Gemeente Wassenaar - Week 24

Week 24

Pinksteren

Vrijdag

Vrijdag vroeg in de Paauw voor een blik op de urgenties. Daarna naar Laren, een autorit zonder al teveel files. In het wat verlaten aandoende raadhuis (veel diensten zitten in het zgn. BEL gebouw) een nieuwe ronde "burgemeestersgesprekken" met kandidaten die belangstelling hebben voor het ambt. Doe dat samen met de collega van Laren, Elbert Roest en in afstemming met de Tweede Kamerfractie. Altijd boeiend te zien uit welke verschillende hoeken mensen afkomen op het ambt, soms zonder politiek-bestuurlijke voorervaring. De traditionele Larense kroket smaakt goed. Na afloop duik ik, ook traditiegetrouw, een paar leuke winkeltjes in en bezoek ik het Singer museum, daar tref ik het zeer want net een mooie expositie van moderne Chinese kunst open. Drie uur terug in Wassenaar met meer files onderweg. Uurtje alles afdoen en dan op naar Zoetermeer waar ik me bij Snowworld bij de collegae van de kring Haaglanden voeg. Zij hebben net een toelichting op de nieuwe vierde baan in aanbouw achter de rug, ik neem plaats in het koetsje dat ons door nieuw en oud Zoetermeer naar de dorpskern brengt. Zoetermeer is natuurlijk als een komeet gegroeid na de toewijzing in 1962 van de status groeikern. Het oude hart van het dorp is nog zeer dorps. Daar bezoeken we het kleine dorpsmuseum en eten we in de Kookstudio. Goed eten en zeer geanimeerd, Marleen voegt zich na zessen bij ons. Half negen thuis.

Zaterdag

Zaterdag nog veel te doen voor de BBQ voor de jaarclub en de gezins- en familieleden. Uiteindelijk komen we op 44 mensen. Dank aan Toko Eddy, v.d. Kroft en Oscar voor de geleverde waren en diensten. Zelf shop ik nog her en der voor de omlijsting en de drank. Om half twee stopt de regen, ik raadpleegde al een paar keer de buienradar, en fiets ik naar HGC. Marleen nog net op Radio 2 (Spijkers met Koppen) kunnen horen over de bezuinigingen op de GGZ. Een paar minuten na het begin arriveer ik op de Roggewoning. We hebben met zijn allen, gemeente Wassenaar, Den Haag, de politie, de EHP, ProSport maar vooral HGC zelf met al die vrijwilligers er hard aan gewerkt dit evenement op rolletjes te laten verlopen. En dat is gelukt, zowel zaterdag- als zondagmiddag loopt alles gesmeerd en de samenloop met het Groen Geel toernooi (de hockeyvoordeurdeler daar) is goed verlopen. En, ook belangrijk, sportief is het meer dan geslaagd: HGC wint zaterdag met 3-0 van Oranje Zwart en de finale zondag is een bloedstollend en adembenemend gebeuren waarbij HGC in de laatste minuten door een strafbal de Spaanse ploeg Campo met 1-0 verslaat. Zaterdag ga ik om vier uur nog langs het afscheid van "good old" Norga Simons die na 20 jaar activiteiten  Vluchtelingenwerk Wassenaar vaarwel zegt in het Van Heeckerenhuis. Een monument en wereldvrouw, letterlijk en figuurlijk. Praat bij met Wybrand Dijkstra en Antoon Claassen. Marc en Fred hebben al gespeeched. Thuis is het handen uit de mouwen, en niet alleen die van mij, om alles rond te krijgen met de BBQ. Dat lukt op het nippertje voor de 44 gasten van alle leeftijden, maar met tien te weinig couverts is het wel improviseren. Het lukt en het is zelfs weer heerlijk weer na veel regen. Om tien uur ruimen we welgemoed op.

Zondag

Zondag sport en weer hockey. Met ambtsketen en in pak naar de Roggewoning waar ik Leicester de tweede prijs, na verlies van Den Bosch, bij de dames mag overhandigen. Ik doe dat samen met Madeleine Buise, oud voorzitter HGC en de grote vrouw van dit toernooi. Na de finale feest in het promodorp en bij terugkeer op de fiets van een etentje in de Benoordenhoutse  Roelofsstraat is het nog steeds feest op HGC. 

Maandag

Maandag een heerlijke extra vrije dag, maar dan moet er wel worden gewerkt: stukken en nog eens stukken, w.o. B&W dinsdag en enkele nota"s en natuurlijk de weekendkranten. Lunch bij een raadslid en zijn partner met een Haagse gast. Opening van Jacques Tanghe in Haarlem. Op de terugweg bezoek ik de AH -toch handig open op zo"n dag- en de videoclub waar ik Hereafter van Clint Eastwood, voor na het werk, meeneem. Het hiernamaals blijkt ook al op aarde als preview te kunnen worden "genoten".

Dinsdag

Dinsdag weer snel opgenomen in de maalstroom van het werk. B&W is relatief kort omdat we een brainstorm hebben over ene paar ontwikkelgebieden in centrum en noord Wassenaar.  Daar zijn nu nog keuzes en opties, elk met prijskaartjes en gevolgen ook onderling. Wat willen en kunnen we als gemeente nog met de verplaatsings- en bouwopgaves van bedrijven en woningen ? We gaan die dilemma"s ook aan de voorkant met de Raad delen. Op de fiets naar Voorschoten voor de Stuurgroep samenwerking. Op de agenda uiteraard de afdeling bedrijsfvoering maar ook de verdere samenwerking w.o. die m.b.t. de sociale dienst. Een p.o. met chef p&o met mijn collega Staatsen erbij. Terug in Wassenaar weer op de fiets om aan de Hofcampweg 7 Eftelingkaartjes uit te reiken aan Kees Smit, 10 jaar oud, die mij daarom in een hele mooie brief had gevraagd. Een zeer bijzonder moment dat we op de gevoelige plaat vastleggen. Een paar interne overleggen over grote dossiers, de MKB zomerborrel offer ik daar graag aan op. Startschot Avond4Daagse bij de Bonifaciusschool. Veel enthousiaste jonge deelnemers, maar de vanzelfsprekendheid van vroeger is helaas weg, de scholen voelen ook minder dan vroeger de verplichting dit te begeleiden. Wel jammer. Toch een mooi gezicht al die kinderen in de avondzon. Op de Paauw nog tot 20 uur Presidium, met veel agenda en andere dilemma"s zo voor het naderende zomerreces. Ook nog veel Verordeningen in concept langs, het is nuttig zaken vast te leggen die nu alleen op gewoonterecht , mos, berusten. Laat gegeten en thuis bijgepraat met het gezin. Lekker op de bank naar Mr Bean films gekeken en laat aan de mail.

Woensdag

Woensdag een aanstaand bruidspaar, deze week zelfs twee. Dit paar ken ik voor de helft uit mijn vroegere leven uit Haarlem, heel toevallig. Iedere (liefdes)geschiedenis is weer anders, en de kunst is daarvan de essentie te vatten zonder een dominee of een soapscriptschrijver te worden. Afgezegde afspraken geven ruimte om achterstanden en papier weg te werken, heerlijk. Ook binnenlopen bij wethouders en ondersteuners. Tussen de middag een kennis uit de cultuurperiode die een dependance van een conservatorium voor "wereld" studenten wil vestigen. Ambitieus plan tegen de achtergrond van de forse bezuinigingen van vrijdag jl. Ik exerceer de betekenis en effecten daarvan door met directeur en bestuur van "mijn" Letterenfonds, en maak me zorgen over zowel de bedragen als de gedachte achter deze in mijn ogen echt excessieve bezuinigingen. Half uur bijpraten met raadslid Pim van de Locht. Naar Den Haag, Haaglanden Dagelijks Bestuur met een niet vrolijk stemmend beeld over de loop van grote dossiers zoals de bezuinigingen op de Brede Doeluitkering voor de stadsregio"s.  Onduidelijk is ook, net als direct na het VNG congres, of er nog een brief komt over de bestuurlijke organisatie van ons land inclusief wat in de plaats komt of mag komen van de op te heffen WGR plus regio"s. Daarna p.o. Europa en cultuur bij de dossierhoudende ambtenaren op Haaglanden. Lancering nieuwe nummer Haagse editie van Leven in de Harbour club in Scheveningen. Good old Rinus Gerritsen en Cesar Zuidewijk van de Golden Earring(s)zetten die luister bij. Ongelofelijk na ruim 40 jaar... Ik haal Marleen op bij Den Haag CS en gaan naar het ADO stadion voor het Haagse Jazz Festival. Grace Jones, een indrukwekkend fenomeen met veel geluid(skwaliteit). Ervoor en erna netwerken en hapjes in de VIP tent van de gemeente Den Haag,

 Donderdag

Donderdag weer vroege regen en goede koffie in het DE cafe aan de Haagse Herengracht . Het bureau van Pauw, Sanders cs cs organiseren een optreden van "vleesgeworden"ambtenaar en ex SG Roel Bekker, bevraagd door Jan Schinkelshoek. Boeiende vraag: teveel ambtenaren of te weinig politici. Op de Paauw ruimte voor lang bijpraten met wethouder ruimte, Henk de Greef over een paar grote dossiers. Er speelt veel in Wassenaar. Later doen we dat met ambtelijke bijstand over een paar monumentenzaken met juridische invalshoeken. Tussendoor veel afgewerkt en handen geschud met het Amerikaanse team van het Bureau Buitenland van State, weer op bezoek in Wassenaar voor het een na laatste ontwerp voor de VS Ambassade. De plaatjes zien er prachtig uit, maar er is nog een weg te gaan. Half vier ME training op Maaldrift.......

 

  .... en vier uur wijkwandeling Nieuw Wassenaar(Zuid) vanuit Kasteel Wittenburg....

 Een wijk waar het goed wonen en toeven is in veel opzichten en we horen en zien dan ook weinig klachten. Het onderlinge (mail) netwerk functioneert goed, hulde voor Robert Jan Blonk en zijn mensen. In het Kasteel maken we nader kennis met de nieuwe directeur en beneden in de indrukwekkende keuken raken we in geanimeerd gesprek over de perspectieven voor de bedrijfsvoering van de Wittenburg, miv een meer open beleid. Zes uur terug op de Paauw, zeven uur thuis. Ik aarzel tussen cultuur (Opera Zuid) en spijbelen en kies ook gezien de krappe tijd  tegendraads voor spijbelen. Ook goed voor de mens.

Snel naar...