Gemeente Wassenaar - week 9 Grijze krokusvakantie en twee verjaardagen

week 9 Grijze krokusvakantie en twee verjaardagen

Vrijdagochtend veel intern werk zoals de stevige stapel B&W ‘s. Het Valkenburg diner de avond tevoren levert stof tot nadenken en napraten. Ik besluit Marcel Houtzager te bellen die als groenman van Haaglanden een goede bijdrage leverde en hem daarvoor nog eens te bedanken. Is in bestuurlijke kringen geen usance, maar ik hecht zelf wel aan dat soort signalen.

Tussen de middag bezoek van The Hague On Line een organisatie die voor en met expats werkt en nu voor de vierde keer, in september, een grote expat infobeurs organiseert in het atrium van het Haagse stadhuis. Vraag is of en hoe Wassenaar wil meedoen. Ik leg de vraag neer bij de (door onderbezetting en vakanties) wat gekortwiekte afdeling kabinet en communicatie. Ik besluit ook met Courtney, onze “honorair ambassadeur” voor de expats, te praten over de beste servicing vanuit Wassenaar voor deze voor ons zo belangrijke groep.

De interim directeur personeel van de gemeente, bijgenaamd de “man van twee meter” komt kennis maken, we praten stevig bij over lopende p&o zaken en zorgen. Dan naar Amsterdam, het in verbouwing verkerende Scheepvaartmuseum, voor een vergadering van Concerto d‘Amsterdam waar ik voorzitter van ben. Eerste bijeenkomst sinds eind september, en er is veel goeds in de tussentijd gebeurd waaronder een nieuwe CD met Bach cantates van onze “huis counter tenor” Maarten Engeltjes. Die draai ik op de terugweg naar Wassenaar in de file.

Een onverwacht vrije avond, want degenen bij wie wij een borrel zouden drinken zijn door griep geveld. Lekker gevoel op de bank hangen met TV en DVD. Bovendien de vooravond van mijn verjaardag de 14e en de brievenbus biedt twee leuke cadeautjes van Wassenaarse inwoners. Attent. De dag erna echt jarig en met zingen, post, smsjes en mails en taart de dag leuk door. In de middag mijn kinderen en aanhang die blijven eten. Daags erna meer familie en vrienden ook voor Aurel’s verjaardag de 18e. Hij wordt al 15, dus lang en groot. Zondagavond gaan we à 3 uit eten in Maxime aan de Dennenweg in Den Haag. Stukje Parijs geïmporteerd. Zou in Wassenaar niet misstaan..

Maandagochtend overleg met de leiding van Clingendael. Ze bezorgen ons wat verrassingen mbt het theehuis, dat vraagt om nadere reflectie en overleg. We besluiten in breed overleg met de instelling en Den Haag ernaar te kijken. Voor ons is de horeca daar een aangelegen punt, die traditie van de landgoederen moet je gewoon handhaven. Aan het eind van de zitting bekijken we of onze zalen geschikt zouden zijn om zo nu en dan als “overloop” te dienen voor die van Clingendael. Dat resulteert is een afspraak dat de vice premier van Oekraine maandag 2 maart in de Paauw een lezing zal geven. Leuk dat soort praktische samenwerking.

Ochtendkoffie met de directeur van een Stichting (de Atlantische Commissie) waar ik lang voorzitter van ben geweest. We nemen het wel en wee van de medewerkers en bestuursleden door, maar ook de inhoudelijke uitdagingen. Dan naar Amsterdam voor een radiodebat op BNR over de economische crisis met Marianne v.d. Anker ex wethouder voor Leefbaar Rotterdam en nu medewerker van het NICIS Instituut van Gerard Schouw. Ze blijkt een mild en vaardig debater, en we zijn het helemaal niet zo oneens. Daarna een stichtingsbestuur aan de Keizersgracht rond een bevriende altvioliste. Vanwege de krokus gaan we gedrieën naar de film, en het wordt een echte volwassenen film: the curious case of Benjamin Button over een man (Brad Pitt) die jonger ipv ouder wordt. Mooi verhaal.

Dinsdag een interview met AD/HC over Duindigt: een zorgelijk dossier. Daarna koffie en kennismaken met een ondernemer die iets met horeca in Wassenaar wil. Ik had hem al uit een landelijke avondkrant gehaald vorig jaar zomer toen hij daarover iets kwijt wilde. Leuke man. Marc van Dijk schuift als wethouder EZ met interesse aan. Martien van Vliet en een Wassenaarse die hem persoonlijk kent gaan met hem op stap. Een echte B&W, niet in vakantiestemming. Twee wethouders aanwezig, twee weg.

In de middag breed overleg over de veiligheid van met name de ondernemers in het dorp. De winkeliersvereniging olv Tiny van der Feltz, politie, brandweer en gemeente zitten om de tafel. We gaan er goed en snel tegenaan, deels opgehangen aan het Keurmerk Veilig Ondernemen dat nu goed van pas komt. Uiteraard kijken we ook naar de fysieke maatregelen die zinvol zijn. De stemming is goed en constructief.

In gezinsverband een stukje minikrokus in Den Haag en Delft. Tegen zevenen een kort bezoek aan een Wassenaars initiatief, de Jonge Kieviet. Een select gezelschap dat 4x ‘s jaars in de Kieviet bijeenkomt met een spreker of thema, nu good old Paul van Vliet. Vele bekenden. Aan de vooravond van Aurel’s verjaardag lekker op de bank hangen.
‘s Ochtend zingen, dat doe je ongeacht de leeftijd. Er komt weer meer elektronica in huis.

Daarna een lange Haagse dag waarbij de hele dag via mobiel en blackberry het Wassenaarse thuisfront wordt gevold. Regionaal college over (jeugdige) veelplegers en een pittige bijeenkomst over de brandweer. Oppassen dat er geen kampen ontstaan . Met een goed Plan van Aanpak moeten we toch à 9 de eindstreep van de veiligheidsregio met opgeheven hoofd en naar eer en geweten kunnen halen? Aan de burgemeesterslunch –onder het genot van een warme gehaktbal, dank u Leidschendam/Voorburg-een discussie over de effecten van de crisis op het gemeentelijk beleid en de gemeentelijke huishouding. Daarna het DB van Haaglanden, en een half uur napraten met deze en gene collega. Met de burgemeester van Delft loop ik, op weg naar resp de provincie en de kapper, een eind op. Je spreekt elkaar eigenlijk zo ontzettend weinig en je deelt zoveel zorgen. Intussen diverse Wassenaarse zaken op het scherm langs waaronder bouw en aanbouwprojecten van (groot)grondbezitters, de vacature bij de afdeling communicatie en kabinet waar we nu professionele hulp hebben ingeschakeld en last but not least tumult tussen Den Haag en Wassenaar over een bomenkap in het Haags-Wassenaarse “dubbelgebied”Waalsdorperlaan/JAC. Het kost de nodige (telefoon)tijd en inspanning om de ware toedracht van eea te achterhalen, en zo de via de pers en een burger tot ons gekomen situatie op zijn merites te beoordelen. Niet alles is goed gegaan, en dat blijkt ook daags erna in de (Haagsche) krant. Morgen ook maar weer lessen trekken, en vooral goed verder overleggen met Den Haag. Ik doe de telefonades vanuit het Haagse etablissement Dudok, dus een passende plek voor een mini conflictje tussen twee gemeentes. De vrede blijkt snel met veel goede wil te kunnen worden getekend. Naast mij aan een tafeltje zit de woordvoerder verkeer en waterstaat van de PVDA fractie dus dat treft, met een Rijnlandroute discussie die nog niet helemaal goed gaat.

Daarna à 2 een indrukwekkende film , The revolutionary Road, met Winslet en di Caprio, bijna even mooi als het boek. Het Amerikaanse voorstedenleven uit de jaren vijftig, word je niet vrolijk van.
Donderdag met de kat naar de dierenarts voor controle. Hij vindt het niet echt leuk en springt zo snel hij maar kan zelf terug in de mand. Aandoenlijk.

Van 10 tot 11 een flink uur bomen over de samenwerking Voorschoten-Wassenaar met de begeleidster van dit proces. We nemen de ambtelijke en bestuurlijke geschiedenis van dit project vanaf de jaren negentig door. Een enthousiaste jonge knul van de Leidschendamse brandweer die nog opleidingen volgt tot beleidsmedewerker interviewt me over het Wassenaarse korps. Uiteraard lopen we kazernering en vrijwilligers na.
Na de lunch een kort koffiebezoek van oud wethouder uit Den haag Constant Martini. Hij en ik werkten begin jaren negentig samen, hij wethouder, ik directeur VN zaken op BZ, voor de geslaagde campagne voor de vestiging van de OPCW (de chemische wapensorganisatie) in de stad. Grappig hem na zoveel jaren weer in een heel andere rol te ontmoeten. Hij is nu bezig met een gratis blad voor oudere (ex) Hagenaren en Hagenezen waarvoor hij eerst Zoetermeer heeft bezocht en nu Wassenaar. Uiteraard willen wij dat helpen verspreiden.

Om 3 uur een indrukwekkend 60 jaar gehuwd bruidspaar, de familie Schoorl, aan de Haven. Zeer kwieke en flinke mensen die hun leven lang druk bezig zijn geweest ook voor de maatschappij en de (katholieke) kerk. Petje af voor zoveel inzet en het vermogen op toch al gevorderde leeftijd zaken optimistisch te blijven zien.

Marleen en ik gaan in het kader van een mini mini krokus en route naar familie in Culemborg met overnachting na in een aardige bed and breakfast in Beusichem. Onderweg is het zoals bijna de hele week grijs en grauw en de regen stroomt, dus file. De avond en overnachting zijn gelukkig genoeglijk: is een B&B niet iets voor Wassenaar?

Snel naar...