Gemeente Wassenaar - 16-08-2007 Welkom terug!

16-08-2007 Welkom terug!

Nog geen twee weken vakantie, dat is wel een beetje weinig. Maar ik ben niet zielig, want de kleine week Engeland en de 5 dagen Frankrijk (Normandië) waren heerlijk. Zo nu en dan scheen de zon en het was nog bijna steeds droog ook. Daar moet je deze zomer al heel tevreden mee zijn. Onderweg natuurlijk Wassenaar wel in het hart meegenomen, en niet vergeten. Tussen de twee mini vakanties in nog even naar de Paauw, al was het maar voor de mail en het Internet die na 6 weken nog steeds niet zijn aangesloten. Leve KPN/Planet?.

Maandag kijken de gemeentesecretaris en ik elkaar in de ogen en toetsen wederzijds het bekende fenomeen van de eerste maandag na de vakantie. Het valt ons beiden toch niet mee. In mijn geval komt daar nog bij dat de poes met de dag onrustiger wordt door het gedwongen binnen leven na de verhuizing en mij met luid en doordringend gemiauw uit de slaap houdt. Even doorbijten want zo snel is er geen volgende vakantie.

Maandagochtend het gebruikelijke overleg met politie en daarna brandweer. Er is wel weer wat onrust geweest in laten we zeggen het Wassenaarse uitgaansleven, maar nog steeds vrij kleinschalig en goed behandelbaar. We constateren dat de kermis goed en rustig is verlopen (uit eigen waarneming had ik al kunnen constateren dat de muziekvergunning tot 01.00 uur keurig is nageleefd). Met de tijdelijk medewerker openbare orde en integrale veiligheid van de gemeente, Gerben van Doesburg, spreek ik over een integrale veiligheidsnota die volgend jaar zou moeten uitkomen, en over enkele laat ik zeggen oude dossiers van twistende burgers. De mens is nu eenmaal niet automatisch tot het goede geneigd.

Tussen de middag bewonder ik ons eigen brandweermuseum. Wat een juweeltje en wat een inzet van vrijwilligers, fantastisch! Dit zouden meer mensen moeten zien. Daaraan voorafgaand bezien we de kansen van het net ingediende wetsvoorstel veiligheidsregio's.. Ik lunch met Willem van Moort, fractievoorzitter van de PVDA. Een intelligente en gedreven man. We spreken ook over zijn werk, en de aanstaande fusie van diverse kennis en welzijnsinstellingen in Leiden. Ik verheug me erop dat Aurel bij hem op de muziekschool in goede handen is. De fascinerende collegevorming in 2006 wordt uiteraard nagelopen. We brainstormen over mogelijkheden om het politieke proces cq de politieke markt nog verder te verfijnen.

Met blijdschap begroet ik de uitgeruste raadsgriffier Henriette Stradmeijer, die de Himalaya heeft beklommen. Als je dat lukt kun je er in het nieuwe politieke seizoen in Wassenaar ook tegenaan

Bijpraten met Emy Hillen die de agenda tot in de puntjes bewaakt. Ook van haar goede adviezen wie wel en wie (nog) niet te zien. 's Avonds op uitnodiging van de Noorse Ambassadeur een concert in Amsterdam van een prachtig spelend orkest uit Bergen met Grieg en Prokoviev. In de pauze bijpraten met de leiding van het Rijksmuseum. Ze kunnen nu eindelijk gaan (ver)bouwen. Er blijkt ook een echtpaar dat aan de Lange Kerkdam woont aanwezig. Zo blijft je werk altijd bij je.

Dinsdag weer B&W, nu bijna voltallig. We worstelen ons door veel agendapunten heen. Hier is de zomerslaap echt voorbij. Ik lunch met de directeur van het partijbureau van D66, Aletta Hekker. Ze vertelt in het kader van haar nieuwe beroepsplannen over haar bemoeienis met een bureau dat de regisserende gemeente aan de man brengt. Ze zal mij het handboek sturen. Altijd goed om Wassenaar aan te toetsen. Daarna zetten wethouder Nico Alkemade, de raadsgriffier en ik de klokken gelijk voor de procedure van de behandeling van de plannen voor de Rijnlandroute en die van het gebied Duindigt. Ik denk na over de beste inrichting van de ren om de Wassenaarse Pauw op Duindigt 30 september. Later in de middag een lang gesprek met Bram Peper, een oude rot in de politiek met veel nuttige adviezen uit zijn Rotterdamse jaren, waneer draag je de keten, hoe ga je met wethouders om en met de secretaris. Hoe zichtbaar en hoe toegankelijk moet je zijn. Einde middag weer bijpraten met directeur Groninger Museum Kees van Twist over zijn culturele ambities. 's Avonds bezoeken we de Parade in Amsterdam onder nieuwe leiding, maar met een als vanouds neergutsende regen.

Woensdag stukken lezen en tekenen en een uitstap naar Schoonhoven, collega burgemeester en oud kamercollega Dick de Cloe. In de PvdA zeer invloedrijk en succesvol lobbyist, ook na zijn tijd in de Kamer. We spreken over bestuurskracht van kleinere gemeentes, hij zit in een gebied waar nog moet worden gekozen over de beste bestuurlijke opzet. Hij is, ik denk terecht, niet zo enthousiast over een gemeenschappelijke regeling als een soort vierde bestuurslaag. Daarna D66 fractievoorzitter en politiek leider Alexander Pechtold in de Paauw en thuis. Ook van hem goede adviezen over het burgemeestersvak, uit zijn Wageningse tijd. Ook herinneringen aan Leiden en bekenden uit de regio opgehaald.

Donderdag periodiek overleg over bestuurlijke en juridische zaken met Theo Turk, een gewaardeerde steunpilaar in de ambtelijke organisatie. Met Heleen Mijdam, kenner van bestemmingsplannen en ingewikkelde procedures, wandel ik over en langs het terrein van "haar" Amerikaanse ambassade. Een fascinerend gebied dat net als dat rond Duindigt nogal organisch of zo je wilt, rommelig is gegroeid, en nu vraagt om ingrepen en duurzaamheid. De Ambassade zal dat gaan brengen, al moeten er nog zaken worden opgelost. Ik bereid me daarna voor op een optreden voor de regionale radio in Leiden, Holland Centraal in de serie burgemeestersportretten. Ik mag de muziek kiezen en houd het maar wat zomers: minder zwaar klassiek en meer ook Nederlandstalige muziek, van Doe Maar tot Spinvis, maar ook Robbie Williams live op Knebworth en de onvolprezen klassieke componist Simeon ten Holt met zijn Canto Ostinato. Grappig om weer in hartje Leiden te zijn bij de Middelstegracht.

Kennismakingsgesprek met Hanneke de Winter die al een leven lang heel goed werk doet overdag en daarbuiten in de zorg. Ze vuurt een reeks observaties af over wat er in haar ogen goed en minder goed is in deze gemeente. Leerzaam. Daarna wisselen secretaris Annemiek Unk en ik weer even een klein uur indrukken en bevindingen over de ambtelijke (re)organisatie uit. We roddelen heel even ordinair bij, dat heb je in elke baan nodig. Daarna een goed gesprek met een geïnteresseerde private partij in Duindigt en de ontwikkeling van de baan en het gebied. Er liggen grote kansen, maar er zijn ook grote belangen en een ingewikkelde bestuurlijke structuur. Als gemeente willen we een duurzame en verantwoorde invulling van zowel de baan als het omliggende gebied, zeggen Alkemade en ik in koor. De private partij snapt dat en blijft op het vinkentouw.

Veel tekenwerk, en dan op naar huis en de belofte van een mooie film in Den Haag, Infamous over Truman Capote. Morgen een echte Wassenaarse dag met als onbewtist hoogtepunt de rondrit van monument en nestor Cees Overdevest. Ik verheug me nu al?

Snel naar...