Gemeente Wassenaar - week 37 Valkenburg

week 37 Valkenburg

Vrijdagochtend lopende zaken in de Paauw. Heerlijk een afspraakloze ochtend, kun je veel wegwerken. Rond het middaguur doe ik een paar inkopen voor mijn jarige zoon in Den Haag. Hij gaat in Luxemburg voor een telefoonmaatschappij werken, en moet de hele wereld rondreizen.
Een paar reisgidsen van Lonely Planet lijkt mij een mooi cadeau, en dat blijkt te kloppen.

Met de trein naar Breukelen voor een partijbijeenkomst. Onderweg belt David Hart over Langenhorst en de heli's. We besluiten tot een bestuurlijk gesprek op korte termijn om een aantal zaken op een rij te zetten. In Breukelen luister ik met andere lokale bestuurders naar Rogier van Boxtel, nu bij Menzis, vroeger kamerlid en minister. Als altijd enthousiasmerend en stimulerend. Ik ga hem naar niet aan zijn kop zeuren over de trage afwikkeling van de nota's..

Paul Schnabel, directeur van het Sociaal-Cultureel Planbureau spreekt de 60 tot 70 mensen toe over de onderkant van de Nederlandse arbeidsmarkt, het sociale stelsel en de problematiek van in-en uitsluiting. Ik ben een fan van Paul. Hij is helder en altijd interessant. De borrel en maaltijd nemen we in deze Chinees-Hollandse van der Valk ingeklemd tussen spoor en autosnelweg. Apart, maar je bent wel handig snel op het station Breukelen. Laat thuis.

Zaterdag een volle dag met veel (vlieg) verkeer. De eerste heli van de Stichting Hoogvliegers stijgt iets na tienen op.

Wat een mooi project voor kinderen die echt iets extra's kunnen gebruiken. Het lawaai valt mee, het genot is groot. Schitterend initiatief van Bert Ooms en Jeroen Engelkes. Gelukkig kon de gemeente, maar ook vele particulieren meewerken. Ik zie Duinrell, Andre van Herk en anderen. Andre laat mooie auto's rijden. Fijne dag.

Na de verjaardag van mijn zoon op de ochtendkoffie terug naar Wassenaar waar om half twee Neelie ter plekke bij het Sterrenbad aankomt. Ook zij is als inwoner van ons dorp trots en blij. De Telegraaf schiet een goede foto voor de zondagskrant. Ik doe boodschappen en parkeer de auto bij het station Leiden. Nog geen ideale park and ride want bijna een kwartier lopen.

In Amsterdam zie ik het fascinerende toneelstuk Romeinse Tragedies van Toneelgroep Amsterdam. Het publiek loopt en eet en drinkt om de handeling heen. Gaat over democratie en macht, dus actueel. Na afloop krijgt Jacob Derwig terecht de Albert van Dalsum ring van Pierre Bokma.

Zondag hardlopen en daarna eindeloos veel regen. De Lion's sportdag valt zo ongeveer in het water, maar het startschot lukt mij. De muziek van Plein Musique is naar de Warenar verplaatst. Christopher Devine speelt mooi en ik draai later in de auto zijn Australische CD. De Algerijnse band maakt mooie mysterieuze muziek. De Ambassadeur van dat land is erbij, heel leuk. Volgend jaar Brazilië?

Na familiebezoek in Alkmaar en het ophalen van Aurel in Amsterdam zijn we nog voor een halve avond thuis. Net genoeg voor de weekeindkranten en de financiën.
Maandag uurtje Paauw en het altijd weer spannende bezoek aan de tandarts. De schade valt mee. Daarna p.o. met Annemiek Unk en een extra college vanwege Valkenburg. In de middag rijd ik met collega DB Haaglanden bestuurders langs locaties voor een 27 holes golfbaan.

Een hele korte swing naar Den Haag voor het begin van een speciale West Wing avond voor hen die zoals ik aan de Amerikaanse politiek iha en deze serie ihb zijn verslaafd. Veel politici en journalisten, maar ik breek om zeven uur op, en ga met de fiets naar de Amerikaanse school (dank !!) voor de grote Valkenburg avond. De 16 insprekers zijn goed op dreef: stof tot overdenking. Bert Ooms zit het goed voor, en weet twee kwetsbare momenten goed af te handelen. Nico Alkemade en Martien Reissenweber weten hun verhaal toch neer te zetten. De eerste ronde Raad  laat zien dat er nog veel vragen en opmerkingen leven. Het is een complex onderwerp, ik houd van understatements vooral omdat er zoveel lagen zijn.

De geschiedenis, het Rijk, de woningbehoefte in de regio en in de Randstad, de alternatieven, de grondeigenaar, en vooral de vraag waar wij in Wassenaar naar willen kijken: hoe pakt het binnen onze eigen grenzen uit , wat is de winst voor ons als we de groenkwaliteit verhogen en woningbouw richting Katwijk accepteren, en maken we ons sterk voor bovenplaatselijke belangen? Dat zijn in feite de echte vragen meer nog dan de precieze grenzen en kruisjes, hoe belangrijk ook. De nota Randstad 2040 hangt er als een nieuwe schaduw overheen, want ook ik werd niet vrolijk wakker vrijdag met een NOS Journaal dat torenflats, een metropolitaan park en Valkenburg aan elkaar koppelt. Het wordt heel erg laat want het staartje raadsvergadering neemt tijd en kost wat slikken voor het college.
Dinsdag komen we weer op gang met een lange terugblik in het college op ?the night before?. We besluiten dat Nico Alkemade en ik naar buiten gaan treden met ?het grote verhaal?. Dat doen we vrijdag met een persgesprek. Lang college want we nemen ook tijd voor de nota veiligheidsbeleid in wording. Wordt goed verhaal van ?onze?Sandra. Hopelijk vinden we nog een potje voor haar salaris..

In het zonnetje buiten praat ik met de brandweer en de Reddingsbrigade over de perspectieven voor deze belangrijke club. De aanleiding waren de raadsvragen van deze zomer, maar natuurlijk bespiegelen we over de beste inrichting en huisvesting ook na de regiovorming van de brandweer. Andre Marse blijkt-toevallig?-een nota over eea op zak te hebben. Kanjer van een man met veel inzet al heel lang voor deze goede zaak. Ik beloof hem en zijn metgezel Peter Vellenga een reactie op de nota.

De Volkskrant belt over mijn vorige leven en de zaak van Twist. Met Marijke Vrijenhoek van de Burcht praten Alkemade en ik over de restauratie van de Burcht en omgeving. Deze zaak sleept wel erg lang, en ik beloof de dames van de buurtvereniging Burgwey een snelle taxatie van wanneer het plan uit de Rijksdienst terugkomt en wanneer de we gaan beginnen, na overleg uiteraard met de buurt. Ik wil niet dat dit nog verder doorschuift en Nico is dat 100% eens. Wim Issendonck belooft dit uit te zoeken en koppelt daags erna terug. Telefonisch wikkel ik dat dan weer met Marijke af. Nu nog doorpakken en uitvoeren.

Daarna een heel lang gesprek met David Hart en zijn adviseurs over Langenhorst, de bouwplannen, het landgoed en de helitaxidiensten die hij daar wil laten uitvoeren, want daar gaat het in feite om, niet om een haven. Boeiend dossier met veel juridische en maatschappelijke kanten. Alkemade en ik leggen een lijn van denken voor. Vrijdag ontmoet de raad Hart, dus de timing kan niet beter.

Na twee uur ben ik wat murw, maar een telefoontje haalt me uit de vermoeidheid: Marleen is gevallen met de fiets. Gelukkig valt de schade relatief mee, maar een dik uur op de eerste hulp van het LUMC (met complimenten voor de artsen en verpleging daar) is niet zoals ik mij de enige vrije avond deze week had voorgesteld. We zijn beiden erg geschrokken maar dankbaar dat het niet erger was. Toch een doorwaakte nacht, niet handig als je om half negen in Zoetermeer moet zijn als plv portefeuillehouder verkeer en vervoer Haaglanden. Het convenant spitsmijden wordt getekend met Camiel Eurlings erbij, vele partners ook uit de private sector (Siemens, VNO/NCW, ANWB etc etc) zijn betrokken. Er zijn ook wat ik ?echte mensen? pleeg te noemen bij: gebruikers. Ze verdienen euro's met het laten staan van de auto en krijgen nog andere prikkels. In deze tweede fase blijkt het te werken, de filedruk wordt minder. Camiel schiet me na afloop aan. Hij is ook al in heli's geïnteresseerd, geen wonder gezien zijn vak. Ik druk hem op het hart nu snel naar ons dorp te komen en geld voor de Rijnlandroute mee te nemen. Het eerste kan hij beloven, het tweede is niet uitgesloten.

Een ministeriele dag want in de middag bezoekt Jacqueline Cramer (juiste spelling) Valkenburg voor het tekenen van een ander convenant, over duurzaam bouwen. Een geslaagde middag want de collega uit Katwijk en de onvermoeibare stuurgroep leden Alkemade en Binnendijk kunnen haar een paar juiste boodschappen meegeven. Ze blijkt zelf de stukken uitstekend te kennen want op een persvraag van onze eigen Nico Mooijman reageert ze met een prima verhaal over de groene strook tussen Wassenaar en Valkenburg en de versterking van de groenkwaliteiten van ons dorp. Ik breng de verbinding tussen duinen en groene polder nog eens voor het voetlicht en wijs vanuit de verkeerstoren de hele smalle Maaldrift passage aan. De gedeputeerde Martin Huls werp ik het ecoduct nog maar eens voor de voeten, maar dan zijn we alweer in de VIP room van het vm vliegkamp, waar nu ook  Leids collega Henri Lenferink is aangeschoven. De minister wist niet dat Wassenaar en Leiden aan elkaar grenzen (en dat in het verleden Wassenaar flink veel grond aan Leiden afstond).

Nico Alkemade brengt de Rijnland route onder de aandacht en laat het woord Voorschoten (afwezig) vallen. Zelfde boodschap als van Eurlings 's ochtend in reactie.
Tussen de ministers door de American Women Society. Honderd van de driehonderd leden in de Paauw. De vrouw van de nieuwe Ambassadeur Culbertson is erbij, zo ook de consul generaal uit Amsterdam, de voorzitter Pamela Musselmann en natuurlijk ?onze? Courtney. Ik neem een minuut stilte in acht voor 9/11, daags erna. Ook hier natuurlijk aandacht voor de integratie van de expats met behoud van het eigene. Dat doet nu de AWS precies.

Donderdag mijn dansgenootschap op de Paauw. Zware bezuinigingstijden en een wat gedrukte stemming. Wat brengt Prinsjesdag met Plasterk? Praat met Natalie over lopende communicatiezaken, met Alkemade, haar en Hans van Son over Valkenburg ter voorbereiding op morgen. Heel veel stukken en agenda beslissingen die Emy om het half uur aankruit. In de middag naar Den Haag voor ene Koninklijke onderscheiding van een Wassenaarder. Mag van Jozias van Aartsen, gelukkig. In de avond Haags toneel.

Snel naar...