Gemeente Wassenaar - week 1 Verhuizen

week 1 Verhuizen

Twee weken kerstreces zijn grotendeels gevuld met verhuizen naar de Prinses Marielaan. Een hele onderneming, en verhuizen is een indringende ervaring. Je bent letterlijk en figuurlijk veel vaste punten kwijt. Maar we genieten na een paar hectische dagen van een mooi, licht huis met uitzicht op -soms- een wit winterlandschap.

Het is fijn om familie en vrienden in dat huis bijeen te hebben met Kerst. Met Oud en Nieuw rijd ik voor en na middernacht met de politie mee. Wassenaar is relatief rustig, maar er worden toch veel eigendommen vernield -nog net geen auto's- en er zijn veel brandjes ook op plekken waar die niet horen. Loek Hogeboom en ik rijden op mijn voorstel langs een mevrouw die zorgen heeft over een teveel aan vuurwerkhinder, en bellen onverwacht aan. Het doet goed later terug te lezen dat ze zo'n bezoek waardeert. In het bureau heerst de gebruikelijke goede no nonsense sfeer. De bezetting is fors en al deze mannen en vrouwen, ook die van brandweer en hulpverlening, vieren Oud en Nieuw niet thuis. In het bureau zie ik twee beteuterde jongeren die zijn aangehouden voor vernieling van verkeersborden. Was niet verstandig, hopelijk een leermoment voor hen en hun ouders. Om kwart over twee 's nachts thuis, en niet lang daarna uit de veren om op Nieuwjaarsdag bij het Wassenaarse strand mee te doen aan de Nieuwjaarsduik. Just Haasnoot heeft mij daarvoor gelokt, en nee zeggen was geen optie. Zag er een beetje tegenop, maar het viel enorm mee. Het gevoel erna is prima, met of zonder neutje. Volgend jaar viert deze goede Wassenaarse traditie haar 10e verjaardag.

De rest van de week werken we gestaag dozen weg en halen onze culturele en sociale schade wat in. Een halve vakantie, niet in de zon dit keer, maar in ons mooie dorp en soms even erbuiten. De nieuwjaarsbijeenkomsten tuimelen over elkaar heen, van traditioneel (de gouverneur van de residentie) tot heel apart (de brandweer waar onze commandant zich als lama ontpopt).

Vrijdag toeren wethouder Van de Locht, Eva Mennes en ik naar een Zaandams kunstenaar om in zijn atelier opties voor beelden te bekijken. Kort daarna wordt Pim door zware griep opnieuw geveld, zonder oorzakelijk verband hoop ik. De voor-voor-voorganger Piet Heijn Schoute en zijn vrouw Els komen als een van de eersten in de Marielaan op bezoek, het kan hun goedkeuring wegdragen, moet gek zijn als je er zelf 15 jaar hebt gewoond.

Maandag begint de omslag van de gemeente echt vorm te krijgen met een feestelijk ontbijt. Ambiance en sfeer zijn goed. Wel zullen velen ook nog fysiek moeten verhuizen met alle ongemak van dien. Ik doe mee aan een breed overleg op het gemeentekantoor over de nota reserves en voorzieningen die we deze week aan de raad sturen. Een vooral boekhoudkundige schoonmaakoperatie. Ik praat bij met secretaris en griffier. De secretaresses op de Paauw werken bergen papier en mails weg terwijl een enkele Kerstkaart nog binnendruppelt. Het is een goed en hecht team.

Nico Mooijman, omnipresent in het dorp, praat met wethouder Arie van der Lee en mij over het onderwerp winkeliers en cultuur. Komt terug. Een D66 raadslid uit Ede probeert mij enthousiast te maken voor zijn adviesbureau dat de goedkoopste dienstverlening in Nederland belooft te leveren over zaken als Wmo. Ik leg de stukken aan Pim van de Locht voor zodra hij uit het ziekbed is herrezen. In het Presidium buigen wij ons rond zessen over een volle agenda van de Politieke Markt de 21e.

Dinsdag een lange B&W. Er is wat blijven liggen, en er komt veel op ons af. En we missen Pim. De ambtswoning en het krediet behandelen we iets daarna zodra het stuk voor de raad klaar is. Er is veel belangstelling van de raad en de pers. Ik sleutel verder aan mijn  nieuwjaarstoespraak bij de receptie. Ik besluit dat die kort en krachtig moet zijn, en constateer na afloop dat velen de tekst waardeerden. Zo ook de nieuwe opzet om ipv een avond- een middagreceptie te doen. Ben blij met de hoge opkomst, en waardeer met name ook de komst van wnd burgemeester van Den Haag, Jetta Klijnsma die ik nog goed ken uit de Kamer. Na drie uur staan zijn mijn voeten toe aan een sodabad en is het hoofd vol met namen en gezichten. Aardige mensen die Wassenaarders. Leuk dat ook nieuwe bewoners zijn gekomen.

De day after begint met napraten in kleine kring, mijn dagelijkse spiegels Emy , Ingrid en Roderik. De wethouders zijn ook content. Een stagiaire interviewt mij over corporate branding van Wassenaar en de huis-en communicatiestijl. Ook daarover heb ik iets in de nieuwjaarsrede gezegd, Wassenaar is meer dan een miljonairsdorp. En zo is het.

Een winkelier uit de Langstraat praat bijna een uur intensief met Arie van der Lee en mij over wat er allemaal niet goed gaat in zijn ogen. We houden hem voor ook te kijken naar wat wel goed gaat en vooral met ideeën ipv gemopper te komen. Hij gaat tevredener weg dan dat hij de deur van mijn kamer binnenkwam. Daarna een lang en indringend gesprek met wat ik gekscherend de ?paardentypes? noem, de jongens van ontwikkelaar OVG. Uiteraard Duindigt en omgeving als onderwerp. We maken vorderingen, dwz OVG maakt goede vorderingen, ook met de ?echte? paardentypes, met wie wij mogelijk ook nog bestuurlijk spreken. Alkemade en ik zijn blij en opgelucht over de voortgang.

Stukken schuiven en overleg en dan naar Den Haag naar de provincie waar ?toute la Haye? en omgeving aanwezig is. Commissaris Jan Franssen vertelt over zijn nachtelijke TV kijken naar Obama en leiderschap. Goed verhaal. Ik spreek lang met Ivo Opstelten, een bestuurder die ik oprecht bewonder. Ik kook een hap thuis en fiets naar Duivenvoorde, lang, koud en winderig maar goed voor de mens. In de prachtige zaal van Marlot geeft bestuur en een landschapsarchitect een presentatie over de toekomst van dit landgoed. Veelbelovende plannen om met name het park historisch en landschappelijk te restaureren. Jammer dat de bestuurders uit Voorschoten door de MKBA discussie over de Rijnland route niet kunnen, nu zijn Alkemade en ik er als enige lokale bestuurders.

Ik fiets donderdag naar Duinstede waar een bijzonder aardige 100-jarige en veel familie tot en met een hele groep achterkleinkinderen op mij wacht, naast taart en koffie. Een mijlpaal, en een ongebroken vrouw aan wie de pit en power nog is af te zien al gaat niet alles meer vanzelf.

Snel schakelen naar een filosoof en adviseur over ethiek en integriteit bij de (gemeentelijke) overheid, Frans Geraedts. Hij is wat mij betreft welkom bij B&W na de trajecten in de gemeente en de raad. We spreken onder meer over de affaire Amsterdam Zuidoost waar veel valt te leren hoe het niet moet, in dit geval voor de onderzoekers van de Rekenkamer.

Met de loco en enkele leden van de staf lopen we de publiciteit en de WOB verzoeken over de ambtswoning na. Het raadsvoorstel is een goed doortimmerd verhaal. Twee boterhammetjes en veel papier en telefoons.

Ik bezoek notariskantoor Geurts en partners voor een uitgesteld bezoek, daarna een superrondje nieuwjaarshappenings: de Onderwijsraad, de bibliotheek Voorschoten/Wassenaar die per 1/1 tot een gezamenlijke organisatie is gefuseerd en nu in Voorschoten de aftrap heeft, de winkeliersvereniging  en het Rode Kruis. De week is goed begonnen.

Snel naar...