Gemeente Wassenaar - week 36 School- en academisch jaar begint

week 36 School- en academisch jaar begint

                                                        

Vrijdagochtend besteed ik aan de achterstanden in mails, telefoons en brieven. Ik ga na wie ik bij de afscheidslunch voor de Iraanse Ambassadeur in Rust en Vreugd (Savelberg), Voorburg, zal ontmoeten om zo effectief mogelijk zaken aan te kaarten. Ik blijk naast de Ambassadeur van Oman te zitten, buurvrouw van de Paauw, die heel aardig spreekt over de campagne ?Wassenaar Knapt Op?. Leuk dat buitenlandse plaatsgenoten dat ook zien. Rechts naast mij zit de directeur van Clingendael, Jaap de Zwaan, met wie ik een paar punten over het bestemmingsplan (Clingendael valt onder Wassenaar) bespreek i.v.m. de diverse bouwplannen van dit instituut. Daarnaast gooi ik een balletje op over een bijeenkomst op Clingendael over het Wassenaar Arrangement waarvoor mijn voorganger van Leeuwen twee jaar geleden naar Wenen reisde. Het balletje valt goed neer. De vertrekkende Iraanse Ambassadeur (naar Wenen) spreekt ietwat verhuld over ?problemen en meningsverschillen?. De kop van de Telegraaf van die ochtend is helderder?Aanval op Iran verwacht?. De waarheid ligt wel in het midden denk ik. Ik richt na de plaatsvervangend secretaris generaal van BZ een woordje tot de mede-Wassenaarder Zhiaran en spreek hem aan op beloftes om zijn tuin op te knappen (ligt wat kaalgeslagen naast de landgoederen route) en een gevaarlijke brug te laten opknappen. Hij doet goede toezeggingen, nu toezien op de uitvoering.

De laatste tekenboeken op de Paauw en een kort samenzijn met de Stichting Viola Viola en een Duinrell bezoekende oud medewerkster. Daarna in de auto, uiteraard gezellig in de file vanaf Amsterdam op de A1, naar Naarden waar Peter Rehwinkel, collega in Naarden, met zijn Michel trouwt. Bij binnenkomst passeren we Jan Peter Balkenende en zijn Bianca , bij vertrek Wouter Bos. Ze missen elkaar, hoop niet symbolisch voor het kabinet. Het weer is flink opgeknapt en het Arsenaal wordt door een stralend namiddag zonnetje beschenen. Met Paul Fagel, van wie de schoonmoeder in Wassenaar woont, spreek ik over de Wassenaarse horeca c.q. het ontbreken van een bepaald marktsegment daarin. Uiteraard ook collegae, zelfs van D66 signatuur, Hilversum (Ernst Bakker) en Laren (Elbert Roest). Maar ook die van Heemskerk (Nawijn) en Hillegom (Mans). Ik meen het woord Rotterdam op te vangen in een gesprek achter mij van spin het PVDA benoemingenweb, Dick de Cloe, collega van Schoonhoven. Wordt het de CDA'er de Boer zoals dat in de krant staat ? We zullen zien. Het bruidspaar ziet er stralend uit.

's Avonds laat op ziekenbezoek bij mijn dochter Vanessa. Gelukkig gaat het goed met haar op haar prachtige etage in de Leidse Hogewoerd.
Zaterdag weinig uitslapen. Er is veel te doen, van het halen van de bij de verhuizing van de Keep Fit Society (van Sterrenbad naar Kieviten) vrijgevallen en gekochte spinning fiets tot veel boodschappen en andere huishoudelijke klussen in erg korte tijd. Ik zal Marleen vergezellen bij de start van de jaarlijkse theatertournee van de Zonnebloem in Zwolle. Onderweg doen we mijn moeder aan en ontdekken we dat treinen naar Enschede via Apeldoorn gaan en niet via Zwolle. Nooit te oud om te leren.

Laat terug in het dorp eten we in een heerlijk avondzonnetje op het terras van Broeders. Een DVD-tje rondt de dag af.
Zondag lopen en om 12 uur een werkje. De weekeinden beginnen weer vol te lopen. Mieke v.d. Berg heeft met haar kompanen van het COW een prachtige dichtbundel gelanceerd, en ik krijg op de Paauw het eerste exemplaar. Daarvoor lopen we langs de nog even te bewonderen beelden. Rob schenkt blijmoedig koffie en serveert cake. Daarna een uurtje Plein Musique, de zangeres zingt mooi en de big band swingt. Het is bijna te mooi weer, en dat duurt dus ook niet echt lang.. We kunnen nog net met onze buren op ons terras eten. Ze wonen pas twee jaar op de Prinses Marielaan met hun drie kinderen en vele huisdieren. Gezellig.


Maandag de serie p.o's. Ik filosofeer met de politie en de gemeente veiligheidsman over de beste opzet en borging van het onderwerp veiligheid. De Nijmeegse systematiek neem ik als voorbeeld, uiteraard met alle begrip voor de andere schaal. Ik snijd weer de rampenbestrijding als prioriteit aan. De gemeentesecretaris is verfrist van weer en wind en Nederlandse mooie  plekken terug van vakantie. We nemen onze voornemens voor het nieuwe seizoen door, ook waar het gaat om de werkprocessen.

Vandaag begint -belangrijk- het nieuwe hoofd beleid van wie we hoge verwachtingen hebben. Met Roderik Potjer, onze ex communicatieman, neem ik bij de lunch zijn nieuwe (beroeps)leven door. Hij zit echt in de commercie met het bedrijf van Rene Stokvis, content en overheid. Daarna naar de opening van het academisch jaar in Leiden, altijd weer mooi om hardop  Io Vivat te zingen en naar de boeiende voordracht van de rector/collegevoorzitter Paul van der Heyden te luisteren. Maxime Verhagen is helaas verhinderd door de extra EU ministersvergadering de bijeenkomst live toe te spreken, en doet dit nu vanaf een scherm. Goed verhaal maar iets teveel galm. De bijeenkomst in de Hooglandse Kerk is weer mooi feestelijk. De mr Cath prijs (de vroegere collegevoorzitter , nu een krasse tachtiger) wordt uitgereikt aan de ?Wiskundemeisjes?en hun mooie website. Na een glaasje Spa snel naar Katwijk voor een ontvangst door Dymphna Vree in haar vakantie/strandhuisje. Fantastische plek, een stuk of tien raadsleden zijn gekomen.

Daarna naar de Ambassadeursconferentie receptie, in de Ridderzaal. Erg veel mensen in een warme ruimte, erg veel korte ontmoetingen met ex collegae , enkele kamerleden en collega Van Aartsen. Laat thuis, maar geen avondverplichting.

Dinsdag B&W, weer eens op volle sterkte na 6 weken in wisselende samenstelling. De sfeer is goed, en we ronden het nodige af. Uiteraard kijken we ook naar Valkenburg inclusief de kaart. In de middag het p.o. brandweer. We spreken over de vrijwilligersproblematiek en de nieuwe nota die in eerste ontwerp klaar ligt. Uiteraard ook hier de rampenbestrijding en de regiovorming. Met twee van de drie wethouders naar de nazomerborrel van Pauw, Stolk , Sanders en Zeilstra. Zo'n Wassenaars bureau verdient een goede ?attendance? van onze kant. Gezellig en vol, maar de regen gaat dwars door de parasols heen. Gerdi Verbeet krijgt een boekje over public affairs aangeboden.

Zowaar een hele avond lekker thuis aan het werk en aan het kletsen. Op het scherm genante beelden van het Cramer versus Kramer debat. Wat een hype.
Woensdag schiet ik in de lach bij de column van Bert Wagendorp, Volkskrant, over Helma Nepperus, de VVD woordvoerster in dat debat. Hij is wel erg scherp ad hominem cq ad feminam maar knap geschreven. Hoe zou dat nou aankomen? Ik herinner me ook wel eigen ongemak als iets niet helemaal goed ging in de Kamer. Veel teken-en leeswerk op de Paauw. Ik fiets naar het gemeentekantoor om met de afdeling primair proces in een p.o. bij te praten. Gaat o.m. over vergunningen, een altijd weer boeiend onderwerp. Maar ook over plantoetsers die bouwaanvragen moeten beoordelen, en daarvan komen er steeds meer in Wassenaar. Met de nieuwe wet WRO sinds 1 juli en de status van beschermd stads-en dorpsgezicht is er ook flink werk aan de winkel, en we zullen personele maatregelen moeten nemen om de aanvragen af te doen.

Terug in de Paauw schiet ik weer in de lach, maar die verdwijnt snel als ik het op mij laat inwerken dat hier iets goed mis ging: een politieman heeft een boete kwijtgescholden van een jonge dame met als voornaamste ?argument?dat zij mooie ogen heeft en daarmee ?een tractatie voor mijn netvlies?. Brrr. En dat ook nog in een formeel briefje neerleggen en de zin van de boete in twijfel trekken. Stom, stom en beledigend voor de burger. Peter R. de Vries is deze zaak toegespeeld, en ik wacht op het moment dat de Telegraaf het oppakt. Dat gebeurt dus donderdag. Gelukkig heeft Haaglanden-het was een Haagse agent die tijdelijk in Wassenaar werkte-de zaak goed opgepakt, een onderzoek en zo nodig maatregelen. Daar ga ik niet over, maar het voelt niet fijn.

Woensdagmiddag maak ik plezierig kennis met het nieuwe hoofd beleid, Arthur Cremers. We hebben een snel en inhoudsvol gesprek en het geeft vertrouwen als iemand blijkt geeft antennes te hebben voor politiek-bestuurlijke uitdagingen cq valkuilen maar ook voor het belang van goed leiding geven aan een nieuwe en belangrijke afdeling. Daarna veel lees-en tekenwerk.

Half vijf fiets ik via ons mooie dorp naar Rijksdorp. Altijd weer een heerlijk plekje. Het NIAS , de ?Universiteit van Wassenaar? houdt zijn opening van het academisch jaar. Het is stimulerend de fellows ieder een korte toelichting te horen geven op hun plannen voor studie en/of boeken. Met twee van hen maak ik afspraken voor optredens in Wassenaar. Zo schakelen we als gemeente deze instelling ook echt goed in. Ik ben blij met de volledige steun van rector Wim Blockmans hiervoor. Bij de nazit praat ik met zijn voorganger Henk Wesseling. Toch het boek over zijn vader, de RKSP politicus, eens gaan lezen.

Donderdag is vol en afwisselend. Een inwoner van Wassenaar praat me bij over diverse perikelen. Het gesprek eindigt met een bouwplan dat hij heeft ingediend maar het voorgaande is belangrijker-en privé. Het bouwplan splits ik direct wethouder Alkemade in de al volle maag. Het is een ochtend vol bouwplannen, want begeleid door Hans van Son ontvang ik de ambassadeur van Irak (begeleid door Eva Mennes) over zijn plannen met de residentie aan de Kerkeboslaan. Passen en meten, wikken en wegen, maar laten we nu wel tempo maken met besluiten.

Op de lunch een oud collega die in een Haagse semi gemeentelijke organisatie is gaan werken en advies wil over hoe dingen aan te pakken. Om twee uur brengen Mieke v.d. Berg en haar vriend Dirk Idzinga een bezoek aan Pim vd Locht en mij met een mooi plan voor een boek over een onbekende Wassenaarse dichteres.  Ik beloof een voorwoord en een aanbevelingsbrief richting fondsen. Wordt een mooi boek van onze bevlogen Mieke, op tijd klaar voor de opening van de nieuwe bieb.

Met Jos Huyzer praten Pim en ik over de collectievorming in Wassenaar. Ze heeft een creatief idee om te focussen op de nieuwe Haagse school. Ik doe de laatste papieren af en spoed mij naar de gerestaureerde Schelpengrot op het landgoed Backershagen, vlakbij de gerestaureerde keermuur. Prachtig stukje Wassenaar, en goed werk van buro Prent. Raadsleden en restauratie experts staan in een mooie namiddagzon tussen het mos. Een plaatje.

Daarna de receptie van Indonesië. Ambassadeur Habibie begroet wethouder Van der Lee en mij allerhartelijkst in het Nederlands. De zon schijnt en op het gazon is van alles te doen. Bijzonder land, en een wlekome inwoner van Wassenaar. Daarna een korte slag naar Den Haag, oude stadhuis, voor de Cercle Cicogne, waar van Aartsen gastheer is. Ik stop hem een stukje tekst in de binnenzak over het groencompensatieplan VS Ambassade. Moeten we uit kunnen komen.

Met korpschef Henk van Essen praat ik over het incident(je) en een eerder incident. Thuis gezinstaken, want Marleen op reis. Daartussendoor bezoek ik de CDA ledenvergadering waar ik ben uitgenodigd om een speciaal nummer van het ledenblad Dialoog over Valkenburg in ontvangst te nemen. De sfeer in de Warenar is constructief, de opkomst met een aantal oud raadsleden en ? wethouders, van alle leeftijden, heel behoorlijk. Thuis lees ik het blad van A tot Z door en blader nog eens door het ISP en de krantencommentaren. Nu nog een echt goed inhoudelijk debat maandag en eind september. 


 

Snel naar...