Gemeente Wassenaar - 07-09-2007 Iedereen terug van vakantie, de scholen beginnen!

07-09-2007 Iedereen terug van vakantie, de scholen beginnen!

Alles draait en loopt, iedereen terug van vakantie, de scholen beginnen, ook voor onze "kleine man", die welgemoed maandag naar het Adelbert-college fietst. Het bevalt hem wel, net als de huiswerkbegeleiding van After Skool. We oriënteren ons net als alle Nederlanders op de andere onderdelen van het dagelijks leven: de tennisclub waar we lid van willen worden, de fitness, toneel, concerten, de bibliotheek. Gelukkig (?) zijn ook de files weer terug van weggeweest, zowel op de A 4 als de A44, maar de terugweg van Utrecht naar Den Haag op de A12 na een dagje Hoge Veluwe en Kroller Muller (ja, een link met Wassenaar door de nu Canadese residentie, waar het echtpaar woonde) was ook een "feest" met 20 kilometer.

Donderdagavond na het cultuurdagje vrij door met cultuur: een openlucht voorstelling in de moestuin van Kasteel Duivenvoorde (heeft U al gestemd voor mooiste kasteel?), waar ik ben uitgenodigd door de public relations firma Paauw, waar Meindert Stolk, fractievoorzitter van het CDA, werkt. Ik kom D66 er Fred Sanders en andere partijgenoten tegen, maar ook vrienden uit VVD en WWW, zelf laat ik mij gepast door een CDA raadslid begeleiden. Heerlijk om 's avonds laat terug te fietsen na" Much ado about nothing" en een hapje/drankje.

Vrijdag een vroege start. Antoon Claasen heeft gearangeerd dat Niek Kaptein, prominent bakker, mij een brood aanbiedt tbv de acties voor het groen houden van de Ommedijksepolder. We slepen met stoelen en tafels, een prachtig plaatje voor de pers (en de buren).

 Iedereen krijgt een brood mee. Mijn echtgenote maant me niet te scheutig te zijn met optredens in kamerjas en blote benen, daar heeft ze wel een punt mee, en die benen..ik zwijg daar over.

In de ochtend een fantastische ondernemer, Andre van Herk op bezoek. Hij is al in Wassenaar geëerd en gedecoreerd, anders zou ik nog iets erbij zoeken. Een self made man met een imposante carrière maar vooral een sociaal bewogen mens met hart voor de gemeenschap in binnen-en buitenland. Ik raad hem dringend aan eens zelf te gaan kijken in Suriname waar hij een project heeft lopen, een land waar ik mijn hart aan heb verpand. Daarna koffie visite van Adriënne Vriesendorp, wethouder in ruste voor de VVD, en maatschappelijk actief in o.m. het bestuur van Stichting Duivenvoorde. Uiteraard passeert de Wassenaarse politiek van de laatste pakweg 10 jaar de revue.

Ik lunch met burgemeester Staatsen en wethouder Horlings van Voorschoten, vergezeld van wethouder Nico Alkemade. We doen dat in de Knip waar ik nog persoonlijke herinneringen van lang her aan heb. In het gesprek concluderen we, niet verrassend, dat het beste tracé voor de Rijnland route (de O-W verbinding Katwijk-A 4) niet door Voorschoten moet lopen. Het kost wat, dat alternatief, het is lastig in de techniek, maar het kan. Dan moeten wel velen het ook willen. Die strijd zullen we proberen aan te gaan, als het even kan met goede partners als Katwijk en Leiden, en uiteraard de provincie. Zou Camiel Eurlings wat centjes in het MIT klaar hebben liggen? We raken ook even de "bieb"aan waar Wassenaar en Voorschoten nauw gaan samenwerken. We spelen ook nog even met kaarten en logische gemeentelijke indelingen?

In de middag Concerto d 'Amsterdam, een bestuur van een barokorkest waar ik mijn echtgenote (!) opvolg. Ik ben nu vrijer om-de Wassenaarse raad volente- een enkel cultureel bestuur erbij te doen. Annemiek Unk sluit de werkweek af, en zo hoort het ook. We spreken nu eens minder over de gemeentelijke reorganisatie en meer over onze heidag (B&W) op 20 en 21 september. Zij zal maandagochtend de werkweek openen in een gesprek van ons beiden met de begeleidende coach voor die heidag.

Het tussenliggende weekeinde is overvol, misschien tzt wat gas terugnemen. De Haagse club is het ouderwetse toneel van een "cocktail" (zo heet dat nog) van oud BZ collega's, de van Heemstra's. Vele bekende gezichten uit die wereld, maar ook 'graaf Hugo' van Duinrell waar ik op bezoek ga. Zaterdag na het joggen in de Hertenkamp o.m. een bezoek aan een kunstenaar in zijn mooie atelier aan het water in Zaandam. We kopen een opmerkelijk modern werk, en zullen zien waar het op de Prinses Marielaan zal gaan hangen.

Zondag de opening, met een heus startschot, van de Sport4daagse die vooral aan een goed doel, de bestrijding van kanker bij de jeugd, is gewijd. Veel sponsors, een mooie opbrengst, veel bewegende Wassenaarders, en dat allemaal naast de deur op het terrein bij het zwembad.

Michiel Rahusen haalt me op zijn racefiets thuis op, en ter plekke oude bekenden als Peter ten Arve, die nieuwe mailtjes aan de gemeente aankondigt. Na Pirates in Carré, afsluiting vakantie, bezoek ik de VVD borrel in De Badmeester. Een breed gezelschap uit Kamer, Staten, en diverse afdelingen. Leuke sfeer in nog net redelijk weer. Daarna de plaatselijke horeca gesteund met een traditie: eten in gezinsverband aan de vooravond van de eerste schooldag.

Maandag na de heidag voorbereiding naar de opening van het Academisch Jaar aan de Rijksuniversiteit Leiden. Ik praat bij met collega burgemeesters uit de regio en die van Leiden. Winsemius is nog steeds een bevlogen en inspirerend spreker. Veel intern overleg daarna, maar ook Boet Derks, een oude bekende uit een vorige werkkring en bijna full time "Duinrell watcher". Ik ben blij met zijn uitspraak dat Duinrell in Wassenaar moet blijven. Nu de schouders eronder om de voorwaarden waaronder van een breed draagvlak te voorzien. Later in de week constateer ik dat ook de Duinrell leiding naar dat brede draagvlak streeft, maar dat het in het verleden heeft ontbroken aan vertrouwen en communicatie. Het heeft geen zin schuldigen aan te wijzen, we moeten eendrachtig naar de toekomst kijken, en Duinrell heeft hier bepaald toekomst.

De Bank Nederlandse Gemeente legt uit welke vele diensten zij en de 4 dochters te bieden hebben, indrukwekkend. De manchetknopen met kwartjes vallen wel onder de toegestane kleine attenties schat ik in. Daarna een 60 jarig huwelijk, iets dat ik voor deze baan begon, als core business van een burgemeester inschatte. Het is een leuk gesprek met een nog vitaal en betrokken echtpaar van dik in de tachtig dat boven "hun" fietsenzaak aan de Luifelbaan woont. Het gaat over (klein) kinderen, ondernemen en Wassenaar.

Ik eet een broodje met mijn beoogd opvolger in het bestuur van een maatschappelijke nevenfunctie die beoogt aan conflictpreventie in de wereld bij te dragen, Joris Voorhoeve. Hij vertelt over hoe mijn verre voorganger Molly Geertsema het burgemeesterschap combineerde met het fractieleiderschap van de VVD in de Kamer..Later vult "graaf Hugo" dat nog aan met andere sterke verhalen. Tegen negenen kom ik, te laat, bij de vrijwilligersavond van de brandweer. Ik val midden in een college over de risico's van stofbranden. Ik ben onder de indruk van de inzet van velen om naast hun dagtaak vrijwilliger te zijn.

Dinsdag als altijd college, lang en goed. We spreken over financiële ruimte en maatschappelijke en politieke wensen, Valkenburg en de aanstaande politieke markt. Een lunch met oude vrienden uit het buitenland die even in NL zijn, wonen nu in Versailles. De Paauw wekt bij iedereen bewondering. Volkomen toeval, maar tussen hen en mijn bezoekster erna mw Burgerhout is een opmerkelijke persoonlijke lijn. Ik loop, vergezeld door Heleen Mijdam, over haar indrukwekkende landgoederen ten zuiden en noorden van Duindigt. Prachtig, maar wat jammer dat zo weinigen ervan kunnen genieten. Haar idee van een biologische moestuin en ?winkel vind ik goed. Ik spreek af dat we nauw contact houden over de gebiedontwikkeling.

Einde middag bezoek ik de receptie van Saoedie Arabie aan de Hertenlaan. Een feestelijke tent en een laat zonnetje maken het niet onaangenaam. Ik spreek met "collega" Gerrit Braks, waarnemer in Eindhovern, op zijn 74e blakend van gezondheid. Kennelijk is werken goed voor de mens. Ik bots bij het vertrek tegen de partijvoorzitster van D66 op, een leuk toeval. Daarna ontwaar ik de huurster bij mw Burgerhout, de Ambassadeur van China, spreek met haar af een kop thee te drinken.

In de avond een creatieve brainstorm over de toekomstige inrichting van de raadzaal. Het moet anders, minder zwaar en somber. Maar natuurlijk ook nog plechtig genoeg voor huwelijken en handzamer voor de immer sjouwende bodes. Mooie informele meeting of minds. We nemen eendrachtig met raadsleden en bodes het werk vast ter hand en rukken vitrages af, openen gordijnen en slepen met stoelen, gezellig.

Woensdagochtend brandweer overleg in Haaglanden verband. Deetman loodst ons met vaste hand door de vergadering, van zijn fabelachtige techniek om stukken te analyseren en processen te doorgronden kan ik veel leren. We gaan onafwendbaar af op een regionale opzet van de veiligheidsvoorzieningen, maar tegelijk moeten we zorgen het gemeentelijke waar dat plaatselijk moet, te handhaven. Zoetermeer vraagt steun voor een aantal daar levende zorgen. Met Bas Verkerk, Delft, DB Haaglanden, praat ik over Valkenburg.

Daarna de eigen bibliotheek, directie en bestuur. Nu in een noodvoorziening, straks (maar ja wanneer precies met de stilgelegde werken in de Langstraat bouwput) in een fraaie nieuwe vestiging. Wassenaar zal er trots op kunnen zijn, en ook nog in een gezamenlijke organisatie met Voorschoten. We praten over het bibliotheekwerk en de noodzaak dat te moderniseren. Mooi dat de bieb toch zo in trek blijft, het moet een ontmoetingsplaats en een leer-en ontspanningsmoment blijven voor alle Wassenaarders. Mijn steun hebben ze, en ik val als een blok voor het plan een goede filmzaal in het gebouw te projecteren. We filosoferen over het eigen karakter en de toegang, de horeca ("leescafe") en de positionering van de bieb als instelling in de voorzieningen in van het dorp. Nu maar aftellen tot de opening!!

Lunchthema is e-government , digitalisering en de overheid als partner van de burger. BZK en VNG bieden diensten aan, deels gratis, deels met een al begroot prijskaartje. Dienstverlening is rode draad, dat zich vertaalt in zaken als front office en het snel en digitaal afnemen van producten en diensten. Er is nog een hele inhaalslag te maken, burgemeesters hebben geeneens een uniform mailadres..

Ik fiets naar Duinrell, waar de Van Zuylens mij in het historische kantoor gastvrij ontvangen. Twee generaties, en de derde is al aan het warm lopen (denk ik). Een bijzonder familiebedrijf met een bijzondere geschiedenis op een bijzondere plek. Ik zie plekken die ik nooit achter Duinrell, letterlijk en figuurlijk, had vermoed tot en met een uitkijktoren die de hoogste plek in Zuid Holland vormt. Rick's delight is er nog niet, wel de geoormerkte plek. Belangrijkste is de openhartigheid van het gesprek, over de ontwikkeling van de sector attractieparken, de grote veranderingen (w.o. verdunning) die er al zijn geweest en uiteraard de wenselijkheid van een open communicatie naar gemeente en vooral buurt. Bij de nabeschouwing later op de bank brainstormen we over nieuwe sessies met alle "stakeholders", als follow up van het net gestarte mediation proces. Er is geen alternatief dan met elkaar verder gaan, we kunnen immers niet zonder elkaar.

Het gesprek loopt uit zodat nationale dag Maleisië sneuvelt, maar het zijn goed bestede uren. Ik regel pizza's voor het verlate thuisfront. Als dat thuiskomt, moet ik alweer weg naar de Warenar waar een interessante avond over jonge monumenten plaatsvindt met het oog op monumentendag zaterdag en zondag. Wethouder Alkemade kan in zijn toespraak aankondigen dat volgend jaar De Paauw open zal zijn, goed nieuws. Nico Mooyman belooft me het boek nog te doen toekomen. Met spijt breek ik halverwege op, want de WWW fractie roept mij en de secretaris We proberen, net als bij de VVD, open en eerlijk het reorganisatieproces te kenschetsen, en raken ook aan andere onderwerpen als de kwaliteit van de raadsstukken, het politieke proces etc. Gezellige en gastvrije sfeer. Onderweg lopen we de verkeerde deur binnen en zien het CDA met de kompanen uit Voorschoten overleggen, altijd goed?

Donderdag eerst mijn dochter die mij zakelijk wil spreken en dus op het raadhuis wordt ontvangen. Pim van de Locht en ik hebben ons eerste gezamenlijke "uitje", maar dat ontaardt in een combinatie van Kafka en Jacques Tati. Het tekenen van het convenant HALT traject spijbelen op het Haagse Paleis van Justitie lukt nog net, maar we doen er drie kwartier over het gebouw binnen te komen en de juiste plek te vinden. Ik word voor het eerst echt even boos, maar schrijf die van mij af in een briefje aan de officier. Pim lardeert de scène met leuke anekdotes over vergelijkbare situaties, en dat is eigenlijk de enig juiste ambtenaar.

Maar terzake: structurele spijbelaars kunnen nu gemeentelijk het justitiële pad op worden gestuurd, dus spijbelen loont niet meer en is dus absoluut niet meer "cool". Chillen doe je maar in je eigen tijd.

Na de lunch in het gemeentekantoor een nieuwe driehoek met Henriëtte Stradmeijer en Annemiek Unk over lopende zaken. Goed dat die driehoek in ere is hersteld. Een nieuwe leidinggevende dient zich aan, de Stichting Cultureel Overleg Wassenaar, een telefoontje met de dijkgraaf Michiel van Haersma Buma, twee Haagse afscheiden, de Indonesische receptie hier in het dorp en eveneens hier een diner van Aramco. Geen lege dag, maar een klein privé uitje in een lang weekeinde lonkt.

Snel naar...