Gemeente Wassenaar - week 48 Schaduwen vooruit

week 48 Schaduwen vooruit

De vrijdagochtend begint met Ad Gloriam Pavonis, toch wel mooi een Latijnse stichting te mogen voorzitten. Met Frits Duparc, Piet Hein Schoute en Maya Meijer, terzijde gestaan door onze onvolprezen archivaresse Carla de Glopper, buigen we ons over de verdere verfraaiing van de Paauw en het belendende landgoed. Aan de orde de te restaureren beelden en vazen, en de beroemde badkuip met leeuwen. Nu de raad voor onderhoud geld beschikbaar heeft gesteld kan de focus naar de uitvoering, begin februari zullen we kijken hoe eea concreet kan gaan verlopen, uiteraard met monumenten-advies en expertise daarbij. We spreken af ook het beukenlaantje naar de Princessetuin in de oude glorie te gaan herstellen en daarvoor ook sponsoring bij fondsen en particulieren te zoeken. De discussies gaan soms diep over al dan niet historisch verantwoorde stibaria (waarvan een min of meer geschonken aan Ommen) en andere zaken die er vroeger wel of niet stonden en waarvan steeds de vraag is of het moet worden hersteld of teruggeplaatst.

Daarna naar Huize Willibrordus in de Poortlaan waar de oudste dame van Wassenaar woont, 102. Mevrouw Moolenburgh is verbluffend vitaal en scherp, ik neem mijn hoed daar diep voor af. We spreken geanimeerd aan een heel gezellige tafel met de leiding van het huis erbij. Een paar dagen later krijg ik, heel attent, een handgeschreven bedankbriefje. Ontzettend aardig. Een tafel verder wordt de rector 82, en naar goed katholiek gebruik komt tegen twaalf uur de drank op tafel. Goed dat Willibrordus daarop inspeelt, een prima huis.

Ik praat bij met de raadsgriffier over de orde van dienst op maandag 1 december wanneer de nieuwe wethouders worden geïnstalleerd en afscheid wordt genomen van Arie van der Lee.  We hopen ook nog wat te kunnen doorhameren om te voorkomen dat we de 15e verdrinken in nachtwerk.

Te lang stukken geschoven en telefoontjes gepleegd in de Paauw want op een  holletje via Amsterdam naar Leiden, en dat is op een winterse vrijdagmiddag een ambitieuze onderneming. Aan de orde de vm Heilige Land Stichting (nu Orientalis)en het Midden-Oosten conflict en de Verenigde Naties. In een bomvolle aula van het Stedelijk Gymnasium aan de Fruinlaan in Leiden mag ik voor de leerlingen die meedoen aan de model UN een keynote speech houden over de VN. Wat een enthousiaste leerlingen, wat een goed optreden en wat een prima beheersing van het Engels. Met de schoolleiding en de 5e klasser die mij hierin haalde, Frans Rotteveel Mansvelt  en zijn ouders, praat ik na.

Snel door de winterduisternis naar huis om met Marleen een uurtje een drankje te drinken bij de familie Mannheim aan de Koijnenlaan in het dorp. Om 8 uur open ik de pluimvee-en konijnenkeuring in het wijkgebouw Oostdorp aan de Zonneveldstraat. Leuke club, enthousiaste sfeer en vooral ook mooie beesten. De Vlaamse reuzen zijn indrukwekkend. Daarna ontspanning thuis.

"Ik buig me over de logistieke aspecten van de samenkomst in de Paauw zaterdag a.s. na de herdenkingsdienst voor het overlijden van Norbert Schmelzer. Het leek mij passend dit aan de familie aan te bieden".

Zaterdag boodschappen, onder meer voor onze gasten, een Engels echtpaar, van wie de vrouw, Lisa Jardine,  hoogleraar geschiedenis is. Wij hebben haar als spreker gevraagd op een huislezing.

Maar eerst de Sint . We treffen het want het is net een half uur droog en zelfs een beetje zonnig. Aan onze mooie haven loopt de stoomboot precies op tijd binnen en er zijn gelukkig veel kinderen onder wie ook een paar koninklijke.

Om 4 uur bezoek ik de kunstmolen Bianca waar Eva Mennes de tentoonstelling van Wassenaarse kunstenaars opent. Een vlammend betoog. In de Schappskooi op Duinrell loop ik een uurtje binnen bij de familie Hupkes voor hun 40 jarig huwelijksfeest. Veel politici, en niet alleen van sociaal democratische signatuur. Onze lezing wordt een succes ondanks de griepgolf die voor afzeggingen zorgt. Haar these is dat Nederland in de 17e eeuw Engeland sterk heeft beïnvloed en dat niet alleen met ?onze? William an Mary op de Britse troon na de succesvolle invasie van 1688.

Zondagmiddag bezoek ik Cees Overdevest in zijn Katwijkse behuizing. Een indrukwekkend bezoek aan een indrukwekkende man. De reus is geveld maar hij blijft een reus. Door een sneeuwjacht naar Utrecht voor de 70e verjaardag van een medebestuurslid van een klein museum. De festiviteiten zijn in het Moluks museum in de binnenstad. Ik tref Aleid Wolfsen en zijn voorgangster, en zoals altijd is het goed bijpraten met collegae-burgemeesters. Daarna veel papier en gelukkig ook een DVD. En AZ aan de kop, verdiend.

Maandagochtend Ledenraad van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. De treinen rijden, en de sneeuw blijft uit. Op mijn oude Ministerie van BZ  doe ik mee aan een gesprek van het NCDO bestuur met minister Koenders. Gek om zo een keer terug te zijn.

Een uurtje stukken en telefoons op de Paauw waarna een laat bezoek van de Amerikaanse Ambassadeur en zijn staf. Gelukkig niet het slechte nieuws waar sommigen over fluisterden: geen wezenlijk uitstel van de nieuwbouw van de Ambassade en zeker geen afstel. Er komt snel een missie van OBO, de instantie op State die over gebouwen gaat. Dan wordt er tussen Den Haag en de VS getekend en wij komen er als Wassenaar snel achteraan. Culbertson is een joviale man uit hartje Amerika. Raar om straks weer zo snel uit Nederland weg te moeten.

Dinsdag telefoneer ik met de topman van OVG, Coen van Oostrom, over de situatie mbt Duindigt. Laatste B&W met Arie van der Lee. We hebben niet zo heel veel beslispunten want veel blijft liggen tot de nieuwe equipe. Dus gelegenheid na te praten. Kort buigt de benoemingscommissie hoofd communicatie en kabinet zich over de laatste loodjes van de procedure.

In het gemeentekantoor brieft de ambtenaar rampenbestrijding het verzamelde personeel over de aanstaande alarm-en opkomstoefening RADAR. Het onderwerp oefeningen zorgt soms voor hilariteit. Ontspannend maar soms ook niet echt nodig. Ik leid in en uit, Hanneke de Winter doet de slides en staat op scherp voor december.

De Paauwlezing verloopt goed. Professor en president van het Tribunaal inzake vm Joegoslavië, Pocar, spreekt helder, en met name de vragen en antwoorden boeien, al vechten we tegen de tropische warmte in de Trouwzaal. Redelijke opkomst. Ik leid in en doe de vraag-en antwoord sessie, Natalie zorgt goed voor de spreker en diens vertrek want ik moet me haasten naar het Gemeentekantoor voor een informele praatsessie over de regionalisering van de brandweer.

Een heel nuttig en informatief gesprek waarbij regiocommandant, alweer in Wassenaar, openhartige antwoorden geeft. Het model kazernering vrijwilligers trekt ook nu aandacht. Ik fiets snel naar de Haagsche waar ik het staartje meemaak van de verjaardag van Eva Mennes (geen leeftijd). Leuke Wassenaarders, o.w. een dame met 46 koetsen thuis . Altijd nuttig die netwerkcontacten.

Woensdag auto naar de garage in Leiderdorp. Om 10 uur komen de strandtenthouders en andere bij ons mooie strand betrokken partners bijeen in de raadzaal onder leiding van Arie van der Lee. Leuk dat hij nog een keer kan voorzitten. Ik kan hem na afloop meteen prijzen voor zijn altijd praktische en oplossingsgerichte wijze van voorzitten en werken. De deelnemers kunnen dat beamen. Goed teken dat een enkele strandtenthouder zich meteen vrijwillig aanbiedt om mee te werken aan het opfleuren van de rotonde bij het strand. Voor  de rest veel aandacht aan paarden, honden, afval, de reddingsbrigade, strandhuisjes, parkeren, een shuttle verbinding met ?beneden?op mooie dagen en nog veel meer.

Stukken en telefoons en een lunch met Peter Kooij, door mijn directe voorganger als organisatieadviseur ingehuurd voor de reorganisatie ter ere van zijn nieuwe kantoor. Mw Pegtold van HP/de Tijd belt over Alexander Pechtold en een portret van hem in het Kerstnummer. Toeval bestaat niet. Om 2 uur onderteken ik met Loek Hogeboom van de politie en de Horeca Wassenaar een convenant over Veilig Uitgaan. Goed initiatief vanuit de Koninklijke Horeca Vereniging. Wassenaar is relatief erg rustig, en dat moeten wen vooral zo houden zonder blauwkousen te willen worden.

Waarnemend cultuurambtenaar Arie Witte Goudriaan komt langs voor een afscheidsgsprek. Lizette is terug en hij gaat schilderen en werken in een nog te bepalen mix. De heer en mevrouw Tuijnder-Ouwerkerk in de Ernst Casimirstraat zijn 60 jaar getrouwd. Een ongelofelijk vitaal en leuk stel, echte Wassenaarders. Hij is bijna 90 jaar geleden op Voorlinden geboren. Fantastisch die geschiedenissen.

D66 Den Haag op bezoek. We praten over de noodzaak dat Den Haag met de Hubertunnnel en het Trekvliettrace nu ook de Noordelijke toegang  tot de stad  aandacht geeft. De N44 staat teveel en te vaak vol, nog door Rijkswaterstaat gestimuleerd voorbij Schiphol door de vergelijking met de A4. We kunnen dat niet oneindig laten doorgaan.

Met het nieuwe raadslid uit Den Haag rijd ik mee naar het Paard van Troje, waar hij tegenover woont. Dat is nog eens makkelijk. In het Paard leid ik een debattafel over Den Haag culturele hoofdstad. Jetta Klijnsma houdt haar zwanenzang met een ferm pleidooi voor de Haagse kandidatuur. De regionale dimensie wordt door sommigen onderstreept. Kan met een Wassenaarse die actief is voor expats en het Engelstalig toneel meerijden naar het dorp, en o ja dan moet de auto ook nog opgehaald.

Donderdag de orthodontist in Leidschendam. Ook daar mede door opbrekingen in Voorschoten files. Op de Paauw praten Alkemade en ik over het verloop van de discussies in de provincie over het streekplan en Valkenburg. Er is een boeiende discussie in de Staten ontstaan.

In de Rijksacademie een bijeenkomst waar de Israëlische Ambassadeur en de farmaceutische firma TEVA zich als sponsors voor jonge Israëlische en andere kunstenaars laten gelden. Ook daar een gesprek over Wassenaar, want zoals vaak iemand heeft er naaste familie wonen, dit keer in de Admiraal Helfrichlaan.

Bestuursvergadering DOD thuis bij Jet de Ranitz aan de Laan van Meerdervoort, want ze heeft haar schouder ontwricht door een val met de fiets in de tramrails. Is mij in 2001 ook overkomen, met een gebroken pols, dus ik leef extra mee. Anderhalf uur stukken in de Paauw, ik moet het afscheid van Peter de Bruyne laten lopen want wil me voorbereiden op de eerste informele bijeenkomst van het college in nieuwe samenstelling althans in bestuurlijke constellatie. Goed gesprek.

Daarna afscheid van bestuursleden van het Nederlands Dans Theater waar Gerrit Zalm de stok overneemt van collega Ton Rombouts als bestuursvoorzitter. Mooie dans. Vroeg thuis en aan krant en mail.

 

 

Snel naar...