Gemeente Wassenaar - week 3 Nieuwjaar(srecepties)

week 3 Nieuwjaar(srecepties)

Van de Nieuwjaarsduik ben ik gelukkig niet ziek geworden. Integendeel; ook vrijdag voel ik me tevreden aan dit bijzondere evenement te hebben deelgenomen. Was ook nog een gezellig familiegebeuren met aangetrouwde neef, dus de ?koude kant?Jan Lammers. De voorpagina van de Telegraaf haalden we niet. Jort Kelder wel, maar dat geeft niet. Vrijdagochtend help ik mijn grote zoon inladen, opruimen en schoonmaken op zijn Haagse etage in het Statenkwartier, 's middags rijden we naar zijn nieuwe flat in Luxemburg. Sneeuw en ijs vallen mee, wel een dichte en donkere mist onderweg. Na een flinke ronde boodschappen in supermarche Auchan ploffen we tegen negenen eindelijk neer. Leuk om zo'n knul op weg te helpen, al ben ik nog niet helemaal gerust op de ambities qua opruimen en schoon houden van zijn nieuwe appartement op de Kirchberg. Terug op zaterdag (via een toeristische route) en dan loop je einde middag weer gewoon in de Langstraat. 's Avonds rustig thuis met een goede DVD. Zondag met een tussenstop bij mijn 91 jarige moeder naar Zwolle: museum de Fundatie voor de expositie van de Wassenaarse kunstenaar Paul Citroen. Hij woonde aan de Oostdorperweg 110. Later bespreek ik met wethouder Henk de Greef en de huidige eigenaar van het pand de mogelijkheid daar een eenvoudige plaque aan te brengen. De expositie is erg mooi en toont de veelzijdigheid en ontwikkeling van Citroen. Kroegbezoek tegenover het museum en een hapje eten in Café Boulevard West in Amsterdam bij Zeeburg voor we onze zoon ophalen. Ook zijn school begint weer. 's Avonds zet ik me aan de Nieuwjaarsspeech conform mijn gewoonte wat aan de late kant met dingen te beginnen.
Maandag eerst de start in het Gemeentekantoor waar we de 'beste wensen'-carrousel beperkt houden en secretaris Annemiek Unk een opgewekte speech houdt voor de cadeaus worden verloot en de fruitcocktails (het is 9 uur 's ochtends) worden gedronken. Er zijn veel mensen en ik besef dat we trots mogen zijn op onze gemeentelijke organisatie. Op de fiets in de kou terug naar de Paauw waar de p.o.'s weer beginnen. Politie natuurlijk over Oud en Nieuw maar ook weer(!) over Dizzy, brandweer en de secretaris. Daarbij aandacht voor het medewerkers-tevredenheidsonderzoek en enkele vacatures. BNR Nieuwsradio met het links-rechts panel over de vraag of de belastingen moeten worden verlaagd vanwege de kredietcrisis. Mijn antwoord: ?Nee, in geen geval. Nu wel de overheidsuitgaven naar voren halen, bijvoorbeeld voor infrastructuur om zo een stimulerend beleid a la Keynes te voeren.? Mijn tegenstrever oud-kamerlid Szabo van de VVD denkt er niet veel anders over al wil hij snel een flat tax- tarief. Op de Paauw een gesprek met twee communicatiedeskundigen over een reeks haardvuurgesprekken over het imago van Wassenaar. Er wordt een stuk gemaakt voor B&W en dan gaat de reeks van start. Het Presidium is kort. We buigen ons vooral over de wat magere agenda van de politieke markt op 19 januari en over een verzoek van de raadsgriffier over een speciale voorziening op haar kamer. Daarna naar Den Haag voor de Nieuwjaarsreceptie van de gouverneur der residentie. De ruimte in de Julianakazerne is altijd wat kaal en martiaal, maar veel mensen en dito animatie. Ik zet Marleen thuis om 8 uur af en ga nog door naar onze 'zustergemeente' Voorschoten. Receptie onder de hanebalken van het mooie Baljuwhuis want het raadhuis is in verbouwing. Ook daar Henk de Greef, die zich als een actief netwerker ontpopt. De sfeer is erg gezellig en ik val in het staartje van speech van Jeroen Staatsen. Tegen tienen thuis. Daarna aan versie twee van de Nieuwjaarsspeech. Ver na middernacht klaar met de laptop.

Dinsdag een gesprek met de buurtvereniging Wildrust. Freek Denes is nu meer tevreden dan voor Kerst. Alkemade en ik kunnen een praktische tijdelijke oplossing aanreiken voor de te hoge snelheid op de Jagerslaan. Wim Issendonck en Rick Goddijn voeren dat snel uit. En we gaan ook de verlichting snel verbeteren als de levertijd van de armaturen meezit. Die zijn dan ook wel state of the art. Een flinke B&W waarbij aandacht voor het programma BETER, 35 projecten die alle nodig zijn om de dienstverlening te verbeteren maar waarvan de gevolgen en de ICT aspecten nog niet glashelder zijn. We laten het stuk terugkomen na verder intern overleg later in de week. Met Marleen ga ik naar de Ouderenreceptie aan de Zonneveldweg. De Zonnebloem en vele andere organisaties hebben er weer goed werk van gemaakt. We vallen midden in de speech van dhr van der Lee binnen. Ook daar veel handen schudden. Goede oefening voor later in de middag onze eigen receptie, met een voorontvangst van de raad in mijn werkkamer. Volgens mij een succes: veel mensen, goede sfeer en een rij die te overzien is. De speech liep en viel goed blijkt uit de terugkoppeling. De Wellinks komen laat binnen maar blijven tot kwart voor acht. Dan dimt Rob de verlichting en kan iedereen, ook de harde werkers (veel dank!) naar huis. Onze puber wil graag thuis aan de Chinees anders waren we meegegaan met een spontaan ontstaan gezelschap dat de Italiaan aandoet.
Woensdag een vroeg tochtje naar Zeist: de Rijskdienst waar we (wethouders de Greef, Alkemade en ik) met de nieuwe directeur en staf over de Horsten spreken. Ook hier het vaste dilemma tussen bescherming en bestemming. Tegen twaalf uur terug in de Paauw. Achterstand wegwerken maar ook verder opruimen, eindelijk tijd voor. De Greef en ik ontvangen een eigenaar van een landgoed waar bouwactiviteiten gaande zijn. Rond vier uur de Provinciereceptie. Ook daar het netwerk dat op volle toeren draait. 's Avonds eens vroeg thuis gegeten in gezinsverband, daarna gewerkt en een DVD. Donderdagochtend een tweede (beslissend) sollicitatiegesprek met een kandidaat voor de vacature hoofd communicatie en kabinet. Ze wordt het, besluiten we in het nagesprek. Een oude bekende luncht mee op weg naar zijn werk in het ziekenhuis in Leiden. Daarna een bezoek van iemand met klachten over de bejegening door de politie en zorgen over de verwerking van een aangifte. Hoor en wederhoor dus ik bel met mijn politiemensen. Voor klachten staat dan de weg naar een procedure open. Gelukkig twee 'vrije uren' om op te ruimen en klusjes af te doen zoals telefoons met de collega van Katwijk en de gedeputeerde ruimte. Valkenburg komt eraan als kwestie in de staten, en dat werp zijn schaduwen vooruit. Einde middag rondje recepties: HGC, de bieb en Duivenvoorde. We naderen de eindstreep van die serie. Nuttig maar ook tikje vermoeiend.

Snel naar...