Gemeente Wassenaar - week 48 Provincie en Procedures

week 48 Provincie en Procedures

Vrijdagochtend vroeg uit de veren om naar ons Wassenaarse buiten Hagenhorst te gaan: een mooi plekje waar nu een antroposofisch (qua architectuur) conferentieoord annex bed and breakfast op bescheiden schaal is gevestigd. Ik ga om de drukke week wat te absorberen op de fiets, en dat is op deze fraaie herfstdag-althans tot het middaguur- een goede gedachte. We spreken met Voorschoten over lopende (politieke en bestuurlijke) zaken in de Stuurgroep waarna een breinstorm met een Leidschendamse experts over de gemeentelijke organisatorische modellen van een concernstaf in de gemeentelijke organisatie(s). Bij de gezonde lunch gelegenheid om met de vrienden van Voorschoten ontspannen bij te praten. De agenda, Rijnland Route, traversé rapport, geeft daartoe niet alle aanleiding, maar besturen is ook de zonzijde van zaken opzoeken en niet onnodig te somberen.

Net op tijd teruggefietst om op de Paauw met Nico Alkemade die over accommodaties in en van de gemeente gaat en een ambtelijk adviseur over de toekomst van de Warenar te spreken. Mijn uitspraken in de pers hebben in de soms wat digitale vorm waarin ze zijn afgedrukt aandacht getrokken en we zetten wat feiten en acties op een rij.

Daarna een levendige middag met veel practicalia, van de nieuwe mobiele telefoon met alle kinderziektes en leermomenten van dien tot veel zaken mondeling, schriftelijk en telefonisch afwerken. Tegen zessen thuis waar ik concludeer dat het vermoeide lijf meer toe is aan een snel zonnebankje dan aan een diplomatieke receptie. ‘s Avonds komen vrienden uit Heemskerk eten met wie veel bij te praten valt.

Een ontspannen zaterdagochtend. Met prachtig weer, vijftien graden en stralende zon, haal ik onder grote publieke belangstelling o.w. heel veel kinderen,  bij onze mooie Haven Sinterklaas binnen. Het loopt allemaal heel goed en ontspannen en dat is plezierig. Mw vd Jagt heeft de organisatie strak in handen waaronder het nieuwe fenomeen van de zangpiet. Een zoekgeraakt kind wordt snel weer gevonden en iedereen is in een opperbest humeur.

Rond vieren rijden we naar Amsterdam waar de kunstbeurs PAN die dag in de RAI opent. Erg veel mensen o.w. veel “BB”ers” waarachter de kunst een beetje schuil gaat. Dit keer kopen we niets, en houden we ons streng aan dit goede voornemen. De nodige Wassenaarders in het publiek. Dat geldt al helemaal voor de prachtige viering van de 70e verjaardag van plaatsgenoot John Manheim. Hij en Sonja hebben in Carré een groot feest bereid, waarvan het zien van Maurice Bejart’s laatste ballet deel uitmaakt. Veel bijpraten en naar de jarige luisteren die spreekt en wordt toegesproken.

Zondag uitslapen en lopen. ‘s Middags aan het werk met de voorbereiding van de week en het legen van de tas. Nog geen loodgieterstas, maar wel goed gevuld. Om half vier fiets ik, nog net droog, naar Papeweg 1a waar Fransje Tacx exposeert. Mooi werk en daarbij een familiereünie met veel “Tacxjes”. Tacx sr blijkt weer eens een bijzondere man, zo ook Fedor den Hertog die uiteraard bij zijn “gastgezin” aanwezig is. Opvallend grote aanwezigheid van AD/Haagsche Courant. Hoe zou dat komen?

In de stromende regen en dan dus toch maar met de auto naar Eva en Loet Mennes aan de Bremhorstlaan, ook hier een verjaardag. Gastvrij onthaal en alweer Wassenaarders met genoeg gespreksthema’s zoals muziek in het dorp. ‘s Avonds verder aan de slag.

Maandag de eigen staf met aandacht voor de vele vragen van de Raad over de brandweer (regiovorming), politieoverleg en de tweede ledenvergadering van de branchevereniging dans/muziek/theater in het gebouw de Bazel in de Amsterdamse Vijzelstraat. Om half vier ben ik terug in Den Haag in het Provinciehuis waar de Vereniging Zuid-Hollandse Gemeentes met de provincie een debat organiseert over de toekomst van het burgemeestersambt. Een journalist, een professor en een ambtgenoot (van Lansingerland) verzorgen de inleidingen. Laatstgenoemde adviseert tot uitbundig twitteren, ik twijfel. Linked In inzetten voor een discussiegroep van plaatsgenoten lijkt mij wat praktischer en uitvoerbaarder. Vele meningen over het ambt, eensgezindheid dat het steeds zwaarder wordt: de “opgetuigde “burgemeester.

‘s Avonds vergadering en nazit vanwege afscheid van een bestuurslid van de Haarlemse Toneelschuur. Ook daar geldzorgen, met name bij de exploitatie.

Dinsdag bijpraten met de gemeentesecretaris. Stof genoeg, zoals zijn opvolging al bemoeit hij zich daar conform goed gebruik niet te uitbundig mee.  Komt ook terug in B&W later die ochtend en een extra sessie woensdagochtend vroeg.  In B&W talloze onderwerpen , van telefonische bereikbaarheid van de gemeente tot  DB en AB Haaglanden. In het rondje actualiteiten constateren we dat de aanpak van de Drie Assen ondanks de complexe werken die worden uitgevoerd , goed is begonnen. De chaos en files, vaak voorspeld, blijven grotendeels uit. Het Rozenplein is absoluut de bottleneck, de verkeersregelaars bewijzen hun diensten. In dat rondje ook de vliegtuigbom die nu op de 6e december wordt verwijderd.

Het college is flink op pad met avonden: Henk de Greef met Ter Weer en Nico Alkemade met verkeer en Kerkehout. Aan inspraak en interactiviteit geen gebrek. Na het college een uur regionale gezondheidszorg met “onze”GGD  met naast de griep-donderdag D day in Wassenaar- ook aandacht voor de integrale jeugdzorg. Met Marc van Dijk samen loop ik met Ernst Veerman, ICT manager, de presentatie door die hij maandag in de politieke markt gaat geven. Een excursie met de griffier naar de zolder van de Paauw waar besluiten moeten worden genomen over wie welke ruimte na een opknapbeurt aldaar mag bezetten.

De voorzitster van HGC praat me bij over lopende zaken en dat zijn er meer dan de schitterende koppositie van de Heren bij aanvang van de winterstop. Die duurt met de diverse internationale toernooien erg lang, en daarna moet HGC gewoon kampioen worden en in elk geval de play offs halen. De dames moeten zich gewoon handhaven. Ik pik een half uur mee van het slot van de “CIA” (Cultuur in Actie) tournee van het gemeentelijke MT in de kantine van het Gemeentekantoor. Om vijf uur Vrienden van de Pieterskerk in de gelijknamige Leidse kerk en ‘s avonds een mooi concert in het Concertgebouw met solist Emmanuel Ax. Chopin vloeit uit de toetsen.

Woensdag extra B&W over de werving/selectie secretaris met een intense blik op de procedure. BNN komt de uitreiking van een gastvrijheid award aan Wassenaar filmen. Filemon Wesselink overhandigt me gelukkig zilver en geen zwart (maar ook geen goud). Kennelijk kan het in Zuid nog wat gastvrijer, ik gooi het op de ingewikkelde hekken (en honden).

De ledenvergadering van het Koninklijk Instituut voor de Tropen gaat o.m. over het 100-jarig bestaan in 2010 van dit eerbiedwaardige instituut. Na een broodje naar Den Haag waar we in Haaglanden verband samenkomen over o.m. de klachten over de bussen van Veolia die niet altijd de dienstregeling  volgen, tramlijn 19 van de Randstadrail die is vertraagd en het toekomstige ambitieniveau van de regio OV iha en  Randstadrail ihb. Daarin ook  aandacht voor een HOV (bus) van Den Haag naar Valkenburg. Via jeugdzorg en groen komen we op de rondvraag waar ik de OV verbinding of eerder het ontbreken daarvan tussen Voorschoten (station) en Wassenaar aankaart. Dat geldt ook voor de Rijnland Route waar wethouder Nico Alkemade  dagelijks nieuwe nuances in dit ingewikkelde krachtenveld kan melden.

Einde middag vergadering Stichting Cultuurfonds in Leiden bij de Kamer van Koophandel. ‘s Avonds word ik geacht twee verkeersvoorstellen in het AB van Haaglanden te verdedigen, maar ze worden beide doorgehamerd. Over het groenplan en met name het fonds ontstaat wel enige discussie. Vroeg klaar en ik kan nog een Haagse vriend bezoeken die arbeidsrechtelijke problemen heeft.

Donderdag vroeg overleg met de afdeling primair proces die onder veel meer over vergunningen en het klant contact centrum gaat. Het recente hoge bezoek aan de balie is prima verlopen zonder pers en “hoogmogenden”.

Kwart voor tien in het Provinciehuis met een thema ochtend over Europa. Dit onderwerp roept reünie gevoelens op bij gedeputeerde Lenie Dwarshuis en enkele burgemeesters. Bas Verkerk houdt een prima down to earth inleiding. In de Pieterskerk een kerkdienst tgv Thanksgiving. Amerikaanser kan niet.

Op de Paauw praten, tekenen, bellen en lezen. Half vijf in de Rijksacademie in Amsterdam voor de jaarlijkse preview. De kazerne aan de Sarphatistraat doet goede diensten als beeldende kunst academie. Bij een etentje van diverse filmfondsen tgv de jaarlijkse IDFA documentaire filmweek zit ik naast IDFA bestuurslid Sonja Barend. Leuk om met haar over haar lange loopbaan te spreken. We steken de Vijzelstraat over naar Tuschinski (2) waar we met andere genodigden een indringende docu film over Berlusconi (Videocracy) zien. Ik zie hier in Nederland toch niet zo snel Balkenende 90% van de omroepen en netten in bezit hebben. Apart land dat Italië. Half elf thuis. Morgen alweer naar de provincie, nu over bestuurskracht. Gelukkig, hij bestaat nog-hoe zou dat volgend jaar om deze tijd zijn?

Snel naar...