Gemeente Wassenaar - week 49 Bommen, scheuren en secretarissen

week 49 Bommen, scheuren en secretarissen

Vrijdag vroeg op het gemeentekantoor voor overleg met de manager van BETER, Hanneke de Winter over de stand van zaken over dit uitgebreide programma voor betere dienstverlening aan burgers, bedrijven en instellingen. Marc van Dijk en ik lopen de ruim 30 projecten langs ook om te bezien waar we de Raad weer over kunnen informeren.

Ik bezoek een half uur het MT bij de vaste vrijdagse bijeenkomst over vooral de stand der dingen bij de benoeming van een gemeentesecretaris. Daar is helaas toch enige lichte vertraging bij opgetreden.

Snel naar Den Haag waar ik precies op tijd ben voor de bijeenkomst van de Vereniging Zuid-Hollandse gemeenten over bestuurskracht. Het gaat vaak over metingen van die bestuurskracht en welke opties daarvoor beschikbaar zijn. Wassenaar is met een aantal Haaglanden gemeentes een witte vlek en die zal in 2010 worden opgevuld. Het publiek is een aardige mix van bestuurders, raadsleden en ambtenaren. In de pauze flink netwerken, waarbij de Rijnland Route in de persoon van gedeputeerde Asje van Dijk mijn pad kruist. Bij de boterham overleg met twee D66 functionarissen over hoe de burgemeestersbegeleiding loopt.

Daarna ontvangen collega Elbert Roest en ik weer een paar kandidaten. In de nazit spreken we uiteraard even over het artikel over Laren in de NRC bijlage. Ik zeg het nodige te herkennen. Late thee met politie en wethouder van de Locht over een incident met een tijdelijke bewoner van Duinrell. Met het merendeel van de asielzoekers gaat het prima, maar dit incident en een winkeldiefstal zijn er helaas twee teveel.

Naar huis om nog wat op te ruimen en voor te bereiden op onze halfjaarlijkse ontvangst voor Wassenaarders en enkele anderen in de ambtswoning. Dit keer geen concert maar een lezing over Diaghilev van Slavist en kunstkenner Sjeng Scheijen die Wassenaarse connecties heeft (zijn schoonouders die om de hoek wonen). Staatssecretaris voor internationaal cultuurbeleid Frans Timmermans leidt hem in, en Sjeng spreekt meeslepend met plaatjes op de laptop. Veel positieve reacties op dit geanimeerde betoog.

We puffen tevreden uit, maar worden zaterdagochtend redelijk vroeg wakker gebeld door een boze inwoner van Wassenaar. Bij de Waalsdorperweg op het terrein van de a.s. Amerikaanse Ambassade is een sloperskogel gebruikt met alle herrie van dien en na de puinbreker eerder van de week is dat wat “veel van het goede”. Ik bemoei me er tegenaan met een telefoonrondje en na een tijdje stopt de grootste herrie. Wel komen er klachten over scheuren in de woningen die op zand zijn gebouwd.

Met de voorzitter van de wijkvereniging Duindigt , Frank Basters, houd ik de lijn open, evenals met de klager. Omroep West springt erop in en nodigt me uit voor een TV opname op zondag. Maar eerst de boodschappen en (Sint)inkopen in het dorp (en Den Haag-hier is niet alles te koop..).

Eind van de middag loop ik de Paauw binnen waar wethouder sport Nico Alkemade net gloedvol spreekt tegen de winnaars van de Wassenaarse sportprijzen. Good old Henk Goulooze laat zich ook niet onbetuigd. Een mooie lange traditie.’s Avonds nog in de auto op en neer naar Heemstede voor een black tie gala diner. Ik word steeds handiger met de smoking, maar het strikje blijft een opgave. Middernacht terug.

Zondag in de Paauw de TV opname, gek in zo’n leeg raadhuis. ‘s Middags familiebezoek en de rest van de dag hard werken.

Maandag de reeks p.o.’s, waardoor je direct weer helemaal bij bent. We bereiden zorgvuldig de carrousel van die avond voor om nog overtuigender dan de vorige keer te pleiten voor verkoop van de brandweerkazerne. De argumenten lijken sterk en dat blijkt ‘s avonds ook voor velen het geval. Eerst nog extra B&W ook over de politieke markt. Het onderwerp zwembad en de condities voor de WZK staan hoog op de agenda.  Een gevulde interne dag met de rampenambtenaar Silvia ten Bosch en een gesprek over kunst op en rond het Stadhoudersplein en een paar activiteiten in 2010 op en rond ons mooie strand.

Ik bel met een vandaag  90-jarige fanatieke supporter van de voetbal en de paarden in Wassenaar, Piet vd Ham. Thuis een indringend gesprek over de vacature secretaris met een naast betrokkene. Snelle hap en dan de Raad. Volle bak bij het zwembad maar Nico Alkemade lost ter plekke knap enkele zorgen op onder de tientallen leden.

We doen een presentatie over ICT bij de gemeente en eindigen met de Rijnland Route. Over de brandweer zeg ik nog een volgende brief toe, en dat na de beantwoording van ruim 25 vragen. Het onderwerp is erg belangrijk genoeg voor.

Dinsdag praat ik bij met de brandweercommandant die met andere adviseurs ook gisteravond aanwezig was. We kijken nu vooruit naar de Bestuurlijke Stuurgroep  (BSG)morgen. Interim secretaris Joost van Eijsden praat mij bij over lopende zaken w.o. de OR en de samenwerking van de afdeling personeel. Uiteraard staan we stil bij de nota over vacatures/inhuur waarmee we in B&W de gemeentelijke organisatie tegen het licht houden. Dat doen we in een goed gevulde college bijeenkomst. De soep is welkom om nieuwe energie te krijgen.

Weer een gesprek over de secretaris, dit keer over verbeteringen in de procedure nu we ronde twee ingaan.  Na een vooroverleg met de ambtelijk adviseur en wethouder de Greef ontvangen we op mijn kamer een lid van de Koninklijke familie over de Horsten, per slot van rekening Wassenaars grondgebied.

Het Presidium is dit keer kort en krachtig. Bij uitzondering eten we een sober maar lekker warm hapje op mijn kamer want de avond over de lokale Kieswijzer, het Kieskompas, volgt onmiddellijk. Ik zit er een uurtje bij als neutrale voorzitter van de raad (straks de nieuwe raad), waarna een telefonisch inteview met Radio Midvliet over het bouwrijp maken van het ambassade terrein, een onderwerp dat dagelijks aandacht vraagt.

Na koffie thuis bezoek ik het Museum voor Oudheden in Leiden en drink een glas met een verweg wonende oude makker die in vd Valk Voorschoten(de Gouden Leeuw) een klus heeft, een leuke buitenkans nu hij zo dichtbij is.

Woensdag bespreking met Public Spirit over de secretaris. Daarna vroeg naar Den Haag voor een lange compleet Haagse dag: de BSG, een college op de Haagse Hogeschool over communicatie(technieken), een vergadering van het bestuurlijk overleg dienstverlening in de locatie van het Haagse call center aan de Paviljoensgracht, en een gesprek met de directeur van Haaglanden om de hoek op de Grote Markstraat (onderwerp personeelszaken van diverse aard).

Ik loop eerst de Haaglanden gemeentesecretarissen tegen het lijf die eerder bij de directeur vergaderden. Rond zessen vergader ik met een D66 gezelschap over fondsenwerving. In Schlemmer tref ik een andere oude vriend met wie ik bij de koffie bijpraat, waarna we de film Antichrist gaan zien in het Haagse Filmhuis: heftig en indringend. De beelden gaan thuis in bed nog wat door het hoofd. Von Trier bereikt zijn effecten wel, maar of zijn vrouwbeeld nu echt klopt..

Donderdag stukken tekenen en bijpraten op de Paauw. Tweede helft ochtend met wethouder Henk de Greef en adviseur Jos Huizer een bezoek aan een galerie die is gespecialiseerd in de Nieuwe Haagse School. John Sillevis, net met pensioen bij het Gemeentemuseum is erbij.

Begin van de middag naar Amersfoort voor een congres bij BMC, een van de betere adviesbureaus. Zes uur terug in Den Haag en nog een snel rondje langs de diplomatieke velden : Finland en Engeland. Nieuwe Ambassadeurs beiden, en de Brit handhaaft de mooie traditie van een politiek bestuurlijk buffet met “Haagse kringen”. Ik heb  thuis kookbeurt, dus half acht thuis en tijd voor gezin, werk, krant en TV.

 

Snel naar...