Gemeente Wassenaar - week 12 Vliegen in het voorjaar

week 12 Vliegen in het voorjaar

Vrijdagochtend een interne ochtend om met collega’s en medewerkers bij te praten. Dat gaat goed tot ik een van pijn vertrokken raadsgriffier aan mijn tafel ontvang. Ze is door haar rug gegaan en kan bijna niet meer lopen, laat staan auto rijden. Ik grijp in en bel de fysiotherapeut in ons gezondheidscentrum, die haar gelukkig snel kan ontvangen. Daarna helaas een bericht van uitschakeling van minstens een week. Dus ook vervanging aan de orde en dat is in een kleine organisatie altijd lastig. Gelukkig kan good old Herman de Bruijn inspringen, wat zullen we hem na 1 april missen!!


Om 13 uur een gesprek met een leidinggevende van korps Haaglanden over het reilen en zeilen van ons Wassenaarse bureau. We lopen wat kwesties na. Ik vraag aandacht voor de inbraken die ons dorp toch wel met enige regelmaat teisteren. Gelukkig blijken er nog wel wat recherche sporen  te lopen. Verder uiteraard de ramkraken (“opgelost”) en de nare roofoverval op Maison Kelder

aan de orde. Ik vertel dat ik nog even contact had met het winkelpersoneel daar. Verder geef ik aan eerdaags met raadsleden over de nota Integrale Veiligheid te gaan praten (bij het p.o. politie  op maandag krijg ik de management rapportage Wassenaar 2008 onder ogen, kunnen we mooi daarbij betrekken).

Lezen en tekenen van stukken en dan naar Amsterdam voor het afscheid van de directeur van de Vereniging Nederlandse Toneelgezelschappen (VNT), Jaap Jong in de schouwburg. Ik val midden in een symposium over “community theatre” dat zich richt op bijzondere doelgroepen als jeugd en anderen dan de culturele elite. Snel terug naar Wassenaar, hoewel die eeuwige file tussen Leiden en Wassenaar..

Marleen en ik maken ons op voor een diner bij Jeroen van der Veer, de scheidende Shell topman en gewaardeerd plaatsgenoot. In zijn mooie nieuwe of nieuw-oude huis is flink wat van de top van het Nederlandse bedrijfsleven verzameld, maar ook de minister president en ex ministers van Financiën en EZ. De discussie aan tafel gaat natuurlijk over de crisis en met name de antwoorden daarop.

Het weekeinde is erg druk, maar afwisselend en de moeite waard. Voor negenen in de trein naar Rotterdam vanuit Voorschoten, voorjaarscongres D66. In de loop van de ochtend is het al vol, dat hebben we wel eens anders meegemaakt. Als ik tegen 3 uur wegga kan er een ander naar binnen - het parkeergarage systeem. Binnen veel spirit en enthousiasme, honderd nieuwe leden, en 1100 bezoekers. Ex premier Guy Verhofstadt van België spreekt een fantastische speech uit, maar ook onze partijvoorzitster Ingrid van Engelshoven is op dreef, onder meer over vrouwen op de arbeidsmarkt. Dat onderwerp komt via Guusje ter Horst nog terug..

Nog met de nagalm van Rotterdam in de oren rijden we naar Amsterdam voor de voorjaarsshow van Mart Visser

 in het Hilton om 5 uur. Prachtige kleding en na afloop Wassenaarders bij de nazit. Daarna een etentje dichtbij het Concertgebouw. Mooie wijk, lastig parkeren.

Zondag al vroeg naar ADO Den Haag, waar het DB Haaglanden is uitgenodigd. Eerst een gesprek met o.m. de wethouder sport van Den Haag (en andere wethouders) over kansen voor Haaglanden door de kandidatuur Olympische Spelen 2028. Na een broodje gaan we om half één genieten van ADO-Ajax., nou ja genieten, Ajax bakt er weinig van en kan door een gelukkig doelpunt nog met 1-1- wegkomen. De verkeersafwikkeling uit het nieuwe stadion is moeizaam.

Om 4 uur zijn we in Amsterdam voor de opening door Jan Marijnissen van kunst uit Siberië. Met Jan gaat het na zijn vertrek uit de Kamer zichtbaar goed, met de Siberische kunst (ouderwets van karakter) ook. Een bezoek aan een zieke vriend in een ziekenhuis nabij stemt ons niet blij, hoewel de perspectieven niet al te slecht zijn. Je zal maar drie maanden achtereen in een ziekenhuis liggen.. We eten een hapje in Café Boulevard in Oost en halen Aurel op. Thuis liggen de kranten nog onaangeroerd te wachten..

Maandag een persontmoeting over de heli(haven). Een erg ingewikkeld onderwerp qua besluitvorming merken we steeds, vandaar de handreiking naar de pers en de buitenwereld. Die operatie lukt goed als we de kranten dinsdag zien.

Daarna p.o. politie waar we terugblikken op het eerste huisverbod in Haaglanden, in Wassenaar- of all places. Nu goed oefenen in procedures en verantwoordelijkheden en vooral de follow up bewaken. Om half twaalf in Zoetermeer bij Bouwend Nederland aan tafel onder leiding van Elco Brinkman met alle “stakeholders” van de Rijnlandroute. We horen een goed verhaal over een optimale route vanuit stedenbouwkundig inzicht. Nu nog die inzichten vertalen naar de lopende procedure, onder meer richting tracékeuze. Ik ben er niet helemaal gerust op gezien de signalen die ik opvang. Geldgebrek mag niet tot een slechte keuze leiden, daar hebben we generaties lang spijt van.

In de middag een radiodebat op BNR over “Guusje”. Ik maak een onderscheid tussen de lopende procedure voor de korpschef Dordrecht e.o. en het algemene beleid inzake voorrang voor vrouwen en allochtonen, uiteraard mits kwaliteit, gelijke geschiktheid etc. Je moet daarin actief sturen, anders lukt het domweg niet. In het KIT vergadert de NCDO, de vroegere Commissie Claus.’s Avonds gewoon thuis, hoera.

Dinsdag vroeg in Voorschoten voor verder overleg over het samenwerkingsproject. We vinden elkaar goed en praktisch op de meerwaarde. B&W vergt ruim drie uur. Hanneke de Winter praat me bij over BETER, dat we enerzijds moeten integreren met de benodigde ICT architectuur en –beleid, anderzijds moeten uitvoeren waar dat nodig en wenselijk is. We zullen heel hard aan een goed totaalpakket moeten werken. Marc van Dijk en ik hebben daar een flinke kluif aan. Ik praat ook met Hanneke over de evaluatie van het Nieuw Wassenaars Model, waarbij ook het nieuwe hoofd personeel en organisatie is betrokken.

Een zeer kwiek 60 jaar gehuwd stel op de Dirk van Raetlaan breekt de dag op een leuke manier. Daarna Presidium zonder Henriëtte en een mooie gymnasiumavond op het Adelbert. Ontroerend om kinderen “Romeinse en Griekse stukjes” te zien spelen.

Woensdag regionalisering brandweer. Er zijn vorderingen in de drie gemeentes die de gemeenschappelijke regeling nog niet tekenden. Ook bij het Plan van Aanpak 2009. Voorzitter Jozias van Aartsen is in zijn nopjes met de keuze van Den Haag voor de grote internationale  Afghanistan conferentie. We praten na over “Guusje”. Daarna diverse sollicitanten voor de functie van hoofd communicatie en kabinet. Met Henk de Greef samen neem ik deel aan een bestuurlijke conferentie van Holland Rijnland (e.o.) in het Leidse Naturalis museum over de Rijnlandroute. Mijn ongerustheid wordt niet weggenomen, integendeel.

Uurtje stukken schuiven in de Paauw en dan met Marleen naar Amsterdam voor een groot Holland Festival diner in de Posthoornkerk aan de Haarlemmerstraat in Amsterdam.  We zijn niet de enige Wassenaarders, maar Amsterdam overheerst. Combinatie van eten en highlights uit het komende festival is mooi.

Donderdag nieuw overleg over Koninginnedag. We verfijnen met het bestuur van de Oranjevereniging de opzet, ook met het oog op “meer volk in de Langstraat”. In Den Haag praat ik met de consultant die ons steunt bij de doorlichting en de selectie bij de afdeling communicatie. Daarna een korte medische ingreep. Ik sta verbaasd binnen een kwartier buiten. Werken privé klinieken (in dit geval de Mauritskliniek) nu echt zo veel beter qua planning en bejegening van patiënten? Kennelijk wel.

Ik heb een uur op de Paauw over voordat Marc van Dijk en ik bijpraten met de secretaris. Jos Huyzer komt langs bij Henk de Greef en mij over kunstveilingen en-aankopen, en ik schenk thee aan een Ambassadeur en een particulier die meningen heeft over zijn land. Een soort theediplomatie op neutrale Wassenaarse grond.

Stukken schuiven en tekenen en  de gedachten verzetten naar de twee onderwerpen voor het radiodebat op NCRV Standpunt Café: alcoholreclame en de behandeling van kankerpatiënten. Ik slip nog net door een startende file voor Schiphol, maar de opponent is minder gelukkig en moet over de telefoon in de uitzending. Werkt niet goed. Na een klein hapje in de studio in Hilversum rijd ik in een half uurtje naar “mijn” Comeniusmuseum in Naarden waar een luitspeler een muzikale relatieavond opluistert in het mausoleum van Comenius zelf. Gek idee om naast een graf naar muziek te luisteren, maar de akoestiek is prima.

Tien uur thuis, en met wat zorgen over Wassenaar te ruste. Ik zie ze nog niet vliegen, maar snuif het voorjaar buiten op. Dat belooft veel goeds.


 

Snel naar...