Gemeente Wassenaar - week 28 Volop zomer, geen wereldkampioen en toch gaan we verder

week 28 Volop zomer, geen wereldkampioen en toch gaan we verder

Vrijdag starten we rustig op, we merken dat de zomer een rustiger agenda toelaat. Stukken scannen op de mail thuis en op de Paauw,  echtgenote naar de trein brengen in Leiden (de OV verbinding is niet echt snel..), en op de terugweg afstappen in Voorschoten voor een totaal informeel einde seizoen gesprek met collega Jeroen Staatsen die morgen naar de VS op vakantie vertrekt. We drinken koffie en water op zijn kamer en lopen daarna samen door het fraaie park achter het Voorschotense raadhuis. Mooier dan ik dacht en een plek waar veel dingen gebeuren. We spreken openhartig over hoe dingen gaan in de gemeentes,  in onze organisaties en waar het de komende jaren heen zou kunnen en vooral moeten gaan. Soms abstract, soms heel concreet, de verdere integratie van de ambtelijke diensten, de huisvestingsopties. We spreken af in september opnieuw een heidag van de twee colleges te beleggen om gerichter door te praten. Ik zwaai Jeroen uit en wens hem sterkte op de gecompliceerde reis die hij en famille gaat maken.

Lunchen op de Paauw en alles wegwerken en leeg maken. Op de fiets naar de Haagsche (Golf en Country) die ondanks de misleidende naam geheel en al op fraai Wassenaars grondgebied ligt. De Senior Pro Tour van van Lanschot vindt dit weekeinde plaats, en daar doen vele (ex)topgolfers van 50 plus aan mee. De finesses van het golfspel ontgaan me nog ietwat en mijn eigen vaardigheden zijn nog niet up to standard, maar het plaatje is fraai en in de zinderende hitte doe ik twee stand upjes voor de camera. Op het terras en in de van Lanschot VIP tent is het goed toeven en netwerken. Jos Huijzer vergezelt me, handig om meteen wat afspraken en zaken af te tikken. We doen o.m. zaken over een nieuwe opzet van de Wassenaarse sportprijzen tijdens een ontmoeting met enkele betrokkenen.

Tegen vijven terug en dan naar de Haagse Jozef Israelslaan voor een glaasje in de tuin bij ex  (CDA) senator en NCDO voorzitter Jos van Gennip vlak voor zijn vakantie. Marleen komt uit het werk er nog even bij en tegen achten zijn we thuis voor een rustige avond thuis: good for a change. DVD’tje of TV, en dan lekker hangen op de bank. Ultiem vakantiegevoel zonder dat je echt op vakantie bent. Kan ook in eigen huis dus.

Zaterdag tennis bij Canada. Krijg nu klop van Bert Biemans maar het spelen is ondanks de hitte heerlijk. Zaterdagmiddag een bijeenkomst in Leiden  ter voorbereiding op het huwelijk van mijn dochter: een groot project in mei 2011 dat zijn schaduwen vooruit werpt. We zijn net op tijd thuis om het Filippijnse echtpaar dat deze zomer ons huis schoonmaakt uit te geleiden. Alles blinkt en ruikt heerlijk.

Op de fiets naar Zuidwijck voor een borrel bij de familie Hessels. We kijken uit op het toekomstige tracé (als de F variant het wordt wat ik in deze vorm niet hoop) van de Rijnland Route, het gesprek gaat daar ook deels over. Naar Delft waar we buiten gaan eten (tot de bui losbarst) en een film gaan inhalen, Up in the Air met George Clooney, en dat in een wondermooi ouderwets Filmhuis Lumen op het Doelenplein. Alexander Pechtold staat zaterdagavond laat op de voice mail, de formatie loopt en hij laat-terecht-helemaal niets los.

Zondag fiets ik nog voor een uurtje sfeer naar de Haagsche Golf voor de slotdag van de Senior Open. Daarna naar mijn moeder in een Utrechtse flat met temperaturen boven de 40 graden. In Amsterdam is alles oranje, We lopen door de Kerkstraat op weg naar een borrel in een appartement met uitzicht op het Amstelveld. Alles en iedereen is oranje en in feestelijke stemming. Dat slaat na elven om, maar gelukkig niet te. De kater is groot, zo ook de teleurstelling . Het spel wat niet groots en de overtredingen legio. Ik fiets naar ons horecacentrum in het dorp waar de stemming gedempt is. Een toch katterig slot van een geweldig toernooi waar Oranje au fond geweldig en boven verwachting presteerde.

Maandag overleg met de “kleine staf” van Alexander, Jos en Emy. Om 10 uur politie/veiligheidsoverleg waarbij we ook enkele handhavingszaken meenemen. Met medeportefeuillehouder Marc van Dijk spreek ik met hoofd p&o, Jeanet Louter. We vragen een bezettingsoverzicht en lopen diverse personeelszaken na.

Afscheidslunch in Den Haag voor de ambassadeur van India, Singh,  vertrekt  al na 14 maanden. Hij wordt in Delhi minister. Het tafelgesprek gaat vooral over identiteit. Wethouder Rabin Baldewsingh, ook gast, geeft aan er maar liefst drie te hebben, India, Suriname en Nederland. Later in de week kan ik de draad van dat gesprek goed oppakken bij de voorbereiding van een Wassenaars huwelijk van twee mensen (ook Singh geheten) van Indiase afkomst.

Thuisgekomen rijd ik naar Haarlem voor een eerste (intake) behandeling bij een manueel therapeut. Hij knijpt en kneedt flink, maar geeft aan wezenlijk anders te werken dan verwante beroepsgroepen  die ook flink de handen laten wapperen. Onder toeziend oog van een skelet met wervels en gewrichten (wat heeft een mens er veel) onderga ik de weldadige aanpak van in de loop der tijd scheefgegroeide lichaamsdelen.  Geeuwend terug naar Wassenaar, want je wordt er wel doodmoe van. In de Paauw sleep ik stukken mee voor ‘s avonds op de bank en in de werkkamer.

Dinsdag B&W, tot een uur inclusief lunch. De bestuurders zijn er nog alle, de secretaris fietst, Arthur is loco. Er zijn toch weer een wat kleine lijkjes in kasten, en we nemen ons voor die grondig na te lopen op geleerde lessen. De wethouders tevens loco burgemeesters (in spe)  en ik krijgen een les rampenbestrijding van ARB Kroeniger. Op de bank buiten bijpraten met programmamanager samenwerking Voorschoten/Wassenaar, Patricia Vogel. De bank smelt in de hitte wat de kwaliteit van mijn overhemd niet ten goede komt: de spijlen zijn zichtbaar afgedrukt..

Bezoek van een medebestuurder van de NCDO, Jan Jaap Kleinrensink. Daarna een geanimeerd gesprek, in aanwezigheid van wethouder verkeer Dienke Dekker, met Connexxion directeur en ex staastsecretaris en (wnd) burgemeester Voorburg/Leidschendam Bruno Bruins. We spreken over de mogelijkheid van een proef met kleine bussen van Voorschoten naar Wassenaar, waarmee een lacune in het OV netwerk zou kunnen worden opgevuld. Er is  veel uit te werken maar het idee is er. Daarover spreken Dienke en ik direct erna met AD/HC journalist Hans Verhagen.

‘s Avonds een bijzonder diner thuis, met collega burgemeester van Groningen en oude vriend van Marleen en later mij , Peter Rehwinkel en zijn vriend, TV maker, Michel. We redden het net buiten, en eten fantastisch en gezellig. Groningen, Wassenaar en Den Haag en de rest van Nederland passeren de revue en natuurlijk ook ons ambt en de andere ambten aan tafel.  Tussendoor belt Jan Hoedeman, oude bekende  en royalty verslaggever van de Volkskrant, over de sloopvergunning voor enkele paden op de Horsten.

Woensdag halfjaarlijks persgesprek met de lokale en regionale journalisten over o.m. de verkiezingen, collegevorming en de samenwerking met Voorschoten. Verloopt goed. Henk de Greef gaat nog apart door met het onderwerp monumentenbeleid waar recent veel aandacht voor is mede nav enkele casussen die eruit springen.

Om half elf een bestuurlijk gesprek met Rickie’s feest van politie en gemeente om terug te kijken op het WK en de voorbije maanden. We doen er natuurlijk alles aan overlast te beperken en de nota handhaving na te leven. Met een kandidaat voorzitter van de nieuwe stichting kunst en cultuur (werknaam) gesproken. Er wordt nog even nagedacht en stukken nagestuurd. Weer in Den Haag op het Voorhout (“De Franse stap culinair”)  voor een volgende afscheidslunch, Canada. Waar maandag de collega van Amstelveen erbij was, is dat nu Groesbeek, vanwege de oorlog.

De gastheer SG BZ Ed Kronenburg maakt een zorgelijke indruk: bezuinigingen op til die ook op de formatie en het postennetwerk van BZ lijken te zullen gaan drukken. ‘s Middags duik ik tot de weersomslag in een hangmat in de tuin van de Marielaan. Wat een feest.

Tegen zessen in de gutsende regen naar de Franse receptie voor Quatorze Juillet. De bezoekers staan of onder tentdaken of zijn binnen in een relatief kleine ruimte, kortom warm, druk en vol. Half acht naar huis, maar niet dan na de Spaanse Ambassadeur, Prat y Coll, van harte te hebben gefeliciteerd met de zege. ‘s Avonds lekker naar Inspector Lingley op de KRO gekeken.

Donderdag op het Gemeentekantoor  hoofd bedrijfsbureau Theo Turk gesproken over o.m. de herinrichting raadzaal. Ik vraag wat scenario’s om zinvol opties met de raad te kunnen doornemen. Op de Paauw de bruid van vrijdagmiddag, mw Singh. Ze heeft alles perfect voorbereid, cv’s met toelichting en een kort relaas over de kennismaking (natuurlijk “on line ”zoals dat de moderne jonge generatie betaamt). Ik vertel dat de Indiase Ambassadeur uit hun streek van oorspong in India komt en ook Sikh is. Ook hier identiteitskwesties aan de orde.

Griffier Henriëtte en ik nemen de zomeragenda door. Een drukke septembermaand ligt in het verschiet. Inhuurambtenaar Jan-Jaap Wesselink komt langs over de Warenar. Lunch met Frans Weisglas die vanuit het Rijnlands Lyceum in ons dorp komt. Hij kent die school en het dorp uit eigen intense waarneming. Gezellig even bij te praten na gedeelde kamerjaren en contact erna. De mail kan dat niet (totaal) vervangen..

Thuis de TV aan voor de Tour, wat een ouderwets vakantiegevoel. Ik begin aan een herschikking van de boekenkast. Op kantoor tref ik de advocaat van een “partij” die in Wassenaar iets wil bouwen en zojuist overleg met wethouders voerde, clubgenoot en oud stadgenoot Rob Lever. We fietsen naar de Schouwweg voor een borrel met Willem en Marjon, eten in Broeders lekker buiten en ‘s avonds trekken we met Dymphna en Robbert een fles open. Ze passen straks op de poes.

Vrijdag stukken wegwerken op de Paauw, een bijzonder bezoek aan een 100 jarige (mw Schramm) in de benedenzaal van het Sophieke, vitale en krachtige vrouw. Op koffiebezoek bij een 3 jarig neefje in Katwijk, lunch met de bestuurssecretaresses, weblog, bezoek Arthur Cremers, hoofd beleid, het Indiase huwelijk en een etentje in de eigen  Marielaan.

De komende twee weken zijn vooral vakantie thuis met naast opruimen nog een enkele plicht, zoals B&W en de 4Daagse VIP avond in Nijmegen dinsdag, lunch met de nieuwe NCDO directeur en NCRV radio Stand.Cafe  donderdag, een weekeind België en Bunde (Maastricht) erna en rond 28/29 in de auto à 3 naar Duitsland tot en met de Oostzeekust. Rond 12 augustus terug en dit blog iets daarna ook. Ik wens u allen een ontspannen en fijne vakantie.

Snel naar...