Gemeente Wassenaar - week 42 Rijlandroute gaat verder

week 42 Rijlandroute gaat verder

De vrijdag begint bijzonder met een vroege afspraak met de zaakgelastigde van Iran over een aantal zaken die tussen de gemeente en Iran spelen. Het land heeft een unieke residentie hier en is daarmee een trotse medebewoner van de gemeente, en net als bij andere inwoners zijn er wel eens zaken die moeten worden besproken. Het gesprek gaat ook over de wereldvrede en nucleaire kwesties, maar ik probeer de geachte bezoeker wel bij de gemeentelijke les te houden.

Daarna de vrienden van de Wassenaarse reddingsbrigade, een fijne instelling met ene goede track record van tientallen jaren. Onmisbare schakel in de veiligheidsketen aan het strand, maar ook een gewoon goede en gezellige vereniging waar de leden ook in de winter diverse activiteiten ontplooien. Wethouder Alkemade en ik lopen, ambtelijk begeleid, met Andre Marse en zijn team opties door voor de interim en definitieve huisvesting. Over dat laatste ligt al enkele jaren een principe richting vast: de van Duivenvoordelaan, maar we moeten nu met zijn allen wel eens gaan doorpakken.

Daarna  de laatste althans openbare gebeurtenis (herdenkingsdienst in de Goede Herder) in het grote drama van Wassenaar, het vreselijke auto ongeluk. Het verdriet en het gevoel “waarom” zijn nog zeer prominent aanwezig. Paauw-zaken en een personeelsgesprek. ‘s Avonds eten we bij een nichtje die theoloog is en tegen de politiek aan werkt in Amsterdam.

Weekeinde is weer gevuld. ‘s Ochtends spreek ik over het kernwapen en de gemeente cq de burgemeester in de Utrechtse Universiteit, medische faculteit voor de Vereniging voor Medische Polemologie (NVMP) die 60 jaar bestaat. De gele collegezaal in de Uithof is toch gemengder qua bezetting aan mensen dan ik mij uit mijn Tweede Kamer tijd herinner. Ik doe de suggestie de Millennium Doelen (waar Wassenaar zeer mee bezig is) te verbinden met het doel van een kernwapenvrije wereld, waar nu kansen (Obama, Nobelprijs!) liggen.

‘s Middags doe ik op de fiets een rondje dorp: open dagen brandweer en politie, 5 jaar Florence op Duinstede, en de opening van de Open Atelier dagen door wethouder Henk de Greef. Overal spreek je mensen, nuttig en plezierig.

Zondag thuis en ziekenbezoek. Daarbij ook good old Cees Overdevest, held van de Raad en nu een gevelde reus, maar met fighting spirit. Hij komt er gelukkig ook wel uit zoals foto’s in de lokale pers laten zien. Met zoon Theo bespreek ik enkele brandweerzaken nu D day (1 januari) voor de regio nadert. ‘s Avonds telefoontjes met zieken en mensen die aandacht behoeven.

De week begint met een laatste bezoek aan de orthodontist met Aurel. De Jaap Hoek dreef staat niet op de Tom Tom maar we kennen de weg in Leidschendam Voorburg, richting Leidscheveen. De files worden weer van herfstachtige omvang. Daarna een serie periodieke overleggen, o.m. met politie en brandweer waarbij we uiteraard stil staan bij het ongeluk en de nazorg. Evalueren en leren moet dagelijkse plicht zijn . Daarna bespreking van de raads thema avond over woning en winkelinbraken op maandag 26 oktober. Een goede voorbereiding is het halve werk. Inschakelen partners in de veiligheidsketen is essentieel.

Daarna rijd ik met Henk de Greef mee naar een conferentie over de Zuidvleugel in het Haagse Kurhaus. Zo’n flinke middag komt qua agenda nooit ideaal uit maar blijkt vaak toch wel de moeite waard. Nieuwe inzichten, out of the box denken en een totaal visie op de Randstad en de Zuidvleugel (en dubbelstad Rotterdam-Den Haag) zijn waardevol, en uiteraard het netwerk. Bestuurders schiet je makkelijker aan op zo’n middag dan via ingewikkelde telefonades.

Na een korte stop bij Spanje (nationale dag) Raad die vooral over de begroting gaat. We komen helaas niet toe aan de evaluatie van de reorganisatie. Michiel Rahusen gaat naar huis met een toezegging van een zebra, de  Margaret de Vos van Steenwijk met een motie over onderzoek naar een betere toegang tot Duinrell. Middernacht breken we op.

Dinsdag vroeg B&W, die we relatief snel kunnen afhandelen. Daardoor tijdig in de Tweede Kamer voor ene bijeenkomst van oud leden. Onder hen  ook Jaap de Hoop Scheffer die voor het eerst sinds 8 jaar (Algemene Beschouwingen 2001) weer in de plenaire zaal staat, een bijzondere ervaring zegt hij en dat wil ik graag geloven. Hij ziet er na de gezondheidsperikelen deze zomer nog wat witjes uit.

Daarna een p.o. over ICT met wethouder van Dijk en interim manager Veerman. Weer eens een bruidspaar, 65 jaar samen nota bene, en een heel bijzonder stel mensen daar in de Johan de Wittstraat appartementen. Duits-Nederlands en getrouwd in 1944-dat levert stof genoeg op. De tafel staat vol met schalen met lekkers, de Duitse gemütlichkeit straalt eraf.

Op de Paauw een concreet en praktisch overleg over de asielzoekers die ook dit jaar weer op Duinrell zullen neerstrijken. We gaan snel naar bewoners en Raad de bijzonderheden communiceren. Goed dat Duinrell dit doet, en de COA is er blij mee.

Daarna mijn tweede jaarsgesprek met de fractievoorzitters in mijn kamer. Vruchtbaar en leerzaam. Woensdag veel interne zaken w.o. de voorbereiding van een gemeentelijke rampenoefening in december. We moeten er klaar voor zijn. Met wethouder vd Locht doe ik een interview voor de Millenniumkrant. Een fotootje bij onze leeuwen en badkuip hoort erbij. Gesprek met een medewerkster van een Human Resources bureau die met Wassenaar al zaken heeft bij de functiewaardering.

Telefoontjes met collegae in Amersfoort en Zutphen. Einde middag een excursie naar Rotterdam waar een kleine groep op invitatie van ontwikkelaar OVG het hoogste kantoorgebouw van Nederland (in aanbouw), de Maastoren, bezichtigt. Op 165 meter is het uitzicht adembenemend. En wat een bouwkundige prestaties ! OVG is nog steeds in de markt voor Duindigt en dat zou Wassenaar niet slecht uitkomen denk ik.

Donderdag vroeg naar Holiday Inn, voor een werkontbijt met collegae bestuurders uit Voorschoten en Zoeterwoude over de Rijnlandroute. We naderen de ontknoping maar weten nog niet helemaal hoe die eruit gaat zien. Eurlings legt best wat geld op tafel, zo ook de provincie en de regio, maar wat koop je daarvoor aan inpassingen en wat bljift er aan knelpunten liggen waar echt lokaal draagvlak voor moet zijn. Daarbij zijn politieke uitgangspunten als een zo klein mogelijk Maaldrift (Wassenaar) en een tunnel door Voorschoten uiteraard van belang. Op een hoger abstractieniveau:  kwaliteit en  duurzaamheid, plus werkelijke verkeerswinst (lees: downgrading N44 en verkeer naar Den Haag zo veel mogelijk via de A4 ) De halve dag spreken we in diverse configuraties hierover. Uiteraard zijn we in besloten bestuurlijk overleg openhartiger dan bij de presentatie van het op zich goede rapport van de Integrale Benadering Holland Rijnland. Dat rapport zal ‘s avonds ook aan de betrokken raden worden gepresenteerd.

Met een vol hoofd van de Rijnland Route schuif ik aan bij een afscheidslunch, aangeboden  door de Secretaris Generaal van Buitenlandse Zaken aan de vertrekkende Ierse Ambassadeur. Een gezelschap van 12 mannen en 1 vrouw-gender balance? Daarna loop ik-wat aangenaam eigenlijk- een flink stuk door de Haagse binnen stad, van de Kneuterdijk (Johan de Witt Huis) door hele verschillende sferen (Chinese buurt, Bierkade, Stationsweg) naar de Haagse Hogeschool achter Hollands Spoor voor een oratie van een bekende. Goed stevig verhaal over ethiek en ontwikkeling. Op de werkkamer ontvangen Marc van Dijk en ik de deelnemers aan de zgn Haardvuursessie waar vrij wordt gebrainstormd over de toekomst van Wassenaar. Dit keer kan het haardvuur ook echt branden, wat een aparte dimensie aan het gesprek geeft.

In de Nieuwe Kerk opent daarna de Oman tentoonstelling in aanwezigheid van PWA en Maxima. Een passend eerbetoon aan de buurvrouw van de Paauw, de ambassadeur van Oman die na 10 jaar volgende week vertrekt.

Snel naar...