nieuwe pand van het Letterenfonds, koopprijs tegen de 6 miljoen. Mooie ceremonie in een notariskantoor aan de Honthorststraat waar ik twee weken terug ook al was. ‘s Avonds bij het open lucht toneel in de moestuin van Duivenvoorde grapt een van mijn VVD collega’s dat je wel kunt zien dat er teveel geld omgaat in de cultuur. Geestig. Het toneelstuk Romeo and Julia wordt met vaart en verve gespeeld, en dit keer op het terras van het woonhuis van de compagnon van Fred Sanders, Foeke Zeilstra. Dank voor de bijzondere uitnodiging, ook voor de picknickmandjes. Laat thuis want het duurt wel even. De kou trekt nu snel naar boven, dus ondanks de plaids een tikje vernikkeld. Ik heb de installatie van (D66) collega Pieter Smit in Oldambt ervoor laten lopen, en ben blij te horen dat Pechtold en mijn mede begeleider Elbert Roest, collega van Laren , erheen konden. Het is ver, Winschoten al mag je dat bij Groningers nooit zeggen.

Donderdag anderhalf uur routine en stukken en dan naar Gorcum voor een werkbezoek aan het museum daar om te zien of onze collectie Nieuwe Haagse School daar eind 2011 kan hangen. Lijkt een goed en uitvoerbaar idee. Lunch in Gorcum, met liefde en zorg toebereid door Annet en Erna op basis van de mediterrane vegetarische keuken. Tennispartner Bert Biemans, oud wethouder daar, ontvangt ons in het bijzijn van enkele sleutelfiguren uit het Gorcumse in zijn appartement hartje stad. We lopen door deze bijzonder aardige oude Hollandse vestingstad. Van 4 tot 6 woon ik een sessie van het Genootschap van Burgemeesters bij, in het stadhuis aldaar, over huiselijk geweld en eerwraak, mede nav de diep tragische casus van Zierikzeer (moord op twee kinderen, zelfmoord Irakese dader). Indringend relaas van mijn collega van Schouwen Duiveland.

Daarna spreken politie en O.M. Naar Amsterdam voor de wereldpremière van een Javaanse opera in kader 100 jaar KIT. Iets minder vlot dan Shakespeare, maar een betoverend schouwspel. Met de trein terug en om kwart over twaalf pak ik bij station Voorschoten mijn fiets. Hij staat op slot, maar is er nog. Mooie veilige gemeente(s).

Snel naar...