Gemeente Wassenaar - week 27 zomerreces nadert

week 27 zomerreces nadert

Vrijdagochtend begint feestelijk met een huwelijk dat ik mag sluiten. Pas mijn tweede. Dit keer een leuk jong stel dat met veel familie en vrienden de Paauw aandoet en daarna nog een marathon voor de boeg heeft met de kerk, een lunch, een receptie, een diner en daags erna een boottocht en een feest, dit alles verspreid over Wassenaar, Den Haag en Amsterdam. ?Vroeger? was dat allemaal wat kleiner, maar wat energiek en leuk. De vader van de bruidegom, Hans van Veggel, is erg zenuwachtig en dat is wel eens aardig om mee te maken bij deze nooit om een woordje verlegen zittende onroerend goed man. Voor mij een uitdaging om de juiste ?touch?te vinden tussen informeel en formeel, joviaal en plechtig. Het blijft toch een bijzondere gebeurtenis. Na het uitzwaaien van het bruidspaar in het zonnetje-goed voorteken voor de gemeentelijke BBQ die avond- ga ik papieren schuiven en telefoons afdoen.

Met zoals (bijna) altijd een berg papier in de hand schuif ik te laat de auto van wethouder Alkemade in, we gaan naar de Bijhorst waar we met de andere wethouders een lunchvergadering hebben met de leiding van het hotel, de holding en een ervaren onroerend goed adviseur. Het eerste formele overleg in de geschiedenis voorzover na te gaan, en dat is goed, want Van der Valk is een grote speler in Nederland, in de regio en in ons dorp.

Jacques Luiten toont zich een betrokken inwoner van Wassenaar. We spreken over de bouwplannen die al een tijd bij de gemeente liggen, waaraan natuurlijk als altijd de nodige ruimtelijke ordenings- en verkeershaken en ogen vastzitten. De inzet is van het gebouw en het omliggende gebied een nog mooiere plek te maken en in te spelen op toekomstige gewenste ontwikkelingen.
Als je dat nu niet doet kan het niet meer. Daarnaast is het erg interessant de visie van de Van der Valk's op het hotelwezen te horen. Van doperwtjes , appelmoes en schoonmoeder naar een veel meer gelaagd en kwalitatief hoogstaand stelsel zonder de oude markt te verspelen. Ga er maar eens aan staan.

Nog meer papierwerk en daarna naar huis om de opbouw van de tenten en de BBQ te volgen. Ik race nog even naar Duindigt voor een blik op de Outdoor Fair, maar weer constateer ik dat de langzame neergang van het complex-niet de schuld van het Duindigt bestuur, integendeel- ook zijn weerslag heeft op de events ter plekke. Slechts een handjevol mensen is op het terrein en dat is zuur bijvoorbeeld voor notaris Geurts die kunst zal veilen voor een goed doel.

Daarna doe ik kort Des Indes aan voor de trouwreceptie van het paar van de ochtend. Op de gevel een kolossaal portret van de jonggehuwden. Half zes thuis en dus op tijd voor de zestig gasten. Het eten van Toko Eddy is geweldig, de stemming is goed, het weer wat minder, maar met de tenten houden we het droog. Dank aan alle werkers van gemeente en de Toko die af en aan lopen. Een oude traditie in ere hersteld!

Zaterdag shop ik met Marleen in Amsterdam om cadeaus voor haar voorgangster bij GGZ Nederland en andere vertrekkers uit het bestuur uit te zoeken. Bijzonder is de winkel waar kunst gemaakt door psychiatrische patiënten wordt verkocht. Net op tijd terug in de Paauw om met wethouder Van der Lee en de veteranen te ontvangen. De eerste keer en het is een groot succes. Men waardeert het onderling samenzijn en ik wuif om vijf uur twee goed gevulde busjes uit op weg naar Den Haag. Nu even nadenken over hoe volgend jaar verder qua organisatie waar onder de datum. Ingrid Sachumsky verzet bergen werk vanuit het bestuurssecretariaat en dat in de week dat ze 50 wordt.

Zaterdagavond eindelijk weer eens en famille op de bank gegeten en DVD's bekeken , Ocean Twelve a 3 en Blue Smoke over Brooklyn a 2. Heerlijk een rustige zaterdagavond. Zondag thuis aan het werk, met een leuk intermezzo van twee jonge bewoners van de van Wiedlaan met een petitie over Valkenburg, en met alle kinderen gegeten bij de Haagsche voor ons 5 jarig huwelijk. Stukje EK finale gezien met de kids.

Maandagochtend eerst naar de Argentijnse residentie om naar het in verval geraakte monumentale tuinmanshuis te kijken. Goed dat de Rijskdienst (RACM) er ook bij is naast onze Carla Scheffer, de architect en wethouder Van der Lee. De Argentijnse Ambassadeur en zijn hoofdkwartier in Buenos Aires tonen zich een voorbeeldig huisbewaarder met gevoel voor de eigen verantwoordelijkheid, ook financieel. Des te blijer zijn wij met het goede bericht een dag later dat het tuinhuis, samen met een ander Wassenaars monument (Maarheeze) in aanmerking komt voor een flinke subsidie van de RACM. Rest van de ochtend de p.o.'s met politie, brandweer, secretaris en voorlichter Natalie. Aan onderwerpen geen gebrek.

Ik blijf me zorgen maken over het tweejarig (Noorse) jongetje dat vrijdag uit een sloot bij Duinrell is gehaald en met een traumaheli is afgevoerd. Duinrell, politie en hulpverleners deden wat ze konden, nu maar hopen en bidden. Daarna een gesprek met een senior adviseur van Leeuwendaal ?organisatieadvies over personeels en coachingskwesties. Ontmoette ik ooit aan de rand van het zwembad van een hotel in Torarica waar betrokkene Surinam Airways had doorgelicht. Nu dan in Wassenaar, toen nooit gedacht.

Einde middag een gesprek met de Vlaamse vertegenwoordiger ('Ambassadeur') in Nederland wiens afscheid 4 juli ik moet missen. Mooi  'land' dat Vlaanderen.
De raadsvergadering over de diverse veiligheidsonderwerpen (politie, brandweer, hulpverlening) verloopt goed, zij het dat er wel heel veel info in rap tempo over de hoofden van de raad wordt uitgestort. Qua raad is het nu eindelijk reces, nu B&W nog, maar die stoppen nooit helemaal..

Tegen tienen nog even binnen bij het politiek café van de VVD in de Warenar, goed bezocht, over de WMO. Ik klets even met oud kamercollega Nouchka van Miltenburg die nog een zware laatste week voor de boeg heeft voordat haar reces begint.

Dinsdag p.o. met Emy, engelbewaarder van programma en agenda en ook nog vaak ?first in line?voor allerlei mensen die iets met de gemeente in het algemeen en het college in het bijzonder willen. Heb je tact, geduld en wijsheid voor nodig, en ervaring. Heeft ze allemaal. B&W loopt goed, temeer daar we nu eens wat tijd hebben, geen bezoek erna. We spreken heel lang over Valkenburg en besluiten tot snel contact met Katwijk.

Telefonisch spreek ik mijn optreden voor Standpunt.Cafe/NL voor NCRV radio 1 door. Onderwerpen het rapport Deeltijd plus van de taskforce van Pia Dijkstra en de accijnsverhoging. Ik geef de werkwijze van ons bestuursecretariaat door als voorbeeld van deeltijd op maat in combi met een halftimer en ene fulltimer, doe ik live op de radio ook. De werkgever heeft hier beslist een taak, maar ook de collega's.

Met de initiatiefnemers van de Kunst4Daagse 2009 Wassenaar hebben Pim van der Locht en ik een goed gesprek. Dat wordt een mooi, gevarieerd en niet te duur event volgend jaar. Klasse zo'n particulier initiatief.

Op weg naar Hilversum doe ik kort Hangar 6 op Valkenburg aan . Daar nemen alle rijksadviseurs collectief afscheid en treedt een heel nieuw college aan. Ik praat even met de nieuwe rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol. Zij is betrokken bij een Wassenaars bouwplan.

Terug van de radio blijkt om 8 uur de receptie nog gaande. Ik feliciteer mijn oude makker Wim Eggenkamp, bekend uit Leiden en Haarlem, met zijn benoeming als rijksadviseur cultureel erfgoed.

Woensdag nog geen overleg over de reorganisatie brandweer, doorgeschoven naar komende week want lastig, maar overleg met de exploitanten van de kroeg The Mix. Er is wel iets te bespreken over geluid en zo.

Daarna veel papier en andere achterstanden en een bijpraat lunch met collega burgemeester Schoof van Alphen a/d Rijn, mijn ?buddy? in Zuid Holland. Jammer dat hij in november gaat stoppen. Ik leer veel van hem. De Amerikaanse receptie aan de Tobias Asserlaan is wat bescheidener dan anders, minder mensen, tenten etc Heeft te maken met het pas later aantreden van de nieuwe ambassadeur, en misschien ook daar de bezuinigingen.

Half vier en gelukkig op tijd bij Clingendael, waar in bijzijn van Hare Majesteit het 125 jarig bestaan van de ANWB wordt gevierd. Ik mag met commissaris van de Koningin Jan Franssen Majesteit bij de auto ontvangen en haar naast hoofddirecteur Guido van Woerkom en bondsraadvoorzitter Boele Staal begeleiden. De keten is om want dit is opmerkelijk genoeg Wassenaars gebied. Jozias van Aartsen kan daar hartelijk om glimlachen. Zo'n evenement is aardig om bij te wonen al is het maar door de kans bij te praten met Camiel Eurlings, Minister van Verkeer en Waterstaat. Hij komt graag naar Wassenaar, onderwerpen laten zich raden. Majesteit heeft het naar haar zin en blijft lang, ik kan natuurlijk niet weg zonder haar en kom daardoor een half uurtje te laat bij tennisclub Park Marlot voor de wijkfietstocht van de buurtvereniging Duindigt.

Een activistisch en goed geïnformeerd gezelschap olv de heer Basters die goede en rake op-en aanmerkingen heeft. Laura en Wim noteren alles, nu de nazorg. De nazit bij Sjoerd Eisma thuis aan de Van Brienenlaan is zeer gastvrij en informatief. Maar ja, pas om half negen aan de avondmaaltijd. Daarna een gezellige avond met Courtney en Marnix, onze bijna buren. Altijd een bron van goede info over Wassenaar en niet alleen daarover.

Donderdag de Princessetuin

ingelopen om eindelijk eens met de immer actieve volkstuinders te praten en naar hun goede werken bij het onderhoud te kijken. Net de ochtend van de jaarlijkse koffie met de wethouder. Fantastisch die inzet. In de raadzaal schud ik de hand van Nicole Hoekstra die onder leiding van Theo Turk en Maurice van Melis over meubilair etc spreekt. Henriëtte  en via haar de Raad wordt daar uiteraard bij betrokken. Een nieuw bruidspaar voor kennismaking ivm hun huwelijk de 18e. Iets minder groots dan vorige week, maar groot genoeg. Leuk zo'n gesprek over waarom trouwen, waarom nu en wat beweegt je. Had ik toch dominee moeten worden ?

Gesprek met hoofd beleid en wethouder Alkemade over een ingewikkeld bouwplan aan de Groot Haesebroekseweg, en we nemen meteen wat andere actualiteiten mee. Met Pim bijgepraat over een onderwijskwestie die netelig is.

Daarna agendaloze lunch met bureauchef Loek Hogenboom. Het gaat goed met zijn bureau en met Wassenaar qua veiligheid, maar er is altijd genoeg te verbeteren. We raken ook aan de samenwerking politie-gemeente. Nog een uur stukken en telefoons en dan in de auto om naar Naarden te rijden voor de jaarlijkse bijeenkomst van het Comeniusmuseum. De heenweg naar hartje vesting Naarden gaat nog goed, maar terug raak ik in de meest vreselijke files. Goed voor je rust en kalmte en de steeds op de  radio terugkerende nieuwsflitsen.

Ik moet naar Vught waar in Kasteel Maurick (mooi en lekker) wordt gedineerd door GGZ Nederland en afscheid van Andrée van Es wordt genomen en ?mijn? Marleen wordt ingezeten als nieuwe voorzitter. Leuke groep met veel artsen en psychiaters. Met Andrée die nu directeur generaal op BZK is voor bestuurlijke kwesties praat ik over de optimale schaal van besturen en hoe de discussie over herindelen en samenwerken steeds pendelt tussen van bovenaf opleggen tot wachten op draagvlak van onderop. Zij moet wennen aan de Rijskdienst na jaren van (relatieve) vrijheid in Kamer en maatschappij, en ik weet daarvan mee te praten. Belangrijkste is echter te zien dat Marleen meer dan welkom is in deze aardige club. Middernacht thuis.

Snel naar...