Gemeente Wassenaar - week 24 Aan de slag met bouwen en bewegen

week 24 Aan de slag met bouwen en bewegen

 Vrijdagochtend spreken de wethouder wijk en buurtzaken Fred Sanders en ik met buurtvereniging Burgwey over lopende zaken in de wijk en met name de monumentale muziektent en het mooie omliggende park. Aan de orde komen de voorwaarden waaronder daar evenementen kunnen plaats vinden en een aantal zaken die het park en haar historie betreffen. We kijken vooruit naar een nieuwe wijkwandeling en de herdenking van het 80 jarig bestaan van het park. Goed idee om een mooi toelichtend bord te plaatsen over de geschiedenis en ontstaan van het park. Goed idee om een mooi toelichtend bord daar te plaatsen.

Met Anouk van Eekelen spreek ik over een aantal gemeentelijke protocolzaken, het is per slot van rekening (ook) haar vak. Haar dagen zijn druk door het plaatsvervangend voorzitterschap van de VVD fractie nu Bert Ooms even afwezig is. Met Alexander en Emy lopen we door de volle agenda en de organisatie van de komende werkweek. Met nog 2, 3 weken te gaan en drukke bijeenkomsten van college en raad voor de boeg is het zaak goed te selecteren wat wel en vooral ook wat niet te doen en een realistische inschatting van tijdsbeslag en logistiek/vervoer. Aan de orde komen ook een paar lopende “k.O tjes”, jargon voor decoraties.

Met mevrouw Thijssen van Museumadvies loop ik door de historie van een historisch centrum/oudheidkamer in Nunspeet en de organisatie en financiën daarvan. Ooit nog eens nuttig wellicht voor ons dorp. Jos Huijzer flankeert me en verzorgt goede vragen en nazorg/ vervolgacties.

Bezoek van de veilingmeester van de Haïti benefietactie, tevens directeur van het Haagse veiling en venduhuis (“de notarissen”). Altijd aardig een plaatsgenoot met een eventuele meerwaarde voor de gemeente of de gemeenschap te ontmoeten. Dit contact liep via de serviceclubs, de Haïti veiling en de ontmoeting ter plaatse. Mensen ontmoeten is wel een kerntaak van de burgemeester..

In de (race)auto van Wim Issendonck, buurt en wijkaccountmanager,  met wethouder Marc van Dijk naar de loopplank van Hr Ms Triton , het vlaggenschip van de gelijknamige rederij in Leiderdorp afgemeerd voor de traditionele varende haringparty van de rederij, de  gemeente Katwijk en het jubilerende Leidsch Dagblad. Jammer dat het koud en nat is, maar aan boord is het warm en goed toeven. Veel netwerkcontacten met bestuurders en ondernemers. Een glaasje korenwijn verwarmt mij terwijl het alcoholgehalte verantwoord laag blijft. Nodig als je nog verder moet zoals een diner bij de Ambassadeur van Korea die avond. Aan de Schouwweg ligt de mooie residentie die ik voor het eerst betreed. De tafelschikking is Aziatisch opmerkelijk: vrouwen links op een kluitje, mannen rechts. Interessant vanuit cultuursociologisch standpunt voor ons Westeuropeanen. De maaltijd is ook traditioneel Koreaans: een soort tafelBBQ en veel bakjes. Onderwerp  uiteraard  ook de kans op een WK finale Noord- Zuid Korea. Die wordt gering geacht.

Zaterdagochtend open ik achter de van Duivenvoordelaan op het gezellige plein bij de van Groeneveltlaan de multi culti speeldag. Een bijzonder initiatief dat meer aandacht en publiciteit verdient. Ook dit is Wassenaar stellen Ad Zopfi van de WBS en ik vast terwijl we lekker multi culti hapjes verorberen: 19 nationaliteiten die aan een pleintje goed samenleven en een van oorsprong  Tunesische voorzitter van de activiteitencommissie die een oerHollandse voorganger heeft. Volgend  jaar gaan “we”dit wat meer promoten.

Zaterdagmiddag in Den Haag met zo nu en dan het oor aan de radio voor Bloemendaal-HGC . Bloedstollend spannend met in de laatste minuut toch nog 3-3 door een doelpunt van “ons”, maar net verloren na strafballen.. Als Ashley Jackson nu niet op de paal maar in het doel had geschoten in de golden goal verlenging…

The Hague Jazz opent de zaterdagavond met een ontvangst van B&W Den Haag. De W zijn in dat geval de twee vrouwelijke D66 wethouders dus dat extra gezellig. Maar ook de B, Jozias van Aartsen laat zich niet onbetuigd en ik tref de collegae van Rijswijk en Zoetermeer. Onderbroken door Le Nozze di Figaro van Opera Zuid in het Lucent theater waar een familielid de PR doet, kom ik tegen middernacht terug voor een stukje Kool and the Gang. Mooi jeugdsentiment en ze kunnen het nog. Zo ook de zanger van Supertramp. Dit nieuwe festival vult het gat van North Sea heel aardig.

Zondag veel huis-en tuinwerk tot en met gras maaien en onkruid wieden. Goed voor de mens. Einde middag even naar the big5 in Den Haag, Theater aan het Spui. Uiteraard in het teken van de WK dat mooi is begonnen. Zuidafrika en cultuur is een van mijn oude liefdes. Ik praat bij met Aus Greidanus van de Appel die zijn zoon ziet terugkeren bij het gezelschap. Bijzonder. Thuis langdurig aan het werk. De weekeindstapel is gezellig gevuld met Perspectiefnota, Collegewerkplan en Voorjaarsnota terwijl ook anderszins B&W geen gebrek aan punten heeft (dr Mansveltkade) en de thema avond van de 21e (Kerkehout) ook nog voeten in de aarde heeft.

Maandag vroeg beginnen met het huwelijk van de dochter van mijn werkster. Mooie bijna 100% Marokkaanse plechtigheid . Leuk om een jong Marokkaans stel te trouwen, enthousiast en onbevangen. Beiden zitten maatschappelijk goed, HBO opleiding maatschappelijk werk en ondernemer. Levende voorbeelden van geslaagde integratie en zo zijn er duizenden in ons land. Ook dat is Nederland. Dymphna Vree steekt zeer blond af op de tweede rij, ook zij kent het stel. Met haar praat ik even na onder het genot van koffie en een zeer Hollands taartje dat Saadia meenam voor ons.

Drukke overlegochtend met onderwerpen veiligheid, handhaving, monumentendag, ASH/ter Weer, Kerkehout en jeugd/veiligheid. Daarna in een kwartier op de fiets sprinten naar Voorschoten, ik houd Wilma Atsma op haar race fiets met ossekopstuur nauwelijks bij. We interviewen drie kandidaten voor de functie hoofd personeel en organisatie. We moeten allen even op gang komen zo op de maandagochtend. Volgende week gaan we door met de tweede ronde.

Terug in Wassenaar mis ik net de lokale haring. Maar mijn portie had ik al de week ervoor en misschien nog de nationale party. Wel erg veel haring deze weken. Volgend jaar maar deze lokale traditie bevestigen en iets groter maken in de organisatie. Leve de Lekkerbek-king voor dit leuke idee. Daarna een college waarin we vooruitblikken op de laatste raadsweken en vergaderingen. Een ieder verlangt naar de zomer maar er moet nog veel gebeuren. Op een klapstoeltje in het bodehokje kijk ik, geflankeerd door Wilma naar Nederland-Denemarken. Niet om aan te zien zo slecht zeker de eerste helft maar we winnen toch met 2-0. Intussen “wandel” ik met Wilma conform de op de heidag gemaakte afspraken. Nu nog de eerste echte wandeling…

Ik spreek daarna met John Lintjer over de SKCW, met Petra Stienen “van BMC, ex BZ, over “glocalisering”, met Henriette over de politieke markt van 14, 28 en een   extra datum (wordt 30). We zetten de punten op de i voor maandag 21 met nu 9 organisaties die hun licht laten schijnen over Kerkehout. Op en neer naar de strandtent Pluche in Noordwijk voor de launch van de nieuwe Leven, of beter gezegd twee Levens. We staan als Wassenaar in het blad met een positief stuk over ons met de Blauwe Vlag (PDF-document 715 KB)gesierde strand. De foto van het college bij de badkuip voor de Paauw is erg klein, dus Wilma moet zich met een loupe voor het eerst in een glossy terugvinden. Ter plekke spreek ik met mensen uit de wereld van PR en publiciteit over de opvang van nieuwe inwoners van Wassenaar. Sander Pardon is terecht trots op zijn boreling, hem zal ik de hele week ongeveer elke dag tegenkomen. Het is wel partyseizoen bij uitstek.. Ook dat is werken al is de schijn  tegen..

De raad ‘s avond is kort en krachtig, geeft gelegenheid tot napraten en bijpraten met aantal raadsleden ook over de orde van de komende weken.Dinsdag naar Voorschoten voor de stuurgroep. We lopen de bestuursopdrachten na met veel aandacht voor ICT, financiën en ook de juridische sector. De kwartiermaker presenteert zich als kandidaat. Nu stappen zetten naar de service unit. We vragen bestuurlijk aandacht voor de kosten/baten analyse van de samenwerking aan beide zijden van de streep. Zware B&W over de drie grote nota’s maar ook alle resterende punten. We redden het. ‘s Middags naar Amsterdam voor een vergadering  van de Raad van Advies van de Performing Arts Academie Amsterdam en het Prins Claus Conservatorium Groningen, dit keer in Amsterdam in de Gabriel Metsustraat waar Lucia Marthas haar unieke dans en musicalopleiding runt in afwachting van de nieuwbouw bij de RAI. We krijgen nog ene stukje uitvoering van de diverse MBO en HBO klassen te zien. Aardige club dit, ik volg voorlopig Hans Dijkstal als voorzitter op. Twee keer per jaar vergaderen is ook te overzien en kun je je veroorloven met een goede directeur als Chris Fitoor.

Terug naar Wassenaar voor het Presidium en dan weer naar Amsterdam voor het afscheidsetentje van SAMAH, de instelling van Humanitas voor alleenstaande minderjarige asielzoekers. We houden ermee op om diverse redenen. Het visje in Sluijzer in de Utrechtsestraat smaakt goed maar de nasmaak is toch wat treurig. Hopelijk borgen Humanitas en de Vrienden  goed de resterende functies voor de steun aan AMA’s , voor mij is het einde oefening na 7 jaar.

Woensdag na half uur post en diversen in de Paauw een geheel Haagse dag met een onafgebroken reeks vergaderingen, politie, brandweer, ambulance, veiligheidsregio, burgemeesters, lunch met collegae en DB Haaglanden. Er komt nu ook –eindelijk-een nieuwe commandant(e) brandweer voor de regio, de klap gaat erop zoals dat in het jargon heet.

Door een zonnige Haagse binnenstad loop ik naar het oude vertrouwde Nieuwspoort  voor het staartje van een zitting van Winkelman en van Hessen over de (in) fomateur en de vele post die hij/zij ontvangt. Oud collegae uit de Haagse politiek als Ed Nijpels, Hans Hillen en Frank Heemskerk meten zich met belangengroepen. Na afloop uiteraard netwerken. Het blad PM loopt actief rond. Daarna loop en tram ik naar de Kortenaerkade en Zeestraat waar het nieuwe Hilton opent. Vele Wassenaarders blijken letterlijk en figuurlijk de hand te hebben gehad in deze fraaie nieuwste loot aan de royale Hilton stam. Mooi atrium, mooie buitenkant. Het blijft wel een hotelnatuurlijk.

Daarna te voet naar de VNG voor een tweede ronde tafel over internationalisering. Onderwerpen eigenbelang versus of met altruïsme, rol gemeentes en VNG en ik breng maar meteen de “glocalisering” in. Ik tref weer nieuwe collegae uit een recent verleden als Paul Depla, nu in Heerlen begonnen en direct in de grensregio actief met dit thema. Dat geldt ook voor Almelo, mijn buurvrouw. Felix Rottenberg leidt met dezelfde verve als in DWDD. In Wassenaar door naar de Raad die ene inwerkavond heeft met thema’s als economie, milieu, Pact van Duivenvoorde en de samenwerking met Voorschoten. Goede ambtelijke presentaties die in een enkel geval tot een iets te uitbundige vraag van een raadslid leiden. In dat geval is het goed dat de voorzitter van de raad ook in deze informele setting kan ingrijpen. De formule werkt goed, en dank aan alle ambtenaren die hun avond ter beschikking stellen. Dat is niet zo vanzelfsprekend als voor bestuurders per slot van rekening.

De secretaris en ik wuiven elkaar uit in het besef dat we ‘s ochtend half acht alweer bijeen zullen zijn om de drie grote nota’s af te tikken om nog maar eens jargon te bezigen. Dat lukt de volgende ochtend, volgens sommigen, maar daar hoor ik niet direct bij, vergader je beter naarmate je vroeger begint. Er zit daar toch een grens aan.. Nu nog een laatste redactionele toilettage, waar ik mij graag voor beschikbaar stel. Taal is belangrijk! Op kantoor nog een gesprek met een statenlid, de raadsgriffier en VVD leider Bert Ooms. In Den Haag ben ik een soort “best man”(getuige) bij de overdracht van grond door Den Haag  (collega van Aartsen) aan de VS (ambassadeur Levin-Hartog) voor de nieuwe ambassade (wij zijn per slot van rekening als Wassenaar “slechts”juridisch eigenaar).

Van Fay Levin hoor ik opnieuw “good vibes”over de planning van het nieuwe gebouw. In juli komt het architectenteam weer langs,  ik heb nog steeds het volste vertrouwen in de goede afloop. De middag is geserveerd voor Maya Meijer en de koninklijke onderscheiding die de Haagse collega aan haar uitreikt. Voor een inwoner van Wassenaar met veel Haagse prominentie een gedeeld genoegen voor mij en Jozias. In de tuin van Pulchri  is het lekker werken en bellen in het zonnetje tussen de decoratieplechtigheid (officier ON) en de opening van de Beelden Voorhout expositie in de Kloosterkerk door HM. Ik zit tussen de particulier secretaresse van HM en de nieuwe wethouder cultuur van Den Haag, Marjolein de Jong, dus dat kan niet veel beter. De Spaanse en Belgische sculpturen zijn schitterend en het Voorhout, Kort en Lang, baadt in weelde van zon en kunst. Een piekmoment. Na een kop thee met mij  vrouw in Schlemmer stort ik me in de ontvangst in Pulchri .

Daarna met tram 10 richting Plein 1813 voor een groot diner op de Britse residentie. Ook daar uitbundige avondzon  in de tuin en op het terras . Het heeft iets van ene mooie film. Ik leer van de Belgische ambassadeur over het nieuwe Belgische politieke jargon waarbij het land geacht wordt te “verdampen”. Met directeur Shell Nederland Peter de Wit en anderen bijgepraat, en om 22 uur naar huis waarbij ik door een gestuurd toeval mijn in Luxemburg wonende zoon oppik, goed dat er een logeerkamer is thuis. Na middernacht te bed, en weer vroeg op want de Rijnland Route roept om 8 uur in Voorschoten. Nog een paar weken zo door…

Snel naar...