Gemeente Wassenaar - Week 23

Week 23

Niet helemaal = helemaal niet ?

Vrijdag
Vrijdag nog een vrije (ADV/brug) dag. Voor een bestuurder is dat nooit helemaal 1 op 1 zo, maar toch is grootste deel van de dag vrij. 's Ochtends een mooi bezoek aan een vitale 100 jarige (dhr vd Staak, bouwer) in de Willibrordus met veel (klein)kinderen erbij. De bouwgenen springen een generatie over, leuk dat te zien. Ik lunch met een Canadese diplomaat in ruste. Hem heb ik ooit jaren en jaren terug aan Alexander Pechtold gekoppeld toen hij op zoek was naar een (Leidse)student chauffeur. De contacten zijn sindsdien hartelijk gebleven tussen alle partijen. Ik bezoek zijn Scheveningse appartement aan het Seinpostduin. ‘s Middags terug in de hangmat (wat een genot) met boeken en andere papiervormen. ‘s Avonds Holland Festival met een indrukwekkend optreden van Isabelle Huppert in de Franse versie van A Streetcar called desire van Tennesse Williams onder Poolse regie. En voorstelling als een mokerslag. Marleen rijdt mee terug na een etentje met studiegenoten op het terras van het Lloyd Hotel.

Zaterdag
Zaterdag van alles in dorp en huis . Einde middag naar Wassenaar, net voor sluitingstijd met alle risico's van dien. We bezoeken twee korte voorstellingen in de Toneelschuur met een maaltijd tussendoor met bezoekers aan lange tafels in de hal. Ik beland prompt naast een Bloemendaals raadslid. Altijd aardig vergelijkingen te maken, zeker met die gemeente. De stukken zijn goed en deels (237 redenen voor sex) persoonlijk. Lageveen en Witte spelen prima, zo ook Porgy Franssen later met zijn mede opgenomen in een ziekenhuis voor "Hartfalen". Middernacht thuis.

Zondag
Zondag met bezorgdheid uit het raam gekeken. Buien vallen fors neer en de Buienradar voorspelt weinig goeds tot half een. Voor het Paauwvijverconcert editie II slecht nieuws. Het valt mee, we beginnen iets te laat en het programma (en de opkomst) staat er. Hulde voor alle partners en vooral ook de vrijwilligers die met vereende krachten weer heel veel deden in korte tijd. De sfeer en ambiance zijn prachtig. Wat een mooie nieuwe traditie! Thuis met kranten op de bank naar finale mannen Roland Garros gekeken, ouderwets. Rest van de dag veel gewerkt.

Maandag
Maandag via de Paauw waar opwinding heerst over de defectie van een D66 raadslid. Moeilijk te begrijpen en al helemaal niet waar de stap toe leidt. We moeten weer naar de routine met het p.o. veiligheid met veel aandacht voor de hockey Europacup in het Pinksterweekeinde. Ook de sluitingstijden/regimes van supermarkten krijgen aandacht. Weekeinde was (gelukkig) rustig maar er is wel het een en ander vernield. Relatie met eindexamens(feesten)? Overleg met secretaris en griffier, en een extra B&W in verband met het belangrijke VNG congres (Bestuursakkoord!) morgen en overmorgen. We kijken ook vooruit naar de bijzondere bijeenkomst van de twee raden van Voorschoten en Wassenaar einde middag op de Paauw. Er moet nog wel het nodige worden gedaan aan regie en het opstellen van een gezamenlijke verklaring. In B&W de Strandnota, de Luifelbaan en de Starterslening. Uiteraard staan we ook stil bij de politieke situatie en de gevolgen voor de coalitie. Daarna naar Den haag voor de opening van Beelden Voorhout, dit keer gewijd aan China en geopend door HKH Prinses Maxima. Om precies vijf uur terug voor de extra informele raad samen met V over de Rijnland Route. We weten waar we voor zijn en waar we problemen mee hebben en het lukt dat snel en compact (en overtuigend) op papier te krijgen. De persbijeenkomst en het "Photo opportunity moment" lukken direct erna ook goed. Bij onze Paauw leeuwen wordt in de kou driftig nagepraat. Ik doe nog een half uur stukken af en rijd naar Haarlem , een goede Italiaan in de Jansstraat waar een afscheidsetentje plaats vindt voor een vertrekkend bestuurslid van de Toneelschuur. Ik zit tegenover de directeur, Frans Lommerse, en naast hoofd producties, Saskia Heerkens, dus hoor veel uit de organisatie. Half elf thuis.

Dinsdag
Toch wat nerveus te ruste want Marleen deze dinsdag 7 juni geïnstalleerd in de Senaat. Wij hebben op de Paauw geen B&W na die van gisteren want de wethouders minus Dienke maar met secretaris Wilma Atsma zijn direct na de carrousel van maandagavond naar logiesadres B&B Bertram in boekendorp Bredevoort gereden. Ik hoop daar vanavond laat ook aan te komen. Maar eerst de Senaat. Aparte ervaring om weer in de Staten Generaal terug te keren, zij het "aan de overkant"zoals dat vanuit mijn perspectief heette en als bezoeker en begeleider van mijn echtgenote, Marleen Barth, beoogd senator en leider van de PVDA fractie. Het is een weerzien met velen en een kennismaking met enkele nieuwe leden, onder wie een grote PVV fractie. Veel media. De plechtigheid, eed of gelofte , bij Marleen natuurlijk de eed, is kort maar indrukwekkend. Ervoor en erna rondkijken en netwerken. Uur of vier thuis, daarna wat geklust in het dorp en Marleen opgehaald einde middag in Den Haag. Ik zie uit mijn ooghoek veel contacten op de vierkante km Binnenhof, mn over voorzitterschap Eerste Kamer. ‘s Avonds eten we met zijn drietjes goed en gezellig bij het Regthuys. De tocht naar Bredevoort daarna is aan de lange kant maar gelukkig kom ik klokke kwart voor twaalf aan. De drie heren wethouders en Wilma zitten nog gezellig buiten bij onze huiselijke B&B. Ik heb een eigen huisje waar ik nog wat TV en kranten doe.

Woensdag
‘s Ochtends een Achterhoeks ontbijt, daarna naar de massabijeenkomst in de oude DRU fabriek, wat een mooi complex. Door een haag van demonstranten naar binnen, Jan Marijnissen van de SP TV, haalt me er natuurlijk prompt uit. Binnen een mix van een huishoudbeurs voor bestuurders en een spannend nogal politiek congres. Er is veel meer rust en minder geloop in de grote zaak. Uiteindelijk een compromis over het Bestuurs Akkoord dat zowel Donner in zijn speech als Jorritsma anders uitleggen. De tijd zal het leren. Duidelijk is dat de zorg over de sociale paragrafen dwars door alle partijen loopt. Pas vijf uur terug na een massale uittocht vanaf het drassige grote weiland. De inwoners van Ulft krijgen hun dorp weer terug.. Ik zet secretaris Wilma af bij de Paauw en haast me naar Leiden voor het staartje van de vergadering van Cultuurfonds Leiden. Thuis eten , tas uitpakken en tegen achten naar Soestdijk voor de premiere van Orfeo. Ik ben daar genodigd als voorzitter van het begeleidingsorkest Concerto d ‘Amsterdam. Op de koude tribunes buiten weer Donner en veel Utrechtse bestuurders. Een oogverblindend mooie voorstelling en een on Nederlands goede productie. We kunnen het wel, nu zorgen dat er nog iets aan infrastructuur en financiering overblijft. Deze week gaat de bijl in cultuur en zorg vallen. Vanwege de schemer beginnen we pas tegen tienen, dus middernacht klaar en ver na enen thuis. Het is volhouden deze week, en dat geldt voor heel juni.

Donderdag
Donderdagochtend vroeg bezoek ik op hun verzoek het mensenrechtenmuseum Humanity House in Den Haag, Prinsengracht 8. Een mooie instelling die voortkomt uit het Rode Kruis. In deze week waarin vrijdag weer een Haags internationaal instituut het licht ziet een passend bezoek. Terug in de Paauw zet ik me met plezier, twee dagen van de vloer, aan het wegwerken en papier, agenda items, gesprekken met deze en gene en het opruimen van wat er ligt. De tweets van collegae drukken hetzelfde gevoel uit zie ik. Lunchgesprek over toekomst Warenar, contact met de rector van de Open Universiteit Theo Bovens die een leuk idee voor en met Wassenaar heeft. Het niet meevaren met de Triton haringparty levert veel netto uren winst op. Ik maak dat een beetje goed-qua haring-door TV West aan te doen. Voor een camera een haring verzwelgen is niet makkelijk, het zal wel niet worden uitgezonden. Bij een bezoek aan de Ensor expositie van de Vlaamse Vertegenwoordiging in het Gemeentemuseum is er gelegenheid goed bij te praten met gedeputeerde bestuurlijke zaken, plaatsgenoot Rik Janssen. Zal hem en de andere Wassenaarse bestuurderen en leden van Hoge Colleges van Staat ook uitnodigen voor een werkontbijt, traditie van voorgangers. Of mijn echtgenote dat vroege uur op prijs stelt weet ik nog niet. ‘s Avonds een lightweight versie van Die Zauberflote in het Muziekgebouw aan het Ij. Mooi lichtvoetig. Elf uur thuis.

Snel naar...