Gemeente Wassenaar - week 38 Driehoeken en verkiezingen

week 38 Driehoeken en verkiezingen

Vrijdagochtend gaat de wekker vroeg, Marleen en ik worden op het Prinsjesdagontbijt in Kasteel Wittenburg verwacht, en aangezien zij bestuurslid is dienen we om half zeven (….) aanwezig te zijn. Het is een boeiend fenomeen, waar “christelijk Nederland”-breder dan partijpolitiek genomen-aanwezig is om het nieuwe parlementaire jaar in te luiden en voorbedes te doen voor land en samenleving. De deelnemers lopen uiteen van de minister president tot collega burgemeesters en velen uit het maatschappelijk middenveld. Bisschop van Luyn houdt een messcherpe inleiding over de relatie van de financiële met de morele crisis, een thema dat Wouter Bos ook agendeerde. Ik zie aan de diverse tafels ook Wassenaarders als Meindert Stolk en Wiebrand Dijkstra die gemeente en provincie vertegenwoordigen. Uiteraard wordt er druk genetwerkt maar de strenge voorzitter Yvonne Timmerman-Buck verbiedt dat tijdens de maaltijd tussen de tafels te doen. Ik kan helaas niet op het symposium blijven want CV selectie vergadering voor de functie van directeur NAPK, de nieuwe podium branchevereniging. Tachtig kandidaten voor een baan, dat lijkt een ruime keuze, maar is die dat ook? We halen er 6 namen uit voor gesprekken in de komende dagen. Opvallend is dat ook relatief ouderen-gelukkig-steeds meer naar nieuwe uitdagingen zoeken.
 
Op de Paauw een uur door stukken en mails, en daarna een mooie bijeenkomst ter verwelkoming van de ambassadeurs en hun partners (en soms kinderen en ouders..) uit Wassenaar en Den Haag. We hebben besloten een oude traditie in ere te herstellen en met hulp van onze voormalig hoofd kabinet Huib Versluys heeft communicatie een mooi gevarieerd programma in elkaar gedraaid. In mijn openingstoespraakje beklemtoon ik nine eleven en de Ramadan, twee factoren waar je zo’n dag rekening mee moet houden. Directeur Protocol van Buitenlandse Zaken draait met zijn echtgenote mee en vertelt dat Wassenaar met de G 4 nu ook deze geste aan de ambassadeurs aanbiedt. De respons op het gebodene is zeer positief. We bezoeken de ANWB en enkele onderdelen daarvan w.o. de verkeersinformatie en de alarmcentrale, boerderij Hollander waar we gastvrij en  warm worden ontvangen en tenslotte napraten in theehuis de Horsten. Onderweg acteer ik als een amateur reisleider met microfoon,  met een lichte touch humor. Om zes uur gaat ieder zijns of haars weegs.

Na een korte recuperatie thuis besluit ik een moeilijke keuze te maken uit 3 verplichtingen, en die betreft onze brandweer en de vele vrijwilligers van het brandweermuseum beneden in de Paauw. We buigen ons gezamenlijk over de diverse opties voor de toekomst van het mooie maar niet volmaakt behuisde museum. Daardoor lukt de Ierse receptie niet meer. Dat laatste is geen ramp want de ochtend erna is de Ierse residentie open in het kader van Monumentendag. Een zeer gewaardeerde geste, die is nagevolgd door Peru en Iran. Ik fiets eerst langs Iran, prachtige landgoed en buitenhuis Wildvang , maar halverwege een rondleiding op je fietsje dit zwaar beveiligde terrein binnengaan is geen sinecure.

Om 11 uur opent wethouder Alkemade op de Paauw de dag met minder mensen dat de avondbijeenkomst die week, maar dat mag de vreugde over de mooie dag niet wegnemen. Na een rondje monumenten

haast ik me met Marleen naar Amsterdam, de Meervaart, waar zij als voorzitter van de Zonnebloem de première van de theatertournee bijwoont. Het is even schakelen naar Danny de Munck en Henk Poort, maar een mooie middag waar vele Zonnebloem vrijwilligers maar ook mensen uit de doelgroep van genieten.

Daarna is het weer schakelen want het Hilton Hotel en de najaars en wintershow van Mart Visser is weer een heel ander deel van Amsterdam in veel opzichten. We eindigen de dag op een verjaarsfeest van goede vrienden in Warnsveld bij Zutphen. Mooi weer en een goede stemming. Laat terug. Zondag uitrusten en na een paar uur werk naar een familie verjaardag in Alkmaar. Mariavespers en VVD borrel sneuvelen, volgend jaar hopen we. ‘s Avonds door met papier.

Maandag een ingelast gesprek op het Provinciehuis  met gedeputeerde Asje van Dijk en verkeerswethouder en DB Haaglanden lid Peter Smit over de Rijnlandroute. We komen nu in de echt spannende fase en ik strijd tot het uiterste voor de belangen van Wassenaar zonder de wijdere aspecten uit het oog te verliezen. Ik kom er half optimistisch vandaan.

Daarna diverse periodieke overleggen met politie, brandweer, gemeentesecretaris en programma manager BETER, Hanneke de Winter. Met Henk de Greef loop ik de dag c.q. de avond van de mode door met een vertrouwelinge van Mart Visser. Er zijn nog enkele losse eindjes. In Utrecht een gesprek met een kandidaat directeur NAPK, jammer dat Gouda, Zuid-Hollandse gemeenten niet meer lukt want het Presidium is vervroegd van dinsdag naar maandag. Met de fractievoorzitters loop ik allerlei agenda  en planningszaken door. Altijd lastig de grens te trekken: wat is procedure, wat is inhoud. Toch nuttig elkaar 1x per 3 weken openhartig te spreken in mijn werkkamer.Thuis vanaf 20 uur aan het werk na een eenvoudige maar voedzame maaltijd uit eigen productie.

Dinsdag een aparte dag: Prinsjesdag. Ook deze dag een vroege wekker want Marleen mag,  na Radio 1 gisteren nu,  de Ontbijt TV doen over de ingrepen van Minister Klink in de GGZ. Komt goed uit want B&W is vervroegd naar 8 uur, de leden van het college moeten nog wat wennen aan het matineuze uur want de stemming is nog iets korzelig. Komt ook door lastige dossiers waar niet altijd de voortgang of de voorbereiding optimaal is of wordt bevonden. Aan het eind komen we er als altijd goed uit, en dat zonder al teveel hameren.

Rond tienen start de Estafette voor de Wereldmoeders, een mooi maatschappelijk initiatief van SIMAVI en anderen voor de millenniumdoelen. Wassenaarse vrouwen o.w. oud wethouder Vriesendorp, Courtney Smith-van Rij, Eva Mennes en Marleen lopen mee vooraan maar ook en terecht onze Ingrid die er veel werk aan heeft gehad. Het regent zachtjes, teken van de ongunstige tijden?

Daarna gaan we als echtpaar naar de Haagse Prinsjesdag netwerk gelederen waar we van 1130 tot 1900 uur met een korte onderbreking in zijn gedompeld. Je krijgt er vermoeide voeten van, maar het is niet zonder nut. Vooral bij VNO NCW in Nieuwspoort is de drukte moordend, gelukkig staan er deuren op en kun je naar buiten. ‘s Avonds eten we à 4 met een bevriend lid van het kabinet die opmerkt dat dit de enige avond in het jaar is dat je eigenlijk niets te doen hebt. De MP trekt immers vandaag en morgen (eerste dag APB) de kar. Woensdag selectiegesprekken in een design hotel in Amsterdam Sloten en tussendoor diverse telefoontjes en ander Wassenaarse zaken.

Om 5 uur kom ik mijn secretaresse tegen, goed voor een rondje overleg bij onze zijdeur, de artiesteningang. Op de fiets naar; Chili; voor de nationale dag, de ambassadeur woont tijdelijk in het vroeger huis van minister van Defensie de Koster aan de rand van de Kieviet wijk nu zijn ambtswoning wordt verbouwd. Daarna ouderavond op het Adelbert waar ik constateer dat leerlingen in de 4e opeens wel heel zelfstandig geacht worden te zijn en dat een klas geen echte klas meer is maar aan de hand van profielen steeds wisselende groepjes.

Donderdag in alle vroegte met onze raadsgriffier op pad naar Kasteel Nijenrode in Breukelen voor een studiedag over de rol van de burgemeester, griffier en secretaris bij de aanstaande verkiezingen en vorming van (nieuwe) coalities. Een boeiend thema waar vele vertegenwoordigers van deze drie beroepsgroepen hun licht over laten schijnen. Ik zit in een forum na de lunch,en luister eerst naar ervaringen van de;driehoek; (zo heten wij à 3) in Haarlemmermeer, Leiderdorp en Helmond. Nuttig en prettig om elkaars ervaringen te vergelijken, en ook om weer eens goed en rustig bij te praten met onze eigen griffier. Je moet er van tijd tot tijd eens gewoon uitstappen en dwars tegen de lopende zaken aankijken anders zit je teveel in de dagelijkse maalstroom.

Jacques Wallage houdt een geïnspireerd slotbetoog (als altijd, hij had dominee moeten worden..) en we genieten ook van de prachtige kasteeltuin op Nijenrode. Om 5 uur tref ik weer Emy op haar fiets dus weer overleg bij de artiesteningang. Na een verplichting op de Leidse Hogeschool en een drankje na in Park Klinkenberg, een verbouwd klooster in Warmond, ben ik om 8 uur thuis. Daar is nog van alles te doen, wel heerlijk om eens avonden gewoon thuis te kunnen zijn. Op tijd naar bed want de volgende matineuze afspraak op de Paauw vrijdagochtend wenkt. We zoeken een nieuwe gemeentesecretaris en dat betekent veel stappen achter elkaar !

Snel naar...