Gemeente Wassenaar - week 42 Herfstbladeren en Bij Nader Inzien

week 42 Herfstbladeren en Bij Nader Inzien

Vrijdag is meestal een goede dag om achterstanden in papier, belletjes en gesprekken in te halen. Nu, de dag na de Stuurgroep, is daar des te meer aanleiding voor. Nico Alkemade komt-volkomen terecht- bij van de wel heel enerverende week, en ik overleg met hem door de telefoon over het persbericht van de Stuurgroep. Dat was natuurlijk ondanks alle waardering voor onze inzet wel een stevige bijeenkomst. Was te voorzien want bij geven en nemen hoort niet alleen nemen. We buigen ons over ?hoe verder?. Bert Ooms voert gesprekken en rapporteert daarover correct aan mij. Tussen de middag eten onze galerievrienden uit Haarlem een boterhammetje mee. Ze staan op de kunstbeurs Arti08 van Axel Lemmens die weer een rol speelt bij de Wassenaarse Kunst4Daagse in oprichting. Ik vrees alleen dat een bezoek aan de beurs in de Binckhorst er niet in zit. De middag gaat op aan een extra ?heimiddag? van een onder vuur liggende maatschappelijke instelling olv oud senator Jos van Gennip. Het personeel is uiteraard niet blij. Een half uur laatste stukken in de Paauw, een boodschapje in het dorp en half zes met de auto naar het hart van Brabant. Aurel en ik gaan naar de opening van Circo Circolo in tenten op het landgoed Velder. Spectaculaire voorstelling No Land Fit na een Noordafrikaanse hap in de tent. Zowaar geen files. Middernacht terug. Thuis veel afwas want Marleen heeft studievrienden. De eighties muziek schalt door het huis. Het wordt heel laat. Zaterdag aan het ontbijt nog wat gasten over, gezellig zo. Mengt leuk met onze Marokkaanse hulp, Sadia. Ik doe een enkele boodschap en laat mijn gezicht zien bij de Open Dag van onze Wassenaarse politie. Daarna met de trein naar Amsterdam waar ik in de synagoge aan de Uilenburgerstraat een huwelijk voltrek. Leuk om dat ook eens buiten Wassenaar te doen. Prachtige muziek van het Cello Octet. De ceremonie is origineel en het plezier spat er vanaf. Met prachtig weer een glaasje in de fraaie binnentuin van de synagoge. Terug via station Voorschoten dat ik steeds meer ontdek als handig begin -en eindpunt van treinreizen. Lekker op de fiets het dorp in. Eind van de middag doe ik nog wat boodschappen want we krijgen muzikale vrienden uit het Amsterdamse. Rode draad het Concertgebouw. We bekennen woensdag Brendel te hebben opgeofferd aan de Ashton Brothers.

Zondag half uurtje hardlopen en op de fiets, het is nog steeds prachtig weer, naar Leiden. Voorontvangst voor de Maria Vespers in de Oranjerie met een inleiding van wethouder John Steeghs over verkeer. Ik tref veel collega's (Leiden, Oegstgeest, Leiderdorp, Noordwijkerhout) en andere bekenden. De muziek is hemels en schitterend uitgevoerd. De namiddagzon schijnt in de Pieterskerk. Na afloop netwerken o.m. met gedeputeerde Asje van Dijk. Het onderwerp laat zich raden. Hij geeft blijk de situatie in Wassenaar goed te doorzien. Daarnaast maak ik kennis met de nieuwe Vlaamse vertegenwoordiger. Hun regering steekt geld in dit Belgische orkest en koor. Terug op de fiets. Na de lichte maaltijd bereid ik de begrotingsbehandeling van de avond erna voor. Veel papier. De kranten lijken elk weekeinde dikker.

Maandagochtend vroeg overleg thuis met een medewerker van het gemeentelijke ingenieursbureau. Ik opper dat enige haast met herstel van oprijlaan en tuin conform krediet van de raad van 2 juni geen kwaad kan. We komen er nu uit. Daarna series p.o.'s De brandweer vergt vooral extra aandacht door de regiovorming en de beoogde instroom van enkele nieuwe beroeps om de ernstige gaten van de vertrokken vrijwilligers op te vangen. 's Avonds vraagt de Raad terecht om exacte cijfers. Dat zal via een begrotingswijziging moeten. Met Hanneke de Winter loop ik door het programma Beter dat onze klantgerichtheid, ICT en dienstverlening moet verbeteren. Zitten veel programma's in. De Raad wordt nauwkeurig geïnformeerd. Komt ook 's avonds terug. Extra college uiteraard vooral over Valkenburg en begroting. Lang telefonisch interview met bureau de Beuk om een burgemeesterscursus voor te bereiden. Toch steek ik er veel van op.

De Raad verloopt goed vwb de begroting en de Najaarsnota, maar niet vwb de twee delegatiebesluiten. Die sneuvelen bijna en dat zou vreemd zijn geweest. Het college bestuurt en de raad controleert, dat is toch wel op hoofdlijn ons bestel. Accommodatiebeleid komt ver maar haalt net niet de eindstreep nu een fractie eea tot controversieel verklaart. En dan ben je toch ernstig gehinderd door zo'n crisis. Die zweeft volop door de ruimte, zij het niet formeel op de agenda. Iedereen praat met iedereen, zo ook de burgemeester.

Dinsdag een volle college-agenda. Uiteraard ook hier veel Valkenburg, begroting, de gesprekken van Bert Ooms en het vervolg daarop nu hij zijn opdracht afrondt, de samenwerking met buurgemeenten en actualiteiten.

Daarna brengen we een heel nuttig bezoek aan ons Gemeentekantoor waar olv Peter Buschman de bouw-en andere vergunningsprocedures worden nagelopen. Een goed bestuur kan niet zonder goede ambtelijke ondersteuning, die is goud waard en bovendien vaak het visitekaartje van de gemeente. Een medewerker van toezicht en handhaving krijgt bloemen voor zijn vertrek, en het hele college over de vloer.

Daarna veel varia af te werken en nog maar weer eens een blik op de pros en cons van plannen met Kerkehout. Ons college heeft een positie sinds mei 2008, maar zelfs beton is niet eeuwig. Goede initiatieven verdienen een serieuze benadering en collega Pim van de Locht en ik ontvangen dus ontwikkelaars voor een toelichting.

Rond zessen thuis, de kleine man over school laten praten en met de auto naar Promenade Den Haag voor een voordracht voor de Engelstalige Rotary Club. Ik zit naast de (Nederlandse) ex kabinetschef van Wassenaar, Huib Versluys, een markant man. De voorzitter is de honorair consul van Afganistan in Nederland die Den Haag als geen ander qua netwerk kent. Vele leden zijn buitenlanders, en blijken veel interesse in de politieke crisis en de al dan niet gekozen of benoemde burgemeester te hebben. Het gaat ook even over beleggingen van gemeentes, waar mijn voorganger Luigi van Leeuwen, ook lid maar nu niet present, in de pers verstandige opmerkingen over maakt.

Half tien thuis, en dus nog tijd voor een aflevering uit de meer dan schitterende Tv serie uit eind jaren 80, Bij Nader Inzien, gebaseerd op de boeken van J.J. Voskuil. Jarenlang niet meer gezien maar nu echt op DVD herontdekt. Nederlanders acteren goed en vroeger was er toch kennelijk meer basis voor prachtseries. We herhalen dat de twee avonden erna.

Woensdag Bestuurlijke Stuurgroep Brandweer (regiovorming, gemeenschappelijke regeling). Ik dring weer aan op spoedige afronding van de validatie en een snelle ?foto? van de kosten van overgang. Daarna de hulpverleningsregio, vooral gewijd aan de komende overstromingsoefening eind oktober. Op de terugweg vis ik een boek op bij Nayler op de Haagse Dennenweg, die mooi wordt herbestraat. Snelle boterham en dan een lange middag sollicitanten voor de belangrijke functie van hoofd communicatie en kabinet. Intensief werk. De regen valt inmiddels met bakken uit de lucht maar bij de wijkwandeling Violieren en Anemonenweg houden we het toch nog bijna droog. Een vergeten plekje. Mede door de inzet van de actieve buurtvereniging. Ik kom op plekjes waar ik nog nooit was.

Hier ook weer focus op verkeer, de 30 KM zones, de eenrichtingsmaatregelen en de fysieke instrumenten zoals drempels. We bezoeken een prima kinderdagverblijf en de Jozefkerk waar laatst een doopvont is gestolen. Schande. Dichtbij de kerk de veelbesproken Snackbox. Ik moet zeggen dat de stank zeer meevalt en dat vinden de meeste bewoners ook schat ik. Vraag is hoeveel klandizie de kar trekt. En ik snap ook wel dat mensen liever bloemen dan frieten zien. Besturen is ook hier kiezen, en ik sta achter deze keuze. In de kerk valt mij wederom op dat toch nog tientallen Wassenaarders wekelijks een voedselpakket afhalen, wat niet zonder toets gebeurt. Dat feit blijk ik daags erna in een radiodiscussie over Wereldvoedseldag te kunnen gebruiken. Thuis zien we Nederland toch nog makkelijk en zonder geweldig spel van Noorwegen winnen. ?We? zijn al bijna in Zuidafrika. ?Bij Nader Inzien? gaat over Paul, commissaris van de koningin en Bourgondisch levend.

Op het Journaal zie ik collega Rick Buddenberg van Pijnacker Nootdorp worstelen met de IJslandse beleggingen. Wat een drama ook voor sommige gemeentes en provincies. Gelukkig is Wassenaar ?safe?, maar ik heb zeer te doen met collegae, en vanaf de bank is het altijd makkelijk praten.

Donderdag eerst wat nadenken en praten over de crisis , zaken op kantoor afwerken en iets te laat in de auto naar het altijd mooie Garderen. In het Golden Tulip hotel, baken voor vergaderend Nederland, zijn we met zo'n 20 burgemeesters bijeen om over leiderschap en communicatie te praten. Wat is het verschil met alleen managen? Een welbespraakte Belgische Berenschot professor houdt een pakkende inleiding. Rode draad is zingeving. Ik word gebeld door NCRV Radio 1 Standpunt Café of ik niet in mijn gewone rol als stamgast maar als speciale gast iets wil zeggen over de aanstaande benoeming in Rotterdam. Dat wil ik al was het maar omdat Hilversum precies op de terugweg van Garderen naar Wassenaar is. Tien minuten voor de uitzending is het nieuws over Aboutaleb officieel. Ik vind het goed nieuws. Het debat olv Frank du Mosch verloopt soepel. Na een late maaltijd thuis fiets ik nog even naar de bieb om het staartje van Nout Wellink's optreden mee te maken, maar op de Berkheij aangekomen zie ik dat de avond is verplaatst naar november. Ik snap wel waarom. Politieke telefoontjes en Henriëtte als hoofdpersoon van ?Bij Nader Inzien?. Mooi thema, vriendschap en idealen van vroeger en de realiteit van nu. Stof tot nadenken in de herfstvakantie, die vooral met werken zal zijn gevuld.

 

 

 

Snel naar...