Gemeente Wassenaar - week 18 Feestweken en, eindelijk, prachtig weer!

week 18 Feestweken en, eindelijk, prachtig weer!

De weblog week start vrijdag de 27e met de lintjesregen. Een prachtig evenement, goed voorbereid door Emy Hillen en Roderik Potjer. De ambiance is feestelijk, veel familie en vrienden en de ?decorandi? soms nog echt onkundig van de grote gebeurtenis, vooraan. De elf lintjes worden naar mijn gevoel in stijl overhandigd. Ik krijg later veel positieve feedback op dit gebeuren, en dat is bemoedigend. Wij proberen ook na het evenement aan goede nazorg te doen, en zo krijgt iedere gedecoreerde een brief en foto-herinnering. Na afloop de toast op Hare  Majesteit, en de oranjebitter of champagne.

In de menigte tref ik oud kamercollega Joop Atsma (voor de Tacx) en een jeugdidool : de wielrenner Jan Janssen. Ik vertel hem dat ik ademloos de radio volgde bij de laatste Tour etappe in 1968 toen hij van Springel net voorbleef. Een uitnodiging om een borrel te drinken op de Haagsche Golf voor de heer Eijkman moet ik afslaan vanwege de agenda. Ik zie meneer Paardekooper jong van geest en zeer gezond ogend de Paauw verlaten, en zo ook de anderen. Erg mooi.

In de middag doe ik radio (BNR). Harmke Pijpers vraagt mij of er in Wassenaar boerka's zijn en of ik die zou willen verbieden. Het antwoord is twee keer nee, ik zou alleen functionele regels willen uitvaardigen voor het dragen. Daarna drink ik thee op het terras van Dauphine met een oud collega van OCW die nu bij de gemeente Amsterdam werkt. Boeiend iets te horen hoe die gemeente is georganiseerd en hoeveel eilanden daar zijn.

Na zevenen vertrek naar Paleis Noordeinde, waar het jaarlijkse Koninginnedagconcert plaatsvindt, dat later op TV wordt uitgezonden. Nu is mijn echtgenote gevraagd, en ga ik mee als partner, vorig jaar was het omgekeerd. Zij heeft veel gedaan als kamerlid voor het muziekonderwijs aan kinderen. Een kinderkoor zingt ontroerend mooi. De moraal is ?meer aandacht voor muziek op jeugdige leeftijd?. Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Het concert wordt ruim bijgewoond door de koninklijke familie die weer eens bewijst sterk bij muziek betrokken te zijn, ook onder invloed van wijlen Prins Claus.

Het weekeinde is vooral privé met kleine uitstapjes naar Molen Bianca (opening door Dolf de Vries) en de Lakenhal in Leiden, afdeling Scheltema, een oude fabriek die bij het museum is getrokken. Mooi innovatief project, en leuk dat ideeën die je lang terug als raadslid had, nu verwezenlijkt zijn.

Zondagavond treed ik op als verteller in Peter en de Wolf. De Dorpskerk is goed bezet, Excelsior speelt fraai, en behalve een haperende microfoon gaat alles goed. Dirigent Henk Oenema is een prima leider en ik krijg nog extra hulp van Coby.

Maandag een gesprek op kantoor over een spannend bouwplan. De ondertekening van een convenant over de bijbus verloopt in goede sfeer, met koffie en gebak, alleen het convenant zelf ontbreekt. Kwestie van iets scherpere voorbereiding wellicht?

Eddy Schuyer, lang senator voor D66 en raadslid in Wassenaar van 1970 tot 1978, komt op de koffie. Hij vertelt over de interpellatie die hij Geertsema afdwong over het politieoptreden bij de Indonesische Ambassade in 1970, en zijn bemoeienis met de Jagerslaan die werd doorgetrokken. Mooi is het verhaal over het (progressieve) Open Appel . Er is veel veranderd in de raad en het is aardig zo nu en dan terug te blikken. Aletta Hekker, interim manager van o.m. de Leidse Muziekschool en oud directeur van het D66 partijbureau komt lunchen. Altijd verstandige adviezen.

In de lentekou wordt de Japanse tuin op Clingendael weer opengesteld. De tuin ligt op Wassenaars/Haags grondgebied, dus Haags  wethouder en loco Baldewsingh en ik doen de plichtplegingen, maar hij speecht want het economisch eigendom gaat boven het juridische. Bizar eigenlijk dat dubbele eigendom op de grens van Den Haag en Wassenaar.

De nieuwe Haagse ?first lady?, Henriëtte van Aartsen is er ook bij. De tuin is van een etherische schoonheid.
Brandweercommandant Rob Gussekloo stelt een Amerikaanse collega voor, en ik leer veel over hoe branden in Californië worden bestreden.

Maandagavond zowaar gewoon thuis met een spannende DVD.
Dinsdag begint met een fietstochtje naar een markante inwoner van Wassenaar, de heer Mol die een reclamebureau en een kunstverzameling op de van Zuylen van N. straat bezit. Hij heeft een leven achter zich (en hopelijk ook voor zich) waar je een boek mee kan vullen. Moet hij maar eens doen. Over het tunneltje bij den Deyl spreken we eigenlijk nauwelijks.

Laatste B&W voor het reces met ambtelijke waarnemers/plaatsvervangers. Daarna een kort overleg met wethouder van der Lee en hoofd ingenieursbureau over het staartje van de verbouwing van de ambtswoning: de tuin en de oprijlaan waar nog enig schadeherstel nodig is.

Een 60 jaar getrouwd echtpaar, familie de Jong-Hornman, ontvangt mij zeer hartelijk: bijzondere mensen. Ik ben  geroerd door de toewijding die mensen elkaar geven. De opening van de fotoexpositie van Hare Majesteit in de Langstraat dreigt in het water te vallen, maar een uurtje later dan gepland geef ik toch het startschot. Met initiatiefneemster Jos Huyzer maak ik een dansje in de Langstraat. Martien van Vliet en zij werkten er hard aan, en winkeliers doen graag mee. De foto's verhuizen in mei naar de Paauw.

In de avond het Koninginnedaggala in het Kurhaus. Vele hoogmogenden uit het Haagse en de regio. We zitten aan tafel met de HTM leiding en de collega/burgemeesters van Zoetermeer en Rijswijk. Ruim na middernacht naar huis en dan de smoking uit.

Uitslapen is er niet bij want vlag hijsen en present zijn om 10 uur op Koninginnedag is geboden. Jammer van het druilerige en kille weer. Toch een mooie plechtigheid op het Plein bij onze dorpspomp en ?kerk. De energieke voorzitter van de Oranjevereniging, de heer Stallinga en ik spreken en we zingen met zijn allen de twee coupletten van het Wilhelmus. De traditie wil veel, en daar schik me graag in zij het dat ik in de loop van de dag wel aandachts ?en verbeterpunten zie. Daar gaan we later over spreken.

De kindertjes in de Langstraat en op de Berkhei doen hun best de waren te slijten maar o die regen. Zo ook de winkeliers. Onderweg hier en daar (Dorpskerk, Druiventros) een oranjebittertje. Op de Berkhei biedt, heel aardig, Indonesië een voorstelling muziek en dans aan. De Ambassadeur is in ?blue jeans?gekleed, heel goed en informeel, een teken dat hij zich hier in Wassenaar thuis voelt.. We wisselen warme woorden.

Om een uur eet het College ?en hun dames? in de Lof der Zotheid , een aardig idee van de wethouders om twee jaar college en bijna een jaar een nieuwe burgemeester te markeren. De sfeer is gezellig. In de middag doe ik met Stallinga en zijn collega een rondje dorp, van het Zandje tot Blauw Zwart. Op de kop van de Langstraat speelt Hans Dijkstal maar helaas weinig publiek. Wat doen we daar in de toekomst aan? Het is vooral druk bij de cafe's, en de ochtend erna hoor ik desgevraagd van de politie  dat alles goed is verlopen. Mooi. Na een biertje van een bevriend raadslid ben ik om zeven uur, toch wel wat vermoeid, thuis. We krijgen nog bezoek van familie uit de (Formule 1) racerij.

Donderdag, vrijdag , zaterdag en zondag gelukkig veel privé momenten. We verhuizen wat door, zien een politieke opera in Amsterdam (Un ballo in maschera van Verdi), en horen Lang Lang , een Chinees wonderkind, de sterren van de hemel spelen met zijn piano. Terwijl half Nederland op het strand ligt of in de tuin zit zien Marleen en ik een film in een bijna lege bioscoop : There will be oil. Heeft wel iets aparts.

Zondagavond een mooie en waardige Dodenherdenking, voorafgegaan door ene korte ontmoeting met Amerikaanse Rotary-gasten . Na de plechtigheid treffen we de gasten weer bij een Rotarian aan de Slingeweg. Ben blij dat ik de suggestie van een burger om (weer) te spreken, heb overgenomen. Het gedicht van van Eyck was ene voltreffer denk ik.

Maandagochtend naar de start van de nationale 5 mei campagne in Rotterdam. Mooie plechtigheid en leuk even met de Spido gevaren, goed dat 5 mei zo in opkomst is, maar ik betrap me op de gedachte dat in de tuin zitten ook aangenaam zou zijn geweest. Dat doen we in de middag maar ik ga ook nog enkele uren werken in een geheel lege Paauw. De kunstnota moet af en nog zo wat. In de avond deel II van Bourne op DVD.

Dinsdagochtend even wennen: geen B&W, want er zijn geen stukken door de vrije dagen. Geeft mij gelegenheid bij hoge uitzondering in Amsterdam samen te komen met de leden en het bestuur van de werkgeversclub van dansinstellingen (DOD). Terug in de Paauw geeft mevrouw Krapels mij onderricht hoe je een huwelijk moet sluiten want daar zoal aan te pas komt. Kan ik binnenkort (eerste keer 31 mei) in praktijk brengen.

Daarna een gesprek met een jonge Hooggeplaatste over Valkenburg en de Horsten. Na het schuiven van papieren op de fiets naar Den Haag, en na een kleine onderbreking voor een lekke band naar de Koninklijke Schouwburg voor Avenier delen 3 en 4 van Maria Goos. Roderik Potjer en zijn vrouw en mijn echtgenote halen de gemiddelde leeftijd flink naar beneden, maar de grijze kuiven-niks op tegen op zich-vullen zeer de zaal. Het stuk is knap geschreven, en fraai vertolkt, maar wat lang en de plot lastig te volgen.

Heerlijk om in de avondzwoelte naar huis te fietsen. Woensdag nog veel meer fietsen, 's middags via Duindigt (archief en museum) naar Den Haag om de gerepareerde fiets te halen, via de Paauw naar Leiden om bij mijn dochter te eten, en 's avonds laat naar een bewoner van een landgoed aan weer de andere kant van Wassenaar. Hij en zijn vrouw vertellen interessante ervaringen met de gemeente als vergunningverlener, en zijn blij dat er (ook) een blik wordt gewijd op het geheel: een fraai verbouwd landhuis op een mooi landgoed.

Middernacht thuis maar op de Paauw, zie ik, brand licht. De WWW fractie vergadert dus nog. In de ochtend brandweeroverleg waar ik pleit voor vrijwilligers en de reddingbrigade. Annemiek Unk is gelukkig na een paar weken gezond en uitgerust weer terug. Met Hanneke de Winter spreek ik over dienstverlening en het project Egem-i.

Donderdagochtend ben ik uitgenodigd door de jubilerende Koninklijke Academie van Wetenschappen, 200 jaar oud, als een van de eregasten op de voorste rijen. Vermoedelijk door het NIAS op ons grondgebied en oude banden uit een vorig leven met dit eerbiedwaardig orgaan.

Majesteit laat zich verrassen door de magie van Hans Klok , goede toespraken en een geestige speech van de Minister van OCW, tevens lid van de Academie. Daarna naar de Juliana kazerne in Den Haag waar ik op Wassenaars grondgebied de spannende bunker, ooit hoofdkwartier van Seyss Inquart, bezoek. Tsja, wat moet je daar anno 2008 mee? Een breinbreker vooral voor Defensie.

Na veel stukken bezoek van een collega burgemeester uit Schoonhoven, Dick de Cloe die bij de thee aardige tips en ideeën heeft. Ik neem hem mee naar huis waar we op het terras kunnen eten. Wat een zegen dat mooie weer. Een Wassenaarse mevrouw die pech had met een kwestie waar ik wat aan kon verhelpen komt langs om te bedanken. Leuk om iets voor mensen te kunnen en mogen doen.

 

Snel naar...