Gemeente Wassenaar - week 4 Brandweer

week 4 Brandweer

De vrijdagochtend is voor interne zaken op de Paauw. Met collega bestuurder Henk de Greef en de ambtelijke staf praat ik over het onderwerp mode en cultuur.

De stapel B&W stukken is dik en hoog. Om 13 uur naar Amsterdam, de Balie, voor een eerste vergadering van het bestuur van het Jan Vrijman Fonds olv bestuurlijke veteraan Walter Etty. Onderwerp hoe je filmers en de filmindustrie in armere landen kunt helpen vanuit Nederland bij productie en distributie. We zijn in een uurtje klaar.

Dat kan niet worden gezegd van een volgende bijeenkomst van de Nationale Commissie Duurzame Ontwikkeling in het Haagse hotel Eden Babylon. Er spelen daar zware bestuurlijke en inhoudelijke kwesties. Ik verlaat de bijeenkomst om 19 uur, gevoed door broodjes en water, om tijdig bij de Wassenaarse brandweer te zijn: korpsavond. De avond verloopt geanimeerd en feestelijk. Ik heb de eer zes Koninklijke onderscheidingen uit te reiken aan zeer trouwe brandweermannen (er zijn ook vrouwen in het korps, maar toch iets meer mannen..), en nog een veiligheidsmedaille. Er vloeien tranen, en er is ook vrolijkheid om de prima door Rob en Evelien aangeleverde puntige anekdotes over deze en gene. Veel raadsleden en wethouders in de kazerne, een afscheidsverhaal van interim commandant Wim Frentz en welkom voor zijn beoogd opvolger, Camiel Michel. Ook de regiocommandant Rob Brons is aanwezig. Een hele warme avond.

Het weekeinde is druk, 8 verplichtingen in totaal, waarvan ik 7 zal doen. Alleen de volkstuinders moeten ?sneuvelen?, maar bijna altijd is er (ook) een wethouder aanwezig. We verdelen dat op dinsdag in het college, en we merken hoe het op prijs wordt gesteld als je er bent. Dat geldt zeker ook voor de wijk-en  buurtverenigingen, waarvan Dorpskern/Duinrell en Binnen-Klingen zaterdag en zondag aan bod komen. Verder musiceert Excelsior als vanouds op zondagmiddag, gaat de Hongaarse expositie van mw Eva Bednay (82 jaar oud !)

open met veel ook buitenlandse aandacht, en opent de VVD traditiegetrouw in het Ruime Sop het politieke seizoen.

We hebben ook nog eters; een van dat stel is trouwambtenaar in Zoetermeer, dus het gesprek gaat ook over trouwen en gemeentes. Zondagavond uitblazen en papier schuiven. Tussen de bedrijven door ?maar te weinig-geschaatst: een plaatje zo op de vijver achter de Marielaan naar de Paauw. Wat een  unieke dagen, en wat een feestelijke ambiance. En mijn zoon blijft maar verhuizen, nu nog stapels spullen van Den Haag naar Leiden. Ik combineer dat met de brandweermiddag in Leidschendam/Voorburg waar Wim Frentz nogmaals wordt uitgeluid, maar nu door mijn collega Hans van der Sluijs. We hebben bij elkaar gebuurd gezien ons ?dubbelkorps?.

Maandag weer brandweer in een p.o. om een discussiestuk over de sterkte van het korps door te spreken, dat gaat in informeel overleg met raadsleden om te zien of we met het december-besluit van de Raad er zijn. Dat blijkt nog niet het geval. Nu verder kijken naar de oplossing met vrijwilligers en hoe: de ?gewone?of de gekazerneerd?

Dinsdagavond blijkt er bij de Raad een breed draagvlak om de kazernering serieus te onderzoeken. We lopen ook door het stuk over  de samenwerking met de Reddingsbrigade met het oog op het af te sluiten convenant. Er schieten wat uren over die ik kan besteden aan informeel overleg en stukken. We hebben een lastige personeelskwestie die veel kopzorgen geeft. Een nachtje slapen wil wel helpen, maar brengt niet de oplossing.

In Amsterdam vier ik het 10 jarig bestaan van de SICA, de stichting voor internationale culturele activiteiten, mee. Ik was vijf jaar terug in een vorig leven betrokken bij het 5-jarig bestaan en de verhuizing. Nu weer een behuizing en een lustrum verder. Ik val in het staartje van het Marokkaanse lintje voor professor Wesseling. Een thema-avond over de werkwijze van de Raad is ontspannen en prettig: er is behoefte het commissieachtige element te versterken zonder de winst van de politieke markt op te geven.

Dinsdag een lange B&W. Annemiek Unk praat me bij over het medewerkersonderzoek, er is nog veel te leren en te verbeteren. De nieuwjaarsbijeenkomst bij het NIAS is hartelijk, zo ook de winkeliers bij de ABN AMRO. Marc van Dijk speecht. De brandweeravond is constructief en oplossingsgericht. Vier raadsleden zijn aanwezig en de leiding. Woensdagochtend geen bestuurlijke stuurgroep brandweer door absentie van Van Aartsen, dus tijd voor Paauw zaken en zowaar tijdig naar Garderen voor de laatste cursus beginnende burgemeesters. Veel nuttige leerervaringen uitgewisseld, en gezellig door het cursusaanbod van het Genootschap voor Burgemeesters gelopen. Donderdagmiddag terug, Garderen nu wel even genoeg gezien.

Uurtje Paauw, een theegesprek met een oud Kamercollega die een boek over Paars I en II wil schrijven, opening expositie schilderijen van de International Women League in het gebouw van Ernst & Young (mooi) met veel Wassenaarders in de zaal en een etentje met het bestuur van Winternachten in Pavlov Den Haag. Daarna de openingslezing van dit bijzondere festival in de Nieuwe Kerk: Nuruddin Farah is een indrukwekkende emigrant uit Somalië.

Snel naar...