Gemeente Wassenaar - 28-09-2007 Op de hei, in het dorp, op het strand en druk, druk, druk

28-09-2007 Op de hei, in het dorp, op het strand en druk, druk, druk

Op de hei, in het dorp, op het strand en druk, druk, druk

Het college trekt zich terug op de hei van Zeist. In 24 uur leren we elkaar goed kennen, en praten we over kernbegrippen als vertrouwen, openheid, integriteit en eenheid. Grote woorden, jazeker, maar goed om dat met elkaar te wisselen, en natuurlijk elkaar daar in de dagelijkse werkelijkheid op aan te spreken.

Donderdagavond doen we een leuke oefening met elkaar: We schrijven vragen op een flap voor de ander en bespreken collectief de antwoorden. De mens achter de bestuurder. Met een hapje en een drankje lukt dat gaandeweg de avond steeds beter. Intussen kijk ik met lichte verwondering in Woudschoten rond: wat hebben we toch een vergader-en congresindustrie in Nederland. Overal lijken mensen zich op de hei terug te trekken. Goed voor de hotelaccommodaties zullen we maar zeggen.

De dag is indringend genoeg, maar ik krijg nog meer voor de kiezen: een sterfgeval in mijn nabijheid waar ik 's nachts over word ingelicht, en vrijdagochtend belt Marleen mij aangeslagen op: ze is met haar fiets onderuit gegaan op het Lange Voorhout in Den Haag. Wat zou ik graag Zeist acuut hebben verlaten om haar hand vast te houden, maar dat zit er niet in. We gaan wel een uur eerder uit elkaar en tegen half zes neem ik de situatie thuis op. Het kon veel en veel beter, maar ook slechter. Met pijnstillers en doorzettingsvermogen belanden we toch nog in het Concertgebouw waar het eerste vioolconcert van Bruch, door een virtuoze Amerikaans-Israelische violist, onze gedrukte stemming opkrikt.

Een heel druk weekeinde, Wassenaar loopt massaal uit. Bij elk programmaonderdeel komen we deels dezelfde mensen tegen. Veel Wassenaarders zijn betrokken bij hun leefomgeving en dragen soms verschillende petten op elkaar. Het eerste is prima, het tweede niet erg. In de ochtend open ik het culturele verenigingsseizoen bij een door het Cultureel Overleg Wassenaar (COW) georganiseerde manifestatie op de kop van de Langstraat. Gespreksleider Deka Wielenga vergeet het publiek dat vragen wil stellen, maar enkelen laten zich daardoor niet uit het veld slaan. Het enthousiasme van Deka, Madeleine Eekels en vele anderen van COW maakt alles goed. Ik oriënteer me bij een aantal kraampjes op het aanbod. De zon schijnt uitbundig en blijft dat doen als ik iets later naar de Hofcampweg fiets waar op ons Malieveld de grote manifestatie voor een groene Ommedijksepolder (en omstreken) plaats vindt. Antoon Claassen kan op een geslaagd event terugkijken. Het staat niet zwart van de mensen maar uiteindelijk hebben tegen de 700 man (en vrouw) het Ommedijksemanifest getekend, en dat is echt een succes. Bedankt Antoon! Ik praat in de camera van TW West, en merk een paar dagen later in de Raad dat die zender goed wordt bekeken. Jules Kortenhorst en Charly Aptroot zijn er als ?lokale Kamerleden?ook.

 Met een heerlijk mandje boter, kaas en eieren van boerderij Nell fiets ik terug het dorp in, en stap even af bij Molen Bianca waar Noud Wellink, ook een Wassenaarder, een expositie opent. Veel mensen, onder wie een voorganger en zijn vrouw. Twee eieren overleven de tocht niet. Thuis zie ik dat Marleen de val toch wel heel knap heeft doorstaan: ze is een fantastische maaltijd aan het bereiden voor een bevriend echtpaar dat komt eten. Ik race nog even op en neer, berg op en berg af, naar het strand bij de Wassenaarse Slag waar de jaarlijkse schollenfuif van de Wassenaarse Reddingsbrigade wordt gehouden. Leuk al die vrijwilligers bij elkaar, nu de WRB nog aan een goede huisvesting helpen. 's Avonds aan tafel praten we onder meer over veiligheid en onderwijs.

Zondags luiden de kerkklokken dit keer ook voor ons. We bezoeken de dorpskerk, waar het aanvangsuur (10 uur) net iets gastvrijer is dan half tien bij de Jozefkerk. Daar komen we een volgende keer wel. De preek gaat over rentmeesters en eerlijkheid. Een mooi thema voor onze begrotingsbesprekingen in B&W. Arie van der Lee had ons al een goed weekeinde bezorgd door in de marge van de heidagen een sluitende begroting te presenteren. Knap werk, maar dank U wel kabinet.

De kerkdienst doet ons goed na een zware week, na afloop drinken we ouderwets koffie en praten we met deze en gene. De zon schijnt nog mooier dan zaterdag en dat vieren we op het strand. Helemaal geweldig. Ik loop een helaas wat matig bezocht jazzconcert binnen in het oude dorpshuis, en Haagse vrienden helpen ons bij het leegmaken van een enkele fles thuis. 's Avonds kranten en stukken.

Maandagochtend de overleggen over agenda, politie en brandweer. In de loop van de dag merk ik dat de niet zo geweldige cijfers over de aanrijtijden van de ambulance in Wassenaar ook breed aandacht krijgen en terecht. Ik bereid mij voor op media en aandacht voor dit belangrijke onderwerp in de Raad die avond. Het verhaal klopt wel in de technische uitleg, maar de burger vraagt terecht zekerheid dat de ambulance op tijd komt. Datzelfde verhaal houd ik woensdag in het bestuur van de hulpverleningsregio. Ik neem daarin geen genoegen met louter technicalia over hoe 15 minuten eigenlijk geen 15 minuten zijn. De burger en de raad wil in heldere taal tekst en uitleg. Ik vraag onze brandweercommandant een raadsmededeling voor te bereiden.

De maandag is goed gevuld met overleg met de secretaris en de horeca. 's Avonds verloopt de politieke markt goed. Veel discussies over uiteenlopende onderwerpen, de rekenkamercommissie (met gelukkig een positief onthaal van mijn suggestie ook internationaal te kijken naar steun aan een ontwikkelingsland), de kosten van de reorganisatie en Wassenaar als millenniumgemeente. De VVD en WWW zijn niet zo blij met wat ik in de media over Valkenburg heb gezegd. Ik leg uit dat ik dat vooral strategisch bekijk: terugtrekken achter onze grenzen helpt de uitkomst niet naderbij te brengen. Er zal op Valkenburg worden gebouwd en dan kun je beter de zaak de goede kant op sturen dan je gelijk aan de zijlijn halen. Maar dat is nog een hele strijd. Daarin hebben we bondgenoten nodig, die proberen we ook in Katwijk te vinden in een indringend overleg dinsdagavond met B&W Katwijk op mijn kamer. Een openhartig en nuttig gesprek.

De dinsdag is zwaar, gesprek met de voorzitter van de bezwaarcommissie, voor mij een kort B&W, een crematieplechtigheid, een lunch met GS Zuid Holland, een toespraak tot het verzamelde gemeentepersoneel,

 

een vergadering met een sociaal fonds olv een menslievende baron uit Wassenaar en een gesprek met een kunstliefhebber/inwoner die een uitzonderlijke mooie beeldencollectie in de tuin heeft staan.

Amechtig te bedde, en woensdag vroeg op. Kinderen van de Bonifaciusschool zingen mij toe met een variant op het Wilhelmus, een lied van Jeroen van Merwijk. Ik ben in een TV opname beland via een bevriend contact bij Endemol. Over een tijdje zal TV kijkend Nederland blije schoolkinderen in de regen kunnen zien.

 De hele dag Haaglanden in alle rangen en standen. Politie, brandweer, hulpverlening, dagelijks bestuur. Einde middag een nuttig gesprek over de Rijnlandroute met portefeuillehouders van Haaglanden. Nico Alkemade en ik praten als Brugman om de beste route te bepleiten. In Nieuwspoort tref ik Paul Nouwen, oud directeur ANWB en verkeers-en paarden goeroe. Over dat laatste wil ik met hem praten, het eerste kleeft aan hem als hij door de files(?) een half uur te laat is. Ik wil hem uithoren over de wereld van de draf en rensport ivm de Duindigt plannen waar we de hele week mee doende zijn in de run up naar de Ren om de Pauw zondag a.s.

Ik haal net de trein naar Utrecht voor de opening van de Nederlandse filmdagen. Speeches en film zijn mooi, maar lang. De bus van 00.43 uur naar Wassenaar vanuit Den Haag is zowaar nog goed gevuld.

Donderdag overleg na overleg maar ook vrolijke momenten met Courtney Smith  en haar Welcome Basket. Een man en twintig vrouwen uit buitenlanden lachen mij toe. We maken een leuke foto op de trappen van De Paauw. Wat is Courtney toch een superambassadeur voor Wassenaar!

Ik trap een introductiecursus af voor het BAG, onderdeel gebouwen en percelen. Burgerzaken is natuurlijk een soms wat minder zichtbare, stille ?backbone? van de organisatie. Grappig genoeg blijkt later op de dag -leve het onverwachte nieuws- dat die club opeens wel in de schijnwerpers kan gaan staan. De commissie Korthals Altes brengt advies uit over het stemmen, en Ank Bijleveld neemt over ?voortaan weer met potlood?. De NOS slaat hier op aan en wil Wassenaar bezoeken voor een stemmig shotje voor het 6 en 8 uur Journaal  over hoe het hier uitpakt. Een deelnemer aan de BAG cursus wordt uit de raadzaal geplukt en daalt met de burgemeester de keldertrappen af voor een blik op de (dure)stemmachines die nu tijdelijk onbruikbaar worden. Ik zet kort op een rij dat dit tijd, geld en energie gaat kosten, hoe romantisch stemmen met potlood ook is.

Het overleg met de griffier gaat over het drukke vergaderseizoen (Rijnlandroute/Valkenburg!) en allerhande varia, ik lunch in het Gemeentekantoor, Hans Dijkstal komt langs over hoe hij en Wassenaar nog beter aan elkaar gekoppeld te kunnen worden, een oud Fokker man die hier woont bezoekt me en ik spreek met de lokale en regionale pers. Over gebrek aan aandacht van die pers hebben we vandaag niet te klagen.
Vanavond bij het Nationaal Toneel in Den Haag, stuk van Judith Herzberg, maar niet in slaap vallen, na een glaasje bij Tsjechië en China.

Snel naar...