Gemeente Wassenaar - week 50 Sint Nicolaas, Dizzy en Garderen

week 50 Sint Nicolaas, Dizzy en Garderen

De werkweek begint met het ?klasje van Conny?. De oude en nieuwe wethouders en ondergetekende worden bijgepraat over de gang van zaken met B&W stukken. We maken wat procesafspraken over een goed verloop maar ook over de kwaliteitsbewaking. Daarna praten we informeel nog door over wat lopende zaken in een mini B&W. Je spreekt elkaar in de loop van de week altijd te weinig.De rest van de ochtend werk ik veel weg in de Paauw, een ?veegochtend?.

Daarna in Den Haag lunchen met een voormalige collega uit de Tweede Kamer, onze fractievoorlichtster Mieke Pennock, nu firmant bij Winkelman en van Hessen. Een goede bekende in het wereldje van voorlichters en communicatie experts. We spreken zakelijk en privé bij. Daarna in ijltempo shoppen op de fiets in Den Haag en Wassenaar. Het lukt boven verwachting met pakjes en later de gedichten. We vieren het zaterdag met alle kinderen, dus er is gelukkig wat tijd. 's Avonds ben ik zo ver gevorderd met dichten dat ik tussendoor nog Hedda Gabler kan zien in de Koninklijke Schouwburg. Een opmerkelijke confronterende voorstelling van het zware stuk van Ibsen, een recensent omschrijft het als een soort paddotrip.

Zaterdag verder met shoppen en dichten. De Sinterklaas avond verloopt gezellig en warm. De drukte in het dorp belooft veel goeds voor de winkeliers, crisis of geen crisis. 
Zondag sport en 's middags het 30 jarig bestaan van de Grenville Seven in de Dorpsstraat. Een goede opkomst en lekkere muziek van Rob Agerbeek cs. De avond verloopt anders dan gedacht. Ik krijg een zgn IBS melding waarbij iemand met mijn autorisatie in bewaring word gesteld, een gedwongen opname in een psychiatrische inrichting. Dat doe je niet lichtvaardig, en slechts met een goed afgewogen advies van deskundigen. Normaal komen die in een speciale procedure op de mobiel binnen. In dit geval stelt de arts voor dat ik zelf poolshoogte kom nemen op het politiebureau omdat het een hele lastige afweging is. Uiteindelijk praat ik anderhalf uur mee en komen we tot een naar ik verwacht verstandig besluit. Ik vraag en krijg terugkoppeling over hoe het met betrokkene daarna gaat. Terugfietsend naar huis verbaas ik me over de dunne rand bij de mens tussen normaliteit en verzinsels. Over de bevoegdheid van burgemeesters met die IBS is een discussie gaande, die toch gaat aflopen in handhaving van de positie van de burgemeester op dit snijvlak van geestelijke volksgezondheid en openbare orde.
Maandag een waslijst van p.o.'s.

Uiteraard krijgt de kat Dizzy veel aandacht. Een gecompliceerd en gevoelig onderwerp want achter een kat gaan menselijke verhoudingen schuil, en natuurlijk de vraag hoe je als overheid goed handelt met zorgvuldig oog voor alle belangen.

Het programma BETER van de gemeente komt uitvoerig aan bod. We gaan echt een slag maken met betere dienstverlening en goede ICT inclusief back-en frontoffice, maar we besluiten het onderwerp integraal aan te pakken en aan de Raad aan te bieden. Nog even wachten dus tot we zekerheid hebben dat het een optimaal voorstel is.

De vice president van Colombia en een tentoonstelling in het Haagse atrium moet wijken voor BETER. In de middag de dans-en balletorganisatie die nu dichtbij de fusie en het nieuwe (met andere podiumkunsten) gemeenschappelijke kantoor is. Uurtje Paauw en dan naar Den Haag voor de receptie van Finland. Veel ambassadeurs, ook uit Wassenaar. 's Avonds gewoon lekker thuis.

Dinsdag overleg over de Amerikaanse Ambassade met wethouder Henk de Greef en projectchef Heleen Mijdam die ons helaas gaat verlaten om naar Pijnacker Nootdorp te gaan. Jammer, we zullen haar grote expertise enorm missen.

Jos Huijzer brengt trots de door B&W aangeschafte (voor een prikkie) Sierk Schroder binnen.

We wikken en wegen over een plek in de Paauw. B&W loopt soepel, tweede keer in nieuwe compositie. Ik moet vroeg weg vanwege 25 jaar bestaan Clingendael, ligt op Wassenaars grondgebied.

Bij de lunch zit ik tegenover de oud Secretaris Generaal van de VN, Kofi Annan die vriendelijk de indruk wekt dat we elkaar goed kennen. Heel aardig van hem maar ik heb hem slechts een paar keer de hand geschud. Een hele bijzondere en inspirerende man met Nederlandse roots. Naast me Jozias van Aartsen, dus tijd genoeg om bij te praten o.m. over de Amerikaanse Ambassade.

Eind van de middag naar Amsterdam voor een bijeenkomst over jonge asielzoekers. Ik ga spontaan op kort ziekenbezoek bij Hans van Mierlo en eindig in de Stopera voor de Notenkraker. Ook daar Wassenaarders.

Het overleg, première van de woensdagochtend over de regionalisering van de brandweer op het Haagse stadhuis olv Van Aartsen is pittig nu de eindstreep van 1/1 nadert. Die eindstreep is tevens een begin, en hoe gieten we dat goed in het vat. We concluderen tot een extra overleg tussen Kerst en Oud en Nieuw om de kick off zorgvuldig te borgen.

Stukken schuiven in de Paauw en dan naar Garderen voor de derde cursus voor ?beginnende? burgemeesters. Leuk om de groep zo elke maand terug te zien, we leren elkaar steeds beter kennen en sommige casusssen gaan echt leven. Het gaat nu vooral over integriteit, leiderschapsrollen in B&W en communicatie. We geven commentaar op elkaars websites. Die van Wassenaar komt er goed vanaf.

Terug in Wassenaar nog een fiks middagprogramma met gesprekken met Henk de Greef, Pim van de Locht over de overdacht van de cultuurportefeuille, en daarna de wijkwandeling Binnen Klingen/Zuid West Wassenaar. Onder leiding van de energieke meneer Cleton en een groot deel van het bestuur en een paar bewoners van o.m. de Buurtweg lopen we vanaf het parkeerterrein Roggewoning de mooie buurt door. Leuke historische verhalen, maar ook actualiteiten zoals de parkeervoorzieningen bij de Roggewoning, het verkeer op de Buurtweg en de riskante kruisingen daar, het historische koffiehuisje waar echt wat moet gebeuren en nog veel meer. Goede sfeer, goede groep. We (Marc van Dijk, Wim Issendonck en ik) noteren ons huiswerk. Marc geeft me een lift naar de 100 jarige ?wat fantastich-verfwinkel Voorham.  Klein speechje, cadeautje en veel trots. In de avond de Nieuwe Kerk over Heilig Vuur. Ook daar Wassenaarders, zelfs van de ruitervereniging, die 10 januari in het Adelbert een feestje heeft. Kleine wereld. En o ja, ook vandaag Dizzy.

Snel naar...