Gemeente Wassenaar - week 13 Voorjaarsidylle buitenom en Voorschoten

week 13 Voorjaarsidylle buitenom en Voorschoten

Vrijdag een nuttige interne Paauw ochtend met stukken die erom vragen geschoven te worden, mensen die gebeld moeten worden. Op een of andere manier is de iets minder kapot vergaderde vrijdag daar wel geschikt voor. Toch een “vergadering” met wethouder Henk de Greef met betrokkenen bij de golfclub Park Leeuwenberg die moet worden “uitgeplaatst”. Achter dit jargon schuilt een wereld vol (schijn) bewegingen , termijnen, contacten, (geheime) agenda’s waar zo ongeveer elke bestuurslaag en anderen in de omgeving bij betrokken zijn. Waarheen gaat de club die moet wijken voor een nieuwe Haagse snelweg en waarvoor?

Ik maak mijn blog af en kijk terug op een productieve week met wel zorgen met name over de buitenom variant die opeens in de lucht hangt als tracé van de Rijnlandroute. De hele week gonsde hij om ons heen en ik vermoed dat hij deze week opeens ergens naar buiten komt. Dat blijkt het geval. Een voorjaarsidylle ruw verstoord, want dit tracé trekt de groene buffer kapot en is voor generaties slechter dan slecht. Ook hier veel schaken en onderhandelen we bespreken als Wassenaars college de strategie om ons krachtig te verzetten. Daar hoort in elk geval een goed contact met Voorschoten bij, en het komt mooi uit dat we daar dinsdag collectief mee onder de pet gaan in het kader van de geïntensiveerde samenwerking.

Ik lunch met een oud OCW- collega in Amsterdam waar zij nu bij de gemeente werkt. In restaurant Dauphine (een voormalige garage tegenover het Amstel Station) is nog weinig van de crisis te merken. Bij het vertrek lopen we ons beider vriend en relatie John Leerdam, PVDA kamerlid, tegen het lijf, altijd goed voor een hartelijk en luidruchtig extra kwartier vol nieuws en nieuwtjes. In de middag afscheid van een gewaardeerd directeur van het Internationaal Danstheater in zijn leuke theater aan de Kloveniersburgwal verderop in de stad. We krijgen een wervelende show van type folkloristische dans (cq volksdans): niet helemaal mijn “ding”maar fantastisch goed uitgevoerd en met grote inzet. Na afloop veel handen schudden van mensen uit de wereld van dans en ballet.

De file terug valt mee en we zijn op tijd om Aurel naar station Voorschoten (Wassenaar) te brengen voor een dagje Amsterdam. Daarna ontvangen we een vriendin en ex BZ collega op het avondeten. Het gaat veel over het Hudson project waar zij mee bezig is: 400 jaar terug legden de Nederlanders Amerika open met het schip de Halve Maen.

Zaterdag van alles thuis en in de buurt. We fietsen naar Den Haag in helaas weer wat slechter weer: regen en kou. De lopers bij de CPC, o.w. onze Liz Schaefer, zullen er last van hebben. Later is het beter en ga ik einde middag ook op de fiets naar een Leidse horecagelegenheid aan de Botermarkt voor een verjaarsborreltje voor onze Wim Issendonck, steun en toeverlaat van de 25 wijken en buurten in Wassenaar. ‘s Avonds lekker thuis à 3, want ik heb besloten pas zondag zuidwaarts te gaan.

Daar word ik wel voor gestraft: eerst gaat er helemaal geen trein vanaf Voorschoten, en vanaf Eindhoven blijkt half Nederland ontdekt te hebben dat je vandaag gratis kan reizen met het Boekenweekgeschenk, dus dat is als haringen in een ton staan. De TEFAF, het eerste reisdoel, is weer prachtig. Topkunst, topantiek en nu ook design.

Later een goede vergadering van het bestuur van CODART, een club van kunsthistorici die doen aan Hollandse en Vlaamse meesters, in het stadhuis van Maastricht. Wat een indrukwekkend gebouw. Zelfs de bodekamers zijn antiek  en imponerend. Gerd Leers leidt me rond in zijn kamer maar alles is hier pracht en praal. De raad en een groot deel van de ambtelijke staf zitten in een modern gebouw ertegenover. Zo kan het ook ! Op de receptie voor het congres van CODART spreken ook wethouder Jean Jacobs en, in diverse talen, staatssecretaris Frans Timmermans, beiden PVDA, die een thuiswedstrijd speelt. Dat is te merken. ‘s Avonds eten we gezellig met het bestuur bij een Italiaan in Aken.

Maandag pak ik in de Akense universiteit een klein stukje congres mee over het thema Hollandse schilderkunst in de Balten, Scandinavië en Petersburg. Terug met de trein, waarbij vooral het traject Aken-Heerlen via de euregio railverbinding (vroeger het miljoenenlijntje?) bijzonder is. Je passeert stations als Herzogenrath en Landgraaf..

Half vier terug op kantoor voor van alles aan lopende zaken. Einde middag kort langs twee besturen van resp de Pieterskerk in Leiden en de Toneelschuur in Haarlem. ‘s Avonds gewoon thuis.
Dinsdag drukke dag. Ik begin met een stukje aftrap van het Functiewaarderingstraject in het bedrijfsrestaurant van het Gemeentekantoor. Voor veel mensen van belang en goed om het helder uitgelegd te krijgen. Ik praat meteen even bij met hoofd beleid en hoofd P&O.

Om half tien jong gepensioneerde Huib Versluys met Laura over de hervatting van ene oude traditie, die van het ambassadeursuitje tweede dinsdag van september. Daarna een lange en diepgravende B&W. We zijn net op tijd in Voorschoten voor het gezamenlijke werkoverleg met de collegae, extern begeleid en voorgezeten. Heel nuttig, praktisch en ook inspirerend, voor mij persoonlijk door een treurig intermezzo onderbroken: de crematie van een oud collega op de cultuurafdeling van BZ. Jong en zeer plotseling overleden aan een ziekte die 1x per miljoen mensen voorkomt. Onvoorstelbaar. Lastig de wissels te verzetten naar Voorschoten-Wassenaar, maar het moet. De stemming is goed evenals de gastvrijheid daar in het Baljuwhuis. We wisselen dassen en geschenken uit en identificeren terreinen waar we meerwaarde van de samenwerking verwachten. Nu blijven trekken en duwen ! Om tien uur na ee goede maaltijd ter plekke thuis. 

Woensdag een blik uit het raam voor de Boomfeestdag. Marc van Dijk laat zich bekwaam naar boven takelen en de blije kinderen gaan speuren. Om tien uur een diepgravend gesprek over ICT. Dat baart zorgen en vraagt kordate actie. Marc en ik zeilen hier met de ambtelijke staf, scherp.

Een heel bijzonder intermezzo: bezoek aan een 104-jarige in Zomerland die ooit in het kabinet Drees Iv minister (van overzeese zaken) was voor de CHU. Een geweldig boeiend gesprek met een uiterst vitale man en zijn ook niet meer piepjonge dochter. Ik besluit hem wat gekopieerde bladzijden te sturen van het handboek over Drees IV (1956-1958).

Daarna per trein naar Haarlem voor een lunch in de fraaie Gravenzaal in het stadhuis daar nav het Hudson Jaar. Collega Bernt Schneiders en staatssecretaris Timmermans ontvangen een paar bij de VS betrokken burgemeesters maar vooral Amerikaans egasten: een lid van het Congres Hinchey, een indrukwekkkende self made man, Democraat in hart en nieren. Ik drop het woord Ambassade even bij hem en de voorzitster van het Amerikaanse Hudson comité en haar familie. Ik zit bij de lunch tussen de voorzitter van de (florerende) bloembollen en kwekerijen branche en Willem Kool van de Telegraaf (Stan Huygens) en tegenover Gerrit Mik, de collega van Breukelen die natuurlijk op de foto moet met de collega van Brooklyn, de derde eregast aan Amerikaanse gast. In de middag mis ik door de uitgelopen lunch de jaarvergadering van het Genootschap van Burgemeesters in het VNG gebouw, maar daardoor valt tijd vrij om met mijn eigen vrouw thee te drinken in Schlemmer: wat een luxe.

Daarna een afscheid op BZ van een oud collega met Wassenaarse familiebanden, Alfred Bijlsma. In het mooie oude raadhuis van Den Haag eet ik mee aan de hoofdtafel aangevoerd door wethouder Rabin Baldewsingh van Den Haag met andere Haagse gasten zoals de raadsgriffier en de eindredacteur van Omroep West nabij. Nuttig, vooral omdat ik met Rabin vast enkele opkomende gemeenschappelijke (groen) zaken kan bespreken, zoals het fameuze theehuis Clingendael en het koffiehuisje aan de Buurtweg.. Hij geeft me na afloop een lift naar huis, aardig.

Donderdag een zwaar personeelsgesprek, dat de rest van de dag niet uit mijn hoofd zal gaan. Er zijn dingen waar je dag en nacht mee bezig bent. Daarna een leuke duik in een nieuwe aflevering van Courtney’s Welcome Basket

voor de nieuwe bewoners van Wassenaar. Met Arthur Cremers was ik al door wat lopende (beleids)zaken gelopen, dus even tijd voorstukken en telefoons. Om 12 uur een gesprek van een delegatie uit het college met de top van het Rotterdamse OVG. Het onderwerp laat zich raden. Met Herman de Bruyn in zijn laatste (?) dagen van een rijke ambtelijke loopbaan in Wassenaar door de agenda’s van de politieke markt de 23 en de themavond verkeer de 30e gelopen.

Daarna mijn dochter op de thee. Ze heeft het moeilijk op en met haar werk en het is fijn en gezellig dan even live bij te praten. Marc van Dijk, Laura en Wim en ik lopen aan de hand van Nico Mooijman door “zijn” wijk, Weteringoever (deel van Groot Deijleroord). Gaat over bomen, hondenpoep, bussen, verkeer, asfalt, bushaltes en nog zo wat onderwerpen meer. In de tuin van Nico’s huis drinken we een glaasje na. De Duivenvoordelaan kent geen geheimen meer!

Thuis rustig eten, en daarna op en neer naar Lucent theater voor de opera Saltan van Rimsky Korsakov. Een nichtje van Marleen doet de pr voor de producerende opera Zuid, vandaar. Mooie sprankelende voorstelling, Nederlands gezongen en voor mij helemaal nieuw. Mooie avond. Op tijd thuis.

Snel naar...