Gemeente Wassenaar - week 49 Nieuw college en de Sint

week 49 Nieuw college en de Sint

Vrijdagmorgen vroeg ga ik naar het Provinciehuis voor een bijeenkomst van de provincie en de Vereniging Zuid-Hollandse Gemeentes (VZHG) over het rapport ?Samenwerken aan de kwaliteit van het lokaal bestuur in Zuid-Holland?. Veel collega's, maar ook wethouders, raadsleden, griffiers en ambtenaren. Ik zie uit Wassenaar ook Michiel Rahusen, Nico Alkemade en onze griffier Henriëtte Stradmeijer. Zo'n ochtend is nuttig voor reflectie en gesprek. Samenwerken kan op veel manieren een win-win situatie zijn. Bestuurskracht is niet eenduidig te meten. Fusie of herindeling is lang niet altijd een uitkomst. Zuid-Holland met rond 90 gemeentes laat een breed palet opties zien, maar wel steeds met als doel een betere output en goede service aan de burger. Daarnaast is zo'n mini congres altijd een goed netwerk-moment. Opgeleukt door een briljante Belgische poppenspeler verloopt de ochtend goed al gaat het betoog van Roel in 't Veld menigeen boven de pet. Jorritsma en Franssen houden het bij de gebruikelijke kleine (VNG/IPO) plaagstootjes. Aan het slot tekenen provincie en de VZHG een convenant over bestuurskrachtmeting: vormvrij maar het gaat wel gebeuren.

In de middag spreek ik met de heer Klaver en van Leeuwen over Plein Musique, het uitstekende zomerse muziekfestival op het Burchtplein. We focussen even op het aspect van deelname door een Ambassade, waarbij ik Brazilië als suggestie noem na de Algerijnse muziek van deze zomer. Plein Musique zou ook graag, niet onredelijk lijkt me, enige structurele gemeentelijke steun ontvangen. Ik ga het bij Henk de Greef als aankomend wethouder onder de aandacht brengen. Daarbij moeten we ook goed letten op de timing (en de inhoud) van de renovatie- werkzaamheden aan onze Burcht, met goed overleg met de buurt en Plein Musique.

Henk Goulooze komt voor een kop thee en veel bijpraten over zaken van wederzijds belang. Henk is een steunpilaar van de Wassenaarse samenleving met een grote historie in de VNG met name ook bij de internationale kant. We kijken naar vergezichten over de sportvelden aan de dr Mansveltkade. Jan ? Pieter Becker komt als beoogd nieuw VVD raadslid even langs voor kennismaking. Hij heeft 8 jaar fractievoorzitterschap op zijn conto en is dus een ervaren rot. Afke Schaart redt het vanmiddag niet meer als tweede nieuweling, zie ik maandag.

Eind van de middag naar Amsterdam waar ik Marleen in onze vast hang out op de Haarlemmerdijk, eetcafe Rozerein, tref. Daarna genieten van ?Burn after reading? van de Coen Brothers. Leuke en maffe film. Thuis nog wat DVD's van Pleidooi, een verslavend goede serie.

Zaterdag de herdenkinsgdienst voor Norbert Schmelzer, een groot politicus, staatsman, christen-democratisch leider en vooral een warm mens. Dat komt ook naar voren bij de speeches. Daphne spreekt mooi, en een van de kleinkinderen wekt veel ontroering over ?opa?. In de kerk een eregalerij van het CDA en zelfs nog de good old KVP. Na afloop praten we met familie en enkele politieke en persoonlijke vrienden na in de Paauw.

Tegen vieren arriveren we op de PAN, een mooie kunst-en antiekbeurs voor Nederlandse handelaren. We lopen de Rahusens tegen het lijf, maar ook Alexander Pechtold en zijn vrouw Froukje. We kopen na wikken en wegen een litho van Picasso, door de oplage van 50 nog net betaalbaar. Een ontmoeting met de directeur van het Hilton herinnert aan een nog niet geconsumeerd afscheidscadeau van BZ van vorig jaar, en dat doen we dus 's avonds in datzelfde Hilton. Goed Italiaans eten. ADO-RKC moet ervoor wijken. Een mens kan (gelukkig) maar op een plek tegelijk zijn.

Zondag sport en ontspanning. Overleg met een verbouwende buurman op nr 15. Einde middag naar Amsterdam om onze jongen te halen, en Marleen af te zetten voor een etentje in Pulitzer.
Maandagochtend de halfjaarlijkse vergadering olv Hans Dijkstal van de Raad van Advies van het Prins Claus conservatorium Groningen. Gelukkig dichtbij in Utrecht. Extra B&W ivm de (feestelijke) raad van die avond. De eerste B&W zonder Arie die nu zijn kamer ontruimt. De zakken met afval en de lege kasten in zijn kamer  zijn een zichtbaar bewijs dat hij echt vertrekt. Bezoek van concertorganisator Perry Reitsma en een informeel gesprek met benen op tafel van Ad Zopfi, sleutelspeler in ons dorp als woningbouwcooperatiechef.

De raad verloopt goed en feestelijk. Ik had een beetje opgezien tegen een interventie van WWW over de persoonlijke integriteit van een beoogd wethouder, maar de interventie is geserreerd, en leidt niet tot debat of gedoe maar een tegenstem bij de wethoudersverkiezing. Arie van der Lee steekt een gloedvol en principieel verhaal af. De inhoud spreekt boekdelen, de toon is erg serieus en dat matcht weer niet helemaal met de luchtige felicitaties, met jenever, van Bert Ooms.


De nieuwe wethouders en de nieuwe raadsleden schuiven aan na de eed of de gelofte, altijd weer een mooie en betekenisvolle tekst. Ik zie de ernst op alle vier gezichten. Marc, Henk, Jan-Pieter en Afke, welkom. Ik verheug me op de samenwerking. Na afloop (en nog wat hamerpunten erdoor) een geanimeerd samenzijn.

Dinsdag agenda-overleg met Natalie en Emy en de eerste B&W in nieuwe compositie. Iedereen moet nog wat aan zijn plaats en de zeden en gewoonten wennen, maar dat gaat snel. In de middag een goed en ook vrolijk overleg B&W met het MT. Goed om die band hecht te houden cq te maken. Samen moeten we het doen in en voor Wassenaar. Een 60 jarig bruidspaar in de mooie Van Wassenaerstraat vlakbij het Van Heeckeren huis. Gekocht in 1960 voor vrijwel geen geld, maar toen veel.

De familie Spring in 't Veld heeft een mooi en rijk leven achter de rug, en bij een geanimeerd gesprek in familiekring met (klein)kinderen erbij komen we op mooie onderwerpen als de moeder MAVO , conversatielessen Frans en de veranderende straat met (Russische) expats. Apart dorp toch, Wassenaar. Ik skip de receptie van de Emiraten want het Presidium roept. Daarna in een woeste sneeuwbui naar de kelder van Harry van Velthoven aan de Storm om in een D66 ledenbijeenkomst naar Fred Sanders verslag van de collegevorming te luisteren. Ik beperk me tot een enkele kanttekening: de burgemeester staat boven de partijen, maar is niet partijloos.

Woensdag haalt Wim Issendonck mij op voor een bijzondere schouw: een wandelend hek in Rijksdorp. Ik neem mij voor ook met Defensie te overleggen, en stuur een mail aan de minister. Het munitiedepot daar is een factor van betekenis voor grenzen, hekken en nog meer, dus daar moet volledige transparantie over bestaan. We gaan de heuvel naar beneden af en stoppen even voor koffie bij de secretaris van de wijkvereniging Rijksdorp. Later een bezoek van een makelaar die een optie voor een belangrijke cliënt wil verkennen. Mijn eerste ?werkje?met Henk de Greef als portefeuillehouder RO, en dat bevalt goed.

Langs de receptie van Japan alwaar weer Alexander Pechtold. Die is ook werkelijk overal. Veel Wassenaarse ambassadeurs. Ik excuseer me bij Marokko voor het afzeggen voor het diner vrijdag voor de zuster van de koning. Hans Dijkstal kreeg daar een lintje, dus ik voel me extra bezwaard. In het kantoor van Haaglanden is er kernteam Valkenburg waar Bas Verkerk en Marcel Houtzager ambtelijk worden bijgepraat over de boeiende ontwikkelingen in de provincie nav het VVD plan van Ivo ten Hagen voor een ander grensbeloop van de rode contour. Het laatste woord is daar nog niet over gezegd, maar boeiend is het wel. Henk de Greef krijgt hier zijn eerste introductie in de aparte bestuurscultuur van Haaglanden.

Ik draai nog een rondje DB mee alvorens aan te schuiven bij het vooroverleg op de Paauw met onze zustergemeente Voorschoten ter voorbereiding op het gesprek met gedeputeerde Asje van Dijk. Dat doen we aan mijn tafel met Jeroen Staatsen, Bruno van Dunné, Nico en Henk en ondergetekende. Asje is als altijd een uitnemend spreker en onderhandelaar, soms tongue in cheek, maar altijd meedenkend met de ander.

We spreken over de Rijnlandroute maar raken uiteraard ook aan aangrenzende percelen. Met de collega's uit Voorschoten drinken we tot zessen nog een glaasje wijn na in zeer goede sfeer. Die creëert ook weer goede ideeën. 's Avonds op en neer naar Amsterdam voor het ?walking dinner? van het Prins Clausfonds waar 's middags de prijzen zijn uitgereikt. Aparte combi van royalty, bestuur en cultuur.

Donderdag een rijtje p.o.'s met Peter Buschman en Arthur Creemers. Tussendoor glip ik binnen bij Theo Turk en ontmoet Sinterklaas die mij al eerder in de week op een pizza fêteerde. Waar zou ik dat aan te danken hebben? Nu is het een boterletter die later op de Paauw wordt overhandigd. De bezoekende journalisten van NRC/Handelsblad profiteren mee. Leuk om daar mijn oude makker, nu diplomatiek redacteur, Mark Kranenburg bij te hebben. Thema is de positie van Den Haag en de Haagse regio als internationale vestigingsplek. Ik heb daar in verschillende stadia van mijn loopbaan aan bij mogen dragen.

Eerder komt nog langs een kandidaat voor een Paauwlezing over een zeer aansprekend onderwerp. Wordt eerdaags onthuld. Lezing wordt medio mei. Na een logistiek uitstapje in het dorp zijn we klaar voor de ontvangst van ex wethouder Arie van der Lee en Thea. Emy en Ingrid hebben alles schitterend georganiseerd. Het hele MT en de wethouders staan in mijn kamer klaar. Gelukkig kon Marleen er ook bij zijn. Rond vijven gaan we met zijn allen naar de spiegelzaal die met de trouwzaal de receptiegangers en het echtpaar Van der Lee accommoderen. Er komen-terecht- veel mensen uit het dorp en daarbuiten voor Arie. Hij heeft zijn sporen verdiend en blijvend nagelaten. Antoon Claassen die er maandag niet bij kon zijn, spreekt op de hem bekende wijze. Uniek. Ik spreek ook, maar korter dan maandag toen ik veel kruit heb verschoten. Viel in goede aarde, met name ook bij het echtpaar van der Lee zelf. Met de bedrijfstaxi en onder de cadeaus beladen vertrekken zij huiswaarts. Een periode afgesloten. Ik fiets naar Mi-Lie voor een flinke bak Chinees, daar zijn we aan toe. Daarna gedichten componeren, want Hij komt. En gelukkig nog een aflevering van Pleidooi.

Snel naar...