Gemeente Wassenaar - week 34 Zwaar weer

week 34 Zwaar weer

Vrijdag beginnen we met enkele persoonlijke “reparaties” van gebit en lijf bij resp. de tandarts en de manueel therapeut. Tandarts valt mee maar wel een enkel vermaan. De “kraker” maakt lijf en leden wat losser en dat is prettig (en soms pijnlijk). Van Haarlem terug naar Wassenaar waar ik een 65 jaar getrouwd bruidspaar op de van Zuylen bezoek. Meneer en mevrouw zijn beiden vitaal en trouw bezoeker van onze lokale Veteranendag eind juni.

Met Henriëtte loop ik door de  Presidiumagenda van komende week, vooral voor de exacte agenda en opzet van de interactieve “bezuinigingsraad” de 31e en de eerste reguliere politieke markt van 6 september. Er zijn maar weinig echte raadspunten en misschien kunnen we het op het carrousel (=commissie) deel houden, en zo is ook besloten.

Varia afhandelen en met ene boterham in de hand het blog tikken. In de auto tussen de Sailgangers naar Amsterdam om als voorzitter van het Letterenfonds de verkoop van een de panden van het gefuseerde fonds bij een notaris in Zuid te verkopen aan het weekblad de Groene Amsterdammer, een meer dan waardige nieuwe bewoner van het fraaie pand aan het Singel. Aan de overkant van de tafel hoofdredacteur Xandra Schutte en directeur Teun Gautier, die in zijn vrije tijd voorzitter is van D66 Amsterdam. Daar is het nodige gebeurd, en we praten a 2 even na. Met fonds directeur Henk Proepper praat ik bij op een terrasje aan de PC Hooftstraat, hij vertrekt voor 10 dagen naar China waar Nederland zich meer en meer op richt ook qua te vertalen literatuur.

Terug in Wassenaar bellen met collega Wolfsen van Utrecht en Staatsen van Voorschoten. Hij overlegt over een door V. te organiseren lezing op Duivenvoorde over duurzaamheid. Binnenkort buigen we ons samen over de heidag van de twee colleges spreken we ook af. ‘s Avonds geen Sail in de Amsterdamse grachten maar kook-en oppasdient op Aurel en een Haarlems vriendje. De maaltijd is eerder degelijk dan spannend, maar valt goed bij de doelgroep.

Zaterdag huiselijke varia en eind van de middag naar de 50e verjaardag van Liz Schaefer, een zeer gewaardeerd VVD raadslid aan de Spelderslaan. Ze heeft niet alleen een mooie cadeautafel maar pakt uit met een goede BBQ en leuke gasten en familie. Het weer is gelukkig nog goed. Marleen en ik gaan op de fiets naar de bioscoop in ons eigen dorp, wat een weelde: Sex and the City II heeft een wat dun verhaal maar blijft leuk voor kenners van de serie. Wat een enorm aardige filmzaal in onze bibliotheek is het toch.

Zondag een reeks aangename verplichtingen in het dorp en in Voorschoten: de start van Plein Musique op het Burchtplein in de muziektent, de opening van een beeldententoonstelling in de oranjerie van Kasteel Duivenvoorde door Inge Adema en de buurt BBQ van Groot Polanen olv Ellen Klaver, Wetering als gast. Goede buurtverenigingen beide. De regen valt, en we gaan toch maar met de auto naar het strand om in de Badmeester de vakantie af te sluiten. De scholen gaan nu eindelijk echt beginnen, hoewel: met een introductie op dinsdag en echte lessen pas op woensdag is het op het Adelbert een langzame start.

‘s Avonds bezoek ik de afsluiting van de Parade in Amsterdam en word ik dan eindelijk toch eens met het grootsteedse leven geconfronteerd: de zijruit is ingegooid met een steen, die als aandenken in de auto ligt en de Tom Tom is eruit. De firma CarGlass in Zuidoost repareert ook ‘s nachts, dat helpt, maar onaangenaam blijft het.

Maandag overleg met Jos en Emy want Alexander uithuizig. Veel papier en belwerk ‘s ochtends. Driehoek met secretaris en griffier over de agendaplanning van raad en college, p.o. met secretaris over o.m. personeelszaken. We spreken over een gewaardeerde seniore medewerker die in de laatste fase van zijn loopbaan iets anders gaat doen, moedig besluit.

Naar Leiden voor de Pieterskerk en mijn eerste vergadering van de Raad van Toezicht Museum van Oudheden, aan het Rapenburg, druk in verbouwing. Prettig gezelschap. We eten mijn voorgangster, oud VVD Kamerlid Sari van Heemskerck, uit in het Prentenkabinet in de Kloksteeg, een restaurant dat eerdaags een “filiaal”in Wassenaar brasserie ‘t Regthuys aan het Plein gaat openen.

Dinsdag late  en korte B&W, dus extra tijd voor (achterstallig) lees-en tekenwerk. Vorige week haalden we de zomerachterstand van het college al in, dus nu een paar beslispunten en een royale Rondvraag.  Ik lunch onder 4 ogen op haar uitnodiging met de Amerikaanse ambassadeur bij haar thuis op de Tobias Asserweg in Den Haag. Er spelen enkele kwesties mbt de opzet en planning van de Ambassade. Daarnaast praten we over meer persoonlijke dingen zoals het huis van haar man en zij in het Wassenaar van Chicago. Ik bewonder twee mooie schilderijen van Singer die door het gelijknamige museum aan de residentie zijn uitgeleend.

Terug in de Paauw koppel ik terug met Hans van Son die het dossier ambtelijk weer oppakt. Hanneke Martin van het Letterenfonds interviewt mij o.m. over mijn “leesgeschiedenis”. Wat een mooi woord… In de Willibrord bezoek ik de 100-jarige mw Kieft-Ploeger. Hoewel ze niet zo goed meer ziet en hoort volgt mevrouw alles heel levendig. Een bijzonder moment. Op de Paauw tot zeven uur Presidium en een nagesprekje met de griffier tot half acht. Thuis kookbeurt.

Woensdag een gesprek over de beeldententoonstelling 2011.

Roel Wever van BMC komt langs over bestuurskrachtonderzoeken en de rol van BMC. Hij is een bekende Nederlander aan het worden sinds in de pers lekte dat hij bijna collega was geworden in Heerlen. Slechte gewoonte dat lekken. Gelukkig gaat BMC er goed mee om. Met de violiste Irina Renes en mw Hessels spreek ik, begeleid door Jos Huijzer, over de pilot van het Wassenaar Chamber Music Festival. Volgend jaar verder.

In Den Haag gesprek met de directeur cultuur, Marcel Broekhoff, over de rol van regiogemeentes en Haaglanden bij Den Haag culturele hoofdstad (kandidaat). Kapper Ap en DB Haaglanden, past allemaal net. In het DB stip ik Wassenaarse punten aan over de OV verbinding met Voorschoten en de Spitsmijden proef. Ik rijd naar Hilversum voor de radio waar ik nu eens zeer op tijd arriveer. In Stand.Café debatteer ik met oud CDA Kamerlid Maarten Haverkamp en taalspecialist Frank Kuitenbrouwer over het CDA, Iran en Suriname. Een vertrouwd rondje. Onderweg doe ik nogal wat telefoontjes over de sportprijzen uitreiking vrijdag waar (nog) niet iedereen goed van de op de hoogte blijkt te zijn.

In Amsterdam ga ik aan boord van een Amerikaans oorlogsschip, een vlaggenschip van d e6e vloot. Niet gekoppeld aan SAIL, wel indrukwekkend. Mw Levin-Hartog ontvangt en op het dek tref ik veel Buitenlandse Zaken en militair “volk” aan, maar ook collega’s (Groningen, Arnhem, Amstelveen en Edam/Volendam) en de kamerleden Han ten Broeke en Henk Jan Ormel (VVD en CDA). Met hen raak ik snel in een levendig gesprek over, raden maar, de formatie. Tien uur veilig thuis. De regen dreigt.Donderdag gaan de sluizen open en dreigt Wassenaar e.o. onder te lopen. Hulde aan de brandweer en de andere diensten, “we” staan in de Top 5, en krijgen in krap een dag de hoeveelheid van een maand. Een aparte belevenis, en het zomerse gevoel is nu wel snel voorbij. Op de fiets raak ik door-en doornat. Op het Gemeentekantoor loop ik primair proces kwesties langs zoals de E formulieren en de trouwlocaties.

De Israëlische Ambassadeur komt langs om een plechtigheid te bespreken die ene prominent dorpsgenoot dit jaar ten deel zal vallen. Kney-Tal neemt als cadeautje het boek van Grosman over zijn in de oorlog gesneuvelde zoon mee, ik besef dat bijna iedere Israëlische familie wel heel dichtbij oorlogsgeweld leeft. Zo ook Kney-Tal. Begin van de middag kennismaking en overleg met de nieuwe Haagse sportwethouder Karsten Klein (CDA) over o.m. Duindigt en draf-en rensport en hockey. Dienke is er uiteraard bij, zo ook Hans van Son.

Om 4 uur de leiding van Duinrell om terug te kijken op het seizoen en enkele kwesties mbt beveiliging en ontruiming door te nemen. Goed gesprek, ik knipoog en zeg dat  het jaarlijkse protest tegen de toeristenbelasting dit jaar wel heel hard klonk. Om zes uur in Den Haag om als partner van deel te nemen aan het afscheidsdiner van Trude Maas als voorzitter Raad van Toezicht NUFFIC. Ik zit naast Doekle Terpstra, die van zijn hart geen moordkuil maakt, en dus (weer) veel CDA (leed). Wim Deetman , Trude’s voorganger, is beduidend zwijgzamer. Trude is een goed voorbeeld  van de bestuurlijke en maatschappelijke kracht van vrouwen, voor die generatie zeker een leidend voorbeeld. Zij verzamelt bestuurslidmaatschappen en commissariaten zoals een ander postzegels maar lijkt daar zeer ontspannen en deskundig mee om te gaan. Tien uur thuis en nog even kranten en mails. Het blijft maar regenen.

Snel naar...