Gemeente Wassenaar - week 7 Vallen en opstaan

week 7 Vallen en opstaan

De weblogweek begint op de late vooravond heel slecht. Mijn vrouw Marleen valt lelijk van de onderste drie treden van de trap thuis -haast en geen schoenen aan- en bezeert zich enorm. De pijn neemt toe en we gaan naar het MCH Antoniushove. Na een ronde pijnstillers en foto's wordt het vonnis geveld: een haarscheur in het kuitbeen, later blijkt het ook een dubbele enkelbreuk. Gips eromheen dat bijna een week later kan worden ingeruild voor loopgips. De eerste dagen zijn pijnlijk en onpraktisch: ?je? kan weinig en bent afhankelijk van anderen. We zeggen afspraken af en passen het programma aan. Ook wel eens een goede leerervaring maar daar doen ?we?het niet om. Ik stof mijn vaardigheden als verzorger en organizer van een huishouden af, ook een goede ervaring.

Vrijdagochtend een ingedikt programma met in elk geval een bezoek van de onvolprezen Wassenaarse videoclub. Lies, Gerard en Joop bieden mij het overzicht van de tweede helft van 2007 aan, dat met de mooie installatiedag 4 juli begint. Thuis bekijk ik de mooie DVD/?video?, er zit wat stof op, dus club: graag even een nieuwe.

We praten over mogelijkheden wat meer bekendheid aan dit jaaroverzicht te geven, en ik moedig het trio aan vooral door te gaan met hun gewaardeerde aanwezigheid bij de vele evenementen in het dorp. Daarna een gesprek over woningbouwzaken en verjaarsbezoek van Thom de Graaf die o.m. een boekje met Haagse burgemeestersanecdotes bij zich heeft.

OVG en Hans Hupkes sneuvelen in de agenda, maar ik zal hen ongetwijfeld nog veel zien. Ik rijd Marleen naar Utrecht voor een belangrijk gesprek, maar dat is wel gekkenwerk zo. Mannen zijn toch bepaald kleinzeriger dan vrouwen, ik zou geen stap meer verzetten maar zij krukt dapper door. We eten niet bij de vrienden in Aalsmeer maar uit de muur thuis.

Het weekeinde is ook aangepast maar gelukkig kan ik nog ouderwets openen. In de molen Bianca openen Christine Devine en Molly Ackerman, twee dames die niet op hun mondje zijn gevallen en fraaie kunst maken. Christine bespringt me met plannen en ideeën om Wassenaar te verfraaien, ze heeft duidelijk haar draai gevonden hier na een leven vol beweging. Ze is vandaag ook nog 60 geworden. Molly maakt circles of love en ik krijg een kleintje mee naar huis. Met Willem van Moort, raadslid en partner van een kunstenaarsverenigingslid praat ik over kunst als instrument of kunst als kunst. Hij is de fase van kunst om mensen te verheffen voorbij.

Mevrouw Geertsema belt af, had haar uitgenodigd mee te gaan naar het koffieconcert. Op deze korte termijn is er ook niemand om mee te gaan naar de opera première Julius Caesar in Amsterdam, ten onrechte want de uitvoering is fabelachtig mooi.

In de hal kom ik plaatsgenote Carola Burgerhout tegen, we praten uiteraard in no time over haar landgoederen en de bestemmingsplankwestie. Zondag doe ik de eerste helft concert, Vera Beths en Stanley Hoogland, twee rondjes familiebezoek voor het been resp de verjaardagen en spreek ik een inleidend woordje bij de bijzondere expositie van Hetty v.d. Linden ?Paint a Future?. Inspiratie en opbrengst zijn van resp voor kinderen, en het is toch kwaliteitskunst.

Marcel Worms speelt weer de sterren uit de piano, en de Braziliaanse Ambassadeur is weer de goede buurman van de Paauw. Hij is nog onwetend van het brandje dat zijn residentie later in de week zal treffen. Schade valt gelukkig mee.

Maandag opent de week met een gesprek onder 4 ogen met beoogd regionaal brandweercommandant Rob Brons over de a.s. topstructuur en indeling van onze regiobrandweer per 1/1/ 2009. Stof voor onder 4 ogen, en om nog eens over na te denken. Daarna presenteert Hagenaar Axel Lemmens een concept kunstbrandings plan voor met name aparte gebieden als havens en industrieterreinen, hij heeft ook ideeën voor een veiling van ?2e hands?kunst. Intrigerend.

Griffier en secretaris komen langs voor overleg. Daarna een diepte interview (portret) met Loes Rietveld van de Wassenaarder. Heb ik die fotograaf wel eens eerder gezien? Sylvia Dornseiffer met wortels in Wassenaar en nauw betrokken vanuit het literaire fonds bij het NIAS komt op de thee.

Daarna zorgplicht met een korte uitstap naar de Warenar voor de goed bezochte avond over de woonvisie. Mooie ouderwetse teach in opzet met veel sprekers over veel onderwerpen.

Dinsdag B&W met weer veel uiteenlopende onderwerpen. We bereiden ook de mid term review voor, die ons zowel inhoudelijk als procesmatig bezighoudt. Er komt een nieuwe heisessie, dit keer aan zee. De onderwerpen inrichting ambtelijke organisatie en financiële, management en bestuurlijke rapportages komen uitvoerig aan bod.

Om 12 uur houdt, op ons verzoek, Hans van Veggel en zijn competente team, een presentatie over bouwen en dubbel grondgebruik. Multi doet het goed in Nederland en de rest van de wereld, van de koopgoot in Rotterdam tot Portugal en noem maar op. Boeiende combinatie van architectuur, cultuur, esthetiek en bouwen. We kijken naar dubbel grondgebruik en projecteren dit letterlijk en figuurlijk op Wassenaar, met name rond de N44. Een zeer stimulerende sessie.

De overgang naar het Adelbert college is even weer groot. B&W wil meer werkbezoeken brengen en we doen dat graag op dinsdag als we toch al bijeen zijn. Jan Buys gloeit nog na van zijn grootse afscheid en draagt de koninklijke onderscheiding met trots. We lopen door de school (en laten mijn zoon met rust..) en praten na over de verbouwing en de toekomst. Het Adelbert is echt een regioschool met een goed vooruitzicht van continuïteit en kwaliteit. De lokalen en algemene ruimtes zien er piekfijn uit.

Terug op de Paauw ga ik weer een ronde verder met de buren/buurt ruzie die al maanden mijn aandacht vraagt. Luisteren en invoelen moet ook een kwaliteit van een burgemeester zijn. Daarna hol ik naar boven voor een overleg op de kamer van wethouder Pim van der Locht over de ambulance-aanrijtijden. De net uitgekomen cijfers zijn wel beter, maar nog niet goed. Wassenaar draagt zelf haar steentje bij aan de oplossing, maar we verwachten ook maatregelen van de hulpverleningsregio. Gelukkig komt die daags erna bijeen.

 Na een korte stop thuis naar het Presidium dat goed verloopt, de sfeer onstpant. Geldt ook voor een aardige avond, gelardeerd met Italiaans take away food, over de evaluatie van de politieke markt. Allen willen de markt houden, maar nog wel optimaliseren. Aan Henriëtte Stradmeijer de eervolle taak de punten op de i te zetten. Een hele lieve bode leeft met mij mee en duwt ?voor thuis? wat restjes Italiaanse take away in mijn hand. Handig voor de dag erna. Wat aardig.

Woensdag een Haags dagje. De burgemeesters zijn scherp in hun wensen richting hulpverleningsregio en staf over de aanrijtijden. Mijn collega uit Midden-Delfland heeft een geval waar te late aankomst funeste gevolgen had. Er is tevredenheid over de verbetering van het algemene beeld maar de uitschieters moeten ook terug naar de toegestane marge. Die discussie moet ook niet te technocratisch over CPA delay worden gevoerd, daar kan de burger niets mee. Die telt vanaf de 112 melding. Ik vraag de raad en met name Dick van Galen Last (WWW) die hier heel erg mee bezig is, in te lichten mede aan de hand van een persbericht die middag vanaf de HRH.

Met de politie buigen we ons over het gebruik van camerabeelden in de openbare ruimte. Ik kijk met de collegae mee in de OPS-room en zie ook stukjes Wassenaar, maar dan voor specifieke beveiliging, voorbij komen. Een goed aanvullend instrument mist met goede waarborgen omgeven.

De burgemeesters praten onderling met een broodje bij. Nog ruim 4 weken en dan Van Aartsen. We zijn benieuwd. De sfeer is nu zelfs wat giechelig zonder de grote ?Deet?.  Jan Waijer van Zoetermeer houdt ontspannen orde.

Een half uur vrij voor een boekwinkel en dan DB Haaglanden. Veel verkeer en ruimtelijke ordeningszaken, een goede club is het. Einde middag even thuis aandoen en dan herinrichting raadzaal tijdens het gemeentelijke ?happy hour?van half zes tot half acht. Drie firma's presenteren stoelen en tafels voor een gemengd gezelschap van raadsleden, bodes en onze trouw mevrouw Anneke Krapels. Dymphna Vree leidt charmant en effectief net als de avond tevoren.

Donderdag goed nieuws: opstaan met loopgips, maar echt soepel gaat het nog niet. Maar thuis is er weer beweging. Ik vergader met ?mijn? barokorkest Concerto d 'Amsterdam dat een CD van de Johannes Passion wil promoten. Volgende week vrijdag een uitvoering in Antwerpen. De plv korpschef Haaglanden, Frank Pauw, presenteert zich, zijn eerste bezoek aan de Paauw. Zoals veel bezoekers is hij geïmponeerd door de fraaie (werk)ruimte(n) hier. We evalueren de gang van zaken in ons bureau Wassenaar en de samenwerking in het korps. Heleen Mijdam, de goede projectleider Amerikaanse Ambassade, praat wethouder Nico Alkemade en mij bij over het laatste nieuws.
 Daarna ontvangen we na het opera gesprekje zaterdag mevrouw Burgerhout, haar zoon en haar advocaat mede met het oog op de behandeling in eerste termijn van het bestemmingsplan die avond. We verhelderen hoe wij erin staan en maken goede afspraken. Het gesprek met de Haagse wethouder Dekker valt helaas uit de agenda, want hij heeft de grote ADO problemen op tafel (die lijken te worden opgelost). Volgende week dan maar over Olympia's Tour en andere wederzijdse sportzaken. Ik kan nu gelukkig met voorlichter Roderik Potjer wat zaken doorspreken, daar komen we in de hectiek te weinig aan toe.
Op en neer naar Den Haag voor de beëdiging als ambtenaar van de burgerlijke stand. Bij de rechtbank. Terug op de Paauw zijn er bloemen van Anneke Krapels cs, bedankt ! Na een snelle hap thuis doe ik met Nico Alkemade de raadscarrousel over de VS Ambassade. Goede discussie waar de raad het ons niet makkelijk maakt. Raadslid de Vries van WWW stelt veel goede vragen. Ingewikkeld issue met veel kanten en belangen. Ik voel me tevreden dat we lang en goed over de inhoud spraken. Bert Ooms stelt een hamvraag: bestemmingsplan-bouwvergunning en de onderlinge relatie. We zullen daar nog op terugkomen in alle precisie. Meindert Stolk, eerder die week jarig en Antoon Claassen zijn lovend en kritisch tegelijk, zoals een raad betaamt.

Snel naar...