Gemeente Wassenaar - week 6 Lente, drukte, gemeenteraad en verjaardag

week 6 Lente, drukte, gemeenteraad en verjaardag

De vrijdagochtend opent met een vroeg gesprek met Meindert Stolk (CDA) en ?zijn?wethouder Nico Alkemade over lopende zaken. Ik ontdek dat Meindert net als ik een waterman is. Daarna anderhalf uur strandoverleg, van honden en paarden tot parkeren en strandhuisjes. We zijn allen trots op het Wassenaarse strand en willen het graag houden zoals het is: een gezellig familiestrand waar het goed toeven is. Er kan natuurlijk best economische dynamiek in zitten zonder het karakter aan te tasten. Alle strandtenthouders, het hoogheemraadschap, de politie, iedereen is aanwezig, en we hopen op een beter seizoen dan vorig jaar. Kan ik ook eens lekker 's avonds gaan eten met een ondergaande zon!

We spreken informeel veel over de bibliotheek en de laatste loodjes voor de behandeling van het raadsvoorstel. We doen wat we kunnen om  de raad optimaal te informeren tot en met de demarcatielijst in alle details. Ik ontvang Sabrina Kamstra, hoofd kunst van het AMC die bij Wassenaarse bekenden  op bezoek gaat. Wij hebben samen de kunstaankopen van de ambassade in Berlijn, ontwerp van Koolhaas, geëvalueerd.

Bij de lunch een dierbare oud collega die last heeft gehad van een burn out. We praten er lang en indringend over, ze is op de weg terug, maar wat hakt zoiets erin. Ik geef telefonisch het Blomberg instituut adviezen over hoe de congressen te verbeteren door een beperktere opzet en een scherpere themakeuze.

Met een prent onder de arm fiets ik in een voorjaarszonnetje naar het Adelbert waar rector Jan Buys afscheid neemt. Mijn gedachten zijn echter vooral bij de tragische gebeurtenissen bij het Rijnlands waar een brugklas leerlinge na een zwaar ziekbed is overleden. Pim van de Locht zal ons vertegenwoordigen en laat het Adelbert aan mij. Kan ondanks alle terechte feestelijkheden voor de prima rector dit niet makkelijk uit mijn hoofd zetten. Maar Jan Buys straalt en schittert op de hem bekende wijze. Hij ontvangt een decoratie uit handen van mijn collega uit zijn woonplaats Zoeterwoude.

Op de receptie na afloop vraag ik Dick van Galen Last van WWW of alles zal goed komen met de bieb maandag. Hij knikt vertrouwenwekkend. Na een korte stop thuis snel ik naar de receptie voor 100 jaar HDM, de Haagse hockeyclub met velden in Wassenaar aan het Theo Mann Bouwmeesterpad. Daar natuurlijk ook over het tophockey en de Haags-Wassenaarse hockeyscène gesproken met bestuursleden. Na een slice of pizza in een half uur ga ik door naar de Haagse schouwburg waar in het nieuwe gebouw een zeer Haags stuk ?Hollands Spoor? te zien is. Gaat over een Turkse meid, een ADO supporter en nog veel meer straattaferelen. Na afloop napraten met oude makker Rob de Wijk en zijn Dorien.

Zaterdag op de fiets door de landgoederen in lentetooi. Ik ben net op tijd voor de officiële viering van het Chinese Nieuwjaar in het Haagse stadhuis. We gaan van de beer naar de rat. We genieten van draken en leeuwen en vooral veel lange toespraken in het Chinees. Apart. Goed netwerkmoment met ambassadeurs en Haagse collegae bestuurders.

Zaterdagmiddag het eerste kopje thee op het terras thuis. Daarna ontvangen we een aantal burgemeesters en hun partners voor we naar de Kieviet gaan voor het afscheidseten van Wim Deetman, Bruno Bruins en Luigi van Leeuwen. In een ontspannen setting zijn de collegae toch weer net anders dan in het regionaal college. Bruno deelt cd's ?Best of Bruno?met veel soul uit.

Zondag fitness, bezoek van mijn 90 jarige moeder en een privé diner aan de Konijnenlaan met veel aardige VVDers uit Den Haag en omstreken. Maandag vele rondes overleg. Met de politie blijkt dat brieven aan burgers toch niet  snel beantwoord zijn. Ik probeer daar vaart achter te zetten. We spreken ook horeca overleg af.

Bij de brandweer gaat het natuurlijk om de regionalisering en het tijdschema, maar als toetje nemen we het brandweermuseum door. Verdient onze warme steun en belangstelling. Kees van Leeuwen is de trouwe huisvader. Daarna de secretaris en de extra maandag B&W voor de politieke markt. De bieb komt weer langs. Een vroegere medewerker van de D66 fractie, Stefan Wijers, presenteert zijn eigen communicatie en presentatie bureau Tweetakt. Ik geef hem wat tips en handreikingen voor zijn acquisitie. Leuk mensen zo hun talenten te zien ontwikkelen.

Met de benen figuurlijk op tafel praat ik indringend met onze B&W coach bij de heidagen, Rob Stobberingh. Hij vindt dat ik zorgelijker ben gaan kijken dan in de herfst. Kan wel kloppen. Een deel van de zorgen wordt die avond in de raad weggenomen als blijkt dat er weer eens wordt gelachen na de strakke gezichten in januari. Jammer genoeg haalt de bieb het niet unaniem. WWW tegen, VVD voor.  Tevredenheid met het resultaat wedijvert met teleurstelling daarover,  Margaret de Vos van Steenwijk heeft een steengoed betoog met historische diepte en kritiek op de wat zwakkere plekken in de aanloop.

Bij de nota reserves en voorzieningen weer de wedstrijd Marc van Dijk - Arie van der Lee. Kan iedereen dat nog goed volgen ? De nota wordt aanvaard, maar helaas ook niet unaniem. In een van de bladen van dinsdag staat een stuk dat al voor het raadsdebat is geschreven. Jammer dat er weinig ruimte is elkaar te overtuigen.

In B&W dinsdag praten we bijna een uur na over de raad, ook over de nouveauté van een korte informatieronde over de lopende grote projecten. Die viel in de smaak, maar we zullen de informatie wel gaan opwaarderen. We spreken ook over onze financiële rapportage intern en extern en de info over de personeelssituatie in deze fase van het NWM. Volgende week de motie ambtswoning c.a.

Na een klein rondje Prinsessetuin ontvangen Pim van de Locht en ik twee dames die zich als team voor mediation in de markt willen zetten. Origineel idee om juridische en psychologische expertise te mixen. Kan wat gaan worden. Een jonge vrouw die nu een tijdelijk contract in de Kamer heeft vraagt tips hoe een baan te krijgen. Voel me wel oud worden als ik op mijn eigen ervaringen uit die tijd teruggrijp..

Daarna naar Den Haag voor de receptie van Iran in het Promenade Hotel. Veel buitenlandse collega ambassadeurs, weinig Nederlanders. Ik besluit me in te laten lichten over de situatie m.b.t. de bomenkap in de tuin van de residentie om eens aan te kaarten bij een gesprek met de ambassadeur. Een particulier met persoonlijke herinneringen aan dit bijzondere landgoed vroeg daar mijn aandacht voor. In plaats van de lezing over de Gevangenpoort van Oud Wassenaar besluit ik - met excuus - een DVD te gaan zien over de Amerikaanse politiek in de jaren dertig: Mr Smith goes to Washington over een idealistische senator. Het helpt mij niet de keuze tussen Barack Obama en Hillary Clinton scherper te maken. Vooralsnog prefereer ik Hillary die the morning after flink blijkt te hebben verloren. Soit, we krijgen hoe dan ook ?change ?in de VS.

Woensdag brandweer overleg in het oude raadhuis van Wateringen. Alle raden hebben nu ingestemd met het voorgenomen besluit, 2 juli valt het besluit en in de herfst doen we nog een ronde raden. We naderen de gevoelige fase van de financiële verevening en de structuur van het regionale MT. Een lunch valt uit, dus tijd voor veel papier, mails en een rondje shoppen in het dorp.

Met het nieuwe hoofd beleid praat ik scherp door over hoe procesmatig de gemeente beter kan schakelen tussen bestuurlijke wensen en ambtelijke capaciteit, een altijd boeiend dilemma. Je wil zoveel, maar kan niet altijd alles, financieel noch organisatorisch.

Ik rijd naar Den Haag voor de opening van een nieuw veiligheidsinstituut dat is gehuisvest aan het Voorhout in een pand van een Wassenaarse zakenman. Ik maak kennis met hem en spreek af  hem in het netwerk te houden. In de avond eten we ter ere van mijn verjaardag met mijn kinderen. Marleen heeft weer ontzettend lekker gekookt, mijn bijdrage is vooral op- en afruimen. Moet ook gebeuren.

Onrustige nacht want kat op muizenjacht. De ochtend erna brengen we Teigetje naar de dierenarts en praten we over optimale vlooienbestrijding. Ik had al zoenen, gezang en cadeaus op bed gekregen van toute la famille. De smsjes en telefoontjes volgen elkaar op tot en met de Wassenaarse steunpilaar Andre van Herk die daags tevoren jarig is. Schept een band ! Op de Paauw doen we ene gezellig bakje en een plak truffelcake van onvolprezen Maison Kelder.

Gedurende de dag veel bezoekers met deels kunst en cultuur als rode draad: Joop van Caldenborch, Bert Lettinga over een particuliere kwestie die aan de openbare orde en goede verhoudingen op straat raakt, twee enthousiaste mensen die ene mooi plan in het hoofd hebben voor een evenement in 2009, ontleend aan een goed voorbeeld in Bergen (NH), Alkemade over de MKBA brief aan GS, de golfvereniging Park Leeuwenburg met een onverwacht nieuw idee over de herlocatie van de vereniging , de Ambassadeur van Koeweit over een bouwplan op zijn terrein en de altijd scherpzinnige en actieve Maya Meijer die Pim van de Locht en ik om raad en daad vragen voor onze kunst- en cultuurplannen dit bijzondere jaar.

Het weblog brengt me ver na zessen en laat thuis voor een lekker rustige verjaarsavond in huiselijke kring. De visite zoals dat in het jargon heet, komt later.

Snel naar...