Gemeente Wassenaar - 08-11-2007 Een vrijwilligerswerkweek

08-11-2007 Een vrijwilligerswerkweek

De vrijdag begint te vroeg om te lopen, jammer. Om half negen zitten we met 8 andere burgemeesters aan tafel bij Deetman om over de regionalisering van de brandweer te spreken. De stukken over o.m. vrijwilligheid zijn nog niet goed genoeg vinden we en ook het voorgenomen besluit om ?gemeenteraad-proof? worden. Na afloop spreken we besloten en informeel over een aantal zaken die te maken hebben met het nu snel naderende vertrek van Deetman. Wie zou hem opvolgen ?

Tandarts en landgoedeigenaar/beheerder Rene Smit komt op suggestie van de VVD langs om te vertellen over zijn lange strijd voor het landgoed en met Den Haag. De lang geleden koop van land in de buurt van Duindigt is nog niet geëffectueerd, en de rechter moest er aan te pas komen. En nog is de zaak niet klaar. VVD motie 9 van de begroting is voor ons als college een steun in de rug voor overleg met Den Haag.

 

Vrijdag en zaterdag zijn vrijwilligersdagen in het kader van Make a Difference Day (MADD), een uit de VS overgewaaide traditie. Het college steekt op veel plaatsen de handen uit de mouwen, van muziek maken en koffie serveren tot fietsen repareren en ouderen rondrijden. Ik ga naar de mooie kantine van Blauw Zwart en help met het uitdelen van de prima maaltijden van de firma Van der Kroft aan ouderen die met de Zonnebloem op pad zijn voor een leuke middag met na het eten bingo. Oud raadslid Anton de Vries introduceert mij in de wereld van de Zonnebloem. Aan een tafeltje met ouderen herken ik een echtpaar dat kort geleden 60 jaar getrouwd was, vraagt iemand mijn aandacht voor de plek waarop de vuilcontainers worden opgehaald en blijkt burgemeester Geertsema toch wel de meest populaire van de laatste 50 jaar. Kan ik mooi aan zijn nog levende vrouw vertellen als ik woensdag bij haar thee ga drinken.

Omdat ik een lectorale rede over veiligheid aan de Leidse Universiteit heb geschrapt, en wethouder Alkemade zich ontfermt over Zuidhollandse molens is er ruimte voor thee met de uit New York overgekomen Nederlandse cultureel attaché, Jeanne Wikler. Kees van Twist neemt eerdaags het stokje van haar over. Jeanne zoekt een mooie nieuwe baan in New York om vanuit haar appartement aan het Central Park weer het dagelijks werk aan te vatten. We constateren dat de bladeren in dat park en die van de Paauw bijna even mooi van kleur zijn. Onderweg naar en van Amsterdam merken we dat de files heviger en heviger worden, auto rijden doe je in de spits niet echt voor je plezier. Gelukkig brengt Mimicry mij die avond wel veel plezier een wervelende uitvoering van Familie van Maria Goos. In de zaal blijk ik naast oude bekenden van vele jaren terug te zitten, de familie Werner die al zeer lang met plezier in Wassenaar woont. De voorzitster van Mimicry kondigt mij met enkele vriendelijke woorden aan, wat een leuke club is het en het spel is echt goed. 's Nachts mail ik aan Maria Goos die ik via mijn vrouw heb leren kennen (en haar man Peter Blok) dat ik de uitvoering heel prima vond. Toch bekruipt mij de gedachte dat de Warenar best wat meer toneel zou mogen programmeren. Ik koppel Orkater waar ik al lang vriend van ben aan de Warenar en later suggereert iemand mij een soort satelliet relatie met bijvoorbeeld de Leidse Schouwburg. Iets om in het hoofd te houden.

 

Zaterdag vroeg uit de veren en aan de slag. Ik ga naar Duynstede waar wethouder Pim van der Locht de liberale jazzband van Hans Dijkstal cs met koffie en thee flankeert, dit alles voor de oudere inwoners in het kader van MADD. Om half elf ontvang ik de burgemeester en secretaris van de Zwitserse gemeente Gstaad (eigenlijk Launen en Gstaad). Minder inwoners, 7500, maar wel ook veel natuur. We wisselen van alles uit over hoe belastingen worden geheven en hoe de raad functioneert: daar als een soort mini wethouders met de 9 raadsleden elk met een eigen ?ressort?. Bijzonder is dat drie keer per jaar de hele bevolking boven de 18 op het dorpsplein bijeenkomt om met hand opsteken te stemmen over actuele kwesties. Dat zie ik de Wassenaarse bevolking in het Nederlandse stelsel nog niet zo snel doen? Met de collega en de secretaris in mijn auto toeren we door de gemeente waar de bezoekers onder de indruk zijn van de vele herfstbladeren, de mooie huizen en het strand. Op weg naar Amsterdam leg ik uit dat Schiphol onder NAP ligt, voor Zwitsers een wonder. In Amsterdam wonen we een cultureel festival bij dat door wethouder Carolien Gehrels wordt geopend in goed Duits. Het gaat over kinderen en kaas, de verbindende elementen tussen Zwitserland en Nederland. Vorig jaar mocht ik op een bergtop in Gstaad hun festival openen.

 

Na een kort bezoek aan de nog wat bescheiden Duindigt Fair waar we wat klein zilver kopen en een standhouder blij maken, gaan we naar Kasteel Duivenvoorde. Altvioliste Esther Apituley speelt, op de piano begeleid, de sterren van de hemel met stukken van o.m. Brahms. In de pauze praat ik bij met wethouder Horlings van Voorschoten over de Rijnlandroute. Zondag veel familieverplichtingen en een goed borrelgesprek met de voorzitter van het CNV en oud-wethouder in Groningen, Rene Paas. Zijn vrouw, Ruth Peetoom, is dominee: een druk bezet stel.

 

Maandag zoals altijd Roderik en Emy, de vaste bakens in mijn bestaan op de Paauw. Later komt nog zo'n baken langs, Annemiek Unk, de secretaris. Tussendoor een 60 jaar getrouwd stel, dat vitaal en ondernemend is, en nu de computer en skypen (!) heeft ontdekt. Geweldig om zo oud te kunnen worden. Een extra B&W over de politieke markt van die avond. Een ambtelijk gesprek over dienstverlening, en de hockeyclub Groen Geel completeren de dag. Ik zie bevestigd dat HGC en GG verschillende clubs zijn. Maar wel velddelers. De markt loopt goed, hoewel het Rijnlands Lyceum voorstel voor een lening moet worden teruggenomen. Reculer pour mieux sauter. Fred Sanders doet een handreiking. Onder mijn eigen voorzitterschap een lang, tamelijk fel maar wel goed debat over ISV Valkenburg. Balanceren tussen de eigen uitgangspositie en de bredere context. We houden de finale van het debat tegoed voor maandag 12 november. Tegen middernacht zingen we de jarige raadsleden Dineke den Hartog en Anton Claassen toe.

Dinsdag B&W en daarna een goede en constructieve lunch met de OR. Ik bewonder hun inzet om in een lastige periode loyaal aan het gemeentelijk apparaat te blijven. Het zijn stuk voor stuk goede krachten, en ik ben blij met zo'n OR. Daarna een aardig gesprek over een nog aardiger initiatief: een Wassneaarse variant van Leiden culinair. Prima idee om zo het centrum weer een extra impuls te geven volgend jaar zomer. Aan het slot praat ik met de man van Luciano over zijn bekroning als ijsmeester en met een café dat aandacht vraagt over openingstijden. De netwerkbijeenkomst op de Duitse residentie over Den Haag als economische internationale trekker levert een paar nuttige netwerkcontacten op met vooral het bedrijfsleven. Ik praat bij met wethouder Henk Kool van Den Haag. Rennen en vliegen om Aurel naar Kieviten (tennis) te brengen. Hij vindt zijn draai daar. In de avond een diner bij de Turkse Ambassadeur ter ere van onze persoonlijke vriendin en oud Kamercollega Nebahat Albayrak. Jammer dat ik haar met 14 andere gasten niet al te opzichtig kan knuffelen, ze heeft het nodig. Gelukkig is er wel tijd om tussen gangen door bij te praten. Denemarken, Mexico, Chili en Oostenrijk leveren tevreden ambassadeurs, deels in Wassenaar woonachtig.

 

Woensdag kasteelochtend in de Wittenburg. Ik word uitvoerig voorgelicht over geschiedenis en bedrijfsvoering. Daarna een paar uur Rotterdam. Kunsthal en Boymans. De afspraak met de directeur Boymans valt in het water, maar het bezoek aan de expositie Strange Things maakt veel goed. Thee met de weduwe van Molly Geertsema die ik uit de eerste hand de goede reviews over haar man kan geven. Een bijzondere en zeer kwieke vrouw die veel weet van architectuur en tuinen en scherp oordeelt. Op OCW afscheid van Jeanne Wikler. Thuis zien Aurel en ik PSV dik verdiend verliezen van Fehnerbace. Een Turkse week dus?

 

Donderdag praat ik politiek bij met Michiel Rahusen, sleutelspeler in de Raad. Gaat uiteraard ook over de gemeentebegroting. WWW wil en moet zuinig zijn, en dat spreek ik als zodanig niet tegen. Hans van Son praat me bij over enkele varia uit de RO sfeer, van Duindigt tot Koningin Emma. Collega (D66) burgemeester en vriend Onno van Veldhuyzen uit Hoorn komt, op weg naar het NVB congres in de Wittenburg, op de koffie. Tussen de middag ingelaste gesprekken met een medewerkster van de gemeente die onverwacht ontslag nam en een bij Kasteel Oud Wassenaar betrokkene die zorgen heeft over Kasteel en omgeving. Vergt aandacht. Exitgesprekken zijn niet makkelijk, maar wel nodig. Een burgemeester moet ook weten wat er in de organisatie speelt. Annemiek belt over andere personele kwesties. De aardige ambassadeur van Korea, woont pal achter mijn tijdelijke onderkomen (aan de Schouwweg) brengt een beleefdheidsbezoekje en laat thee achter die goed is voor de gezondheid . Kan geen kwaad in het drukke najaar. Aan het einde van de middag de installatie van de nieuwe collega van Leidschendam-Voorburg en in de avond het bestuur van het Comeniusmuseum in Naarden. In de kranten is aandacht voor de nevenfuncties van het college. Nee, die gaan niet ten koste van de uren die wij draaien voor Wassenaar, maar komen daar bovenop. En het is bijna altijd goed voor een frisse blik.

Snel naar...